Folgen
-
Trenden för samhällsfastigheter har vänt från säljläge till köpläge för kommunerna. Det finns ett fönster för kommunerna att köpa tillbaka de fastigheter man sålt till privata fastighetsbolag, ett fönster som inte kommer att vara öppet alltför länge, säger Erik Törnblom, tf forskningschef på Kommuninvest.
Och det skulle i vissa fall kunna bli det kommunala bostadsbolaget som står som köpare till fastigheterna, om kommunen väljer den vägen. -
Kommunägda bostadsföretag har hög räntekänslighet, konstaterar Kommuninvests tf forskningschef Erik Törnblom. Och det är de mindre bostadsbolagen med tajtast ekonomi som har lån med kortast löptid. Är det läge att binda räntan nu? När vänder räntenivåerna? Hur ser kommunernas ekonomi ut?
-
Fehlende Folgen?
-
Varför blev det inte upplopp i Jönköping på samma sätt som i andra svenska städer när politikern Rasmus Paludan kom för att demonstrera? Och hur har bilden av miljonprogramsområdet Råslätt förändrats genom åren? Varför finns det med på polisens lista över utsatta områden? Hur jobbar bostadsbolaget Vätterhem med trygghetsfrågor?
Intervju med Annika Vikström, förvaltningschef på Vätterhem, och Åsa Karlsson, chef för förvaltning och teknik på Vätterhem.
Intervjuare: Helene Ahlberg -
Vad är egentligen standardiserat byggande? Om det kan leda till billigare bostäder – varför slår det inte igenom bredare? Låter det för tråkigt? Sex branschröster ger svar: Åsa Johansson, ordförande Sveriges Allmännytta, Christian Nilsen, bostadsbolagschef Habo Bostäder, Johan Oléhn, vd Vimarhem, André Saxbo, projektledare Sweco, Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert Sveriges Allmännytta och Sven-Olof Ljunggren, byggprojektledare Habo Bostäder.
-
Samtal om orsaker till vräkningar och hur bostadsbolag och kommuner kan arbeta tillsammans för att minska antalet vräkta hyresgäster. Med Ulrica Runemar (SKR, Sveriges kommuner och regioner)och Åsa Schelin (Sveriges Allmännytta). Programledare: Helene Ahlberg
-
Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, berättar om systematiskt fusk hos samtliga underentreprenörer, men också om Veidekkes långa samarbete med byggfacket, om Veidekkes kontrollmetoder och hur många år byggbranschen har på sig för att ta sig ur fuskträsket – och vad som händer om man inte gör det. Intervjuare: Helene Ahlberg.
-
Hur kan byggföretag och bostadsföretag arbeta för att få sundare byggarbetsplatser och sund konkurrens? Åsa Jarder, projektchef på Skanska, och Sofia Heintz, byggexpert på Sveriges Allmännytta, diskuterar erfarenheter och lösningar, borrar i problemens ursprung och orsakssamband och reder ut krångliga begrepp. Intervjuare: Helene Ahlberg.
-
”Vi hyresvärdar måste älska våra områden”. Samtal med Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget i Göteborg och ledamot i allmännyttans råd för social hållbarhet. Intervjuare: Helene Ahlberg.
-
Hur kan polis och bostadsbolag arbeta för att öka tryggheten i utsatta bostadsområden? Intervju med Helene Ramsmo, kommunpolis i Angered i Göteborg, och Åsa Schelin, boendeexpert på Sveriges Allmännytta.
-
Hur attraherar man unga till utemiljöarbete? Behöver statusen höjas? Vad är bäst: att ha utemiljön sköts av bostadsföretagets egen personal eller att lägga ut på entreprenad? Lennart Wahlstedt, utemiljöchef på bostadsföretaget Poseidon, berättar om yrkesbevis, validering av kunskaper och erfarenheter av över fyrtio års eget arbete med utemiljö.
-
Vilka effekter har coronavirusets spridning på de allmännyttiga bostadsföretagen? Vad gör bolagen, vad kan de göra och vilka råd ger Sveriges Allmännytta? Vad borde regeringen göra? Intervju med Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
-
Hur kan bostadsföretag öka tryggheten i ett utsatt bostadsområde som Biskopsgården? Jo genom att ha egna värdar som jobbar sent på kvällarna – och alltid städa bort sopor och hålla rent och snyggt, menar Britt Bergström, distriktschef på Bostadsbolaget i Göteborg.
-
Vad händer med den omdiskuterade modellen för en socialt blandad stad i Frihamnen? Är det social housing? Och hur mycket ska allmännyttan styras?
Intervju med Axel Josefson, M-ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg. -
Sverige har mer våld i bostadsområdena än andra länder i Europa – vi är inte det normala. Tiden för att fika och prata samverkan är över.
Det säger ex-polisen Magnus Lindgren, generalsekreterare i Tryggare Sverige.
Nu handlar det i stället om att arbeta specifikt med de platser där det förekommer brott som skapar otrygghet, menar han. -
Anders Borg diskuterar allmännyttans roll, social housing, urbanisering, klimatfrågan och varför det ska finnas 40-våningshus i stadskärnorna.
- Mehr anzeigen