Folgen
-
I höstas vann Gustaf Black River Run 100 miles på ett nytt makalöst banrekord (14:05:56). Den här prestationen placerar Gustaf i sverigeeliten inom ultralöpning. Under flera år tränade han enligt Maffetone-metoden, sprang i sandaler och fokuserade på att äta lågkolhydratskost, även på tävling. Gustaf är ett bevis på att MAF verkligen fungerar, men för att kapa tiden ytterligare i år så har han även bytt ut sandalerna, börjat äta socker och skaffat sig support på tävling!
2020 intervjuade vi Gustaf Sjösvärd i podden om MAF-metoden och om att springa i sandaler. Det avsnittet är ett av våra allra mest lyssnade och det visar lite på hur stort intresset är för att lära sig mer om att springa i lågpuls och vilken utveckling det kan ge.
Lyssna på det tidigare avsnittet: 169 - Fördjupning i MAF och hälsosam utveckling med Gustaf Sjösvärd
Det här avsnittet handlarom hur Gustaf tränar nu, men också om hur han tänker kring livet i stort – vad som är viktigt och hur man som vanlig motionär kanske borde fokusera mer på hur löpningen får en att må än att ständigt försöka utvecklas.
Följ Gustaf på Instagram @trindeman
-
Vi har varit på Kullamannen Trail by UTMB och en av alla fantastiska uppvisningar som vi fick bevittna var hur Anna Carlsson, efter att ha vunnit loppet två gånger tidigare (2018 och 2021) nu tog en andraplats. Här får vi höra hennes race report från loppet och mer om hennes förhållande till Kullamannen. Vi berättar också om vår nya coaching mot Kullamannen!
Anna hade en tuff dag då hon fick problem med energin som serverades, vilket resulterade i att hon sprang tom under många timmar. Trots detta lyckades hon knipa en andraplacering och blev 7:a totalt i fältet och ser man till svenska deltagare hade hon bara två killar framför sig. Det var starkt internationellt motstånd och damklassen vanns av irländska Emma Stuart och herrklassen vanns av finska Juuso Simpanen.
Vi berättar också om vår nya coaching mot Kullamannen! 1:a februari 2025 startar vi vårt nya program "Exklusiv coaching mot Kullamannen med Anna Carlsson”. Det här blir en online-coching i liten grupp (max 30 platser) med Anna Carlsson som huvudcoach och med fokus på mycket interaktivitet. Kostnad 1049 kr/mån och du säkrar en plats genom att göra en intresseanmälan (helt utan bindningskrav, men då håller vi en plats till dig). Läs mer om konceptet här >
Tidigare poddavsnitt med Anna
#327 - Anna Carlsson är tillbaka och fick ut precis allt i Trail Alsace Grand Est
#254 - Anna tog bronset och Ellen gjorde sin andra finish på Dårarnas Diagonal
#229 - Barkley Marathons med Anna Carlsson
#200 - Anna Carlsson vinner Val d’Aran by UTMB®
#194 - Magisk uppvisning av Anna Carlsson på Bergslagsleden
#124 - Anna Carlsson, med fjällen i hjärtat
Följ Anna på Instagram som @amb.aurore
Kullamannen Trail
-
Fehlende Folgen?
-
På Lucia-helgen går traditionsenligt Personliga Rekordens Tävling i Växjö. Och Johnny är anmäld till 100 km (PRT har flera tidslopp också, bland annat 24-timmars och 12-timmars).
Vi pratar om hur Johnny tränar nu, hur Uppsala Maraton var ett nyckelpass och vilka komponenter han tycker är viktigast för att springa loppet på det sätt han tänkt sig. Vi berättar också om två nyheter – en helt ny coaching och ett nytt läger på Skytesvallen!
