Folgen

  • Danmark og resten af landene i Europa har akut brug for flere milliarder til soldater og til at virksomheder kan vækste. Der skal investeres i vores sikkerhed og i vores konkurrenceevne.
    Statsminister Mette Frederiksen er nu klar til at optage fælles EU-gæld - hvis ikke risikerer vi at Europa smuldrer, siger hun. Hvad kommer det til at betyde for danskerne?
    Mere i skat og mindre velfærd? Skal vi hæfte solidarisk for andres gæld? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Lisbeth Bech Nielsen, politisk ordfører SF, Lars Kaaber, chefredaktør for det borgerlige netmedie, Kontrast, Jesper Beinov, direktør SMV Danmark og policy vice president i SME United, Jens-Kristian Lütken, formand Europabevægelsen og medlem af V, Niels Fuglsang, Europaparlamentariker (S) og Kristoffer Storm, Europaparlamentariker (DD).
    Vært: Camilla Michelle Mikkelsen.
    Tilrettelægger: Frederikke Ernst.
    Producer: Nina Lorenz Grimstrup.

  • Kina er nævnt 359 gange i den nye trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Kina og Rusland er rykket tættere sammen, og de to lande ønsker grundlæggende at svække Vesten for selv at bestemme mere i verden. Spørgsmålet er, om det bør påvirke Danmarks samarbejde med Kina?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Thomas Rohden, stifter af Dansk Kina-Kritisk Selskab (RV), Niels Jespersen - chefredaktør på Netavisen Pio, Monika Rubin, politisk ordfører for (M), Peter Thagesen, Global handel & investeringer DI, Mette Thunøe, Lektor, PhD i Kinastudier, Aarhus Universitet, Christopher Arzrouni, tidl. Politisk rådgiver i Venstre og
    Karsten Hønge, udenrigsordfører SF.
    Tilrettelægger: Frederikke Ernst og Jeppe Ørregaard.
    Vært: Mathias Pedersen.

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • ATP står til at tabe 2,3 milliarder kroner, fordi det svenske batterifirma Northvolt er kommet under konkursbehandling. Og det er danskernes penge, der er på spil, for hver måned går en lille del af vores allesammens løn til ATP. Det gør ATP til en af Danmarks største pengetanke, der forvalter over 700 milliarder kroner.
    P1 Debat spørger i dag: Er ATP gode nok til at investere vores penge? Skal vi overhovedet have ATP? Skal ATP fortsætte i sin nuværende form, og hvad er alternativet?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind tirsdag til fredag fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Martin Præstegaard, adm. direktør ATP, Jesper Rangvid, Professor i finansiering, CBS, Claus Blendstrup, Chefkonsulent Ældresagen, Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, Kim Valentin, beskæftigelsesordfører, Venstre, Pernille Vermund, erhvervsordfører, Liberal Alliance.
    Vært: Martin Plauborg.
    Tilrettelægger: Jeppe Ørregaard.
    Producer: Nina Lorenz Grimstrup.

  • Læsningen er i krise i Danmark, siger flere eksperter. Op mod hver fjerde af de 15-årige kan ikke læse på alderssvarende niveau, og det samme gælder hver fjerde elev i 4. klasse. Vi spørger i dagens P1 Debat, hvorfor færre børn gider at læse bøger? Hvordan får vi læseglæden tilbage? Og er det overhovedet nødvendigt at være dygtig til at læse i dag?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind tirsdag til fredag fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Jakob Engel-Schmidt, kulturminister (M), Rasmus Lund Nielsen, undervisnings -og digitaliseringsordfører (M), Christian Egander Skov, historiker og forfatter, Lea Bay Pedersen, næstformand i Danske Skoleelever, Hans Peter Christensen, lektor emeritus, DTU, Simon Skov Fougt, lektor ved DPU, Aarhus Universitet og
    Maike Rubenkamp, formand for PLCF ØST.
    Vært: Mathias Pedersen.
    Tilrettelægger & producer: Frederikke Ernst.

