Folgen
-
Den 9 juni är det dags att rösta i EU-valet, men många känner att de inte har tillräckligt med kunskap för att kunna göra ett klokt val. Vilka frågor står på agendan inför valet? Hur ska du tänka när du ska rösta? Och vilken makt har Europaparlamentet egentligen? Mats Öhlén, universitetslektor i statskunskap vid Örebro universitet, guidar dig inför valet till Europaparlamentet – varför ska du bry dig om att rösta och vad står på spel?Programledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör på Örebro universitet
-
I det här avsnittet dyker vi ner i ämnet ilska. Vad är egentligen orsakerna bakom vår ilska? Hur påverkar den vår hälsa, relationer och beslutsfattande? Och hur kan vi lära oss att hantera ilskan och vad finns det för behandlingar?
För att besvara dessa frågor bjöd vi en av Sveriges främsta experter inom området, psykologiprofessor Hugo Hesser vid Örebro universitet. Programledare: Jasenka Dobric Producent: Linus Mattisson
-
Fehlende Folgen?
-
Kan man lära sig om företagsekonomi med hjälp av musik? Självklart, menar Magnus Hansson som är docent och lärare i företagsekonomi vid Örebro universitet. Magnus bjöd in Henrik Levahn, sångare och gitarrist i metalbandet Horndal, som gästföreläsare för att berätta hur det är att växa upp i ett litet brukssamhälle där den stora industrin plötsligt läggs ner. – Horndals musik handlar om samhället med samma namn, nedläggningen av bruket, människorna och bruksortens förfall. Min tidigare forskning har fokuserat på företagsnedläggningar, där jag har försökt beskriva och analysera vad som händer i en organisation från det att man fattar ett nedläggningsbeslut till dess att man går hem sista dagen, berättar Magnus. Vi passade på att bjuda in duon till ORU Talks-studion där de fick utveckla sina tankar om företagsnedläggningar, brukssamhällen, metalmusik, pedagogik och mycket mer. Gäster: Henrik Levahn, sångare och gitarrist i metalbandet Horndal och Magnus Hansson, docent och lärare i företagsekonomi vid Örebro universitet
Programledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör vid Örebro universitet Producent: Linus Mattisson, marknadsförare vid Örebro universitet
-
I det här avsnittet av ORU Talks berättar forskaren och fysioterapeuten Anna Duberg om sin forskningsbaserade metod och projekt "Dans för Hälsa" som används för att stärka psykisk hälsa hos unga och som nu spridits över hela landet. Anna delar med sig av sina insikter och erfarenheter från "Dans för hälsa" och diskuterar de positiva effekterna av dans för kroppen och sinnet. Hon berättar också om resultaten av hennes forskning, som visar på positiva effekter på både fysisk och psykisk hälsa hos deltagarna.Gäst: Anna Duberg, affilierad forskare vid Örebro universitetProgramledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör Örebro universitetProducent: Eva Dannebrink, praktikant och student vid Örebro universitet
-
Stigande räntor, skenande inflation och rekordhöga priser på el, drivmedel och livsmedel. Lägg där till ett krig i Ukraina. Vi bjöd in Pär Österholm, professor i nationalekonomi, till ORU Talks för att ta tempen på ekonomin i Sverige och världen. Befinner vi oss i en lågkonjunktur? Och hur ser prognosen ut framåt? Och vilka råd har han till privatpersoner? Det och mycket mer i nytt avsnitt av ORU Talks! Gäst: Pär Österholm, professor i nationalekonomi Örebro universitet Programledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör Örebro universitet
-
Hur länge dröjer det innan vi har AI-kollegor på våra arbetsplatser? Och vilka yrken kommer att påverkas i större utsträckning?Det är frågorna som diskuteras i det senaste avsnittet av ORU Talks.
– Det finns anledning att tro att AI kommer att påverka nästan allt i någon mån. Det kommer att få en bred effekt på ekonomin och på arbetsmarknaden, säger Erik Engberg, doktorand i nationalekonomi vid Örebro universitet.
Tillsammans med Magnus Lodefalk, docent i nationalekonomi, gästar han det här avsnittet av ORU Talks. Båda forskar om hur AI och globalisering påverkar företag – och vad det i sin tur innebär för människor.
Programledare är Jasenka Dobric.
