Folgen
-
01:42 Dan Negru merge de 15 ani la Chișinău, cu treabă. Fiind deja calificat la locul de muncă - cea mai mare televiziune din Republica Moldova - are multe de povestit despre cum merg lucrurile și turismul dincolo de Prut. Highlight-ul interviului rămâne, însă, relatarea despre recenta lui vizită la Tiraspol, capitala autoproclamatei „Republici Nistrene Moldovenești”. Spoiler alert: e cu statui ale lui Lenin.
27:32 Cei trei membri ai găștii creativ sugestiv intitulate „Baia băieților", Răzvan Oprescu, Alin Boeru și Vlad Ghinea, intră în detaliile primului lor film documentar, Trofeul tinereții, care a câștigat Premiul Publicului la ANONIMUL 2019 si a fost nominalizat la Premiile Gopo în 2020. E despre stațiuni balneoclimaterice, prilej de a aborda frontal subiectul unor superbe clădiri și amintiri care stau să cadă pe noi.
53:14 Cu ocazia celei de-a patra ediţii a Festivalului Filmului Palestinian din România, desfăşurată în format hibrid (proiecții și online), Ionuț Trandafirescu, inițiatorul proiectului, vorbește despre ce anume e de văzut în Palestina, cum și în ce condiții de siguranță. Apoi, despre ce anume putem vedea la festival, începând cu documentare și continuând tot cu ele.
-
02:10 Marius Florea Vizante, cunoscutul actor de teatru și film care de foarte multe ori este confundat cu Pavel Bartos, și viceversa, ne povestește cât de departe geografic vorbind poate merge dragostea, cu avionul, cum a făcut în anii ‘90 pionierat turistic la Sinemoreț, un fel de 2 Mai bulgăresc, cum și-a schimbat profilul de călător de când s-a căsătorit cu o arhitectă dar și ce ascunde Bucureștiul dincolo de pojghița lui de praf.
51:16 Adriana Sohodoleanu are un doctorat în noua bucătărie romanească și scrie despre mâncare și călătorii pe biscuit.ro, iar astăzi ne va vorbi despre cum vede ea lumea, inclusiv la modul gastronomic, documentând și descoperind. Recomandăm cartea ei de călătorii care va aparea în 2022.
-
Fehlende Folgen?
-
02:07 Pavel Bartoș vorbește despre locații de film din România unde a filmat pentru scurtmetrajul „Romanian Tradition" și unde își propune să filmeze pentru lungmetrajul „Ramon", care se va lansa la anul, despre ce e de văzut la Miercurea Ciuc, unde a copilărit, și în Covasna, unde merge de câte ori are ocazia, și despre avantajele de a călători în România în condițiile în care, fiind Pavel Bartoș, e imposibil să nu-l recunoască toată lumea.
38:19 Constantin Mareș, Executive Director Departament Digital Division la OTP Bank, va vorbi despre ce înseamnă California pentru un turist român, de la yoga la mâncare etnică, de la obsesia californienilor pentru sănătate și sport până la oportunitățile de a fi aventuros în California, despre Los Angeles versus San Francisco.
-
01:11 Chef Adi Hădean detaliază ce fel de destinație gastronomică este azi România, unde greșim, ce șanse avem (inclusiv sau mai ales în Maramureșul său natal) și ce anume trebuie să le arătăm străinilor care vin în România. Da, evident, și ce să le dăm de mâncare.
42:06 Jurnalista Cristina Cileacu dezvăluie ce a anume a învățat despre Orientul Mijlociu în cele peste 10 vizite în Israel prilejuite de emisiunea “Pașaport Diplomatic” de la Digi24, cum anume ar trebui să ne raportăm noi, românii, la conflictul israelo-palestinian și în cel fel ar trebui savurată, pe timp de pace, o zi perfectă în Tel Aviv.