  • "Europa befinder sig i en mere farlig situation end under Den Kolde Krig", lød det fra statsminister Mette Frederiksen, der i sidste uge turnerede landets store aviser med en dyster analyse af verdenssituationen. Men Danmark skal både kunne opruste, støtte Ukraine og have råd til velfærd. Danmark kan det hele. Så hvad vil Mette Frederiksen med sin analyse? Er det en udmelding, der splitter eller forener danskerne? Og har vi forstået alvoren? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Christian Rabjerg, politisk ordfører (S), Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, Jan E. Jørgensen, politisk ordfører (V), Kasper Junge Vester, journalist på OLFI,
    Theresa Scavenius, Løsgænger (MF) og Kirsten Gunvor Løth, forkvinde i Landsforeningen for Socialpædagoger.
    Vært: Martin Plauborg.
    Tilrettelægger: Christian Ulloriaq Jeppesen.
    Producer: Nina Lorenz Grimstrup.

  • Energipriserne banker i vejret, og strømmen er dyr i de her dage, fordi vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Nu foreslår Det Konservative Folkeparti, at kernekraft skal have den samme støtte som sol -og vindenergi, og at forbuddet mod at producere atomkraft skal ophæves. 55% af danskerne er også åbne for at undersøge muligheden for atomkraft i Danmark. Er atomkraft på vej ind i varmen? Har regeringen satset for ensidigt på den grønne omstilling? Og er der brug for kernekraft for at sikre danskernes energiforbrug?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Thomas Aarestrup Jepsen, politisk direktør i Green Power Denmark, Rasmus Horn Langhoff (S) formand, Klima, energi- og forsyningsudvalget i FT, Frederik Münster, politisk ordfører (K), Johan Christian Sollid, Kommunikationschef i Kärnfull Energi DK og Klaus Nyengaard, adm. direktør, Seaborg Technologies.
    Vært: Camilla Michelle Mikkelsen.
    Tilrettelæggere: Gitte Hansen og Jeppe Ørregaard.

  • Saudi-Arabien skal være værtsland for VM i fodbold 2034, på trods af kritik for alvorlige brud på menneskerettigheder, herunder manglende ligestilling, begrænsninger på ytringsfriheden og dårlige forhold for migrantarbejdere. Men er det fodboldens ansvar at stå i frontlinjen for menneskerettighedskampen?
    P1 Debat spørger: Kan man forsvare at holde en så stor sportsbegivenhed i Saudi-Arabien? Bør Danmark sige nej til at deltage? Og har vi lært noget af VM i Qatar? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Vibe Klarup, generalsekretær, Amnesty International, Jesper Møller, formand, DBU, Knud Brix, chefredaktør, Ekstrabladet, Mogens Jensen, kulturordfører (S), Stanis Elsborg, leder, Play The Game, Kenn Rønning, fodboldfan og Thomas Fibiger, lektor i arabisk og islamstudier på Aarhus universitet.
    Vært: Martin Plauborg.
    Tilrettelægger & producer: Frederikke Ernst.

  • Skal syriske flygtninge i Danmark rejse hjem? Diktator Assad og hans regime er væltet, og oprørsbevægelsen HTS har overtaget magten.
    Betyder det, at der er demokrati på vej? Er det sikkert for flygtninge at sætte sig på flyet til Damaskus? Skal de hjem og genopbygge landet? Eller have lov at blive i Danmark?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Jafar Hassan, syrer, pædagogstuderende, Rawan Abdullah, syrisk flygtning, socialrådgiver, Bornholm, Martin Lidegaard, politisk ordfører RV, tidl. udenrigsminister, Jacob Kaarsbo, tidligere chef for Mellemøsten i Forsvarets Efterretningstjeneste, Frederik Vad, udlændingeordfører S og Steffen Larsen, udlændingeordfører LA.
    Tilrettelægger og producer: Camilla Michelle Mikkelsen.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Oprørsgrupper lykkedes i weekenden med at tage kontrollen over Syriens hovedstad Damaskus og jage Syriens præsident, Bashar al-Assad, ud af landet. Men hvor efterlader det Syrien? Lederen af oprørsgruppen HTS, Abu Mohammad al-Jolani, lover at beskytte Syriens minoriteter og indlede en demokratisk transition. Giver det håb for en demokratisk fremtid i Syrien? Og hvem vil blande sig i hvordan den fremtid skal se ud?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Haifaa Awad, dansk-syrer, forperson for Mellemfolkeligt Samvirke, Marcus Rubin, Tidligere Mellemøst- og USA-korrespondent, nu kronikredaktør, Politiken, Hetav Rojan, adjunkt i international sikkerhed på Københavns Professionshøjskole, Michael Aastrup, udenrigsordfører (V), Trine Pertou Mach, udenrigsordfører (Ø) og
    Naser Khader, dansk-syrer og senioranalytiker ved Middle East Forum.
    Vært: Mathias Pedersen.
    Tilrettelægger: Jeppe Ørregaard og Nina Lorenz Grimstrup.
    Producer: Nina Lorenz Grimstrup.

