Folgen
-
Het huidige Nederlands Zilvermuseum is gevestigd in het gebouw dat als Depot Nazending werd gebruikt. Hierin werden mensen gehuisvest die niet als militair naar Indonesië wilden om te vechten na de Tweede Wereldoorlog in de onafhankelijkheidsstrijd. Wat gebeurde daar en hoe keek men in Nederland naar deze weigeraars?
In deze laatste aflevering luisteren Fresco en Lucinda naar het bijzondere verhaal van Patricia Ingen-Housz.
Er is bij deze aflevering onder licentie gebruik gemaakt van Andere Tijden/NTR. -
Refleksi-Refleksi is een podcastserie met Fresco Sam-Sin en conservator Lucinda Timmermans, waarin zij op onderzoek uitgaan naar de verhalen achter zilveren voorwerpen die te zien zijn in de gelijknamige expositie in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, van 17 oktober 2024 - 29 september 2025.
Refleksi-Refleksi is Indonesisch voor bespiegelingen: een overdenking over een bepaald onderwerp, vanuit enkele of meerdere perspectieven. In deze expositie vertellen zilveren voorwerpen verhalen over de relatie tussen Indonesië en Nederland, van de eerste handelscontacten tot aan de eerste jaren van de Indonesische republiek. Het is een gedeelde geschiedenis waarin culturen elkaar hebben beïnvloed op gebied van taal, eten, architectuur en gewoonten. Kijk voor meer informatie op de website.
Campagnebeeld/cover: Sirihstel, Surakarta ca. 1901. Huwelijksgeschenk van Pakubuwono X aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Collectie Koninklijke Verzamelingen. Fotograaf: Jasmijn Tolk
-
Fehlende Folgen?
-
Ten tijde van de VOC schonk men dikwijls zilverwerk aan nabestaanden ter nagedachtenis aan de overledene. De inscripties en decoraties van zulke geschenken vertellen ons wie er heengegaan was. Maar in deze aflevering gaan Fresco Sam-Sin en Lucinda Timmermans op zoek naar het verhaal achter de overledenen. Zij duiken in het leven van plantagehouder Cornelis Chastelein en Margareta van Hoorn. Beide verhalen leiden ons richting een verleden van slavernij. En, zoals we zullen zien, gaat het soms juist om de namen die ongenoemd gebleven zijn…
In deze aflevering spreken Fresco en Lucinda met antiquair Dickie Zebregs van Zebregs & Röell en professor Matthias van Rossum.
-
Wie voor een korte of lange tijd naar Indonesië vertrok had zilver nodig: van zilveren potjes in de reisnecessaire tot aan schalen en bestek voor in de te betrekken villa's in Batavia. Zilverfabrikant Van Kempen, Begeer en Vos zag zijn kans schoon. In deze aflevering bekijken Fresco Sam-Sin en Lucinda Timmermans van het Zilvermuseum hun zilverwerk en zakelijke strategie. Ze gaan langs bij Zilverkamer Zeist, zien foto's, bouwtekeningen en verkoopcatalogi, maar -hoe toepasselijk- hun reis begint met een koffer…
In deze aflevering spreken Fresco en Lucinda met Emma Verweij van het Zilvermuseum en bezoeken zij Cor Krüter en Jan-Jaap Luijt van Zilverkamer Zeist.
-
Een paar jaar geleden kocht het Nederlands Zilvermuseum vier doffe zilverbaren. Ze gingen aan boord van VOC-schip de Bredenhof. Het schip verging op een rif voor de kust van Mozambique. Na daar een paar eeuwen op de bodem van de oceaan te hebben gelegen, zullen Fresco Sam-Sin en conservator Lucinda Timmermans van het Zilvermuseum alles wat er over deze baren te weten is boven water krijgen. Ze gaan zelfs naar een laboratorium van het Rijks…
In deze aflevering werken Fresco en Lucinda samen met Joosje van Bennekom van het Rijksmuseum.