LÄNKARExklusiv coaching mot Kullamannen med Anna Carlsson med start 1:a februari
Långpassläger på Valborg 30 apr-4 maj 2025
Personliga Rekordens Tävling PRT
-
En helt vanlig helg gav sig Ellen och Emilie ut på Roslagsleden med ambitionen att ha ett mysigt höstäventyr i löparskorna, få erfarenhet av nya ultraspecifika problem och tillsammans försöka uppleva så mycket som möjligt av leden. Här kommer alla stories och detaljerna kring vad som egentligen hände under 14 timmars mörker på stigarna i Roslagen. Totalt tog äventyret dryga 30 timmar.
Roslagsleden går från Danderyd till Grisslehamn och är 18-19 mil lång beroende på var man tittar.
LÄNKARFilmklipp från äventyret hittar du under höjdpunkten Roslagsleden -24.
Förra hösten gjorde Ellen och Emilie ett liknande äventyr men startade då i Grisslehamn, poddavsnitt 299 - Nio mil i mörker på Roslagsleden med Ellen och Emilie.
FÖLJ PÅ INSTAGRAM
Och 2020 satte Ellen den första registrerade FKTn på Roslagsleden poddavsnitt 151 - Ellen sätter FKT på Roslagsleden.Ellen @weselle
Emilie @mli_springer -
I dag pratar vi återhämtning med Ted Ås, tidigare triatlet och numera produktspecialist på Blackroll som gör olika typer av massageprodukter. I det här avsnittet pratar vi återhämtning generellt och hur man kan tänka för att vara i så bra skick till nästa pass som möjligt och hur man lyckas finjustera balansen mellan träning och vila, men också energiintag och sömn.
LÄNKARVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil oktoberstarten https://paceonearth.se/lopcoaching
Produkterna som nämns i avsnittet hittar du på:
https://blackroll.com
https://therabody.se -
Laila Kveli är mest känd för sin framfart i längdskidspåret där hon tidigare har vunnit Vasaloppet två år i rad, 2013 och 2014. Men i somras tog hon hem en ny titel inom en för henne helt ny sport när hon vann Ultravasan 90 i löparskorna.
När Laila ställde sig på startlinjen så var hon helt oförberedd på att hon skulle vinna och siktade inte ens på en pallplacering. Hennes mål var att genomföra loppet och hon var inte heller placerad i elitledet och hade inte fått någon GPS som alla andra i eliten hade. I Oxberg fick hon en GPS av arrangören eftersom hon då låg i ledningen.
Det här samtalet handlar om Lailas resa från skidor till ultralöpning och hur hon tränar idag. Hon bjuder på många kloka ord och också en övning för att stärka ljumskarna och höftböjarna!
LÄNKAR
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Ultravasan 45 och 90 går 17 augusti 2025 https://www.vasaloppet.se/lopp/loplopp/ultravasan90/
-
Ganska ofta får vi frågor som handlar om vem man behöver vara för att klara av att springa en ultradistans. Vilken veckovolym behöver man ligga på, hur långa långpass behövs och är det verkligen bra för kroppen att springa ultramaraton? Nyligen fick vi dessutom en kommentar på ett inlägg i sociala medier där någon undrade “Borde verkligen alla springa 9 mil?”. Det här resonerar vi kring och har faktiskt olika svar på frågan! Vi berättar också om hur vi tror det hade gått för oss om vi hade gett oss på en ultratävling för 20 år sedan – utan den kunskap vi har idag.
Live-webinar “Därför borde alla springa Ultravasan 2025”
Tisdag 8 oktober kl 20-21. Anmälan: https://event.webinarjam.com/register/107/l9qo1i1r
Alla som är med tävlar om 4 startplatser till Ultravasan 45 och 90 2025!Läs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 14 oktober – passar perfekt om du vill ha de bästa förutsättningarna för att klara en ultratävling sensommaren/hösten 2025. https://paceonearth.se/lopcoaching
-
För drygt ett år sedan var Jimmy Rönn med i vår podd och då hade han precis blivit världsmästare i ultracykling. Nu har han gjort ett nytt stordåd – han har vunnit det prestigefyllda RAAM, Race Across America. Det här var en verklig laginsats där hans supportteam följde honom dygnet runt på loppet som var 493 mil, och tog 8 dagar, 18 timmar och 11 minuter.
