Folgen
-
Det var ett tag sedan vi spelade in nytt material och som alltid finns mycket att avhandla! I detta avsnitt blir det allt från blåstjärtar till nordsångare i Norrland till fantastiska upplevelser med havsfåglar i Portugal.
Ytterligare innehåll på tema Norrland blir det när Gullet pratar med Petter Westberg om hans inventeringar av häckfåglar på nordliga standardrutter och ett besök vid Tavvavuoma som ligger i den svenska delen av Arktis.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel via Free Music Archive.
Fågellätena i avsnittet kommer från Xeno-Canto https://xeno-canto.org/ -
I detta som alltid späckade avsnitt behandlar Gullet och Widde allt det bästa med våren i Halland och landet i stort. Våren har börjat på allvar och det väller in fåglar i landet. Flera arter vårfåglar har anlänt ovanligt tidigt den här våren.
Gullet har intervjuat professor Dennis Hasselquist om den spännande trastsångaren som han har forskat på i över 40 år. Gullet berättar också, med inspel från Emil Lundahl, om fyndet av och draget på dvärgskarv, en art som bara setts en gång tidigare i landet, och det för över 100 år sedan.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Blue Dot Sessions via Free Music Archive.
Fågellätena i avsnittet kommer från Xeno-Canto https://xeno-canto.org/ -
Fehlende Folgen?
-
I årets första avsnitt avhandlar vi allt från änder till det årliga artrallyt. Hur gick vinterfåglar inpå knuten, hur blir fåglar påverkade av nyårsfyrverkerier och vad har vi att se fram emot nu i vår?
Widde har pratat med Annika Rastén om ekoskådning, kungsörnar och stenskvättor. Han har också intervjuat Petter Landell om hur havsörnar och kungsörnar jagar.
Gullet har efter en skådartur till Laholmsbukten insett att hans katt har samma färger som en knölsvärta. Detta och mycket mer får ni i detta rekordlånga och superspäckade avsnitt!
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Chris Zabriskie via Free Music Archive. -
Efter fem månaders frånvaro är Gullet och Widde äntligen tillbaka för att lysa upp decembermörkret med ett nytt avsnitt! Det är mycket att avhandla, allt från rara stenskvättor till stillahavslommar, men såklart ägnas en hel del tid åt fågelmatning och fågelbordsgäster, alla fågelälskares favoritsport under vintermånaderna. Widde har fördjupat sig i fåglars luktsinne och Christopher har träffat Thaddeus Pev från Nigeria som delar med sig av en spännande berättelse om hur en ringmärkt lövsångare tog honom hela vägen till Kvismaren och Getterön.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel och Sergey Cheremisinov via Free Music Archive. -
I detta avsnitt får vi följa med Gullet och Widde från vadarsträcket vid Laholmsbukten i maj till fjällens fågelliv i trakten kring Ammarnäs i juni. Gullet och Frida har för en gångs skull slitit sig från hemmamarkerna i söder och tagit sig till bland annat Ammarnäs för att träffa Sören Svensson och prata om LUVRE-projektet som just i år firar hela 60 år som aktivt forskningsprojekt. Widde har hållit ställningarna på västkusten och kan bland annat berätta om Halmstads första havsörnshäckning. Sen blir det förstås prat om tereksnäppor, hökörnar, mindre liror och mycket mer!
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Samtliga fågelläten hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/
Musik av Blue Dot Sessions och Chris Zabriskie via Free Music Archive.
https://freemusicarchive.org/music/Blue_Dot_Sessions/ -
I detta avsnitt är Gullet och Widde tillbaka i sovrumsstudion och har redan med sig ett lass med upplevelser från våren. Widde har fått en oförglömlig upplevelse med en oväntad gäst under en orrexkursion. Det blir som alltid prat om vårsträckets rovfåglar, änder, lommar och gäss men också om rastande blåstjärtar, blåhakar och videsparvar.
Widde har pratat med Ulf Ottosson om ortstrohet hos fåglar och Gullet har träffat Peter Lindberg på Getterön och pratat om pilgrimsfalkar. Han har hållit på med dessa fantastiska falkar i över 60 år med allt vad det innebär.
Gullet minns även tillbaka till en resa till Sardinien och han reflekterar även om hur det är att vara fågelskådare i maj månad, där sträckskådningen är ständigt närvarande.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Blue Dot Sessions via Free Music Archive.
https://freemusicarchive.org/music/Blue_Dot_Sessions/ -
Inför detta avsnitt har Gullet och Widde besökt Linköping för att medverka vid Östergötlands Ornitologiska Förenings 50:e årsmöte där de fick tillfälle att prata med flera olika östgötaskådare om Östergötlands spännande fåglar. Däribland kan ni höra Börje Pettersson om mellanspettar, Gebbe Björkman om skäggmesar, Sofie Hellman om blåmesar och vassångare vid Tåkern, Lars Gezelius om skärgårdsfåglar och Kjell Carlsson om Häradskärsprojektet.
