Folgen
-
Sigvart Dagsland har solgt over en halv million plater. Nå feirer han snart fire tiår som artist. En alvorlig bilkrasj i 2018 har satt varige mén hos den folkjekjære artisten – også i musikken. Dagsland forteller om den harde psykiske og fysiske reisen tilbake til scenen, om den utrolige karrieren, låtskriving, broren til Billie Eilish, meditasjon, vennen Bjørn Eidsvåg, og hans forhold til publikum.
Av og med Einar Stray for Kontekst. -
Frida Ånnevik er kjent for sin superhit med Chris Holsten, folkekjære tolkninger av Alf Prøysen og Joni Mitchel, og ikke minst sin egen prisvinnende musikk med norskspråklige, konfronterende men jordnære tekster om det store i det lille, skeiv kjærlighet og mørke tanker. Hamars stolthet Frida Ånnevik kommer rett fra sine konserter i operaen for å prate med meg om sitt sjette album “VI”. En moderne representant for den alltid så kampklare visesjangeren. For hvisking er det nye roping, og hypen rund dagbokformatet i sangtekster mener hun er noe oppskrytt. Hvordan er det egentlig å ha nylig fylt operaen to ganger?
Av og med Einar Stray for Kontekst. Foto av Jonathan Vivaas Kise. -
Fehlende Folgen?
-
Begynnelsen av 2000-tallet var en slags gullalder i norsk rock. Span hadde brukt ti år på veien i Norge og Storbritannia før de slapp debutalbumet Mass Distraction i 2004, som solgte til gull. Den unge kartetten med Jarle Bernhoft på vokal hadde internasjonal appell, noe som ble bekreftet gjennom platekontrakter med Island Records i Storbritannia og Interscope i USA. Gitarist/låtskriver Fridtjof «Joff» Nilsen og bassist/låtskriver Kim Nordbæk forteller om bruddet, reunion, ung stahet og intens dedikasjon, muskelminne, Michael Jacksons pelsbadekar, samarbeidet med Foo Fighters-produsent Gil Norton, USA-drømmen som brast, samt mang en røverhistorie fra rockestjerneårene. Av og med Einar Stray for Kontekst.
-
For Anders Danielsen Lie fungerer musikken som et fristed og et kreativt utløp hvor han kan eksperimentere uten begrensninger og forventninger. Nå har han fortsatt samarbeidet med Motorpsycho-produsent Lars Lien på den ferske andreskiva “Idiosyncrasy” basert på kassettopptak fra 80- og 90-tallet. Skuespilleren/legen/artisten forteller om ambivalensen han føler rundt det å gjøre en karriere ut av musikken i frykt for å miste den personlige forbindelsen han har til den kreative prosessen, den filosofiske betydningen av å stadig forbedre seg og utforske nye ferdigheter, det fysiske formatet, «mosaikk av tid», musikkprat med regissør Joachim Trier, samt sine musikalske tidsreiser. Av og med Einar Stray for Kontekst. Foto: Massimo Leardini.
-
Ingrid Jasmin er i MGP-finalen. Mens hun vokste opp i Telemark, en kjerne for norsk folkemusikk, utviklet Spellemansvinneren sine bånd til den spansktalende verden gjennom å besøke familien sin i Costa Rica. I Popkammeret forteller hun om flamenco, klappekunst («det må være riktig farge på klappingen»), giftige bier, politikken rundt tradisjonsmusikken, studioteknikker, og girl power.
Av og med Einar Stray for Kontekst. -
Billie Van søker ly for vinterkulda inn til Popkammeret for å prate om frykt, hvordan det er å være musikerforesatt, oppvekst i pinsemenighet, tiden hennes i Reykjavik, Køben og Liverpool, og ikke minst tredjealbumet “Woman”. Blant annet. Det siste tiåret har plateselskapssjefen og artisten Billie Van preget norsk musikkliv med sitt nære samarbeid med ektemann Jonas Alaska og Mikhael Paskalev, samt som bandmedlem i Susanne Sundførs liveorkester. Nå er Merete Pascual tilbake med nye toner.