-
01:00 New Yorkul nu mai are nevoie de nicio prezentare, întrucât îl știm din călătorii și din filme, dar e limpede că un comentator sportiv care este fiul a doi muzicieni de formație clasică - Voicu Enăchescu, dirijorul corului Preludiu, și Eleonora Enăchescu, care a fost prim-solistă la Opera Națională din București - călătorește în New York puțin altfel decât o facem noi. Vlad Enăchescu vorbește, la Portret de călător, despre Metropolitan, despre Broadway, despre New York Knicks și Mott Street, o celebră străduță din Little Italy, pe care o știm, de pildă, din The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972).
43:00 Clădirea Malmaison are 177 de ani și a fost inițial o cazarmă militară, apoi o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, centrul special de anchetă și detenție în timpul regimului lui Antonescu, centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist. Aici au fost închise varii personalități indezirabile în contextul politic al vremurilor, de la Corneliu Coposu și Nicolae Malaxa la Paul Goma și Mircea Damian. Acum, aici funcționează un centru pentru ateliere de artiști, spații de proiecte și spații expoziționale, iar în detaliile ultimului proiect pe care-l găzduiește clădirea - instalația performativă „Izolare într-o serie de stări liminale” - intră, la Portret de călător, coregrafa Simona Deaconescu și producătorul Alex Radu.
-
01:07 Chef Radu Dumitrescu, proaspăt jurat la Masterchef, intră în detaliile unei destinații pentru cunoscători: localitatea Topalu, din județul Constanța, unde s-a născut și unde se află un important muzeu de artă românească modernă. Și, pentru că Topalu nu s-a dovedit din prima suficient, povestește cum a plecat la muncă și gătit, în Spania, pentru a deveni, ulterior, genul acela de jurat la Masterchef care face turism gastronomic.
31:33 Regizorul Radu Ciorniciuc, al cărui lungmetraj de debut - Acasă, My Home (2020) - a câștigat premiul pentru cea mai bună imagine la Sundance Film Festival și premiul pentru cel mai bun documentar la Premiile Gopo, precum și la festivalurile din Dublin, Cracovia, Sofia și așa mai departe, recomandă, firește, Delta Văcărești. Vorbind despre ce a fost, ce a rămas și ce urmează. Dialogul este prilejuit de proiecțiile online de la Festivalul KINOdiseea, care au loc în aceste zile. Despre festival aflăm detalii de la Anca Spiridon, PR evenimente culturale.
-
01:33 Lector Dr. Arh. Vlad Eftenie, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, explică în ce mod pasiunea pentru fotografie l-a transformat din turist în călător și intră în detaliile unuia dintre cele mai instagramabile trasee din țară: Târgu Jiu - Orșova, pe Valea Cernei.
34:55 Comentatorul sportiv Alexandru Ganci, un specialist al sporturilor de contact, vorbitor de limbă rusă și comentatorul oficial al Federației Mondiale de Sambo, ne familiarizează cu o destinație preferată: Moscova. Un interviu din care nu lipsesc doi strămoși ai lui Ganci, precum nici Pușkin, Putin și Bourne. Jason Bourne din The Bourne Supremacy.
-
00:36 Sanda Nicola, jurnalistă și fostă vedetă de televiziune, actualmente doctorant / cercetător în bazine carbonifere în Belgia, vorbește despre cum se simte un expat în Bruxelles, Waterloo și Bruges. Despre cum se descurcă belgienii cu două calamități: poliția și cu pandemia. În fine, despre multe lucruri care sunt, în la fel de multe feluri, foarte diferite de România.
40:27 Cristina Stănciulescu, om de radio și jurnalistă de presă scrisă cu o carieră de peste 25 de ani, blogger și formator de opinie, comentează rezultatele, pe alocuri neașteptate - ale Raportului Observator Turistic pe lunile august & septembrie 2021 și intră în detaliile propriilor vacanțe (la mare), în avanpremiera Valului 4.
