Folgen

  • Organisaatiot ovat jatkuvassa paineessa uudistaa ja uudistua. Tämä on pohjimmiltaan ihmisten toimintaa ja siihen vaikuttavat ihmiselämän lainalaisuudet kuten yhteisön normit, valta-asemat, ryhmäpaine, psykologinen turvallisuus ja sitoutuminen. Kun haluamme kehittää organisaatiomme yhteistyötä, meidän on astuttava inhimillisen toiminnan piiriin ja tutustuttava sen ilmiöihin.

    Tämän Palmun alla -jakson vieraana on Solitan oma Marko Taipale. Hänen missionaan on jäsentää organisaatioiden kehittämistä kahteen kysymykseen: mitä niiden kannattaisi tehdä ja miten. Työhönsä Marko inspiroituu kokemuksestaan sarjayrittäjänä, mutta myös osaamisestaan parisuhdevalmentajana. Keskustelumme käsittelee muun muassa kokeilujen tekemisen haasteita, toiminnan itseorganisoitumista ja arvoista käsin toimimista.

    Organisaatioiden muutos manifestoituu usein uusien palveluiden ja tuotteiden kehittämisenä. Tähän liittyy uskomus “maailma ja markkina muuttuu yhä nopeammin”. Onko todella näin - vai keskittyykö huomiomme korostuneesti muutoksiin ja uhkiin? Huomiotta saattavatkin jäädä ne alueet, joilla muutos on verkkaista. Asteittaista kehitystä löytyy muun muassa terveydenhuollosta, valtiolta, rakennusalalta - sekä me ihmiset itse muutumme hitaasti.

    Yleisen nopeuden tai hitauden sijaan tärkeää olisi keskittyä siihen, miten uusia palveluja voi kehittää tehokkaasti. Ilman kriittistä ajattelua, olemme alttiita vahvistamaan jo olemassaolevia näkemyksiämme. Ilman yhteistyötä, keskitymme yksilösuorituksiin. Ilman turvallisuuden kokemusta, keskitymme oman positiomme pönkittämiseen. Organisaation tehtävä on luoda kehitystiimejä tukevia rakenteita ja auttaa sitä voittamaan epävarmuuteen liittyvää tuskaa.

    Tämän tehdäkseen on tärkeää tiedostaa, että organisaatioissa on usein kaksi hyvin erilaista rakennetta: Innovaatio-organisaatio kehittää uutta liiketoimintaa. Se etsii, mitä kannattaisi tehdä. Optimoiva organisaatio sen sijaan pyrkii tuottamaan tunnistetun asiakasarvon tehokkaasti. Tämä luo yhteistyöhön haasteita, sillä näitä kahta organisaatiota ohjaavat rakenteet ja toimintatavat, jotka eivät ole aina suoraan yhteensopivia.

    Edellä mainitut ovat vain joitakin toimintaamme vaikuttavia rakenteita. Meidän teesimme on tämä: Kun tulemme tietoiseksi niistä rakenteista, jotka vaikuttavat ihmisten toimintaan, voimme tehdä perustellumpia, parempia päätöksiä. Tervetuloa mukaan pohdintaan.

    Suositukset:

    Marko: Itsetuntemuksen kehittäminen.
    Lauri: Inkeriläiset - unohdetut suomalaiset. Kansallismuseo. 24.1.-26.7.2020.

    Viitteet: Youtube-video: Ihmiset ja muutos - kuinka suuria ja vaikeita muutoksia tehdään ihminen edellä?

    Podcastin RSS
    Twitter: @Solita_Insights & #palmunalla
    www: Solita.fi

    Palmun alla on Solitan oma podcast. Ohjelman on tuottanut Lauri Lukka, kuvitus Maria Niemi ja editointi Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Kun muutos maailmassa nopeutuu, epävarmuuden määrä kasvaa. Tällaisessa ympäristössä meidän on yhä vaikeampaa tehdä tarkkoja suunnitelmia siitä, miten meidän kannattaisi toimia. Tämä haastaa organisaatioiden tapoja suunnitella, johtaa ja strategioida.