Av og med Einar Stray for Kontekst. Foto: Jonathan Visaas Kise. -
Det er ikke bare bare å gå fra et av landets mest aktive og suksessrike band, Highasakite, til å plutselig måtte bryte med gruppa og finne sin egen vei. Men i løpet av de siste årene har Marte Eberson funnet fram til en kritikerrost karriere og soloprosjekt hun er trives med. Hun har spilt med alt fra Hedvig Mollestad og Ane Brun til Alan Walker. Og ikke minst har hun spilt med sin mildt sagt kjente far Jon Eberson. Det nye soloalbumet hennes “Free” oser av drømmende retro-pop med nikk til jazzen og funken. Tangentmagiker Marte Eberson forteller om opp- og nedturer.
Av og med Einar Stray for Kontekst. -
Det høres i tekstene at Øyunn har gått noen runder med seg selv på sitt debutalbumet Aspects – opprinnelig et bestillingsverk sjøsatt på Ultimafestivalen. Øyunn jobber på tvers av mange kunstformer. Foruten en stadig lengre skuespiller-CV er hun best kjent som trommeslager i skjæringspunktet mellom improvisasjonsmusikk og indiepop. Vi har sett henne i bandet til Bugge Wesseltoft eller de danske ringrevene i Efterklang. Men på Aspects gjør hun langt mer enn å bare tromme: hun synger, rapper, eksperimenterer med effekter og jobber særs visuelt. Aspects er også er en film som har blitt vist på en rekke filmfestivaler. Siv Øyunn Kjenstad forteller om å gi seg selv peptalks, motstand, maur i rumpa, sonisk fortellerteknikk, Solange, castingprosess og kronerulling. Av og med Einar Stray for Kontekst.
-
300.000 følger den samfunnsengasjerte østfoldingen Trygve Skaug på sosiale medier. Han er en folkekjær artist, men også landets mestselgende lyriker. Nå presenterer han dobbeltalbum: en salmeplate og en «Spotify-messe». I Popkammeret åpner Skaug opp om sin gitar-samlemani, om hvordan et nettverk med skeive kristne inspirerte messen, å motta sinte brev, sin kjære lille Boble, samt om å skrive låter med sitt 19-årige jeg.
Av og med Einar Stray for Kontekst. Bilde av Øyvind Ganesh. -
Kaja Gunnufsen er tilbake med ny musikk fra det kommende albumet «Interiør og død». I Popkammeret forteller Gunnufsen om dødsangst, pretensiøse Spellemanntaler, når mangel på drivkraft blir drivkraften, selvsensur, personlig vs. privat, Knausgård, poking og jazzing.
Av og med Einar Stray for Kontekst. Foto: David Torch. -
15 år etter sin debut, er Ingrid Olava tilbake med sin mest personlige plate. I Popkammeret forteller hun om å skrive på morsmålet, cellefornyelse og omveltning, sine yngre kronisk stive skuldre, Berlinske ramenmåltider med Fran Healy, foreldrerollen og livet på landet.
Av og med Einar Stray for Kontekst. -
Malin Pettersen kunne bare ha ridd inn i Nordicana-solnedgangen etter et tiår med priser, TV-opptredener og godord fra innsiden og utsiden av den amerikanske countrybransjen. På sitt kommende soloalbum har hun likevel våget å sette kursen mot helt andre musikalske breddegrader. I ukas Popkammeret legger ikke Pettersen skjul på at musikerlivet er tøft. Hun avslører intens research, identitetsfilosofering, forskjellen mellom Øst- og Vest-Nashville, samt hvordan nynning rundt oppvaskmaskinen inspirerte henne mot nye retninger. Ute nå der du hører podkast!
Av og med Einar Stray for Kontekst. Foto: Lotte Thor. -
Harpreet Bansal sine fiolintoner klinger på Karpes “Omar Sheriff”-album. Nå er den svært allsidige komponisten ute med sitt fjerdealbum “Parvat” basert på nordindisk klassisk musikk. Denne gangen med KORK i ryggen. Bansal fortellerer om Oslos urbane fjell, guruer i India, balansen mellom det satte og det improviserte, niogenhalv-takter, kunstnerisk frihet, å lære musikk uten noter, og ikke minst samarbeidet med Chirag og Magdi.