  • Sangene 'Afrika' og 'Do They Know It's Christmas', bliver lige nu beskyldt for at være nedværdigende og skadelige for det afrikanske kontinent. Andre tager sangene i forsvar: Det er gode popsange, der har skænket millioner af kroner i nødhjælp til afrikanske lande.
    Skal vi ændre på teksten og synge noget andet her i 2024? Eller er det i virkeligheden bare god musik, som faktisk har reddet liv? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Panel: Thomas Buttenschön, musiker, Bryan Rice, musiker, Kim Sagild, musikproducer, Marianne Mosebo, phd. i antropologi, adjunkt på Københavns professionshøjskole, Lars Koch, generalsekretær, Oxfam Ibis, Dennis Nørmark, antropolog og forfatter og Anna Libak, Udlandsredaktør Weekendavisen.
    Vært: Camilla Michelle Mikkelsen.
    Tilrettelægger: Gitte Hansen.
    Producer: Nina Lorenz Grimstrup.

  • Bliver der givet for mange ADHD-diagnoser? Over de seneste år er der sket et boom i ADHD diagnoser. Sidste år fik over 107.000 danskere medicin for ADHD. Det er dobbelt så mange som i 2018, viser de nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Hvad skyldes denne stigning?
    Livet med ADHD kan være svært at forene med et arbejdsliv. Syv ud af ti voksne i den arbejdsdygtige alder med en ADHD-diagnose står uden for arbejdsmarkedet.
    P1 Debat spørger: Hvordan indretter vi et arbejdsmarked for mennesker med ADHD?
    Medvirkende:
    Jonas Vennike Ditlevsen, psykolog
    Niels Bilenberg, Professor Børne og Ungdomspsykiatrien
    Jesper Andreasen, Forsker i psykofarmakologi ved Institut for lægemiddeldesign, KU
    Camilla Louise Gantzhorn, Direktør ADHD foreningen
    Manu Sareen, forfatter, tidl. socialminister
    Kasper Munk Rasmussen, Branchechef SMV Danmark
    Mathias Emil Nielsen, Direktør, Glad Teknik
    Vært: Martin Plauborg
    Tilrettelæggere: Frederikke Ernst, Nina Lorentz Grimstrup
    Producer: Frederikke Ernst

  • Skal vi demokrati-teste udlændinge, der søger dansk statsborgerskab? Er det sindelagskontrol og begrænsning af ytringsfriheden med en værdi-samtale? Eller er det vigtigt at sikre, at ansøgere til dansk statsborgerskab har danske værdier?
    Hvad er straffen for en anti-demokratisk ytring? Og hvor går bagatelgrænsen? Må man råbe 'From the river to the sea'? Hvad må man mene, når man søger om statsborgerskab? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Helene Brydensholt, (Å), tidl næstformand Indfødsretsudvalget, Michala Clante Bendixen, formand Refugee Welcome, Mikkel Bjørn (DF), formand for indfødsretsudvalget, Thomas Skriver Jensen (S), medlem af indfødsretsudvalget ,Sandra Skalvig (LA), indfødsretsordfører, Frederik Waage, professor i forfatnings- og forvaltningsret SDU
    og Mariem Hady, sociologistuderende, Mino Danmark.
    Tilrettelægger: Frederikke Ernst, Gitte Hansen.
    Vært: Camilla Michelle Mikkelsen.


    Tilrettelægger: Frederikke Ernst og Gitte Hansen.
    Vært: Camilla Michelle Mikkelsen.

