Folgen
-
Hur gick det för Barbro efter att hon bokat ett hotell som visade sig vara en bordell via Booking.com? Vi berättar hur det gått för personer vi intervjuat under året. Och så pratar vi med konsumentexperten Maria Wiezell om vad konsumenter bör hålla koll på 2025.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Mitt i sorgen efter att en älskad anhörig gått bort ska det ordnas med begravning. Och fakturan från begravningsbyrån drar lätt iväg. Karin Petrovski valde istället att göra allt på egen hand.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Ulf Lernéus, direktör på Sveriges begravningsbyråers förbund.
Vid årsskiftet blir det mer förmånligt att spara pengar på ett investeringssparkonto, ISK, eller i en kapitalförsäkring. Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, förklarar vad de nya reglerna innebär.
De senaste åren har vi vant oss vid att den svenska kronan legat på rekordlåga nivåer jämfört med andra valutor. Vad beror det på? Och hur påverkas konsumenterna av en svag valuta? Intervju med Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske bank.
-
Fehlende Folgen?
-
Gymnasieeleven Leo Rydén nappade på ett erbjudande från den digitala brevlådan Billo och hamburgerkedjan Max. Men trots att måltiden var gratis hamnade Leo till slut hos Kronofogden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Elin Hultkvist, chef för digital post och e-handel på Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, och David Rehaag, konsumentrådgivare i Göteborg.
Med två veckor kvar till julafton är köpruschen i full gång. Sen väntar mellandagsrean. Men kan man lita på den? Enligt en ny utvärdering fuskade över hälften av butikerna med sina reor under Black week.
Snart kommer nya regler som tvingar restauranger att informera gästerna om varifrån köttet kommer. Intervju med Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.
-
Elbolaget Lingon Energi marknadsför sig som en pålitlig och miljövänlig uppstickare på elmarknaden. Men klagomålen är många från kunder som mot sin vilja hamnat i långa bundna elavtal efter att ha pratat med bolagets försäljare på stan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Erik Jerdén och intervju med Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, och Moa Alexandersson, privatkundsansvarig på Jämtkraft, som polisanmält Lingon.
Det blir ännu dyrare att handla julmat i år, men det går att spara stora pengar om man förbereder sig väl. Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, ger sina bästa knep.
Många konsumenter överraskas av dyra räkningar efter att de har gjort hälsoundersökningar på nätet. Bolaget som ligger bakom sajterna är det som har flest anmälningar emot sig de senaste månaderna. Intervju med Henric Jonsson, juridisk rådgivare på Konsuumentverket.
-
Att installera solceller är något som många husägare funderar på att göra och flera bolag lockar med att man ska kunna tjäna pengar på att lagra solel. Men beräkningarna är ofta rena glädjekalkylerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Isak Öhrlund på Energimarknadsinspektionen.
Black week är i full gång och ofta erbjuder butikerna en extra produktförsäkring för att man ska känna sig trygg som konsument. Är det värt att betala för den?, frågar vi Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.
Tjejer har sämre ekonomiskt självförtroende än killar. Nu har Unga aktiesparare startat ett projekt för att försöka ändra på det. Intervju med Ebba Holmqvist, projektledare.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
19-åriga Emilia Falck blev lurad på över 18 000 kronor när hon sålde möbler på Facebooks köp- och säljplattform Marketplace. En upplevelse som hon är långt ifrån ensam om.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Lotta Mauritzson, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum och Anna Sjöblom, konsumentvägledare i Malmö och ordförande för Konsumentvägledarnas förening.
Nästa fredag infaller readagen Black Friday. Men allt fler kunder har börjat ifrågasätta den årliga rean i november. Vad beror det på?
Är restauranggäster för snåla? Det tycker i alla fall en brittisk restaurangägare, som skrivit ett uppmärksammat inlägg i sociala medier om just detta. Intervju med Johan Åkesson, trendanalytiker, varumärkesstrateg och författare till boken ”Krogen – allt du vill veta men inte vågat fråga”.
Programledare: Anna Oscarius
Producenter: Erik Laquist och Anna Berg -
Ett långsamt bredband kan vara ett störningsmoment. Därför väljer många att investera i snabbare hastigheter. Men om man inte får vad man betalar för är det ofta svårt att få rätt som konsument.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Muhammad Mahloujian fick lägga ner mycket tid på att själv reda ut problemet med att Halebop inte levererade den bredbandshastighet till honom som de utlovat. Reportage av Anna Berg och intervju med Anna Span, chef för kundrelationer på Telia, som äger Halebop, och Victoria Andersson, chef för juridik och marknad på Telekområdgivarna.