-
01:03 Cătălin Striblea este al doilea invitat (după Mircea Radu) care contribuie la colecția de texte de călătorie în lectura autorului. Cătălin, care realizează acum emisiunea fanion a postului de radio Europa FM, „România în direct", s-a oprit asupra unui articol sugestiv intitulat „Două săptămâni în Amazon. Jurnalul meu de călătorie #1". În Brazilia, pe vremea când lucra pentru BBC. Din sumar: soia, papaya, somon, caracatiță.
19:48 Cristina Iliescu este manager de destinație la Colinele Transilvaniei și în această calitate vorbește despre cei peste 500 de kilometri de trasee de mers cu bicicleta sau pe jos. Un interviu din care, firește, nu lipsesc ecoturismul, bisericile fortificate și înghețata de rubarbă.
-
03:57 Regizorul Radu Muntean, vorbește despre cum a făcut ultimul său lungmetraj, Intregalde, și, alături de Miruna Berescu, directorul Anonimul, ne povestește despre cum se văd filmele la festivaluri.
14:04 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, Radu Muntean descrie locurile din zona Rimeț, județul Alba, unde a filmat cea mai recentă producție.
21:46 Actriță Ioana Flora descrie experiența de a juca in filmele Lebenstork, Otto Barbarul și Fragile și prezențele la festival.
29:45 Miruna Berescu ne spune ce așteptări avea de la Anonimul din 2021 și cum a fost de fapt, care au fost reacțiile publicului, vibe-ul și atmosfera, dar și despre filme prezente în festival.
36:18 Atilla Kelemen, Director de Marketing și Comunicare la OTP Bank, intrat pentru prima dată în atmosfera festivalului, dar și în Delta DunăriiJ, ne spune cum a fost pentru el participarea nu ca reprezentant al sponsorului, ci ca membru simplu al populației de la Anonimul.
-
01:22 Miruna Berescu, directorul festivalului de film Anonimul, și Ionuț Mareș, critic de film și selecționer, intră în detaliile ediției cu numărul 18 a tradiționalului eveniment cinematografic de la Sfântu Gheorghe. Asta înseamnă, printre altele, lungmetraje, scurmetraje, pești mari, pești mici și, desigur, Autan pentru țântari. P.S. Da, la Anonimul se va vedea și Întregalde, ultimul film al lui Radu Muntean.
39:17 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, regizorul Daniel Sandu vorbește despre ultimul său lungmetraj, Tata mută munții, fiind vorba, apropo, despre Munții Bucegi. Și explică de ce a ținut neapărat să urce cu sute de kilograme de echipament pe snowmobile, în loc să facă film de artă dintr-o bucătărie cu faianță din 1986.
56:40 Cântec de leagăn, o piesă a Mariei Tănase, de pe coloana sonoră a filmului de animație cu același nume în regia lui Paul Muresan, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
01:03 Paul Ipate intră în detaliile călătoriei lui inițiatice alături de Tudor Chirilă în Cuba, locul unde e prea cald pentru o altă revoluție, unde aproape totul este despre Che, Fidel, Hemingway și mai nimic despre proprietatea privată, unde culorile sunt pe bune, deși par scoase dintr-un filtru de Instagram, iar cubanezii fac box în baruri, cu la fel de multă plăcere ca atunci când dansează.
42:10 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre varii locații din România unde s-a filmat Killing Eve.
46:20 Silviu Agoston, Stream Leader - E2E Cash Loan la OTP Bank, ne lămurește ce anume poți să faci în Bali, cea mai turistică insulă a Indoneziei, într-un sejur de om normal, printre plantațiile de orez, templele hinduse, recifele de corali și miile de turiști care le fac poze ca la balamuc.
1:15:43 Răscoala de la 808, o piesă Gojira & Planet H feat. NOSFE, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
01:25 Bogdan Naumovici, regizor, un nume sonor în industria publicitară românească, ne conduce în Austria și Grecia, pe Harley.
35:40 Cezar Ioan, jurnalist, inițiator al demersurilor care au dus la adoptarea, în 2019, a Legii pentru declararea Zilei Naționale pentru gastronomia și vinurile din România, ne prezintă beneficiile turismului viticol, plimbându-ne în zona Dealu Mare.