I det här samtalet får vi höra mer om Jimmys drivkrafter och vad det är som gör att han kan hålla en så hög nivå inom ultracyklingen.
LÄNKARFölj Jimmy på instagram som @team_jr_ultracycling
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil startar nu 14 oktober https://paceonearth.se/lopcoaching
-
För bara någon vecka sen var det tänkt att Clara skulle gått i mål på sitt första officiella 100-mileslopp, Sörmlands 100. Johnny var på plats och följde henne som support under hela loppet och här får vi höra allt om vad som egentligen hände.
Clara hade haft problem med hälsenorna under en period, men valde ändå att ställa sig på startlinjen och ge det ett försök. Och det är på något sätt som att man lär sig ännu mer om sig själv och om ultra när det inte riktigt går som man hade tänkt sig.
Clara började sin ultraresa genom att gå vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och sprang sen Hemmavasan 90 under pandemin som examenslopp. Och vi vill tipsa om att vi kör igång en ny start av programmet nu 14 oktober och den här starten passar jättebra för dig som vill springa Ultravasan 45 eller 90 sommaren 2025.
-
För några veckor sedan sprang Louise Kjellson hem ett nytt svenskt rekord i 6-dagarslöpning på Viadal med helt fantastiska 754 km. Slutresultatet blev till och med lite längre än hon och supporten Emir Halalkic hade kunnat drömma om. Här får vi höra allt om loppet ur både Louise och Emirs perspektiv och det är spännande hur mycket det skiljer sig åt. Louise delar också med sig av några mentala knep som är riktigt bra, så missa inte det!
LÄNKARFölj på Instagram
Louise @louisekson
Emir @kokosemir40
Viadal Ultra @viadal_ultraVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
-
Här kommer Ellens race report från L’Échappée Belle 2024. Tillsammans med ett stort gäng svenskar reste Ellen till Frankrike för att ge sig på det lopp som räknas som Europas tuffaste bergsultra. 17 svenskar stod på startlinjen till de olika distanserna och bara tre lyckades ta sig i mål. Av de nio som startade på den längsta distansen – 152 km och 11500 höjdmeter – lyckades ingen ta sig längre än cirka en tredjedel av loppet.
Är L’Échappée Belle gränsen för vad vi svenskar klarar av? Hör Ellen resonera om vad som behövs för att klara ett lopp av den här karaktären.
-
Nu är det dags att svara på era frågor om årets upplaga av Ultravasan 45 och 90. Vi tyckte det var extra passande att ha med Clara Henry den här gången, både för att hon själv ska springa Ultravasan 90 i år och för att det var så hon och Johnny träffades när dom båda var med i Vasaloppsstudion under Hemmavasan. Sen dess har Clara sprungit Ultravasan 90 två gånger, en gång tillsammans med Ellen under pandemin och en gång 2022.
Här får vi höra mer om hur Clara tänker inför årets tävling och så svarar Johnny och hon på alla frågor som ni har skickat in. Och det är massor av frågor på ämnena energi och vätska, tempoplan, utrustning och skor och såklart en hel del annat också.
LÄNKAR250 - Mattias Svahn, vasaloppscoachen som kom sist på Ultravasan
205 - Clara och Ellens race report från Hemmavasan 90
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 startar i mitten på oktober och passar perfekt för Ultravasan sommaren 2025
-
Äntligen kommer Ellens race report från Ehunmilak 100 miles – loppet som hon nu gick i mål på för tredje gången. EHM100 går i Baskien i norra Spanien och räknas till ett av de tuffaste 100-milesloppen i världen. De 10 500 höjdmeterna var i år ännu svårare att ta sig an än vanligt på grund av leran som var värre än någonsin.
En sublux-axel, två tejpade knän, sömnbrist och magproblem var bara några av de hinder som Ellen behövde ta sig över för att nå mållinjen. Här berättar hon öppet och naket om varför hon ställde sig på startlinjen för femte gången och vad som fick henne att fortsätta, trots att hon nu fick sin långsammaste finisher-tid på det här loppet (46 h 55 min).
