Folgen
-
I detta avsnitt bildar Filips och Andreas röster en mäktig fuga när vi diskuterar mångstämmig litteratur. Kollektivroman, tankesorl, stream-of-consciousness, vi-perspektiv och hur jag-starka vi själva egentligen är... En skog värd att vandra i? Avgör själv.
-
Vi diskuterar litteraturåret som gått, vad som varit bäst, huruvida det finns något särskilt vi läser under julen samt litteraturåret som komma skall. Avsnittet handlar t.ex. om en becksvart högstadieskildring, rysk lägerlitteratur, bdsm-fixering bland kritiker och om en bok som beskrivits som "en vägg av kött". Ett riktigt eländigt och härligt avsnitt! Med Filip Nyström.
Välkomna in bland träden. -
Fehlende Folgen?
-
Andrea och Filip pratar om vad väntan är och hur den visar sig i litteraturen. Vad betyder egentligen ordet väntan? Och hur känns det att vänta? För många är väntan det värsta tänkbara, men än värre är väl att inte ha någonting kvar att vänta på. Samtalet börjar i etymologi och slutar i Leonard Cohen. Välkomna in bland träden.
-
Överallt ser vi dem, vid busshållplatsen, i mytologin, i konsten och på soptippen. Fåglarna. Men vad är en fågel? Ett djur, dinosaurie eller som i mytologin, den som har kontakt med gudarna? Och kan vi se annat än vårt eget speglade öga när vi möter en annan varelses blick?
I detta avsnitt undersöker Andrea fågeln i litteraturen tillsammans med litteraturvetaren Filip Nyström och poeten Agnes Gerner. -
Tillsammans med poeten Anna Hallberg och litteraturvetaren Filip Nyström diskuterar Andrea begreppet litterär form.
-
Blodig inälvsgore, klassisk kosmisk fasa eller psykologisk tortyr? I detta avsnitt av Skogarna diskuterar Andrea skräckens litteratur tillsammans med sina gäster Filip Nyström och Helena Dahlgren. Vad gör oss rädda, och hur?
-
Vi diskuterar Djävulens närvaro i litteraturen. Frestare, monster eller fallen ängel? (Ibland dromedar, visar det sig.)
För litteraturnördar av litteraturnördar.
Med Andrea Lundgren och Filip Nyström. -
Andrea diskuterar vårens boksläpp tillsammans med litteraturvetaren Filip Nyström och kritikern Anna Remmets.
-
I detta avsnitt av Skogarna diskuterar Andrea läsningens ljuva konst tillsammans med litteraturnördarna Filip Nyström och Per Juhlin. Vi pratar om att läsa snabbt och långsamt, läsning som går vilse, omläsningar och som alltid - den risk man tar varje gång man ger sig hän åt en okänd text.
Av litteraturkännare för litteraturkännare. Välkomna in bland träden. -
Är det värt att läsa klassikerna fast den både bestäms och består av gubbar? Andrea och Filip diskuterar kanon, gör varsin egen, tramsar lite men går också igenom olika tolkningar av klassikerbegreppet.
-
Tillsammans med kulturskribenten Anna Remmets diskuterar Andrea vad sommarläsning kan vara för något. Romantik, ond bråd död, lidelse/lidande, förtärande solar, ungerska essäer och ångande erotik i den djupa svenska skogen visar sig vara en del av svaret. Böckerna som diskuteras är klassikern Drottningens juvelsmycke, Duras genombrottsbok En fördämning mot Stilla havet, 40-talsromansen Driver dagg, faller regn och slutligen den omvälvande essäsamlingen Medusas blick.
-
Hur kan rum och rumslighet påverka vår läsning av och förståelse för olika texter? Går en roman att kliva in i och kan man i så fall gå vilse där inne? Andrea har bjudit in litteraturvetaren Filip Nyström för att diskutera temat med hjälp av tre olika romaner: en ny, en gammal och en jäkligt konstig en. Huset på Saint Pauls väg av Lise Tremblay, Väggen av Marlene Haushofer och Den svarta solen av Lotta Lotass.
