Folgen
-
“Mijn baas zegt: Never apologize for something you can't control. En dat is mij zo bijgebleven. Voor dat advies ben ik hem wel dankbaar en dat zou ik ook aan andere patiënten willen geven. Verontschuldig je niet. Je hebt het niet in de hand.”
Hanne, 38 jaar, kreeg haar eerste migraineaanval toen ze nog student was. Een onschuldige hoofdpijn die steeds vaker opdook, tot het veranderde in een constante en uitputtende pijn. Ondanks een veelbelovende carrière en een gestart doctoraat aan Oxford, moest Hanne alles opgeven door de verergering van haar ziekte.
Meer dan haar professionele leven, stelt de migraine ook haar relatie tot het moederschap in vraag. Na lange twijfels prioriteerde Hanne haar verlangen om moeder te worden en stopte ze met de verschillende behandelingen. Maar ook hier werkte haar lichaam niet mee: endometriose bemoeilijkte haar wens om een gezin te stichten. Na jaren van pogingen en vruchtbaarheidsbehandelingen werd ze uiteindelijk toch mama. Gelukkig werd er toen een nieuwe behandeling beschikbaar die alles veranderde voor Hanne.
Vandaag heeft Hanne minder aanvallen en meer hoop. Ze vertelt ons hoe ze, ondanks de stigmatisering van de ziekte en het gebrek aan begrip van sommigen, steun heeft gevonden bij haar dierbaren en heeft geleerd zich niet langer te verontschuldigen voor haar gezondheidstoestand.
BE-ABBV-240092
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
“Ik dacht dat het kwam omdat ik een jonge, bezorgde moeder was. Er was niemand om me gerust te stellen en me te zeggen dat het echt een aandoening was.”
In deze aflevering van ‘Praat erover’, de podcast over chronische ziekten, vertelt Sandy hoe ze al haar hele leven tegen migraine vecht. Deze chronische aandoening heeft haar leven beïnvloed, vanaf haar kindertijd tot aan haar rol als moeder.
Na de geboorte van haar eerste zoon werd Sandy's migraine ondraaglijk, met hevige aanvallen van hoofdpijn, misselijkheid en braken die haar wekenlang uitputten. In eerste instantie dacht Sandy dat deze intense hoofdpijn en misselijkheid te wijten waren aan haar nieuwe leven als jonge moeder. Maar de diagnose migraine werd gesteld, en ze begreep dat het om een echte aandoening ging.
Sandy begon toen een lange zoektocht naar een doeltreffende behandeling. De aanvallen werden chronisch en evolueerden naar migraine met aura en tunnelzicht.
Sandy moest haar professionele leven aanpassen om zich op haar familie te concentreren, die haar altijd heeft gesteund tijdens de aanvallen. Ze heeft geleerd haar levensstijl aan te passen en – vooral – zich niet schuldig te voelen en steun te zoeken bij een arts en een psycholoog.BE-ABBV-240093
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Fehlende Folgen?
-
“Elke avond viel ik in slaap met de hoop dat mijn hoofdpijn de volgende dag beter zou zijn. Maar elke keer werd ik wakker met een nieuwe migraine. Als dat een hele maand aanhoudt, is dat fysiek erg vermoeiend.”
De twintigjarige Eline leeft al sinds haar zestiende met migraine. Een simpele val in een attractiepark luidde het begin in van een reeks invaliderende chronische migraines, vergezeld van intense hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en zelfs gezichtsverlies. Op het hoogtepunt van de ziekte ging er geen dag voorbij zonder een migraineaanval. De van nature vrolijke Eline herkende zichzelf niet meer.
Ondanks de constante pijn en vermoeidheid moest Eline een manier vinden om haar studie voort te zetten. Gelukkig kon ze rekenen op de steun van haar vrienden en school. Maar toen ze haar keuze voor een hogere studie moest maken, stond ze voor een moeilijke beslissing en moest ze haar gezondheid vooropstellen.
