Folgen

 • I detta avsnitt granskar vi paleokostens historia och hur samtida intressen vill ändra vår syn på den. Vi utgår från diskussioner i media och ett avsnitt av SVT:s "Vetenskapens värld". Vi utforskar betydelsen av en övervägande animalisk kost, fettets värde i en tid med begränsad tillgång på kolhydrater, och hur matlagningen påverkade vår evolution. Vi diskuterar intressanta fynd om brödbakning under stenåldern, inklusive Natufiernas användning av rotknölar och vilda spannmål,


  Avsnittet belyser också hur stenålderskosten jämför sig med moderna dieter i kliniska studier, och varför en kost rik på animaliska produkter är så fördelaktig för vår hälsa.


  Glöm inte att hålla kontakten med oss! Vi vill gärna att du följer med i våra uppdateringar, engagerar dig i vårt community och utforskar våra kurser. Här är våra kanaler och erbjudanden:


  Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.

  Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | Instagram


  Utforska våra erbjudanden:Onlinekurser: Kursstart 3:e maj "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Starta din resa mot bättre hälsa. Läs om våra onlinekurser här.Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.Böcker: Djupdyk i våra böcker för en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.

  Vi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Eksem är bland de vanligaste inflammatoriska sjukdomarna som drabbar omkring 20 procent av alla barn i Sverige. Under livet får de flesta av oss olika inflammatoriska hudsymtom men kan de ha något med kosten att göra?


  I det senaste avsnittet av podden berättar vi om en fascinerande återupptäckt av forskning från 70-talet. I artiklen med samma namn kan du okcså läsa mer om studierna vi talar om i podden. Vi dyker djupt in i såväl historisk som ny forskning och presenterar övertygande bevis för sambandet mellan kost och hudhälsa. Från fallrapporter i början av 1900-talet till dagens vetenskapliga studier. Vi redovisar hur eliminering av vissa livsmedel och övergång till en mer ursprunglig kost kan ha en betydande påverkan på eksem och andra hudåkommor.


  Läs också artikeln här för att utforska den fascinerande kopplingen mellan matintolerans och hudhälsa, och lär dig mer om tidiga studier på en köttbaserad kost som skulle kunna minska symtomen av eksem atopisk dermatit: Kan eksem förbättras av kostförändring?


  Missa inte våra böcker på bokrean!

  Samtliga våra böcker är just nu på bokrea fram till 26 mars! Ta chansen att köpa en värdefull present till någon närstående eller komplettera ditt eget hälsobibiliotek. Vårt utbud innehåller allt från grundläggande introduktioner genom recept till avancerade guider, alla skrivna för att stödja dig på din resa mot bättre hälsa.

  Besök vår hemsida innan årets rea är över: Paleotekets bokrea

  Tack för att du läser, och glöm inte att dela denna information med vänner och familj som kan ha nytta av den. Tillsammans kan vi sprida kunskap om hur kost och livsstilsförändringar kan göra en stor skillnad för vår hälsa.


  Håll kontakten med oss! Vi vill gärna inspirera och hjälpa dig till ett bättre och hälsosammare liv. Ett enkelt sätt att göra det är att följa våra uppdateringar, gå med i hälsodetektiverna eller gå en av våra fördjupningskurser. Här är våra kanaler och erbjudanden:

  Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.

  Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | Instagram

  Utforska våra erbjudanden:Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.Onlinekurser: Denna vår erbjuder vi kurser som "AIP Masterclass - 8 veckor till din individanpassade kost" och "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Starta din resa mot bättre hälsa här.Böcker: Våra böcker ger dig en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.

  Vi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Fehlende Folgen?

  Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

 • Ledgångsreumatism, Reumatoid artrit (RA), är en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna i Sverige och övriga länder i västvärlden. I detta avsnitt utforskar vi en banbrytande pilotstudie som utförts av Julian McNeill och kollegor vid Auckland University, Nya Zeeland. Studien fokuserar på effekterna av kostupplägget autoimmunt protokoll (AIP, autoimmun kost) vid behandling av reumatoid artrit (RA)


  Vi diskuterar hur denna kost, en specialanpassad version av paleokost, potentiellt kan förbättra livskvaliteten för hundratusentals människor som lider av denna och andra autoimmuna sjukdomar.