-
ADHD-diagnoserna ökar i Sverige. I dag lever 5-7 procent av barn i skolålder och 3-4 procent av de vuxna med ADHD. Vad är ADHD och vad kännetecknar den neuropsykiatriska diagnosen? Hur är det att leva med ADHD: Som barn, vuxen och äldre? Hur ser behandlingen ut för en person med ADHD? Och kan man växa ifrån sin ADHD?För att prata om det plus mycket mer bjöd vi in Henrik Larsson, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Örebro universitet, vars primära forskning handlar om ADHD. Under samtalet tar Henrik med oss på en resa genom livet med ADHD. Gäst: Henrik Larsson, professor psykiatrisk epidemiologi vid Örebro universitet.
Programledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör Örebro universitet.
-
Över 140 000 barn och unga har utsatts för mobbning under de senaste månaderna. Den innebär en kraftig ökning jämfört med 2015 då siffran var 60 000. Varför ökar mobbningen? Hur kan skolor jobba förebyggande och vilka åtgärder kan sättas in?
Det och mycket mer svarar mobbningsforskaren Björn Johansson på i ett nytt avsnitt av ORU Talks. Gäst: Björn Johansson, docent i socialt arbete vid Örebro universitet . Programledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör Örebro universitet.
-
Det finns en rad olika myter om mat. Är det exempelvis bättre att äta närproducerad mat? Och är plantbaserad mat alltid ett nyttigare och hälsosammare alternativ? Vad stämmer egentligen? Vad säger forskningen? I det här avsnittet av ORU Talks har vi bjudit in forskarna Carolin Zorell och Samira Prado från Örebro universitet. Carolin, som är lektor i statskunskap, forskar bland annat om matkonsumtion och hållbarhet och Samira, som är postdoktor inom Örebro universitets satsning mat och hälsa, forskar om människors tarmhälsa och samspelet mellan proteiner och fibrer i kosten.Programledare är Jasenka Dobric, kommunikatör på Örebro universitet.
Om Carolin Zorell: oru.se/personal/carolin_zorell
Om Samira Prado: https://www.oru.se/personal/samira_prado
Hålltider för avsnittet:
1:54 Myt 1: Är processad mat alltid ett dåligt alternativ för vår hälsa och miljö?14:59 Myt 2: Är klimatsmart mat alltid ett dyrare alternativ?26:49 Myt 3: Är lokal och nationell mat alltid ett bättre alternativ?36:04 Myt 4: Är plantbaserad mat ett nyttigare alternativ?55:23 Myt 5: Finns det ett hållbart och hälsosamt matalternativ som passar alla?
-
Alzheimers sjukdom är fortfarande en gåta för läkare och forskare. Men under den senaste tiden har det gjorts spännande framsteg inom forskningen, bland annat av Yvonne Freund på Örebro universitet - som är en Sveriges främsta forskare inom området. I det här avsnittet av ORU Talks berättar hon om den senaste forskningen som bedrivs för att förebygga Alzheimers genom att bland annat identifiera biomarkörer kopplade till ens livsstil. Programledare och redaktör: Anna-Karin Jungander, Örebro universitet
-
I detta avsnitt av ORU Talks pratar vi med Anette Bagger, bitr. lektor i pedagogik och Cecilia Nakeva von Mentzer, lektor i handikappvetenskap, om vad inkludering är som begrepp och hur det tar sig uttryck i skolan och i samhället.
Hur kan lärare på bästa sätt jobba med inkludering? Hur kan vi som individer tänka för att agera mer inkluderande? Vilka normer måste vi våga ifrågasätta för att inkludering ska bli möjligt? Plus mycket mer!
Programledare: Anna-Karin Jungander, kommunikatör Örebro universitet.
-
Lyckas vi inte i skolan, så lyckas vi inte alls, säger Johan Öhman, professor i pedagogik, i detta avsnitt av ORU Talks.
Tillsammans med honom och Linnea Urberg, doktorand i pedagogik, reder vi ut frågor kring ungas inställning till hållbarhet, arbetssätt för hållbart engagemang i skolan och hur den modell som är framtagen för skolan i synnerhet även kan vara vägledande för övriga samhället i allmänhet.
Programledare: Anna-Karin Jungander, kommunikatör Örebro universitet
-
Med det ökade antalet nyanlända elever som kom till Alléskolan för några år sedan, såg idrottslärarna Lisa Broadley och Maria Wahlström ett återkommande mönster. Många elever saknade grundmotoriska färdigheter. Med en praktisk stödstuga i motorik och hälsa har dom nu stärkt både elevernas självkänsla och motoriska färdigheter.