  • Hvad betyder det for den offentlige sektor, når regeringen vil have, at den skal være verdensførende inden for brug af kunstig intelligens.
    En 'Digital Taskforce' skal som led i regerings nye strategi for kunstig intelligens være til at "frigøre arbejdskraft, reducere administration og øge kvaliteten'.
    Inden marts skal Taskforcen komme med et mål for, hvor mange årsværk i den offentlige sektor der kan frigøres ved hjælp af kunstig intelligens frem mod 2030.
    Tallet skal lande et sted mellem 10.000 og 99.999 årsværk. (et årsværk er svarende til én fuldtidsansat i et år)
    Flere advarer dog imod at koble kunstig intelligens og ny teknologi sammen med frigørelse af arbejdskraft, som det f.eks. tidligere er sket med digitaliseringsprojekter som SKAT og ejendomsvurderingerne.
    Det debatterer P1 Debat. Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Hvilke opgaver skal kunstig intelligens varetage? Skal nogen erstattes af kunstig intelligens og bliver kvaliteten af den offentlige sektor bedre?
    Medvirkende: Lisbeth Bech, Finansordfører, It-ordfører, (SF), Camilla Gregersen, Forperson Den Akademiske Fagforening DM, Rasmus Lund-Nielsen, Digitaliseringsordfører (M), Martin Ågerup, co-founder af Popoulos Analytics og foredragsholder, fhv. direktør, Cepos, Anders Kühnau, Formand Danske Regioner (S) og
    Stinus Lindgreen, Digitaliseringsordfører, (RV).
    Vært: Martin Plauborg.
    Tilrettelæggere: Nina Lorenz Grimstrup, Camilla Michelle Mikkelsen.
    Producer: Nina Lorenz Grimstrup.

  • Svigter og diskriminerer erhvervslivet danske seniorer, som gerne vil i arbejde? Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen langer markant ud efter erhvervslivet, som ifølge ministeren er skyld i et omfattende svigt og diskrimination af ældre på arbejdsmarkedet i Danmark. Dette til trods for, at seniorbeskæftigelsen de seneste år er steget.
    Bliver problemet ikke løst, vil ministeren ikke være lydhør over for erhvervslivets ønske om mere udenlandsk arbejdskraft, siger hun i et interview med Børsen. Det debatterer P1 Debat.
    Bør flere seniorer på arbejdsmarkedet prioriteres over udenlandsk arbejdskraft? Er det tid til et ældreoprør? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Bjarne Hastrup, Direktør i Ældresagen, Ane Halsboe-Jørgensen, Beskæftigelsesminister, Socialdemokratiet, Tore Stramer, Cheføkonom, Dansk Erhverv, Troels Blicher Danielsen, Administrerende Direktør, Tekniq, Samira Nawa, beskæftigelsesordfører (RV) og Trine Bramsen, Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.
    Vært: Martin Plauborg.
    Tilrettelæggere: Frederikke Ernst & Claudia Carlsen.
    Producer: Frederikke Ernst.

  • Skal vi forbyde TikTok, Snapchat og Instagram for børn og unge? Vil det give mere eller mindre mistrivsel?
    Over 50.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag, der vil forbyde de digitale platforme for alle unge under 18 år.
    Hvorfor straffe de unge, fremfor at ramme Tech-giganterne? Er du for eller imod et forbud? Er du og dine børn og unge afhængige af TikTok, Snapchat og Instagram?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Imran Rashid, læge og forfatter, Katrine Evelyn Jensen, formand Dansk Socialdemokratisk Ungdom, Caroline Helene Hermansen, formand Danske Skoleelever, Astrid Olsen, influencer og TV-vært, David Pilmark, skolelærer, Rungsted, Birgitte Vind (S) digitaliseringsordfører og
    Kristoffer Storm (DD) medlem af Europa-Parlamentet.
    Tilrettelægger: Claudia Carlsen.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Hvert femte barn i 8. klasse har været udsat for vold i hjemmet fra en af deres forældre. Det viser en undersøgelse fra Børns Vilkår.
    Justitsminister Peter Hummelgaard (S) fortæller i en ny bog, "Der er noget, vi skal tale om", at han som barn oplevede vold i hjemmet. Nu vil han tage et opgør med vold mod børn - med et kontroversielt forslag.
    Justitsministeren foreslår at indføre skærpet underretningspligt, så det bliver strafbart at undlade at indberette om vold eller mistanke om vold mod børn i hjemmet - men forslaget skal som udgangspunkt kun gælde i parallelsamfund som Gellerup, Vollsmose og Mjølnerparken.
    P1 Debat spørger: Er forslaget fra Peter Hummelgaard diskriminerende, fordi det tager udgangspunkt i socialt udsatte områder? Giver det mening at lave en skærpet underretningspligt for almindelige borgere, såfremt det udvides til det?
    Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Gæster: Bjørn Brandenborg, retsordfører, S, Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, Jens Møller, vicepolitidirektør og leder af Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, Ali Aminali, tidl. socialrådgiver Århus, Preben Bang, retsordfører, V, Steffen Larsen, retsordfører, LA og Rosa Lund, retsordfører, Ø.
    Vært: Martin Plauborg.
    Producer og tilrettelægger: Frederikke Ernst.