-
Tillsammans med litteraturvetaren Filip Nyström diskuterar Andrea Lundgren häxans plats i litteraturen och vad ett magiskt medvetande kan vara för något. Några av titlarna som tas upp är Johanne Lykke Holms debutroman "Natten som föregick denna dag" om ett skevande flickskap, den ryska klassikern Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov samt den sällsamma diktsamlingen Grapefruit av konstnären och författaren Yoko Ono. Välkommen in bland träden.
-
I det andra och avslutande avsnittet i temat om att äta eller ätas ger sig Andrea och Martin och gästen Anna Remmets i kast med berättelserna om den som äter – eller som inte gör det. Med utgångspunkt i Han Kangs roman Vegetarianen tar de sikte på intagande, slukande och frosseri, men också på avhållsamhet, fasta och asketism. Vilken är egentligen den bästa vägen till förvandling?
-
I årets sista avsnitt av Skogarna låter sig Andrea och Martin uppslukas av litteraturen i mer än en bemärkelse. Tillsammans med gästen Anna Remmets samtalar de om olika sätt att bli uppäten på. Från folksagor och mytologi, genom Elfriede Jelineks pianolärarinna, ner i djupet och ut i rymden kastar sig de hungriga orden ner i litteraturens Ginnungagap.
Detta är avsnitt ett av två i Skogarnas tema om att äta eller ätas. -
Denna gång ger sig Martin och Andrea, tillsammans med gästen Per Juhlin in i det allra heligaste, nämligen läsandet självt och det beroende som uppstår när texten sprider sina magiska sporer i hjärnans vindlingar. Vad krävs för att litteraturen ska återförtrolla världen? Vad har det för konsekvenser för läsaren när hen väl har fått en glimt av det förtrollade landet? Följ med på en resa ut ur världen, där en bok kan vara ett universum och universum en bok, och där där bibliotek och bokhyllor är tempel och kultplatser, eller varför inte en skog?
-
Jules Vernes äventyrsroman En världsomsegling under havet gavs ut 1870 och räknas till världslitteraturens klassiker. I detta avsnitt gör Martin och Andrea en riktig djupdykning i denna mångbottnade roman för att försöka förstå varför den mystiske kapten Nemo och hans ubåt Nautilus har en sådan dragningskraft på både läsaren och bokens berättare.
-
Andrea läser Natt bland hästar av Djuna Barnes.
-
Novellspecial. Andrea läser en av sina favoritnoveller av Birgitta Trotzig.
-
"En inspelning 'så vild och full av snår och oframkomlig att blotta tanken på den väckte fruktan.'" Ibland krävs det ett Dantecitat för att sammanfatta ett nytt avsnitt av Skogarna. Särskilt som Andrea och Martin har gått ner i litteraturens takdroppande underjord för att prata om H. P. Lovecrafts ohyggliga arkitektur och monster i novellen ”The Call of Cthulhu”, 5 000 år gamla mytfragment om den sumeriska gudinnan Inannas resa ner i mörkret, Ursula K. Le Guins fantasypärla Gravkamrarna i Atuan samt Birgitta Trotzigs mörkerskimrande roman Dykungens dotter.
Temat denna gång är ktoniska drömmar, språksöndring, födelse/förintelse eller kort och gott – underjorden.
P.s. I all sin iver slängde dock Andrea ur sig två felaktigheter som hon skäms över och vill rätta till: 1) Det är ju inte Barabbas utan BRUTUS som Djävulen gnager på i Helvetets nionde krets 2) I det lysande mörkret är INTE en romantitel av Trotzig utan namnet på en ljuvlig avhandling om hennes roman De utsatta, skriven av Ulf Olsson. Ber så hemskt mycket om ursäkt. Lovar bot och bättring. D.s."
Avsnittet är inspelat i produktionsbolaget Beppos katakomber. - Mehr anzeigen