1:88:45 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre Talpa, Județul Teleorman, unde s-au filmat Moromeții 1 și Moromeții 2.
1:11:00 Ioana Mihăilescu, Directorul Departamentului de Customer Operations al Vodafone România, ne poartă pe un drum lung, până în Kenya, unde a ajuns și în contextul unui program de dezvoltare în leadership.
1:33:50 Astray, o piesa Omelette, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
01:11 Ioana Cosma detaliază cum e să fii prima femeie comentator la Euro 2020 într-o lume de chibiți misogini și vorbește despre marile stadioane din Europa ca destinații turistice în sine.
29:32 Familia Stescu - David, Mihaela și Mihai - explică modul în care călătoriile, fotografia de travel și, nu în ultimul rând, terapia cu delfinii din Turcia pot avea efecte benefice în lupta perpetuă cu autismul.
58:43 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre Kefalonia unde s-a filmat Captain Corelli's Mandolin cu Nicolas Cage în rolul principal.
1:01:15 Cristina Ciucă, Legal Advisor în cadrul Departamentului Legal al OTP Bank, recomandă călduros, și în afara sezonului musonic, Sri Lanka. Explică de ce nu a vrut să călărească elefanți, de ce a intrat în panică din cauza maimuțelor și cum se face că insula din sudul Indiei, arhicunoscută pentru producția de ceai, excelează în floră, faună și rezervații naturale.
1:23:40 Love is but a song, o piesa Greetings Sugar cu Ana-Maria Guran, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
01:25 Cosmin Savu, de la „Romania, te iubesc!”, investiga ciupercile în copilărie, un obicei pe care-l avea împreună cu tatăl său. Nu e de mirare că în timp a dezvoltat o profundă cunoaștere a florei, a faunei, a mediului înconjurător. A început prin a asimila Avrigul natal din judetul Sibiu și a continuat la maturitate prin a aprofunda frumusețile naturii. În paralel, Cosmin a documentat obiceiuri populare avrigene, ca demers etnografic și anthropologic.
33:15 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre Santorini unde s-au filmat o serie de filme celebre!
37:32 Ionuț Trandafirescu, fotograf, inițiator pentru numeroase evenimente culturale, organizator al Festivalului Filmului Palestinian și diverse expoziții de fotografie, ne povestește direct din Reykjavik despre călătoriile sale în Islanda.
1:10:15 Inadaptat, o piesa Taxi ft. Delia, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
01:03 Radu Paraschivescu, prozator, traducător, jurnalist și redactor de carte, ne conduce spre Sud-Vestul Franței, la Perigord, un loc atât de liniștitor, de frumos, armonios și nestrident, încât poți descoperi Franța profundă. Ne introduce în atmosfera plină de istorie a locului și a poveștilor unora dintre cele 1000 de castele din regiune.
40:45 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre insulele grecești unde s-au filmat The Bourne Identity, The Greek Tycoon, Mama Mia! The Movie, Zorba Grecul.
45:00 Ionela Lungu, artist popular ceramist și membră din 2006 a Asociației Meșterilor Populari din Moldova, ne apropie de poveștile care prind viață din boțul de humă al Humuleștiului, de lumea satului și de umorului mucalit și hâtru al lui Creangă.
1:13:45 Distanță de siguranță, piesă de pe primul album al trupei om la lună, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
01:08 Amalia Enache, om de televiziune care a lipsit o singură dată de la pupitrul știrilor, atunci când a rămas însărcinată, ne călăuzește pe urmele destinației ei preferate, Brazilia. Mai mult, ne povestește despre botezul spontan al Almei, fetița ei, și ne introduce în lumea carnavalelor tradiționale din Rio.
29:16 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre Black Rock Desert, Nevada, unde s-a filmat Nomadland care a câștigat anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film.