  Huvudpunkter i avsnittet:Bakgrund och tidigare forskning: En genomgång av AIP och dess tidigare nämnda roll i behandling av andra autoimmuna sjukdomar.Den aktuella studien: En detaljerad titt på den nya studiens upplägg, inklusive dess metodik och deltagare.Mätning av effekten på symtomen: Vi analyserar de mätverktyg som användes i studien, inklusive RAPID3-indexet, för att mäta förändringar i fysisk funktion, smärta och livspåverkan hos deltagarna.Resultat: Diskussion om de rapporterade förbättringarna inom trötthet, sömn och smärta bland deltagarna efter att de följt AIP-kosten.Framtidsutsikter och vikten av ytterligare forskning: Vi betonar att trots lovande resultat är ytterligare forskning nödvändig för att bekräfta studiens resultat och utforska AIP-kostens fulla potential.

  Lyssna även på avsnitt 105 om forskning på kost vid autoimmun sjukdom och avsnitt 106 om kost vid (autoimmun) sköldkörtelsjukdom.


  Ta del av podcast-anteckningarna med referenser samt länkar till vidare läsning här: https://www.paleoteket.se/avsnitt-107-aip-vid-reumatism-ra-ny-pilotstudie/


  Aktuellt just nu!

  Delta i ett gratis webinar om Autoimmun hälsa, 6:e eller 7:e mars 2024. Anmäl dig här.Kursstart 15:e mars: Vår onlinekurs AIP masterclass - 12 veckor till din individanpassade kost. Intagningen startar i och med webinaren ovan. Läs om kursen här.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Närmare en halv miljon svenskar lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. Vanliga symtom är viktproblem, hjärndimma, värk i kroppen, torr hud, frusenhet, brist på ork och nedstämdhet. Immunförsvaret har attackerat sköldkörteln vilket leder till hormonell obalans. I avsnitt 106 av podden Paleoteket går vi igenom relevant forskning på kost vid autoimmun sköldkörtelsjukdom.


  Frågan vi vill besvara är: Kan maten vara en bidragande orsak och en del av lösningen?


  Ta del av avsnittsanteckningarna med referenser här.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Finns det klinisk forskning på effekten av kostförändringar vid autoimmun sjukdom? Ja, det finns det. I avsnitt 105 av podden Paleoteket ger vi dig en överblick över forskning på sköldkörtelsjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, MS, reumatism. Vi kikar även på studier på eksem.


  Många av kostuppläggen som prövats i kliniska studier är så kallade elimineringskost-upplägg, där vissa livsmedel utesluts för att sedan återintroduceras en efter en. Den metodik vi själva går igenom i Autoimmun handbok och i vår onlinekurs AIP Masterclass är ett av de upplägg som har studerats i forskningen. Det är i grunden autoimmunt protokoll (AIP-kost) och följs av utvärdering, återintroduktioner, felsökning, finjustering och kosttillskott. Andra kostupplägg vi går igenom är glutenfritt, Specific Carbohydrate Diet, låg-FODMAP, Karnivor mfl.


  Vilka drag kan urskiljas i forskningen? Vad tycks hjälpa vid flera autoimmuna och kroniska sjukdomar? Och vad har olika autoimmuna sjukdomar gemensamt? Detta och mycket mer går vi igenom i avsnitt 105 av podden Paleoteket.


  OBS! Vi är med i bokrean hos Bokus! Du kan köpa alla våra böcker till rabatterat pris här (de levereras 20/2 2024 och i en månad). Köp Autoimmun handbok, Kokbok för sköldkörteln, Autoimmun kokbok och Mat och symtomdagbok.


  OBS! Kursstart mars 2024: AIP Masterclass - 12 veckor till din individanpassade kost

  Läs mer om AIP Masterclass och skriv upp dig på intresselistan här


  Prenumerera på vårt nyhetsbrev


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • “Maten som förändrade världen" hade premiär i SVT 21 januari 2024. Programmet berättar om den senaste tidens forskning om övergången till jordbrukskost med spannmål, mejeriprodukter och baljväxter och vad den gjorde med människors hälsa. I detta avsnitt berättar Karl Hultén mer om programmet och ger sina kommentarer på vad vi kan lära oss om hur en hälsosam kost bör se ut för människor. 