    Organisaatioille jää jäljelle kaksi mahdollisuutta. Jos emme enää voi ennakoida tulevaa, meidän tulee harjoitella mukautumaan yhä nopeammin. Toisaalta jos voimme hallita ympäristöä, voimme muokata siitä meille suotuisan. Strategian viitekehyksessä ensimmäistä näistä kutsutaan adaptiiviseksi strategiaksi, toista transformatiiviseksi.

    Milla Wiren (PhD) tutkii Turun Kauppakorkeakoulun disruptiolaboratoriossa muutosta ja sitä, miten organisaatiot suhtautuvat siihen. Yksikön tutkimus keskittyy ei-normatiiviseen muutokseen, jossa ihmisten oletukset muuttuvat yhtäkkiä radikaalisti. Tässä käännepisteessä (tipping point) muutos kääntyy valtavaan vauhtiin. Yksi arjen esimerkki disruptiivisesta muutoksesta on sähköskootterit, jotka valtasivat muun muassa Helsingin kadut kesällä.

    Kolmantena keskustelijana pöydässä on Solitan business designer Jaakko Luomaranta, joka työstää väitöskirjaa strategian ja muotoiluajattelun välisestä kentästä.

    Strategian ohella keskustelussa tarkastelemme, miten yritysten välinen kilpailu siirtyy ekosysteemien väliseksi taisteluksi, pohdimme luovuuden sisäsyntyisyyttä ja tarkastelemme, onko yritystoiminnalla itseisarvoa. Lisäksi opimme, miten digitalisaatio on kuin puu, mitä metataitoja ammattimainen käyrätorven soittaminen opettaa, ja miksi skifissä käsitellään dystopioita.

    Suositukset:

    Milla: Sheri S. Tepperin tuotanto, erityisesti Sideshow.

    Jaakko: David Epstein. Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World. Christian Madsbjerg. Sensemaking. Naomi Novik. Spinning silver.

    Lauri: Oddarrang. In Cinema -albumi.

    Milla Wirenin väitöskirja. Strategizing in the New Normal. Implications of Digitalization for Strategizing and Uncertainty: Philosophical and Managerial Considerations.

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on keskeisimpiä ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä. Kenties tehokkain tapa vaikuttaa siihen on radikaalisti vähentää päästöjä. Tämän lisäksi hiilidioksidia pitää sitoa takaisin maahan ilmakehästä – tarvitsemme hiilinieluja.

    Antero Vartia on perustanut Kompensäätiön. Sen kautta kuluttajat voivat arjessaan kompensoida valintojensa aiheuttamia hiilidioksipäästöjä: raha sijoitetaan kansainvälisten projektien kautta hiilidioksidin sidontaan. Ajatus säätiön taustalla on kunnianhimoinen. Rahavirtojen sivutuotteena hiilinielujen kysyntä lisääntyy ja syntyy mahdollisuuksia yritystoiminnalle.

    Uuden markkinan luominen ja kulutuskäyttäytymisen muuttaminen ei kuitenkaan ole aivan suoraviivaista. Miten motivoida ja motivoitua toimimaan näkymätöntä haastetta, hiilidioksidia, vastaan? Entä miten kompensointi todennetaan? Miten ilmastonmuutostyö nivoutuu politiikan kenttään? Mikä on hiljaisuuden voima? Keskustelemme näistä ja monista muista aiheista Anteron kanssa.