Alla vi som gör den här podden har kopplingar till Östergötland på olika sätt. Gullet väver ihop en svunnen tid med fåglar från då och nu.
Vi diskuterar också vilka arter som skulle kunna bli nya häckfåglar i landet.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Chris Zabriskie via Free Music Archive. -
Vi går in i Pippipoddens sjunde år och i detta avsnitt pratar Gullet och Widde bland annat om knölsvärtor, vinterfåglar in på knuten, artrallyn, örnar och hur året har börjat fågelmässigt.
Widde har pratat med Ulf Ottosson om arbetet med en ny uppdaterad utgåva av boken ”Fåglarna i Sverige - antal och förekomst” och Gullet har funderat på allt från akvariefiskar till talgoxars slipsar och vad livet egentligen handlar om. Nu hoppas vi på en spännande fågelvår 2023!
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel och Sergey Cheremisinov via Free Music Archive
Fågelläten är hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
Med detta rekordlånga jubileumsavsnitt önskar Pippipodden alla lyssnare God Jul och Gott Nytt År! Vi har nått 50 avsnitt! Detta firar vi med att prata om den helt nya fågelart för landet som dök upp nu i december - baltimoretrupial.
Under hösten sågs stora mängder större korsnäbbar och gnagaråret har varit gott, så vi drömmer om fjällugglor i södra Sverige igen.
Widde har intervjuat Magnus Ullman om hur fåglarna får sina färger.
Gullet bidrar med tre betraktelser - en handlar om århundradets fågel, den andra om en ismås tankar i Arktis och en tredje om bl.a. en godispåse Palle Kuling.
Vi hoppas såklart på fler roliga fågelbordsfåglar till 2023!
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Blue dot sessions, Kai Engel och Chris Zabriskie via Free Music Archive, samt en kort bit av låten Sword of Damocles av Lou Reed.
Fågelläten är hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
Gullet och Widde tittar tillbaka på en höst med besök på både Falsterbo Bird Show, där de träffade Björn Malmhagen för ett snack på scen om vitgumpsnäppor, RK och vattensångare, och Folk och Fåglar i Varberg där Widde pratade med Anita Campbell om att fåglarna är mycket smartare än vad de flesta tror. Vi får dessutom äntligen reda på vad som faktiskt hände med den där perfekte Vasiljev...
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel och Chris Zabriskie via Free Music Archive -
Pippipodden har tillbringat en härlig augustivecka på ön Nidingen utanför Onsalahalvön på Västkusten med ringmärkning och fågelskådning tillsammans med kompisarna Irene Hofstedt och Mattias Rundberg (som också gästspelar i detta avsnitt). Vi fick intervjua två av Nidingens eldsjälar - Tommy Järås och Uno Unger. Gullet och Widde pratar mest om själva Nidingen förstås, men även fågelinfluensan får ta lite plats efter sommarens utbrott bland till exempel havssulor, något som också varit tydligt ute på ön.
Vem var förresten Vasiljev? Vad gjorde han på Nidingen? Vad hände med taggstjärtseglaren? Eller var han ens där på riktigt?
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel, Chris Zabriskie och Daniel Veesey via Free Music Archive -
Gullet och Widde önskar er alla en underbar sommar med detta späckade avsnitt där vi får följa med ut till gömslet på Trönninge ängar utanför Halmstad som vid denna tid myllrar av bedårande fågelungar av alla de slag. Widde har pratat med illustratören Dan Zetterström om arbetet med den nya utgåvan av Fågelguiden som nyligen har släppts och delar med sig av nya rön kring både vadare och skogsbruk. Gullet har funderat en del kring symbolfåglar och minnen under en tur runt sina hemmamarker från uppväxten i Linköping. Hur tjusar man förresten sin partner genom bytesöverlämning, och varför är skedstorkar så sömniga?
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel via Free Music Archive
freemusicarchive.org/music/Kai_Engel/ -
Det börjar bli vår på allvar ute i markerna och Gullet och Widde passar därför denna gång på att att spela in utomhus på stranden vid Långenäsviken väster om Halmstad. Det blir givetvis prat om alla återvändande vårfåglar och Widde berättar om nya rön på vadarfronten. Gullet har intervjuat Teet Sirotkin om inspelning av fågelläten. Vi delar också med oss av en liten tjuvlyssning på Teets föreläsning på naturum Getterön där han gick igenom hur man skiljer hackspettars trumningar åt. Gullet minns tillbaka till hur det var att växa upp i en liten ort och om hur gråhägern fick en särskild plats i hans hjärta.
Nu står ju dessutom det sömnlösa maj för dörren!