  Tack vare en bosättning i Turkiet har forskarna tillgång till enastående material. Den tidens tidiga jordbrukare begravde sina döda under golvet i sina hus. Skeletten visade tecken på att hälsan försämras på grund av den nya jordbrukskosten. Kostens brist på variation ledde till bristsjukdomar och det fanns tecken på anemi. Antropologerna var förvånade över detta men konstaterade att det måste bero på att kosten var för rik på kolhydrater och för fattig på protein, samt att det var brist på vitaminer och spårämnen för de första jordbrukarna.


  I programmet undersöker man om jordbrukssamhällets kost har hunnit sätta sina spår i våra kroppar. Och man använder uttrycket "genetisk anpassning" när man talar om den mutation som lett till att de flesta i Norden kan bryta ner laktos. Den här mutationen tog 2000-3000 år att etableras i befolkningen enligt programmet. Vi anser dock inte att en enskild mutation som tillåter fortsatt laktasproduktion i vuxen ålder kan räknas som en genetisk anpassning utan att det endast är en mutation, det påverkar alltså inte i någon högre grad vad som är en optimal kost för människan.


  Vad kan vi då dra för lärdomar om våra förfäders hälsa vid övergången till den nya kosten? Först och främst, att våra kroppar till en viss grad har anpassat sig till den nya kost som jordbruket introducerade, men det betyder inte nödvändigtvis att den är optimal för vår hälsa.


  Missa inte information från oss:

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Sociala medier: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ och https://www.instagram.com/paleoteket.se 

  Våra tjänster och böcker:

  Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapOnlinekurser: Under våren kan du ansluta till "AIP Masterclass - 8 veckor till din individanpassade kost" eller "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I detta avsnitt tar vi oss an debatten kring paleokostens vetenskapliga grund. Vi diskuterar Vetenskap och Folkbildnings (VoF) senaste utnämning av "Årets förvillare 2023", som gavs till två företag som förespråkar paleo. Vi går igenom argumenten i motiveringen och hittar en rad missförstånd och felaktigheter. Vi belyser vikten av vetenskapligt stöd i hälsodiskussioner och tar tillfället i akt att förklara hur vi ser på det evolutionsmedicinska perspektivet, klinisk forskning och beprövad erfarenhet. Vi resonerar också kring den läkemedelscentrerade sjukvården och behovet av att arbeta preventivt - både för individen och för samhällsekonomin.


  Förslag till Fördjupad Läsning:

  Francis, Keith A. "Charles Darwin and the Origin of Species." 2006.Gluckman, Peter, et al. "Principles of Evolutionary Medicine." 2016.Hills, Catherine. "The Cambridge Encyclopedia of Human Evolution." 1992.Hultén, Karl och Norman, Anna-Maria, Autoimmun handbok (2019). OBS! Vår egen bokGräslund, Bo. "De första stegen: Urmänniskan och hennes värld." 2001.Lindeberg, Staffan, "Maten och folksjukdomarna - ett evolutionsmedicinskt perspektiv" Lindeberg, Staffan. "Paleolitisk kost och evolutionsmedicin: Nyckel till västvärldens sjukdomar." Läkartidningen 102.26-27 (2005): 1976-8.

  Missa inte information från oss:

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Sociala medier: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ och https://www.instagram.com/paleoteket.se 

  Våra tjänster och böcker:

  Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapOnlinekurser: Under våren kan du ansluta till "AIP Masterclass - 8 veckor till din individanpassade kost" eller "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Välkommen till ett nytt avsnitt av Paleoteket där vi idag djupdyker i ämnet rapsolja och olivolja. Detta ämne har länge varit en het diskussion bland våra medlemmar, och vi tänker nu ge er en grundlig genomgång baserat på den senaste forskningen.


  Varför olivolja? Vi har alltid uppmuntrat användning av olivolja på grund av dess låga omega-6-innehåll och hög halt av enkelomättadefetter. Men hur står sig rapsolja i jämförelse?

  Rapsolja - en gråzon: Rapsolja har varit omstridd på grund av dess högre innehåll av omega-6. Vi utforskar dess plats i kosten och bryter ner senaste forskningsrönen.

  Fetter och hälsa: Vi diskuterar även hur olika fetter kan påverka inflammation, cancer, oxidation och livslängd, och presenterar relevant forskning.