    Suositukset:
    Antero: Hiljaisuuden voima ja läsnäolon harjoittelu
    Lauri: Ragnar Kjartanssonin näyttely The Visitors Kiasmassa 11.10.2019 - 2.2.2020

    Viitteet:
    Forest trends: Voluntary Carbon Market Insight
    Sitra: 1.5 asteen elämäntavat
    Guardian: Kompensointikohteiden erilaisuudesta

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • “Uuden paikka on jossain muualla”. Maailmassa ei useinkaan ole valmiiksi pedattua tyhjää paikkaa uusille palveluille ja tuotteille, jonka ne voisivat täyttää. Uusien palveluiden rooli onkin haastajan, syrjäyttäjän, ja korvaajan rooli.

    Solitan oma keksijä Mikko Haikonen on uransa aikana ollut mukana monessa teknologisen etsimisen ja löytämisen prosessissa: luomassa jotakin, jotain ei aikaisemmin ole ollut - muun muassa Nokialla tekstiviestikeskusta. Mutta mikä on tämän luovan ongelmanratkaisuprosessin todellinen luonne?

    Tällä kertaa annamme keskustelun polveilla entistäkin vapaammin ja kuullessamme Mikon kokemuksia kentältä. Mitä on data science? Milloin ihminen levittää itsensä millimetrin paksuiseksi kerrokseksi? Olemmeko siirtymässä alustataloudesta lopustatalouteen? Onko 224 kilometriä paljon vai vähän? Näihin, ja muihin teemoihin, sukellamme tässä Palmun alla -jaksossa.

    Suositukset:
    Maria: Sipsilakko huomioiden erityisesti ranch-linssisipsit - ja Beyoncen Lemonade-albumi

    Mikko:
    - Muiden ihmisten kuunteleminen.
    - Statistical Rethinking -kirja ja kurssi (Richard Mcelreath)
    - MIT:n Open courseware

    Lauri: Pawel Althamerin I Am -näyttely HAMssa

    Viitteet:
    Bord rating of perceived exertion (Borg-asteikko)
    Asteroidi-törmäyksen riskin arviointi (Torinon asteikko)
    Drawing with the right side of brain (Betty Edwards)

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Ilmasto koetaan yhä tärkeämpänä. Hiljattain julkaistun ilmastobarometrin mukaan 41% suomalaisista arvioi muuttaneensa omaa toimintaansa ilmastonmuutoksen vuoksi. Vuoden 2015 jälkeen kasvua on 12% — enemmän kuin joka kymmenes suomalainen on lähtenyt talkoisiin mukaan.

    “Mutta meitä on Suomessa vain viisi miljoonaa, miksi teoillamme olisi merkitystä?”

    Tämä on Sitran ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemen lempi- ja inhokkiargumentti. Keskustelemme Tuulin kanssa siitä, miten koemme ilmastonmuutoksen valtavuuden, kun IPCC:n puolentoista Celsius-asteen raportti on kriisiyttänyt tilanteen.

    Välillä tuntuu, että kaikki ilmastomyönteiset teot ovat askeettista luopumista, epämiellytävää poisoppimista tai ulkokohtaista pakottamista. Miten voisimme kääntää tämän ajattelun: löytää inspiraatiota yhteisestä tekemisestä; merkitystä teeman tärkeydestä?

    Etsimme Tuulin kanssa inspiroivia, eteenpäinkatsovia, omakohtaisia tapoja osallistua ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Pohdimme siirtymistä lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen; ostamisesta lainaamiseen; vastuun ulkoistamisesta oman toiminnan kehittämiseen — uutuuksien perässäjuoksemisesta ajattomista klassikoista nauttimiseen.

    Suositukset:
    Maria: HSY:n (Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut) jäteopas
    Tuuli: Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmä
    Lauri: Pink Floyd - The Wall

    Viitteet:
    Kommunikoinnin haasteet tuleville sukupolville: 99% Invisible -podcast - Ten thousand years
    Kate Raworthin Doughnut Economics


    Palmun Alla -podcast
    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Yritykset ovat jälleen aktivoituneet korostamaan markkinoinnissaan eettisiä arvoja. Pikaruokaketjut korostavat luomua, turkistarhaajat vertaavat minkkejä marsuihin, energiayhtiöt valitsevat vihreitä brändivärejä. Näillä viesteillä toimijat vastaavat kuluttajien eettiseen valveutuneisuuteen.