Lyssna på Lisa Broadley, Maria Wahlström och Marie Öhman, professor i idrott med didaktisk inriktning, när de berättar om stödstugan och det projekt inom praktiknära forskning som gjorde detta möjligt. Programledare: Anna-Karin Jungander, kommunikatör Örebro universitet
-
Betyg och bedömning är ett omdebatterat och ofta diskuterat ämne. Finns det rättvisa betyg? Varför har vi betyg? Vad kan betyg ge för positiva och negativa effekter och hur kan vi prata med eleverna om betyg för att avdramatisera stressen kring betyg. Lyssna på Christian Lundahl, professor i pedagogik och Anna Hildingsson, grundlärare när de pratar om just dessa frågor. Programledare: Anna-Karin Jungander, kommunikatör Örebro universitet
-
Örebroalumnen Mattias Djurstedt har prisats för sin företagsidé om hållbar fiskodling. Nu satsar han på en fullskalig anläggning i Örebro – tillsammans med två världsprofiler inom området. Hör Mattias berätta mer om sitt spännande projekt och om entreprenörskap i ett nytt avsnitt av ORU Talks!
Programledare: Anna-Karin Jungander, kommunikatör Örebro universitet
-
Embrace, som grundades tillsammans med Örebro universitet, är en digital tjänst som kartlägger och analyserar brott och otrygghet och som möjliggör ett kunskapsbaserat brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete. Grundare av Embrace Safety är psykologi- och kriminologiprofessor Henrik Andershed vid Örebro universitet.
Henrik är inbjuden till ORU Talks för att prata mer om den spännande tjänsten och hur den kan användas. Polisen Patrik Wallin, som också är regional brottsförebyggande samordnare, har jobbat med verktyget och är inbjuden till studion.
Programledare är Shisa Nordström.
-
Låg vilopuls ökar risken för att återfalla i kriminalitet. Det visar en ny studie som också för första gången undersökt hur blodtrycket påverkar samma risk. Dessutom tycks personer med låg vilopuls söka sig till mer riskfyllda jobb och intressen.
I det här avsnittet av ORU Talks berättar forskaren Sofi Oskarsson mer om den nya studien och de resultat man kommit fram till.
Länk till studien: https://journals.plos.org/plosone/art...
Gäst: Sofi Oskarsson, doktorand i psykologi vid Örebro universitet Programledare: Anna-Karin Jungander, kommunikatör på Örebro universitet
-
Dags för ett nytt avsnitt av ORU Talks Live! I veckans avsnitt har vi bjudit in företaget Inkubera som hjälper regionens innovativa tillväxtbolag att växa ännu snabbare. Vad är det Inkubera letar efter hos en entreprenör? På vilket sätt stöttar Inkubera sina företag? Ett av företagen som Inkubera jobbar med är Securifid som utvecklar en identifieringstjänst som skapar trygga samtal mellan privatpersoner, företag, myndigheter och organisationer. Så vi passade på att bjuda in Securifid som får berätta mer om sin spännande tjänst. Gäster: Fredrik Stenman, vd på Inkubera och Lisa Hasselgren och Jens Björkander, grundare av Securifid. Inkubera AB, som ägs av Örebro universitet Holding AB, och är en inkubator för företag i regionen.Programledare: Shisa Nordström
-
Hot och hat mot folkvalda har ökat under den senaste tiden. På grund av det finns det en risk att politiker slutar sina uppdrag eller att de inte vågar säga det de skulle vilja säga - vilket är ett demokratiproblem. I det här nya avsnittet av ORU Talks bjöd vi in docent och statsvetaren Agneta Blom som berättar mer om problematiken och vad vi kan göra åt det. Inspelningen gjordes i samband med demokrativeckan.Programledare: Ingela Pihl
-
I det här avsnittet träffar vi forskaren Josefine Karlsson som kom på idén om att skapa en digital läskompis som kan stötta barns läsutveckling. För att nå sitt mål fick hon hjälp av Social Impact Lab att förädla sin idé och av AI Impact Lab, via AI Sweden, att komma i kontakt med AI-företaget Talkamatic. Nu är den första prototypen klar.
Hör Josefin berätta mer om det spännande och viktiga utvecklingsarbetet. Dessutom berättar Social Impact Labs verksamhetsledare Åsa Allard mer om verksamheten och det arbete som pågår där. Programledare: Shisa Nordström
- Mehr anzeigen