  Personliga förutsättningar: Vi betonar vikten av att ta hänsyn till individuella skillnader när det gäller inverkan av olika fetter på hälsan.

  Historisk Bakgrund: Vi tar också en titt på rapsoljans historia i Sverige, dess popularitet och hur den jämför sig med olivolja när det kommer till näringsinnehåll och användning i matlagning.

  Hälsopåverkan: Slutligen analyserar vi rapsoljans effekter på hjärt-kärlsjukdomar, kroppsvikt, inflammation och oxidativ stress, baserat på aktuell forskning och studier.


  Mer från oss: 

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapSociala medier: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ https://www.instagram.com/paleoteket.se 

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Kreatin är ett ämne som finns i kött och fisk, och som i form av kosttillskott blivit populärt bland idrottare och träningsentusiaster för att förbättra träningsresultat och återhämtning.


  I detta avsnitt breddar Karl Hultén, biomedicinare och hälsorådgivare, perspektiven och utforskar kreatins mångsidiga roll i hälsa och välbefinnande.

  Vi granskar hur detta kraftfulla ämne inte bara hjälper till med muskeluppbyggnad och viktnedgång, utan även bidrar till starkare ben, neuroprotektiva fördelar och fungerar som en potent antiinflammatorisk agent.Vi går också igenom forskning som visar att kreatin har en förmåga att förbättra kroppssammansättningen och bentätheten hos kvinnor som passerat klimakteriet, till dess roll i att hantera mild depression och skydda hjärnan från inflammation.Vi utforskar även hur kreatin kan påverka det medfödda immunförsvaret och dess potential inom behandling av autoimmuna sjukdomar som Hashimotos och reumatoid artrit.Dessutom diskuterar vi hur kreatin kan förbättra hudhälsan, minska rynkor och skydda huden mot UV-skador.

  Varje aspekt av kreatin stöds av vetenskapliga studier, vilket ger en omfattande bild av detta fascinerande näringsämnes påverkan på vår hälsa.


  Mer från oss:

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad på https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Böcker: Utforska vårt utbud på https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Delta i våra kurser på https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Anslut dig till vår gemenskap på https://www.paleoteket.se/medlemskapSociala medier: Följ oss på Facebook (https://www.facebook.com/paleoteket.se/) och Instagram (https://www.instagram.com/paleoteket.se/)

  Referenser:

  "Kreatin hjälper till att bygga muskelmassa och förbättrar kroppssammansättningen" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7910963/"Kreatin gör dina ben starkare" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915971/"Kreatin ger neuroprotektiva fördelar" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1319235/"Kreatin fungerar som en antiinflammatorisk agent" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9958770/"Kreatin påverkar positivt det medfödda immunförsvaret" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34107512/"Kreatin förbättrar hudhälsan" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093191/

  Hjälp oss nå ut till fler genom att recensera podcasten på Apple Podcast eller Spotify. I Apple Podcast-appen söker du upp "Paleoteket", klickar på podcast-bilden och scrollar sedan ner till recensioner (sätt ett betyg där 5 är högst och skriv ner vad du uppskattar). I Spotify kan endast ge ett betyg. Klicka på de tre prickarna och välj "betygsätt programmet"


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Välkommen till avsnitt 100 av Paleotekets podcast – en milstolpe i vår resa! I detta jubileumsavsnitt firar vi vår sjuåriga resa sedan starten 2016, där vi började med en enkel och mycket ful logga. Sedan dess har vi växt till en kraftfull röst inom hälsa och livsstil.


  Varför Paleoteket? Vår vision har varit att leda en hälsorevolution, med fokus på vetenskapligt beprövade lösningar för de stora folksjukdomarna. Genom att utmana matindustrin och traditionella hälsoparadigmer, strävar vi efter att ge människor makten över sin egen hälsa.


  Våra favoritavsnitt: Vi återvänder till några av våra mest meningsfulla och inflytelserika avsnitt. Från diskussioner om autoimmuna sjukdomar och tarmhälsa till djupgående utforskningar av näringsämnen i kött och dess betydelse för immunförsvaret. Vi belyser även viktiga teman som histaminintolerans och vinter-wellness.