    On hyödyllistä ylläpitää eettistä mielikuvaa yrityksestä. Kuluttajien ja työntekijöiden on kuitenkin näiden viestien äärellä kuluttajien haastavaa arvioida, mitkä ovat yrityksen todelliset arvot toiminnan takana. Sääntöjen noudattaminen sinänsä ei tee toiminnasta eettistä.

    Jäsennämme filosofi ja viestinnän eettisen neuvoston puheenjohtaja Henrik Rydenfeltin kanssa etiikkaa. Mitä yhteistä on tunteilla ja etiikalla? Miksei eettistä pohdintaa voi ulkoistaa? Voiko etiikka olla alistettu kuluttamisen tarpeille?

    Suositukset:

    Lauri: Coenin veljesten The Ballad of Buster Scruggs -elokuva Netflixissä
    Maria: YLE Areena
    Henrik: Quentin Tarantinon Django Unchained sekä House of Cards -sarja

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Pelit ovat tulleet yhä merkittävämmäksi osaksi kulttuuriamme ja vapaa-aikaamme. Tämän myötä pelit ovat myös yhä useammalle viihteen ja intohimon ohella rehellistä työtä.

    “Olen kirjoittaja, jonka mukaan pelit pitäisi ottaa kulttuurimuotona yhä vakavammin.”

    Janne Pyykkönen on Pelaajalehden pitkän linjan pelitoimittaja, joka on omistautunut pelialan seuraamiselle. Artikkeleiden ohella hän tekee muun muassa pidempiä journalisitia tutkielmia eri peligenreistä. Hänellä onkin uniikki näkökulma siihen, miten pelaaminen, pelaajayhteisöt ja peliala ovat kehittyneet viimeisten vuosikymmenten aikana.

    Menemme Jannen kanssa syvälle peleihin ja pelaamiseen: Miten pelaaja näkee pelillistämisen? Millä tavoin pelit ottavat kantaa ja käsittelevät politiikkaa? Miten median suhde peleihin on muuttunut vuosien saatossa? Heijastavatko pelit todellisuutta, vai onko niin, että todellisuus onkin lopulta peli?

    Jos aihe jäi kiinnostamaan, Janne on myös Suomen pitkäaikaisimman podcastin, Pelaajacastin yksi host.

    Suositukset:
    Janne: Until Dawn -peli, Black Mirror: Bandersnatch, The Three Body Problem -kirja, ja Pelaajalehti
    Lauri: Codenames-lautapeli
    Maria: Kingdom Hearts 3 -peli, Helmi Basketin kuntokoris

    Tilaa Palmun Alla -podcast iTunesista tai mistä tahansa löydätkään podcastisi!

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • “Riittävän pitkällä perspektiivillä kaikki organisaatiorakenteet ovat vääriä.“

    Organisaatiot pyrkivät vastaamaan maailman kasvavaan monimutkaisuuteen ja verkottoitumiseen monin tavoin. Osa pyrkii epävarmuuden äärellä rakenteisiin ja systeemeihin, toiset taas painottavat itseohjautuvuutta ja ketteryyttä.

    Olisi keinotekoista sanoa toisen olevan “oikea ratkaisu”: maagista, kaikenkattavaa vastausta tähän hähmäiseen ongelmaan ei ole, mutta suuntaviivoja voimme piirtää. Keskustelemme organisaatioiden murroksesta Tomorrow Techin ja DIASin toimistusjohtajan, itsenimetyn organisaationörtin Sami Honkosen kanssa.

