Folgen
-
Peter Bentzer, överläkare och professor i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet, är sedan många år djupt engagerad i klimat- och miljöfrågor. Han fick Svenska Läkaresällskapets Hållbarhetspris 2021 för sin forskning och kliniska arbete som på ett konkret sätt bidrar till bästa möjliga vård med minsta möjliga miljöpåverkan.
I avsnittet berättar han om olika vägar till att göra sjukvårdens verksamhet mer hållbar. Val av preparat och metoder kan bland annat avgöra mängden växthusgaser, medicinrester och den vattenanvändning som krävs – livscykelanalyser är en av metoderna som används för att jämföra och göra kloka val.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Dan Larhammar är apotekare och professor i molekylär cellbiologi och har skrivit över 200 vetenskapliga artiklar inom en bredd av ämnen. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2007, och dess ordförande sedan 2018.
Via föreningen Vetenskap och folkbildning, som bland annat utser Årets förvillare resp. Årets folkbildare varje år, för han en viktig kamp mot desinformation och pseudovetenskap, och under våren 2022 fick han, för sina ”förtjänstfulla insatser inom svenskt akademiväsen”, H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken med serafimerordens band.
I avsnittet gör vi en djupdykning i begrepp som vetenskaplig evidens, faktaresistens och ”forskarens tredje uppgift” och funderar kring vad det är som gör att kost, dricksvatten, klimat och miljö är områden som är särskilt utsatta för självutnämnda "experter".
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Fehlende Folgen?
-
I det här avsnittet berättar Katarina Pihl Lesnovska, specialistsjuksköterska på Mag tarm-medicinska kliniken i Linköping, om den enorma utveckling som skett inom gastroenterologi och inflammatorisk tarmsjukdom under de senaste tjugo åren.
Utvecklingen har gått framåt inom såväl medicin och teknik som nutrition och omvårdnad, och i arbetet med att skapa en personcentrad vård. Helheten bygger på kunskap och samverkan och finns nu samlad i ett nationellt vårdprogram och riktlinjer för vårdförlopp som lanseras under 2022.Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Hör Tommy Cederholm, professor emeritus vid Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, gå på djupet kring sambandet mellan åldrande, sarkopeni och nutrition. Vi pratar bland annat om sarkopeni vid sjukdomar som cancer och reumatoid artrit, om riskfaktorer för sarkopeni och om hur man förebygger och behandlar.
Tommy Cederholm har varitchef för forskargruppen Klinisk nutrition och metabolism. Hans egen forskning fokuserar på interaktioner mellan energiomsättning, fett- och proteinintag, samt katabolism, inflammation och nutritionsstatus hos äldre, kroniskt sjuka och individer med demenssjukdomar. Numera är han också verksam vid Tema inflammation och åldrande vid Karolinska universitetssjukhuset och hedersmedlem i den europeiska nutritionsorganisationen ESPEN.Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Malin Munter är såransvarig sjuksköterska i Jönköpings kommun. I det här avsnittet berättar hon om kommunens framgångsrika arbete med att behandla sår – insatser som både är resurskloka och kostnadseffektiva, och som bidrar till bättre livskvalitet och piggare patienter. Hon menar att man istället för att fundera på vilka förband som behövs, måste börja med grunden. Nutritionen är en viktig förutsättning för läkning och för att förebygga sår, som lägger grunden för övriga insatser av vårdteamet kring patienten.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
I det här avsnittet möter vi Riadh Sadik, läkare och forskare som menar att hälso- och sjukvården i högre grad behöver ta sitt ansvar vad gäller miljö- och klimatfrågorna.
Han anser att rollen som "utredare" inte är tillräckligt för att vara en bra läkare – man behöver lyssna på patienten och se vården i ett helhetsperspektiv, och ha ett tydligt framtidsfokus.
Han menar också att sjukvårdspersonal bör ta miljökrisen på större allvar, göra medvetna och väl genomtänkta val och vara mer synliga i samhällsdebatten om miljö och hållbarhet.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Lisa Dinkler är psykolog och doktor i medicinsk vetenskap. Hon gör sin Postdok på Karolinska Institutet, CEDI - Centre for Eating Disorders Innovation, och forskar på ARFID (undvikande/restriktivt ätande utan rädsla för viktuppgång).