  Framtiden: Vi blickar framåt mot nya äventyr, med fortsatta intervjuer och samtal kring aktuella samhällsdiskussioner och evolutionsmedicinska perspektiv. Vår passion för att dela kunskap och inspiration fortsätter att växa.


  Från böcker till onlineutbildningar: Vi har utvecklat och publicerat flera viktiga böcker som "Autoimmun handbok" och "Mat och symtomdagbok". 2020 markerade början på vår resa med onlineutbildningar, inklusive den populära "AIP Masterclass". Och 2021 startade vi Hälsoutmaningen Reset-30 och medlemskapet Hälsodetektiverna - en gemenskap online som hjälper dig att uppnå dina hälsomål.


  Vill du ha mer från oss:

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev härUtforska våra böcker härLäs om våra aktuella kurser härBli medlem i Hälsodetektiverna här för att få tillgång till fördjupad kunskap och gemenskap.

  Din feedback: Ditt stöd är ovärderligt för oss. Vänligen recensera vår podcast på Apple Podcast eller Spotify och dela din upplevelse.


  Följ oss: Besök vår hemsida Paleoteket.se och följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa några uppdateringar.


  Tack för att du lyssnar och för att du är en del av vår resa!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Välkommen till ett nytt avsnitt av vår podcast! I detta avsnitt utforskar vi hur man kan skapa bättre och hälsosammare vanor inför det nya året.

  Huvudpunkter i avsnittet:

  Introduktion till stoicismen: Vi utforskar stoicismens grundprinciper och dess relevans i dagens samhälle. Vi diskuterar konceptet arete, som innebär att sträva efter personlig storhet i alla aspekter av livet - fysiskt, andligt och moraliskt.Personliga erfarenheter och insikter: Jag delar mina egna erfarenheter av hur jag har förbättrat min hälsa och livskvalitet genom att omforma mina vanor. Vi utforskar hur små steg kan leda till stora förändringar och hur viktigt det är att ha en metod för att uppnå framgång.10 effektiva tips för bättre vanor: Vi går igenom 10 praktiska och effektiva tips för att bygga bättre vanor. Dessa tips inkluderar att tänka smått, följa ett program eller en utmaning, bestämma vem du vill vara, skapa en rutin, forma din miljö och många fler.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet utforskar vi en studie som nyligen fångade vår uppmärksamhet genom en provokativ tidningsrubrik: “Eating beef staves off cancer, scientists discover”. Vår nyfikenhet ledde oss till en artikel i Nature, "Trans-vaccenic acid reprograms CD8+ T cells and anti-tumour immunity" av Fan, Hao, et al. Studien undersöker trans-vaccensyra (TVA), en fettsyra i nötkött, lamm och mejeriprodukter, och dess potential i cancerbehandling. Läs hela studien här.


  Vi belyser det vanliga misstaget i media att extrapolera och förenkla vetenskapliga resultat, vilket ofta leder till missförstånd. I det här avsnittet granskar vi studiens verkliga resultat och dess betydelse. Vi diskuterar hur TVA visar sig förbättra kroppens förmåga att bekämpa tumörer och dess koppling till ökad effektivitet av immunterapi.


  Dessutom reflekterar vi över den bredare betydelsen av matens roll i vår hälsa. Vi utforskar hur kött, genom sin interaktion med immunförsvaret, kan bidra till hälsa, särskilt för personer med befintliga hälsoproblem.


  Avsnittet avslutas med en diskussion om det evolutionsmedicinska perspektivet på kost och hälsa, och betonar vikten av att luta sig mot vetenskapliga bevis snarare än sensationella rubriker.


  Glöm inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev för de senaste nyheterna och exklusivt innehåll. Besök våra sidor för att lära dig mer om våra böcker, onlinekurser, medlemskap och följ oss på sociala medier. Vi uppskattar också om du tar dig tid att recensera vår podcast på Apple Podcast eller Spotify.


  Nyhetsbrev: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/

  Böcker: https://www.paleoteket.se/bocker/

  Utbildning: https://www.paleoteket.se/utbildning/

  Medlemskap: https://www.paleoteket.se/medlemskap

  Facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/

  Instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I detta specialavsnitt, nummer 97, tar vi en återblick på en tidigare favorit: Vår guide till vinter-wellness. Hör oss diskutera '14 steg till välmående under vintern' och utforska praktiska tips för att förbättra ditt välmående under de kyliga månaderna. Vi delar med oss av vår uppskattade 'Vinter-wellness' checklista, ett ovärderligt verktyg för att få ut det bästa av vintern.