    Samin painotus on ketteryyden puolella. Hän uskoo responsiivisiin organisaatioihin, jotka pyrkivät vastaamaan kahteen kysymykseen:

    1. Mikä on minimimäärä rakennetta, joka organisaatiossa on oltava, ennen kuin se lipsahtaa kaaokseen?

    2. Kun olemme lipsahtamaisillaan kaaokseen ja joudumme lisäämään rakennetta, miten voimme tehdä sen mahdollisimman kevyesti?

    “Meidän tehtävämme on luoda organisaatioita, jotka tukee työntekijöitään epävarmuuden sietämisessä sen sijaan että luodaan illuusioita turvallisuudesta”

    Suositukset:

    Maria: Äänikirjat ja BookBeat
    Sami: The Three-Body Problem, Liu Cixin
    Lauri: Albumi Le voyage dans la lune, Air

    Tilaa Palmun Alla -podcast iTunesista tai mistä tahansa löydätkään podcastisi!

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimistoPalmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneetLauri Lukka,Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Sertifikaatit eivät ole todiste yrityksen vastuullisuudesta. Niiden sijaan meidän tulisi kiinnittää huomiota yrityksen nettovaikutukseen. Se muodostuu yrityksen myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista muun muassa ihmisten hyvinvointiin ja osaamiseen, yhteiskuntien kehitykseen sekä ympäristöön.

    The Upright Project haluaa tehdä yritysten nettovaikutuksen läpinäkyväksi. Keskustelemme yrityksen toimitusjohtajan, Annu Niemisen, kanssa miten mittaaminen voi auttaa työntekijöitä, sijoittajia, ja kuluttajia tekemään parempia päätöksiä.

    Annu uskoo, että tiedon ja ystävämme ATK:n avulla voimme vähentää inhimillisen tiedonkäsittelyn vääristymiä ja elää enemmän arvojemme mukaista elämää — koska arvovapaata toimintaa ei ole.

    Tarvitsemmeko elämäämme lisää uusia vimpaimia ja vekottimia, vai rakkaudellisuutta, kriittisen ajattelun taitoja, kielitaitoa? Mistä asioista voimme olla kiitollisia, missä kannattaa keskittyä muutokseen? Miksi lunta kannattaa kuunnella? Kuuntele keskustelu nyt!

    Suositukset:
    Maria: Stardew Valley -peli. Toteuta maanviljelyunelmasi kotoa käsin!
    Annu: Hans Roslinging Factfulness (suomennettuna Faktojen maailma) -kirja. Lisäksi kannattaa kuunnella lunta.
    Lauri: Kumpulan komediaklubi ja James Acasterin Repertoire sarja Netflixissä.

    Tilaa Palmun Alla -podcast iTunesista tai mistä tahansa löydätkään podcastisi!

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Lauri, Maria ja Henkka katsovat taaksepäin ensimmäiseen kauteen sekä kohti toisen kauden aiheita!

    Podcastin seuraavalla kaudella jatkamme teknologian, yhteiskunnan, ja kulttuurin ristivaikutusten tutkimista — uusista näkökulmista, uusista teemoista! Kutsumme studioon asiantuntijoita keskustelututkimusmatkoille muun muassa seuraaviin aiheisiin:

    Työntekijät, kuluttajat ja sijoittajat odottavat yrityksiltä yhä voimakkaampia kannanottoja yhteiskunnallisiin teemoihin sekä suurempaa läpinäkyvyyttä toiminnan kokonaisvaikutuksiin. Tutkimme vastuullista, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa yritystoimintaa ja sen roolia maailmassa.

    Julkisten tilojen merkitys muuttuu. Ostoskeskukset eivät entisessä muodossaan automaattisesti vedä ihmisiä puoleensa, kirjastot palvelevat käyttäjiään yhä monipuolisemmin, ja etätyöskentely luo tarpeen uusille työtiloille. Katsaudumme tilojen murrokseen ja asiakaskeskeiseen suunnitteluun.

    Pelit: viihdettä, kulttuuria, taidetta, vai urheilua? Digitaaliset pelit ovat hiipineet yhä merkittävämmäksi osaksi ihmisten elämää, vuorovaikutusta, ja vapaa-aikaa. Tutkimme kulttuurista muutosta kohti interaktiivsempia medioita.