I det här avsnittet får vi veta mer om bakomliggande orsaker och vad som skiljer diagnosen ARFID från andra typer av ätstörningar, vilka konsekvenser det kan få och vad det finns för möjlighet till behandling, och om Lisa Dinklers forskning inom området.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
I det här avsnittet får vi veta mer om parenteral nutrition ur en apotekares perspektiv.
Mattias Paulsson är biträdande chefsapotekare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är dessutom forskare anknuten till Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.
Han berättar om hur nutritionsområdet har utvecklats genom åren. Forskning, innovationer och samverkan har bidragit till säkrare vård och ökad livskvalitet hos patienter som av olika anledningar inte kan få i sig näring och energi via tarmen utan istället behöver få det direkt i blodbanan.
Vi får även höra mer om näringstillförsel till för tidigt födda barn – ett komplext område där apotekaren ingår i teamet, tillsammans med dietist, läkare, sjuksköterska och andra professioner.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Vad händer med näringen i en måltid när vi byter ut kött och mjölk som innehåller protein, järn och kalcium som är enkelt för kroppen att ta upp, mot växtbaserade alternativ? Och vilka blir följderna för hälsan på längre sikt? Cecilia Mayer Labba är doktorand på Avdelningen för Livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola. Hon vill i sin forskning kartlägga hälsoeffekterna av ett grönt proteinskifte, och berättar här om vilka konsekvenser det kan få för näringsintaget och vad man bör tänka på för att minska risken för järnbrist – som i Sverige idag drabbar var tredje tonårstjej.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com -
Hur kan man hjälpa människor att ändra sina vanor på ett hållbart och långsiktigt sätt, och hur vänder vi trenden så att matvanorna i Sverige blir en friskfaktor istället för en riskfaktor? Hur kan vi hjälpa folk att hitta motivationen till att låta bli att röka, röra sig mer och dricka måttligt med alkohol?
Vår gäst är Malin Skogström, läkare och enhetschef för Region Skånes Kunskapscentrum för levnadsvanor och sjukdomsprevention, som brinner för att hjälpa människor att må bättre och sätta sig i förarsätet när det handlar om faktorer som påverkar hälsan.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB.
www.fresenius-kabi.com/
-
Näring, energi och protein är viktigt för att kroppen ska klara av en tuff cancerbehandling. En individuell anpassning av matens innehåll och egenskaper har stor potential för behandlingsresultat, återhämtning, läkning och välmående. Samtidigt finns det ibland stora utmaningar att få i sig den näring som behövs – och otroligt många myter och missförstånd om vad som är bra att äta när man har cancer och i behandlingens olika faser.
Gäst i det här avsnittet är Maria Berglund, legitimerad dietist inom Onkologisk och medicinsk Rehabilitering vid Medicin och Smärtcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Podden ges ut av Fresenius Kabi AB
https://www.fresenius-kabi.com/se/ -
Samtidigt som kunskapen om samband mellan kost och hälsa blir allt mer detaljerad och djup, ökar ängsligheten och förvirringen hos konsumenten kring vad som egentligen är bra att äta. Många lyssnar hellre på en kändis eller influencer än på fakta. Varför är det så? Och hur kan kunskap och evidens vinna över tyckande och budskap från självutnämnda experter?
Avsnittet gästas av Linnea Bärebring, dietist och universitetslektor vid Göteborgs universitet som kommunicerar om forskning via Instagramkontot @Dietenietern.
Denna podd ges ut av Fresenius Kabi AB.
-
I sociala media finns det gott om självutnämnda experter inom kost och hälsa – det vara svårt att veta vem man ska lita på.
Erik Dunåker är dietist som via sitt Instagramkonto Herr Aspartam presenterar fakta och forskning på ett lättillgängligt sätt.
Han menar att ”kroppen är brilliant” och att många har en onödig oro kring mat och näring. Här hjälper Erik Dunåker oss att krossa myter om näringsrekommendationer, tillsatser, socker och sötningsmedel – och mycket mer. -
Rebecca Ahlin är dietist och doktorand som forskar inom kost och tarmhälsa i samband med strålbehandling mot cancer i nedre bukregionen. Hon vill ta reda på vilken roll fibrer spelar för att skydda och stärka tarmen i samband med behandlingen.