I måndags kom en tingsrättsdom som gav Nordea rätt mot en kund som blivit lurad att föra över 100 000 kronor till en bedragare. Banken blir inte skyldig att ersätta kunden. Kristofer Johannesson, biträdande Konsumentombudsman, säger att myndigheten kommer att överklaga beslutet.
Många barn lockas att göra av med pengar i olika spel. Nu lanseras hemsidan Kolla spelet som ska ge föräldrar bättre koll på spelens innehåll. Emma Claesdotter-Knutsson , docent i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet och överläkare på BUP, har varit med och skapat sajten.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
I tv är reklam riktad till barn förbjuden. Men på sociala medier matas barn dagligen av olika former av köpbudskap. Hur påverkas barnen av det? Och går den digitala reklammarknaden att reglera?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Erik Slottner, civilminister, och Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.
Ekonomijournalisten Andreas Cervenka är aktuell med en ny bok om bostadsmarknaden. Vilka är de största problemen med hur den ser ut idag, enligt honom?
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Att avsluta olika abonnemang när någon gått bort kan vara besvärligt. Annette Mitiche fick kämpa förtvivlat med att avsluta två telefonabonnemang hos Tre efter att hennes mamma avlidit.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Per Näsman på Familjens jurist.
Snart blir reglerna för hur tjänstepensionen betalas ut mer flexibla. Det blir då möjligt både att pausa sitt uttag och att förlänga utbetalningstiden. Vad innebär det här för alla pensionärer? Mikael Nyman, chefredaktör för Pensionsnyheterna, reder ut.
Räntan för alla 1,8 miljoner svenskar som har studielån höjs 2025. Trots att räntorna på bolån och sparpengar går stadigt nedåt blir det alltså tvärtom dyrare att låna till studier. Patric Peippo, utredare på CSN, förklarar varför.Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
För varje år som går blir sedlar och mynt en allt mer ovanlig syn och i många butiker går de inte ens att handla med längre. Men enligt ett kommande lagförslag ska livsmedelsbutiker och apotek tvingas att ta emot kontanter. Men är vi redo för kontanternas comeback?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Erik Jerdén och intervju med Niklas Arvidsson, professor i industriell ekonomi vid Kungliga tekniska högskolan, och Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.
Vi träffar också journalisten och författaren Lisa Bjärbo, aktuell med boken ”Vardag med varannan vecka – barn på deltid, känslor på heltid”. Hur gör man för att ha råd med ett socialt liv efter en separation?
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Konsumtionen av kläder orsakar stora klimatutsläpp. Många plagg används bara några gånger innan de slängs. Men vid årsskiftet blir det förbjudet att kasta sina uttjänta textilier i soptunnan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Erik Jerdén och intervju med Yvonne Augustsson, sakkunnig om textilier på Naturvårdsverket.
Avgifterna för vatten och avlopp har höjts rejält den senaste tiden. I var fjärde kommun ökade kostaderna med över 20 procent i år. Intervju med Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgersson-gruppen.
Att skilja sig innebär ofta ett hårt slag mot privatekonomin. Vad kan man göra för att säkra upp sin ekonomi när kärleken tar slut? Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, ger sina bästa tips.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Situationen på bostadsmarknaden är ett ständigt aktuellt ämne som påverkar de flesta. Och nu efter sommarens stiltje har bostadsförsäljningarna kommit igång igen. Så vad är det för marknad som köparna och säljarna möter?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Intervju med Cecilia Hermansson, forskare i fastighetsekonomi och finans vid Kungliga Tekniska Högskolan, och Erik Holmberg, marknadsanalytiker på bostadssajten Hemnet. Hör också ekonomen och krönikören Claes Hemberg, som vill slå ett slag för hyresrätten som boendeform.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
20-åriga Axel tjänar nästan 45 000 kr i månaden trots att han nyss gick ut gymnasiet. Hur värt är det att utbilda sig om det går att få en hög lön utan att behöva studera flera år på högskola?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Anna Sjögren, docent i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.
Många äldre riskerar hamna utanför det digitala samhället, enligt rapporten ”Svenskarna och internet”. Intervju med Jannike Tillå, kommunikationschef på Internetstiftelsen.
Att ha en egen parkeringsplats är något som många hyresgäster uppskattar. Men de här platserna blir allt dyrare. I vissa kommuner har månadsavgifterna tredubblats på fem år. Intervju med Oscar Broström, reporter på tidningen Hem och Hyra.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Du går in i en butik och köper en vara. En stund senare får du ett mejl där butiken ber dig recensera besöket. Vi ombeds allt oftare att utvärdera våra kundupplevelser, något som irriterar många konsumenter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Katarina Graffman, kulturantropolog.
Klarna samarbetar fortfarande med oseriösa shoppingsajter, trots tidigare löften om åtgärder. Intervju med Joel Hedin, pressansvarig på Klarna.