Niet alleen haar school- en universitaire leven werden door de chronische migraine op zijn kop gezet, maar ook haar vriendschappen – zo belangrijk in de tienerjaren – waren moeilijk te onderhouden. Ze kon immers niet deelnemen aan het normale tienerleven.
Na jaren van moeilijkheden probeerde ze preventieve behandelingen die haar weer een zekere levenskwaliteit gaven. Sindsdien zet Eline haar studies voort, kan ze eindelijk plannen maken en kan ze weer proeven van het uitgaans- en studentenleven. Ondanks de angst voor een terugval, geniet Eline nu eindelijk volop van de vrijheid om verlost te zijn van migraine.
BE-ABBV-240090
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
"Nu merk ik wel dat mijn lichaam zegt van: 'Kijk, het gaat even niet. Doe rustig aan.' Echt luisteren naar je lichaam maakt een groot verschil."
Ben – 45 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen – leeft al jarenlang met migraine, een chronische aandoening die in de loop der tijd is geëvolueerd. Zijn eerste aanvallen, die gepaard gingen met een verminderd zicht en sensorische problemen, gingen geleidelijk over in chronische migraine, waarbij cognitieve symptomen zoals verwarring en concentratieproblemen net zo invaliderend zijn geworden als de pijn zelf.
In deze aflevering van ‘Praat erover’, de podcast over chronische ziekten, vertelt Ben hoe migraine zijn dagelijkse leven beïnvloedt, zowel op familiaal als op professioneel vlak, en hoe hij naar de signalen van zijn lichaam heeft moeten leren luisteren.Door de jaren heen heeft Ben verschillende behandelingen en geneesmiddelen geprobeerd, maar de aanvallen blijven onvoorspelbaar. Hij beschrijft de moeilijkheden bij het accepteren van de beperkingen die de ziekte oplegt – vooral wat betreft het omgaan met vermoeidheid en cognitieve mist. Dankzij een open dialoog met zijn werkgever en aanpassingen op het werk is hij erin geslaagd een evenwicht te vinden, hoewel migraine nog steeds een groot deel van zijn dagen beïnvloedt.
Met de steun van zijn gezin heeft Ben geleerd om zich aan te passen en niet meer door te duwen wanneer zijn lichaam waarschuwingssignalen geeft. Hij deelt ook zijn strategieën om de impact van de ziekte te minimaliseren en benadrukt het belang van een totale aanpak, inclusief psychologische ondersteuning.
BE-ABBV-240091
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
“Mensen met migraine raken vaak gestigmatiseerd, omdat deze onzichtbare ziekte niet altijd wordt begrepen door hun omgeving.”
In deze aflevering van ‘Praat erover’, de podcast over chronische ziekten, legt dr. Annelies van Dycke, neuroloog gespecialiseerd in de behandeling van hoofdpijn, de complexiteit uit van migraine, een chronische aandoening die vaak wordt onderschat. Ze beschrijft de verschillende soorten migraine, van episodisch tot chronisch, en ze bespreekt de symptomen die vaak voorkomen, zoals misselijkheid, gevoeligheid voor licht en geluid, en zelfs visuele aura’s.
Migraine is een ziekte die een grote impact heeft op de levenskwaliteit, maar de huidige behandelingen bieden hoop. Dr. van Dycke bespreekt de therapeutische opties, van behandelingen voor acute aanvallen tot preventieve behandelingen. Ze benadrukt ook het belang van een proactieve aanpak, zoals het snel raadplegen van een specialist zodra de migraineaanvallen frequenter worden.
Voor mensen die lijden aan chronische migraine, onderstreept dr. van Dycke het cruciale belang van psychologische steun en technieken voor stressvermindering, zoals mindfulness en ontspanningsoefeningen. Tot slot moedigt ze alle patiënten aan om migraine niet als een onvermijdelijkheid te accepteren, maar actief op zoek te gaan naar oplossingen die kunnen helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren.