  Ladda ner checklistan här.


  Utforska också blogginlägget på Paleoteket.se, inklusive ytterligare insikter och användbara länkar som nämns i vår artikel om Vinter-wellness:


  För dig som söker en djupare förståelse inom hälsorelaterade ämnen, erbjuder vi en värld av kunskap genom Hälsodetektiverna. Som medlem får du tillgång till ett bibliotek av föreläsningar, texter och möjligheten att delta i seminarier och interagera i vårt forum.


  Bland annat får du som medlem tillgång till tre föreläsningar på temat winter-wellness:

  Bastubadets hälsoeffekter och våra bästa tipsDygnsrytm och hormoner – hur ger du din kropp bäst förutsättningar i mörkret?Vinterbadets hälsoeffekter – steg för steg guide och vilka ska vara försiktiga?

  Mer från Paleoteket:

  Nyhetsbrev: Få de senaste uppdateringarna och exklusivt innehåll. Anmäl dig här.Böcker: Upptäck våra böcker för djupare insikter i hälsa och välbefinnande. Mer information här.Utbildning: Kolla in våra onlinekurser och utmaningar för din hälsoresa. Läs mer här.Medlemskap: Gå med i Hälsodetektiverna för tillgång till exklusiva rabatter. Mer information här.Sociala medier: Följ oss på Facebook och Instagram.

  Vi skulle uppskatta om du tar en stund att recensera 'Paleotekets podcast' på Apple Podcast eller Spotify."


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det aktuella avsnittet diskuteras fenomenet med individer, ofta smala, som upplever signifikanta ökningar i LDL-kolesterol (Low-Density Lipoprotein) efter att ha övergått till en lågkolhydratkost som LCHF, karnivor, eller liknande dieter.


  Det centrala temat är "The Lipid Energy Model", föreslagen av Nicholas G Norwitz, David Feldman och andra forskare, som förklarar ökningen av LDL-C och HDL-C (High-Density Lipoprotein), samt låga triglyceridvärden (TG), hos dessa individer som en följd av ökat beroende av fett som energikälla när kolhydratintaget är begränsat.


  Avsnittet belyser hur enkelt det kan vara för "Lean Mass Hyper Responders" att minska sitt LDL genom att bara lägga till kolhydrater i sin kost. Det noteras att denna strategi kan minska LDL-kolesterolet till en fjärdedel och normalisera det från tidigare höga nivåer. Den diskuterade forskningen inkluderar ett experiment där en forskare åt 12 oreokakor per dag, vilket resulterade i en dramatisk minskning av hans LDL-nivåer.

  Vidare utforskas riskfaktorer och individuella variationer i blodlipidprofilen, beroende på genetik, kostsammansättning, fysisk aktivitet och andra hälsofaktorer. Ett viktigt tillägg görs om att det, med dagens forskning, är bäst att reducera LDL-nivåerna även hos personer med goda hälsomarkörer i övrigt.


  Avsnittet tar även upp den avgörande rollen som LDL-partiklar spelar i utvecklingen av hjärtsjukdomar och deras nödvändighet för cellernas funktion och överlevnad, samtidigt som det poängterar vikten av att se LDL i ett större sammanhang av många riskfaktorer för hjärtsjukdomar. Det betonas att en hälsosam livsstil, inklusive kostförändringar och fysisk aktivitet, är viktigt för att hantera LDL-nivåer och förebygga hjärt-kärlsjukdomar.


  Mer från oss: 

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapSociala medier: Följ oss på FB https://www.facebook.com/paleoteket.se/ eller IG https://www.instagram.com/paleoteket.se 

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I avsnitt 95 av "Paleotekets podcast - om läkande kost och livsstil" fokuserar vi på hur mat- och symtomdagböcker kan vara värdefulla verktyg i din hälsorelaterade självupptäckt. Vi utforskar hur dessa dagböcker kan hjälpa dig att bli din egen hälsodetektiv, särskilt när det gäller att identifiera överkänsligheter och sambanden mellan kost och välbefinnande.