  • Var COP29 en fiasko? Giver det stadig mening at mødes med oliestater og diskutere klimaforandringer? Eller har vi overhovedet andet valg?
    P1 Debat vender aftalen fra det netop overståede COP29. Vi spørger dagens panel, om COP-systemet har spillet fallit? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Linea Søgaard-Lidell, klimaordfører (V), Lars Køhler, medstifter af Elby og tidl. klimarådgiver i Rådet for Grøn omstilling, Theresa Scavenius, (UFG), Sigrid Skou Hansen, Klimaaktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse, Ulrich Bang, underdirektør i Dansk Erhverv for klima, energi og miljø og
    Jens Mattias Clausen, ansvarlig for COP-forhandlinger for Concito.
    Vært: Mathias Pedersen.
    Tilrettelægger: Christian Jeppesen.
    Producer: Gitte Hansen.

  • Den Internationale Straffedomstol har udstedt en arrestordre på Israels premierminister, den tidligere israelske forsvarsminister og en Hamas-leder.
    USA's præsident kalder arrestordren for skandaløs, mens den danske regering endnu ikke har meldt noget officielt ud. Skal regeringen anholde Netanyahu, hvis han sætter sine fødder på dansk jord? Bør arrestordren få betydning for Danmarks forhold til Israel? Og får det overhovedet nogen betydning for krigen i Mellemøsten? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Tim Whyte, Generalsekretær, Mellemfolkeligt Samvirke, Jens-Kristian Lütken, beskæftigelses og integrationsborgmester (V) Trine Pertou Mach, udenrigsordfører (Ø), Anders Vistisen, medlem af Europa Parlamentet (DF) Ulrik Graff, chefkonsulent ved Center for Operativ Folkeret under Forsvarsakademiet Marcus Rubin, kronikredaktør Politiken og Niels Jespersen, chefredaktør på Pio.
    Vært: Mathias Pedersen.
    Tilrettelægger: Claudia Carlsen.
    Producer: Frederikke Ernst.

  • Er demokrati og sammenhængskraft i DK truet? Statsminister Mette Frederiksen siger til Jyllands-Posten, at sammenhængskraften i DK er på spil, og at det skyldes udemokratiske holdninger blandt nogle danske muslimer.
    Liberal Alliance vil skærpe kravene til at opnå dansk statsborgerskab og afvise ansøgere, der har antidemokratiske værdier. Hvor stort er problemet?
    Hvem har ansvaret? Dem eller os? Er løsningen sindelagskontrol? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Morten Dahlin (V), kirkeminister, Alex Vanopslagh (LA), partiformand, Frederik Vad (S), udlændingeordfører, Barikan Ismaeeli Solecki, boligsocial projektleder, Zenia Stampe (RV), udlændingeordfører, Esat Senturk (RV) byrådsmedlem Høje-Taastrup og Franciska Rosenkilde (Å), politisk leder.
    Tilrettelægger og producer: Frederikke Ernst.
    Vært: Gitte Hansen.

  • Krigen i Ukraine har i denne uge rundet 1000 dage. Spørgsmålet er, hvor langt Ukraine og Rusland er fra fredsforhandlinger? USA's ambassade i Kyiv holder lukket af frygt for kommende luftangreb, og Mette Frederiksen har været i Kyiv med en ekstra milliard i støtte til Ukraine. Hvor længe skal Danmark fortsætte støtten til Ukraine? Er krigen ved at eskalere? Du kan blande dig i debatten ved at ringe ind fra 12:15-13:30 på 7021 1919 eller send en sms til 1212.
    Medvirkende: Theresa Scavenius, løsgænger & stifter af partiet Grønne demokrater, Henrik Frandsen, udenrigsordfører (M), Phillip Kjær Luscombe, Rasmussen Global, Lars Bangert Struwe, generalsekretær Atlantsammenslutningen, Anders Vistisen, medlem af Europa Parlamentet (DF), Hans Peter Michaelsen, Forsvarsanalytiker ved Forsvarsanalysen.dk ogSteen Folke, NEJ til oprustning - JA til bæredygtig sikkerhedspolitik.
    Vært: Mathias Pedersen.
    Tilrettelægger: Frederikke Ernst og Martin Plauborg.
    Producer: Nina Lorenz Grimstrup.