    Organisaatioden hierarkiat ohenevat, työnteon tavat uudistuvat. Tulemme näkemään yhä enemmän matalahierarkisia asiantuntijaorganisaatioita, itseohjautua tiimejä, ja yhteistyötä yli ammattirajojen. Mutta miten nämä uudet organisaatiot järjestäytyvät?

    Loput teemat julkaistaan kevään aikana. Kannattaa pysyä kuulolla mikäli palvelujen saavutettavuus, tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet, ja palvelumuotoilun tulevaisuus kiinnostaa!

    Kausi 1: Kuunneltavissa nyt
    #5 - Nudging the public, featuring behavioral scientist Pelle Hansen
    #4 - Mobiilimindfulness, vieraana asiantuntijalääkäri Outi Hilgert
    #3 - Yhteisö 2.0, vieraana yhteisöjen rakentaja Pauliina Seppälä
    #2 - Oppimisen tulevaisuus, vieraana apulaisprofessori Miikka J. Lehtonen
    #1 - Digitaalinen identiteetti, vieraana valkohattuhakkeri Iiro uusitalo

    Tilaa Palmun Alla -podcast iTunesista tai mistä tahansa etsitkään podcastisi!

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • We like to entertain the notion that we are in control — our decisions are ours, deliberately made. Yet, much of our behavior is governed by processes beyond our conscious reasoning. We are constantly influenced by our context, and others’ small and large decisions.

    Nudging is the art of making subtle changes to our behavior. What sets it apart from other methodologies is its base on the scientific method. At its purest, nudging follows a careful setup: a randomized controlled trial allows the impact of the nudge to be carefully evaluated.

    We had an in-depth discussion with behavioral scientist Pelle Hansen who is engaged both in the scientific community in Roskilde University, and iNudgeYou, applied behavioral science group. We reflect how they affected the design of the Copenhagen airport, Kastrup, and Denmark’s largest supermarket chain Coop. Finally, we hear what — if anything — affects student drinking behavior.

    Recommendations:
    Pelle: Owning a dog
    Maria: Bathing in the unique Yrjönkadun uimahalli in Helsinki
    Lauri: Trekking especially the first two days of the Mahlerweg trail

    Podcast RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla is a podcast by Palmu, a Finnish service design company. The program is produced by Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Theme music by Juha Vaaraniemi.

  • Mielenterveys ja sen ylläpitäminen ovat ajankohtainen aihe yhteiskunnassamme, jossa masennus ja työuupumus ovat kansantauteja. Resursseja on rajatusti, ja polku terapeutin vastaanotolle on tuskastuttavan vaivalloinen. Mielialalääkkeitä määrätään joskus kevyinkin perustein, koska lääkäreillä ei ole kovin montaa ässää hihassa, kun potilaan mieli oireilee.

    Suomessa ja Yhdysvalloissa toimiva Meru Health haluaa tuoda lisää työkaluja mielenterveyden hoitoon. Startupin etäterapia- ja mindfulness-applikaatio tuo tietoisuustaitojen harjoittelun ja itsetutkiskelun yhä useamman taskuun intensiivisen, tiedeperusteisen 12 viikon ohjelman kautta. Yrityksen tavoitteena on hoitaa 20 potilasta niillä resursseilla, jotka nyt kuluvat yhden potilaan hoitamiseen.

    Kuinka digitaaliset työkalut voimauttavat mielenterveysongelmien kanssa eläviä? Miten mielenterveysongelmien kehittymiskulkuun voidaan vaikuttaa Merun kaltaisten sovelluksien avulla?

    Keskustelimme Meru Healthin asiantuntijalääkärin ja mindfulness-ohjaajan Outi Hilgertin kanssa lääketieteen ja mindfulnessin rajapinnasta, globaaliin mittakaavaan skaalautuvasta terapiahoidosta ja hoitomuotojen tulevaisuudesta.