  I detta avsnitt går vi igenom:

  Vikten av Mat- och symtomdagböcker: Hur dessa dagböcker kan vara avgörande för att förstå och identifiera hur olika livsmedel påverkar din kropp och hälsa.Identifiering av överkänsligheter: Att förstå hur specifika livsmedel eller matgrupper kan orsaka eller förvärra hälsoproblem.Samband mellan kost och symtom: Hur noggrann dokumentation av matintag och uppkomna symtom kan avslöja mönster och samband.Lära sig att tolka kroppens signaler för att anpassa kost och livsstil för optimal hälsa.Praktiska tips: Hur du kan börja använda en mat- och symtomdagbok för att förbättra din hälsa.

  Vi uppmuntrar lyssnare att aktivt använda dessa metoder för att bli mer medvetna om hur deras kostval påverkar deras hälsa och välbefinnande.


  Mer från oss: 

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapSociala medier: Följ oss på FB https://www.facebook.com/paleoteket.se/ eller IG https://www.instagram.com/paleoteket.se 

  Vi uppskattar verkligen om du tar dig tid att recensera "Paleotekets podcast" på

  Apple Podcast eller Spotify.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I avsnitt 94 av "Paleotekets podcast - om läkande kost och livsstil" tar vi upp de nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som har stor inverkan på folkhälsan. Dessa rekommendationer påverkar de råd som ges av dietister, samt vilken mat som serveras i skolor och äldreomsorgen. Vi diskuterar vår syn på dessa rekommendationer och reflekterar kring deras potentiella konsekvenser.


  I avsnittet behandlas bland annat:

  Förändringar i NNR: Specifikt den minskade rekommendationen av rött kött, från 500 gram till 350 gram per vecka, och dess underliggande skäl.Kritisk granskning: Vi ifrågasätter kopplingen mellan rött kött och tjocktarmscancer och presenterar alternativa synvinklar.Näringsämnen i kött: Vi diskuterar ironin i att vissa näringsämnen nu rekommenderas i högre grad, trots att de finns i hög koncentration i rött kött.Risker med näringsbrister: Oro för att minska intag av rött kött kan leda till andra hälsoproblem.Ultraprocessad mat: Varför detta problem inte betonas i de nya rekommendationerna.Hälsa och miljö: Diskussion kring hur köttproduktionen relaterar till miljömässig hållbarhet.

  Vi reflekterar även över balansgången mellan folkhälsa och matindustrins intressen. Avsnittet är en fortsättning på diskussioner som uppstått i sociala medier och syftar till att ge en mer nyanserad bild av situationen.

  För att fördjupa dig i ämnet, besök gärna blogginlägget för detta avsnitt här samt Nordiska näringsrekommendationerna 2023 här.


  Våra resurser:

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer är: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap i Hälsodetektiverna: Som medlem får du kontinuerligt tillgång till unika verktyg och resurser för att aktivt arbeta med din hälsa, samt rabatt på våra kurser. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I avsnitt 93 av "Paleotekets podcast - om läkande kost och livsstil" dyker vi djupt in i ämnet SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), en tillstånd som innebär överväxt av bakterier i tunntarmen. Detta tillstånd har länge varit relativt okänt, men en nyligen publicerad studie har gett oss ny och detaljerad insikt om dess natur.


  I detta avsnitt diskuterar vi:

  Nya rön om SIBO: Vi utforskar de senaste upptäckterna om vilka typer av bakterier som är inblandade i SIBO och i vilka förhållanden de existerar.Symtom kopplade till SIBO: Hur dessa specifika bakterier kan orsaka symtom som är vanliga vid SIBO.Modern RNA-sekvensering: Diskussion kring hur denna teknik har använts i kombination med nya provtagningstekniker för tunntarmen för att ge oss denna insikt.Förståelse av SIBO idag: En genomgång av var kunskapsfronten ligger just nu gällande SIBO.

  Vidare informerar vi om vår kurs "Maghälsa på djupet – förstå och hantera SIBO och IBS", som är utformad för att ge en fördjupad förståelse och praktiska verktyg för att hantera dessa tillstånd.


  För att få tillgång till denna djupgående information om SIBO och andra relaterade ämnen, prenumerera på "Paleoteket" via Itunes, Soundcloud eller din podcast-app. För mer information och resurser, besök Paleotekets hemsida.