Att spara hållbart har blivit viktigt för många bankkunder. Men det är inte alltid helt lätt att veta vad de så kallade hållbara fonderna innehåller. Nu gör Finansinspektionen en tillsyn av bankerna. Intervju med Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
I våras träffade storbankerna regeringen och lovade då krafttag mot bedrägerierna. Nu kommer kritik mot att det arbetet går för långsamt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Björn Johansson, chef för Swedbanks bedrägeriförebyggande arbete, och Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.
På hösten 2022 låg inflationen kring 10 procent och vid den här tiden för två år sedan höjde Riksbanken styrräntan med en hel procentenhet. Hur ser svenskarnas privatekonomi ut idag, nu när den höga inflationen är över? Intervju med Roine Vestman, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Ekonomiskt våld innebär att en person tar sig rätten att kontrollera sin partners ekonomi. Ny forskning visar att var fjärde kvinna har upplevt ekonomiskt våld i en nära relation.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Plånbokens reporter Anna Berg har träffat Lena, vars tidigare sambo pressade henne på pengar på ett hotfullt sätt. Vi pratar också med Linnéa Bruno, docent i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, som forskat i ämnet.
Har du blivit utsatt för ekonomiskt våld och behöver hjälp? Kvinnofridslinjen går att ringa dygnet runt och nås på telefonnummer 020-50 50 50.
Reafusket fortsätter. Många butiker missköter prismärkningen så att reorna framstår som bättre än vad de faktiskt är, trots ny lagstiftning som skulle sätta stopp för just det. Johan Ohlsson är enhetschef på Konsumentverket, som granskat handelns reabluffar.
Pruta på bolåneräntan! Ja, det rådet får vi ofta höra från privatekonomiska experter, inte minst i det här programmet. Men det är inte alltid så enkelt som det låter. För vissa banker säger blankt nej till att förhandla med sina befintliga kunder. Intervju med Joel Dahlberg, reporter på Svenska Dagbladet.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Att få lån hos banken när man blivit lite äldre kan vara svårt. Därför marknadsförs de så kallade pensionärslånen som ett alternativ. Men lånens villkor gör att de blir rejält mycket dyrare än ett vanligt bolån.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, och Sandra Lillienberg, chef på 60plusbanken.
Dessutom svarar Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, på lyssnarnas frågor.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Jacob Andréas sparar 5 000 kronor varje år genom att ringa Tele2:s kundtjänst för att säga upp sitt tv- och bredbandsabonnemang. På så vis får han alltid ett bättre erbjudande direkt från samma bolag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur mycket pengar kan man spara på att inte nöja sig med de priser som anges på olika varor, tjänster eller abonnemang? Och vilka varor och tjänster är lättast att pruta på? Reportage av Erik Jerdén och intervju med Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, och Christina Sahlberg från jämförelsesajten Compricer.
Lågkonjunkturen har frestat på många svenskars ekonomi rejält och allt fler får det svårare att betala sina räkningar. Vissa så svårt att de hamnar hos Kronofogden, där svenskarnas skulder växer. Intervju med Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.
I höstas genomförde plötsligt Facebook och Instagram en stor förändring för sina användare och hur deras personuppgifter hanteras. Det här har fått EU att agera. Intervju med Sinan Akdag, internationell sekreterare på organisationen Sveriges konsumenter.
Producent: Erik Laquist
Programledare: Anna Oscarius -
Att privatleasa en bil beskrivs ofta som ett enkelt sätt att få köra en helt ny bil utan att behöva köpa en. Men det som till en början ser lätt och smidigt ut kan i slutändan bli både dyrt och krångligt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Anna Berg och intervju med Carl-Eric Stjernvall från M Sverige.
I tisdags sänkte Riksbanken som väntat styrräntan, vilket påverkar den ränta man får på sitt sparkonto. Vad ska man tänka på innan man väljer sparkonto? Pierre Ketola, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, ger sina bästa tips.
Aktiemissbruk blir allt vanligare bland unga män. Hör Philip Lindner, psykolog och spelforskare vid Beroendecentrum i Stockholm.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist -
Bostadssajten Hemnet har höjt sina annonspriser med flera hundra procent de senaste åren. Nu riktar både kunder och mäklare kritik mot bolaget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Erik Jerdén och uppföljande intervju med Staffan Tell, presstalesperson för Hemnet, och Rickard Engström, bostadsforskare på Kungliga tekniska högskolan.
Inflationen verkar vara över. För den här gången. Är det dags att andas ut nu? Och hur har de höga priserna påverkat konsumenter och bolånetagare? Intervju med Annika Alexius, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Erik Laquist - Mehr anzeigen