    Suositukset:
    Outi: Shawn Achor - The Happiness Advantage ja Before Happiness -kirjat
    Lauri: Nils Frahmin albumi Felt, sekä Fabrizio Paterlinin musiikki
    Maria: Minduu-terapeuttihakupalvelu

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Internet ja alustatalous ovat radikaalisti muuttaneet tapaamme viettää aikaa, kokoontua yhteen ja ostaa palveluita. Alustojen kautta voimme ohittaa perinteisten medioiden kuraattorit - mutta olemmeko oikeasti vapaita?

    Palmun Alla -podcastin kolmannessa jaksossa tutkitaan, millaisia uusia yhteisölliyyden muotoja digitaaliset alustat ovat mahdollistaneet. Ohjelman vieraana on Pauliina Seppälä, joka on ollut perustamassa suomalaista joukkorahoituspalvelu Mesenaatti.me:tä sekä Nappi Naapuria, digitaalista naapurustoa. Näiden ohella hän on ollut mukana luomassa Yhteismaa ry:n kautta Illallinen taivaan alla ja Siivouspäivä-kaupunkitapahtumia.

    Keskustelemme Pauliinan kanssa yhteisöjen voimasta. Voiko tuhat fania voi olla yksi tulevaisuuden työpaikka? Miten alustatalous rakentaa kulttuurin ja luovuuden monimuotoisuutta? Mistä, jos mistään, meidän pitäisi olla alustojen aikana huolissamme?

    Suositukset:
    Pauliina: Leigha Butler, YouTube-kanava
    Maria: Phill Niblockin musiikki
    Lauri: The Work -elokuva, joka löytyy myös Yle Areenan Docventures-sarjasta

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Kauden toisessa Palmun alla -jaksossa keskustellaan Aalto-yliopiston IDBM-ohjelman (International Design Business Management) oman Miikka J. Lehtosen kanssa, miten teknologiat muuttavat oppimista ja opettamista.

    Mitä yhdeksäsluokkalainen tekee kauppakorkeakoulussa? Mikä on opetuksen rooli loputtoman informaation aikakaudella? Tarvitaanko työelämässä Moodle-taitoja? Kuuntele ja tiedä!

    Suositukset:
    Miikka: Leena Krohnin kirjat, Studenthouse.dk & Service Blueprint
    Maria: Design as Art -kirja
    Lauri: The Lobster -movie

    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on palvelumuotoilutoimisto Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Antaisitko tietoturva-asiantuntijan tehdä selvitystyötä digitaalisesta identiteetistäsi? Ajatuskin tuntuu uhkaavalta: siinä missä ihmiset unohtavat, internet muistaa.

    Ensimmäisessä jaksossa sukellamme pohtimaan Solitan oman, hersyvän tietoturva-asiantuntija Iiro Uusitalon sitä, mitä jälkiä meistä digitaaliseen maailmaan jää - halusimme sitä tai emme.

    Aloitusanekdootti
    Amalia Ulman - Excellences & Perfections

    Suositukset
    Maria: Detroit Become Human
    Lauri: Paperi T - Kaikki On Hyvin
    Iiro: Walking Dead - Our World (Next Games)

    Sosiaalinen media
    Podcastin RSS
    Twitter: @Palmu_Finland & #palmunalla
    Instagram: Palmu_Finland
    Facebook: PalmuFinland

    Palmun alla on Palmun oma podcast. Ohjelman ovat tuottaneet Lauri Lukka, Maria Niemi ja Henry Jalonen. Tunnusmusiikki: Juha Vaaraniemi.

  • Palmun alla -podcast starttaa! Mitä onkaan luvassa ensimmäisellä kaudella? Lauri ja Maria istuvat riippumattoon ja kääntävät ajatukset ensimmäiseen kauteen.