  Detta avsnitt erbjuder värdefulla insikter för alla som är intresserade av maghälsa och de senaste framstegen inom detta område.


  Mer från oss: 

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapSociala medier: Följ oss på FB https://www.facebook.com/paleoteket.se/ eller IG https://www.instagram.com/paleoteket.se 

  Vi uppskattar verkligen om du tar dig tid att recensera "Paleotekets podcast" på

  Apple Podcast eller Spotify.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I avsnitt 92 av "Paleotekets podcast - om läkande kost och livsstil" utforskar vi det alltmer uppmärksammade hälsotillståndet SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Detta är första delen i en tvådelad serie där vi fördjupar oss i hur en överväxt av bakterier i tunntarmen kan orsaka en rad hälsoproblem.


  I detta avsnitt diskuterar vi:

  SIBO och dess Effekter: En genomgång av SIBO, dess symtom och hur det påverkar kroppen, inklusive inflammation, kroniska symtom, utmattning och magproblem.SIBO och IBS: Vi tar upp att omkring 35% av personer med irritabel tarm-syndrom (IBS) har SIBO och diskuterar kopplingen mellan dessa tillstånd.Senaste Forskningen om Mikrobiomet och SIBO: En översikt av vad den senaste vetenskapliga forskningen säger om mikrobiomet i relation till SIBO.Strategier för Hantering av SIBO: Presentation av olika strategier för hur man kan hantera och kontrollera SIBO.

  Detta avsnitt är särskilt relevant för de som är intresserade av tarmhälsa och vill förstå komplexiteten i mikrobiomet samt hur det kan påverka övergripande välbefinnande.


  Våra resurser:

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer är: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap i Hälsodetektiverna: Som medlem får du kontinuerligt tillgång till unika verktyg och resurser för att aktivt arbeta med din hälsa, samt rabatt på våra kurser. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • För mer än 2500 år sedan påstod Hippokrates, den moderna medicinens grundare, att "All hälsa börjar i magen". Modern forskning stödjer denna teori. En dålig maghälsa är inte bara en fråga om förstoppning, matsmältningsproblem och övervikt - dessa är bara toppen av isberget. I vårt senaste podcastavsnitt diskuterar vi temat "Sex steg till bättre maghälsa – och varför all hälsa börjar i magen".


  Vi går igenom dessa sex steg:

  Undvika mat som kan orsaka läckande tarm och obalans i tarmfloran.Inkludera stödjande livsmedel i din kost.Testa olika kostupplägg och utvärdera hur du mår.Var medveten om när, hur och hur ofta du äter.Överväg användning av tillskott som kan vara till hjälp.Genomföra viktiga livsstilsförändringar.

  För ytterligare diskussion och svar på frågor relaterade till detta ämne, hänvisar vi till våra specifika medlemsaktiviteter och resurser.


  Mer från oss: 

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapSociala medier: Följ oss på FB https://www.facebook.com/paleoteket.se/ eller IG https://www.instagram.com/paleoteket.se 

  Vi uppskattar verkligen om du tar dig tid att recensera "Paleotekets podcast" på

  Apple Podcast eller Spotify.

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I dagens avsnitt diskuterar vi postural träning med Rasmus Svärd, fysioterapeut och specialist inom postural terapi. Postural träning syftar till att korrigera felaktiga kroppshållningar och rörelsemönster, vilka ofta ligger bakom smärtor och nedsatt funktion. Genom att återgå till en naturlig och avslappnad hållning och rörelse, kan kroppens självläkning aktiveras och symtom kan minska.

  Rasmus Svärds arbete och metoder finns tillgängliga på hans hemsida Postural Workout och på hans Instagram-profil Physio Rasmus. För medlemmar i Hälsodetektiverna har vi lagt till en exklusiv film i vårt Bibliotek. I filmen instruerar Rasmus Karl i grundläggande rörelser för postural träning, vilka är utmärkta att utföra före vanlig styrketräning.

  Vårt medlemskap erbjuder även månatliga medlemsmöten, ett aktivt forum för frågor och svar samt hälsoutmaningar några gånger om året. För att ansluta till vårt medlemskap och få tillgång till dessa resurser och aktiviteter, kan du besöka vår hemsida Paleoteket.


  Mer från oss: 

  Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/

  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.