BE-ABBV-240100
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Als jongvolwassene merkt Cathrien de eerste tekenen van psoriasis op haar huid. Ze probeert van alles om het te doen verdwijnen, ook alternatieve oplossingen, tot ze op een dag biotherapie ontdekt. Inmiddels heeft Cathrien de oplossing voor een gezonde huid gevonden, maar ze zegt dat ze zich nooit voor haar ziekte heeft geschaamd.
BE-IMMD-230032
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Kurt lijdt al bijna zijn hele leven aan psoriasis, zonder het te weten. Na een leven tegen 100 per uur in de horecasector trekt zijn lichaam aan de alarmbel: het is tijd om op de rem te staan. Op zijn vijfenveertigste krijgt hij van een dermatoloog te horen dat hij niet aan eczeem lijdt, zoals hij altijd dacht, maar wel aan psoriasis. Hij probeert dan verschillende behandelingen om weer een gezonde huid te krijgen. Met zijn artistieke levensstijl valt dat niet mee, maar toch krijgt hij de ziekte onder controle.
BE-IMMD-230030
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Dr. Heykants is gespecialiseerd in dermatologie. Haar missie? Haar patiënten helpen om het verhoopte resultaat voor hun huid te bereiken. In het geval van psoriasis gaat dat nog een stap verder: de ziekte kan immers ook de gewrichten of andere delen van het lichaam aantasten.
In deze aflevering bespreekt dr. Heykants de verschillende mogelijke vormen van psoriasis en de ontwikkelingen in de behandeling van de voorbije jaren. Haar boodschap aan de patiënten is helder: geef de moed niet op en raadpleeg een arts, ook voor jou is er wellicht een nieuwe oplossing.
BE-IMMD-230034
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Ad leeft al meer dan 40 jaar met de ziekte van Crohn. Toen hij de diagnose kreeg, bestond er nog geen internet en was het moeilijker om informatie te vinden. Geleidelijk aan besefte hij dat de ziekte hem nooit meer zou loslaten. Als huisvader en nu ook grootvader blikt hij terug op de belangrijkste fasen in zijn leven. Hij legt uit hoe hij de grenzen van zijn lichaam heeft leren aanvaarden.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Lies heeft het gevoel dat ze altijd al buikpijn heeft gehad. Op haar zeventiende vertelt ze over haar leven als tiener met colitis ulcerosa en hoe ze soms een afstand ervaart tot haar vrienden, net in een periode waarin je het liefst gewoon 'zoals alle anderen bent'. Toch kijkt Lies vol vertrouwen naar de toekomst en is ze niet van plan om haar levenskeuzes te laten dwarsbomen door de ziekte.
BE-IMMG-220058
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Daisy leeft met colitis ulcerosa. Op het moment van de diagnose zat ze met heel veel vragen, waar ze maar mondjesmaat een antwoord op kreeg. Door de ziekte moest ze als het ware opnieuw leren leven en haar dagelijks leven aanpassen. Ze deelt met ons haar dromen en vertelt hoe ze nieuwe passies ontdekte, zich inzet om ook andere patiënten te steunen en uiteindelijk haar weg vond naar aanvaarding van de ziekte.
BE-IMMG-220059
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Verena lijdt aan de ziekte van Crohn. Maar dat belet haar niet om een actief leven te leiden: ze doctoreert, en sport en muziek spelen een grote rol in haar leven. De jonge vrouw vertelt hoe ze omging met de diagnose en de gevolgen voor haar studie en privéleven. Van een vorm van ontkenning tot een aanvaarding van haar toestand: de getuigenis van Verena klinkt positief en hoopvol, zonder taboes.
BE-IMMG-220061
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Als belangrijke schakel in het begeleidend team voor IBD-patiënten, zet Els zich dagelijks in als IBD verpleegkundige. Hoe zorgen de zorgverleners ervoor om voor een patiënt de beste oplossingen te vinden? Els geeft een inkijk in de manier waarop ze op laagdrempelige wijze de brug vormt tussen de patiënt en de maag-darmspecialisten. Leer hoe de levenskwaliteit aanzienlijk verhoogd kan worden door een goede klik met het behandelend team !