Med og av Einar Stray for Kontekst. Foto av Anna-Julia Granberg -
Ungfolene i Virkelig er svært erfarne. Sånn går det når man starter band i tidlige tenår – og holder sammen. Bodøbandets tredje langspiller «For ung til å vær trist» er rett rundt hjørnet, produsert av Death Cab For Cutie-gitarist Chris Walla. Den reflekterte musikknerden, låtskriver og vokalist Tobias Aamodt forteller om å jobbe månedsvis med sin største helt, koronadepresjon, å droppe ut av musikklinja, Bergen-Manchester-Seattles hellige treenighet, å skrive sangtekster som filmscener, perfeksjon vs. nerve, fotballkarrieren, balansen mellom forberedelser og nuet, og mye mer.
Av og med: Einar Stray -
Den kontroversielle landeplagen Bængshot satte henne for alvor på kartet, men Linda Vidala er et navn som har vært på manges lepper både før og etter. Foruten å operere som yogalærer og 4 Stjernes Middag-TV-kjendis, baner hun vei for kvinnelige rappere og musikkprodusenter. Linda forteller om metaverse, produsentrollen, hennes nye ukrainske bekjentskap, om å skrive om dop, å være halvt norsk og halvt thai, å bli definert av en hit, drømmestudioet, samt om vinterdeprasjon og lekenhet.
Av og med Einar Stray -
Den gresk-svensk-norske musikeren og multikunstneren Andreas Paleologos er verdenkjent for sin signaturiske sound. YouTube-stjernen er profesjonell nerd innen synthesizere/trommemaskiner, og spiller musikk inspirert av retro asiatisk spillmusikk. Cuckoo forteller om å spille i bandet til Jenny Hval, å bygge en hel karriere med crowdfunding, sitt musikalske kompass, å jobbe for MTV, om drittdager med geniale idéer på lur, å animere sine egne live visuals, samt hans ferskeste albumene «This Is Not Pop» og «I’m Not A DJ».
-
Neon Ion er soloprosjektet til vokalist Natalie Sandtorv. Et prisvinennende navn som i flere år har beveget seg i den eksperimentelle jazzens verden. Med Neon Ion er det elektropop av verdensklasse som står på menyen. På bare de siste to årene har hun spilt festivaler i Dubai, Paris, Berlin og Norge samt utgitt to album. Natalie øser av sin kunskap om fordeler og ulemper med den nomadiske livsstilen, sitt eureka om låtskriving, samarbeid med Sonic Youth-legende, hennes ungarske røtter, samt om oppveksten som outsider i Ålesund.
-
Therese Aune er en prisbelønnet komponist og artist med en helt unik stemme. Vi får høre ferske skisser til neste album, mens Therese forteller om å fange lydene man har i hodet, den danske musikkscenen, det deilige med egoistiske musikere, menneskestemmens bøyelighet, når instrumentet blir en forlengelse av deg selv, samt hvordan det er å jobbe som filmkomponist.
-
Født i Zimbabwe, oppdratt i Norge, Sør-Afrika og Zambia, Ole Vuyo Småge hadde sett store deler av verden allerede før han nådde skolealder. Med en far sentral i frigjøringskampen fra apartheid i Sør-Afrika, og en mor som kjempet samme sak i nabolandet Namibia, var det tidlig klart at Vuyo ville ende opp som en verdensborger. I fjor fikk den Oslo-baserte rapperen godkjentstemplet fra statene: nemlig 7,3 av 10 i Pitchfork Media for sitt andre album med produsenten Ol’ Burger Beats.
-
Bonusepisode! Reportasje fra Athen. Det er halvannet år siden artist og transikon Sophie Xeon døde i Athen bare 34 år gammel. Byens kunstnermiljø forteller om den grensesprengende pop-pionerens liv og innflytelse.
- Mehr anzeigen