Här får ni alla detaljer – märkliga snurrande objekt på himlen, hundsällskap i Dimmiga skogen, egenblandad sportdryck och värmepanik. Så packa ryggsäcken för långpass och njut av två timmars race report!
LÄNKARCoachingprogrammet 10 månader mot 10 mil
TIDIGARE PODDAVSNITT OM LOPPET
Markus Kjellbergs film från loppet 2019
Ellens race report (blogginlägg) från 2017Ellens race report från 2023 då hon gjorde DNF
Rapport från tävlingsresan och loppet 2019
Sofia Smedmans race report från 2019
Ellens race report från 2017
-
Här kommer uppsnacket inför årets Fjällmaratonvecka! Vi bjuder på våra bästa förberedelsetips, intervjuar tävlingsledningen och svarar på era frågor. Bland annat blir det några banändringar på 100k, vi diskuterar frågan kring stavar och hur man ska tänka med frukost när loppet startar kl. 05:00. Och såklart mycket, mycket mer!
LÄNKARLäs mer om Fjällmaratonveckan
Beställ vår guide till en optimal race plan (29 kr)
Tidigare poddavsnitt med Patrik Nordin, skapare av Fjällmaraton
Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil
-
Sofia Norén hatade löpning under hela sin uppväxt och ändå fick hon för sig att springa 50 maraton innan hon skulle fylla 50. Här får vi höra hur det gick till när hon kom på idén och bestämde sig för att genomföra den. I början hade hon gott om tid men vartefter åren gick så fick hon lite mer bråttom och nu på slutet fick hon skynda sig för att hinna klämma in de sista tävlingarna. Tidigare i sommar gick hon äntligen i mål med hela utmaningen när hon sprang Stockholm Maraton.
Johnny och Sofia pratar om vad som behövs för att ett lopp ska bli lyckat för henne och vad vissa arrangörer gör rätt för att en tävling ska bli riktigt bra.
-
Här får vi höra allt om Anna Carlssons vinst på Trail Alsace Grand Est by UTMB, 1114 k och 4300 hm. Tiden blev imponerande 12 timmar och 26 minuter, vilket gav henne damsegern och en 12:e plats totalt.
Anna och Johnny djupdyker här i Annas tankar om loppet, hennes uppladdning, vad hon tänker om att stå på startlinjen igen och vad som har krävts för att komma tillbaka till de stora tävlingarna. Anna delar också med sig av flera grymt bra mentala knep som verkligen kan vara till hjälp när det är tufft därute!
Följ Anna på instagram som @amb.aurore
TIDIGARE PODDAVSNITThttps://paceonearth.se/podcast/254-anna-tog-bronset-och-ellen-gjorde-sin-andra-finish-pa-dararnas-diagonal
https://paceonearth.se/podcast/200-anna-carlsson-vinner-val-daran-by-utmb
https://paceonearth.se/podcast/194-magisk-uppvisning-av-anna-carlsson-pa-bergslagsleden
https://paceonearth.se/podcast/124-anna-carlsson-med-fjallen-i-hjartat
-
Här får vi höra vinnaren av Vertical Challenge, Tomas Kvapil, om hur han lyckades få ihop makalösa 29 534 höjdmeter under en vecka.
Vi har precis avslutat vår Vertical Challenge för i år och förra året när Leonora Johnson vann med 22 000 höjdmeter så trodde vi att det rekordet skulle stå sig ett tag. Vertical Challenge är ett virtuellt event där det handlar om att samla så mycket höjdmeter som möjligt under en vecka. Vi hade väldigt bra priser från eventets sponsorer – två par trailskor från Joe Nimble, en ryggsäck från Black Diamond och en GPS-klocka från Coros. Och det är lite lustigt när man nu hör Tomas prata om hur han gjorde sina höjdmeter, för han behövde verkligen en ny klocka. Men det var inte bara chansen att vinna en ny klocka från Coros som sporrade honom att göra så mycket höjdmeter, utan framför allt att det blev en kamp med Johan Gustafsson som till slut blev tvåa med 28 207 höjdmeter. Dom här två killarna bjöd på en fantastisk uppvisning som var otroligt spännande att se från sidan!