BE-ABBV-230037
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Door zijn onderzoek toe te wijden aan het helpen van patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, is prof. Verstockt een expert in IBD. Hij vertelt de grootste uitdagingen voor IBD patiënten vandaag, maar licht ook hoopvol de mogelijkheden voor de toekomst toe. Zijn allergrootste doel? Dat patiënten nooit de hoop verliezen, want samen kan er veel bereikt worden in de weg naar een zo ‘normaal’ mogelijk leven.
BE-IMMG-230021
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Wat is de psychologische impact van een chronische aandoening? Naast pijn, vermoeidheid en fysieke ongemakken hebben mensen met een chronische ziekte soms last van psychisch lijden. Caroline Volckaert, psychotherapeute, geeft ons advies over hoe om te gaan met deze nieuwe dagelijkse realiteit, hoe de uitdagingen aan te gaan en zo een nieuwe balans te vinden.
BE-ABBV-220112
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Hoe kijkt een reumatoloog naar zijn patiënten? In deze aflevering bespreekt dokter Joos de verhalen van de patiënten uit onze vorige podcasts. Hij werkt al 35 jaar als reumatoloog, en heeft dan ook een pak ervaring met de aandoening. Het heeft hem geleerd dat achter patiënten echte doorzetters schuilen, die de moed niet laten zakken, ondanks hun beproeving. In zijn lange carrière heeft hij ook veel zien veranderen. Ten goede, want de kennis en aanpak van de ziekte zijn er enorm op vooruit gegaan. Wat wil hij zijn patiënten echt vertellen? Dat een normaal leven voor de meesten van hen echt wel mogelijk is. En dat ze de moed dan ook nooit moeten opgeven!
BE-ABBV-240054
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Een kinesitherapeut met reumatoïde artritis, kan dat wel? Dat dacht Jef, toen hij rond zijn veertigste de diagnose kreeg. Angst voor financiële onzekerheid en werkloosheid wisselde af met gêne tegenover zijn patiënten, tegen wie hij niets durfde te vertellen. Tot hij na enkele jaren toch zijn verhaal durfde doen, meteen op nationale televisie dan nog wel, en overstelpt werd met positieve reacties. Een keerpunt voor Jef. Sindsdien vertelt hij vaak over zijn ziekte, om het grote publiek vertrouwd te maken met reuma.
BE-ABBV-240062
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Een reumatische aandoening is niet altijd makkelijk vast te stellen. Bij Caroline, die lijdt aan spondyloartritis, duurde het maar liefst 20 jaar! Tot ze zelf besloot dat het genoeg was geweest, en na lang zoeken eindelijk bij de juiste dokter terechtkwam. Iemand die écht naar haar verhaal luisterde en na al die jaren de juiste diagnose stelde.
Voor Caroline is het dan ook duidelijk: als patiënt moet je je stem laten horen!
BE-ABBV-210052
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Een reumatische ontstekingsziekte betekent vaak dat je dingen moet opgeven. Dat was ook zo voor Iris. Al van kleinsaf aan was haar grote passie ‘moderne dans’. Maar toen ze psoriasis artritis kreeg, moest ze daar mee stoppen. En ook haar grote droom om moeder te worden kwam op losse schroeven te staan, want zwanger worden is niet evident met reuma-medicatie. Maar Iris bleef niet bij de pakken neerzitten: ze vond een andere dokter, die mee met haar zocht naar wat er wél mogelijk was. Een goede zet: Iris is nu mama van twee kleine kindjes, én ze kan weer dansen!
BE-ABBV-240051
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Moeder worden is een overweldigende ervaring. Maar wat als je moeder wordt van een drieling, en dan ook nog eens reumatoïde artritis hebt? Karen maakte het mee. Ze was nauwelijks bevallen, of de ziekte kwam in alle hevigheid op. Zo erg dat ze nauwelijks haar baby’s kon vasthouden, of flesjes dichtdraaien. In plaats van een roze wolk volgde een zware beproeving. Nu, op haar 51ste, blikt ze terug op die periode.
BE-ABBV-240056
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.