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Chris Zabriskie via Free Music Archive
freemusicarchive.org/music/Chris_Zabriskie/
Fågelläten är hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
Pippipodden tar sig an ännu ett nytt fågelår 2022! Avsnitt 45 blir till stor del tillägnat den magnifika slagugglan, och till särskilt minne av Silverfallets slaguggla som, efter detta avsnitt spelades in, tyvärr flög vidare till de sälla jaktmarkerna. Året började annars som brukligt med artrally och en februarimånad som blev en ovanligt blåsig och regnig historia i stora delar av landet. Widde tar upp en studie om hur störningar påverkar vadare och Gullet delar med sig av ett möte på djupet i naturen. Hur går det för fåglarna i Sverige just nu? Vi pratar både inventeringar och sträckskådning. Dessutom har Gullet intervjuat Göran Johansson om att fotografera och filma från gömslen. Vad händer med alkorna längs västkusten? Så blir det förstås en hel del sångvarianter på talgoxar - det tycks finnas hur många som helst.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel via Free Music Archive
www.freemusicarchive.org/music/Kai_Engel
Samtliga fågelläten hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
På självaste julafton släpps året sista avsnitt. Vi summerar det gångna fågelåret 2021 och pratar förstås om rubinnäktergalen som skapat större uppståndelse än vad någon annan fågel har gjort tidigare. Bandet Lifvens har till och med skrivit låten ”På min altan” för många år sedan, som handlar om den långväga gästen. Widde har intervjuat Martin Green om vinterfågelrutterna som inventeras i landet. På forskningsfronten ger Widde den senaste informationen som inkluderar både Kill Bill och Uma Thurman.
Gullet delar med sig av en julberättelse som innehåller det mesta och så blir det mycket snack om våra vanliga vinterfåglar med fokus på domherrar.
God jul och gott nytt fågelår på er!
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik ur Sommaren av Antonio Vivaldi
samt Kai Engel via Free Music Archive
www.freemusicarchive.org/music/Kai_Engel
Samtliga fågelläten hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
Detta rekordlånga avsnitt bjuder på upplevelser i form av havsfåglar och skogsfåglar och allt däremellan. Widde tar upp en oväntad skillnad i hur fläckdrillsnäppor lever sina liv jämfört med drillsnäppor. Han berättar också något nytt han lärt sig under arbetet med Fågelåret 2020. Gullet delar med sig av en betraktelse om ett fyrfota djur, sin farfar och en havsfågel. I samband med fågelfesten i Grötvik i Halmstad träffade vi Mattias Rundberg och pratade om ringmärkningsprojektet som pågått där i 20 år. Annelie Larsson berättade om hur det går till när en fågel ringmärks. Vågar vi hoppas på ännu en tallbitsinvasion så tätt inpå den förra? Nu är det senhöst, men det finns gott om ovanliga fåglar att hitta och gott om vanliga dito att njuta av.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Chris Zabriskie via Free Music Archive
https://freemusicarchive.org/
Samtliga fågelläten hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
Det har varit gott om isländska rödspovar i södra Sverige under hösten. I norr har det varit gott om videsparvar och blåstjärtar. Gullet har noterat tidiga rörelser av bergfinkar i hemmamarkerna och han har haft en dröm om verklighetsflykt. Widde längtar efter havsfåglar och i det här avsnittet pratar han och Åke Lindström om dubbelbeckasiner. Sedan blir det en god nyhet om svartnäbbade islommar och en inte fullt lika god dito om stäppvipor. Gullet och Widde hoppas på en spännande och varierad fågelhöst.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Scott Holmes via Free Music Archive
https://freemusicarchive.org/music/Scott_Holmes
Ett litet stycke av ”End title” av Thomas Newman från filmen Nyckeln till frihet. -
Gullet och Widde är tillbaka efter sommaren och har äntligen fått träffas för att spela in tillsammans igen, denna gång utomhus i ringmärkardungen i Grötvik i Halmstad. I detta avsnitt bjuder de bland annat på bokrecensioner, samtal med Åke Lindström om fågelprojekt i Ammarnäs, lite nya forskningsrön, och Gullet delar med sig av sina känslor kring havsfåglar.
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel via Free Music Archive
www.freemusicarchive.org/music/Kai_Engel -
Våren börjar övergå i sommar och Gullet och Widde drömmer vadardrömmar och längtar efter att bli hänförda denna ovanligt kyliga majmånad. Widde har pratat med Sissel Sjöberg om nya spännande rön om trastsångarnas flyttning och Christopher har plockat de sista russinen ur vårflyttningens stora kaka. Detta och som vanligt mycket mer i Pippipoddens 40:e avsnitt!
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel via Free Music Archive
www.freemusicarchive.org/music/Kai_Engel
Samtliga fågelläten hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ -
Våren tuffar på och det här avsnittet går i flyttfåglarnas tecken. Widde har pratat med Thord Fransson på Ringmärkningscentralen om udda återfynd från nästan hela världen. Gullet drar sig till minnes varför han en gång ville se praktejder och hur ska det gå för pilgrimsfalkarna som fått en bolåda på Halmstads enda skyskrapa?
Pippipodden publiceras med stöd från Studiefrämjandet.
Musik av Kai Engel via Free Music Archive
www.freemusicarchive.org/music/Kai_Engel
Samtliga fågelläten hämtade från Xeno-Canto
www.xeno-canto.org/ - Mehr anzeigen