34:26 Mircea Radu, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori romani, cu un impresionant background în realizarea și moderarea de diverse proiecte de televiziune, ne conduce pe Coasta Italiei cu opriri în Ischia, Golful Napoli și Marea Tireniană și ne introduce în atmosfera aromelor mediteraneene.
45:00 „Pentru tine, nou”, piesa de pe cel mai recent album Antract, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
00:50 Andi Moisescu le intră românilor în case de peste 20 de ani, mai întâi prin intermediul radioului, iar apoi al televiziunii, fiind una dintre vocile cu multă greutate din mass-media. Ne povestește despre Straja, stațiunea românească cu 12 pârtii de schi, un loc pe care l-a descoperit pe schiuri, cu placa, dar și inedit, cu parapanta.
40:10 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre Nordre Torborg, Copenhaga, unde s-a filmat Another Round, producție daneză care a câștigat premiul Oscar în 2021, pentru cel mai bun lungmetraj internațional.
43:40 Ovidiu Mureșanu, creator de conținut pasionat de travel și de tot ce înseamnă lumea modei, ne conduce pe urmele ultimei călătorii făcute până în lockdown-ul din 2020. Și ne povestește despre nopțile îndelungi petrecute în liniște, numărând stelele căzătoare, în Iordania.
1:08:57 Tony Baboon cu piesa Moist de pe albumul său dedebut Self-Titled, intră în playlist-ul Portret de călător.
-
00:44 TUDOR GIURGIU vine la Portret de călător pentru a intra în toate detaliile esențiale ale ediției din 2021 a TIFF. Clujul, destinație de turism cultural, devine locul în care se mănâncă film pe pâine. Dacă vreți să ne vedem la TIFF, e bine să știți ce, cum, unde și în ce săli se petrec toate.
15:08 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, Castelul Doune, un must see pe lista unei călătorii în Scoția, dacă vrei să vezi atât un castel superb, cât și locul în care s-au fimat “Outlander”, „Monty Python și Sfântul Graal”, episodul pilot din „Game of Thrones sau “Ivanhoe”.
19:30 ANDREEA BALABAN povestește despre aventura ei în Lyon, în 2018, unde a plecat special ca s-o vadă, live, pe Dita Von Teese și a descoperit un oraș surprinzător, fascinant, elegant, care i-a plăcut mai mult decât Parisul.
38:52 CĂTĂLIN BULIGA, Chief Technology Officer Vodafone ne vorbește despre cum prima pădure din România conectată la internet poate preveni defrisările ilegale. Mai mult, sistemul aplicat în Covasna poate fi utilizat pe mai multe direcții, precum protecția păsărilor și animalelor protejate.
50:00 GRIMUS și cea mai recentă piesă a trupei, APATRIZI, intră în playlist-ul Portret de Călător!
-
00:45 ANDREEA ESCA ne vorbește despre investiția ei afectivă și financiară de la Porumbacu de Sus, un sătuc de la poalele muntelui Negoiu, unde și-a petrecut o mare parte din copilărie. A început prin a salva o casă bătrânească pe care un sătean voia s-o pună pe foc și nu s-a putut opri din a salva altele și a le reclădi într-un superb complex agroturistic.
28:35 ON LOCATION - Este pastila de travel și cinema. De la un cinefil pentru entuziaști. În episodul de azi, despre filmul „The Beach” și locul în care a fost filmat: golful Maya Bay din Thailanda, al cărui ecosistem a fost distrus aproape în totalitate, ca urmare a turismului de masa.
32:08 BOGDAN PRICOPE povestește despre aventura lui în Tenerife, care a început chiar cu dispariția mașinii din parcare. A continuat apoi în forță cu escaladarea unui celebru munte vulcanic, moment soldat cu un episod de vlogging intitulat sugestiv „Cea mai IDIOATĂ decizie pe care am luat-o. Răsăritul de pe Vulcanul Teide". Citat semnificativ: „Am scăpat cu viață și azi".
- Mehr anzeigen