Här berättar hon om forskningen och om hur ny kunskap om mat som stärker tarmen vid cancerbehandling även kan komma till nytta för personer som lider av IBS (Irritabel Bowel Syndrome).
-
Linda Åkeflo är specialistsjuksköterska i onkologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och doktorand vid Göteborgs universitet. På Bäckencancerrehab träffar hon patienter som haft cancer som påverkar tarmhälsa och sexuell hälsa. Sexuell hälsa efter cancer i bäckenområdet är också ämnet för Linda Åkeflos doktorandprojekt. Allt fler överlever cancer, och då måste man även förbättra vård och behandling av komplikationer som kan uppstå i samband med eller långt efter behandlingen. Sexuell hälsa är en viktig del av helheten.
-
Hur kan vi överlista suget efter snabb belöning och istället välja vanor och beslut som ger positiva effekter på sikt? Psykologiprofessorn Magnus Lindwall ger en inblick i vad det är som gör att vi gör som vi gör, och hur alla de där små besluten som vi ofta inte ens är medvetna om byggs ihop till hälsosamma eller ohälsosamma vanor. Magnus Lindwall är expert på hälsopsykologi och forskar om motivation, fysisk aktivitet, träning och psykisk hälsa och är aktuell med boken Motivationsrevolutionen.
-
I det här avsnittet möter vi Anders Trulsson, en helt vanlig medelålders man som kan leva ett relativt vanligt liv trots ovanliga förutsättningar. Efter över 40 år med en aggressiv inflammatorisk tarmsjukdom och många operationer har han extremt låg kapacitet i tarmen och behöver få i princip all näring direkt in i blodbanan. Vi får en inblick i en annorlunda vardag som fungerar tack vare modern medicinsk teknik, rätt produkter och en välinsatt, intresserad och högt motiverad patient. Sedan 13 år tillbaka ger han sig själv näringsdropp varje kväll.
-
I det här avsnittet känns det som att kika in bakom kulisserna i ett kriminaldrama. Huvudpersonen är välkänd från många sammanhang och det som blivit mest synligt för allmänheten är hans medverkan i brottsutredningar. Kjell Asplund är läkaren och professorn som var medicinsk expert i utredningen om Thomas Quick och ledde Karolinska Universitetssjukhusets interna utredning om Paolo Macchiarini – vi minns väl alla forskaren som odlade stamceller på luftstrupar av plast och gjorde avancerade (och misslyckade) försök på människor. I det här avsnittet, och i sin senaste bok Fuskarna, beskriver Kjell Asplund drivkrafter bakom forskningsfusket, och ett flertal bedragare inom läkarvetenskapen.
-
När media skildrar svensk äldreomsorg handlar det ofta om undernäring och vanvård. I det här avsnittet får vi en helt annan bild – en inblick i en välfungerande omsorgsverksamhet som utgår ifrån individen. Lena Axelsson är dietist och jobbar på Tre Stiftelser i Göteborg. De erbjuder omsorg och stöd med fokus på det friska och på att det som fungerar ska fungera ännu bättre – alltså ett salutogent förhållningssätt. Mat och näring är en viktig grund, tillsammans med miljö och kultur.
Ämnen: Geriatrik, nutrition, vård, bemötande, omvårdnad, utveckling
-
Ingvar Bosaeus är läkaren som under ett helt yrkesliv intresserat sig för nutrition. Han är verksam vid Klinisk nutrition på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hjälper oss att reda ut begrepp och skillnader mellan näring och nutrition, sarkopeni och undernäring. Undernäring kommer ofta smygande under lång tid, men kan också ske snabbt, till exempel i samband med intensivvård och inflammation, vilket tydligt har visats i samband med Covid-19. Vid sarkopeni leder förlorad muskelmassa till försämrad funktion och minskad självständighet: ”Sarkopeni stjäl den äldres frihet”.
Ämnen: Mage/tarm, nutrition, sarkopeni, forskning, utveckling
- Mehr anzeigen