LÄNKARVårt tidigare poddavsnitt med Tomas Kvapil från 2021
Kolla in vår shop på paceonearth.se/shop
Tack till eventets sponsorer Coros Nordic, Black Diamond och Joe Nimble
-
Enligt vår höst ovetenskapliga undersökning i sociala media tycker 57% att det är svårt och lite läskigt att springa utför. Och ju brantare och mer teknisk backen är, desto svårare är det att våga springa på i högre fart.
Vi ger tips på olika metoder för att träna upp skickligheten och pratar om vad som oftast är de stora hindren. Du behöver också ha byggt upp tålighet i kroppen för att klara av långa utförslöpor utan att bli skadad. Men hur lite träning räcker? Och är en lång, lite flackare backe eller en kort och superbrant backe bäst?
LÄNKARVårt tidigare poddavsnitt 170 – Allt om utförslöpning där vi berättar om magiska utförslöpor och olika tekniker på olika underlag.
10 månader mot 10 mil, start 1 juni https://paceonearth.se/lopcoaching
Lär dig älska löpning med slowrunning – en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry
Vår nya kurs i slowrunning startar 6:e juni, läs mer och anmäl dig nu på https://slowrunning.se -
Varför måste vi värdera vilket tempo vi springer i? Vi är många löpare, både nybörjare och erfarna som har svårt att sänka tempot och att springa långsamt. Det här vill vi ändra på! Vi vill reclaima långsam löpning omvärdera det till något bra och värdefullt – något som kan stötta vår självkänsla, hjälpa oss att få mer lugn och närvaro, bli friskare och kunna springa skadefritt. Och på köpet kan vi lära oss älska löpning – med hjälp av slowrunning!
Här ifrågasätter vi den vanliga normlöpningens idéer om långsamt och snabbt temp och om vad som behövs för att få utveckling, träningseffekt och att må bra i sig själv. Och att dessa saker inte alltid uppnås på samma sätt. Hur hänger dina värderingar kring vad löpning är för dig ihop med hur du springer idag?
LÄNKARAnmäl dig till vår kurs “Lär dig älska löpning med slowrunning, en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry”. Kl 20:00 måndag 27:e maj håller vi också en insta live från @paceonearth och @glasclara där vi pratar mer om kursen!
Läs mer på https://slowrunning.seFör dig som vill lära dig mer om ultra så startar 10 månader mot 10 mil 1:a juni, läs mer och anmäl dig https://paceonearth.se/lopcoaching
-
Clara Henry är skådespelare och programledare och numera även en stor löparinfluencer.
Johnny och Clara Henry träffades första gången i Vasaloppsstudion där de under pandemin sände live från Hemmavasan 2020. Clara började vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och året efter sprang hon Hemmavasan 90 tillsammans med Ellen som sitt examenslopp. Clara är nu en av Johnnys individuella adepter och tränar mot att springa 100 miles på Sörmlands 100 i i höst.
Här pratar vi om hur träningen går och vad som krävs för att springa den klassiska distansen 100 miles (16 mil). Clara delar också med sig av sina bästa knep för att komma ur en mental svacka på lopp. Sen pratar vi också mycket om slowrunning och det lite magiska i att sänka farten, släppa prestationskraven och bara njuta av rörelsen. Och att det kan vara nyckeln både till att kunna springa längre och mer, och att må bra!
Vi avslöjar också en spännande nyhet. Den 6:e juni startar vi en helt ny kurs som vi kommer att göra ihop med Clara Henry, mer info på slowrunning.se
Länkar
Slowrunning.se - kursen startar 6 juni
10 månader mot 10 mil - startar 1 juni
Tidigare poddavsnitt med Clara Henry:
205 - Clara och Ellens race report från Hemmavasan
189 -Clara Henry, ultralöpning och konsten att springa långsamt
Följ Clara på instagram som @glasclara
- Mehr anzeigen