Folgen
-
I dagens podcast snakker vi med Susanne på 23 år. Susanne tar en bachelor i Retail management på BI og er ferdig nå til sommeren.
Tidligere i livet vurderte hun å studere pedagogikk og jobbe med barn men ble etter hvert ble usikker på hva hun ville.
Etter endel research rundt ulike alternativer falt valget på Retail Management, en studieretning som omfavner varehandel og butikkvirksomhet fra A til Å – her er man innom alt fra blant annet økonomi, logistikk, ledelse og markedsføring.
Hun forteller litt om hva man kan bli etter endt studie, og hvordan markedet er i dag i forhold til jobbmuligheter. Ved siden av studiene jobber Susanne på BI som opptak assistent og studieveileder for andre bachelor studenter.
Nå frister det med en litt annen retning, nemlig siviløkonom studiet. For å kvalifisere til å ta fatt på en master må hun ta opp fire fag. Planen er 2 fag hvert halvår og jobbe ved siden av studiene.
Drømmen er å jobbe som strategikonsulent og bistå andre firma med å oppnå suksess.
Vi ønsker Susanne masse lykke til på veien videre!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 22 – Fra folkehøyskole til stand up
Møt Sebastian på 23 år! Fra han var liten har han likt å være i sentrum, og glad i det å stå på scenen.
Etter dramalinjen på videregående ønsket Sebastian å fortsette med scenekunsten. Han reiste til København og begynte på folkehøyskole.
Han forteller litt om det å være 19 år og plutselig være på egenhånd og brått måtte forholde seg til voksenlivet uten sikkerhetsnettet av klassen på videregående, venner og familie. .Har han noe råd til andre som vurderer noe av det samme?
Etterhvert begynte han på dramateater i London på universitet. Det viste seg at studiet var mye teori og lite scenekunst noe han ikke var forberedt på, det var det å stå på scenen som var ønsket. Han valgte derfor å avslutte studie etter første året.
Hjemme igjen begynte han på bar bakke, og drømmen falmet litt. En venninne drev med standup og anbefalte han å melde seg på et stand up kurs. Han fikk muligheten til å stå på en nykommerkveld og det var en suksess. I dag er han sikker på at det er stand up han vil satse på fremover!
Så hvordan forbereder han seg til å stå på scenen og hva er hans erfaringer så langt? Hva skal til å få flere oppdrag? Hvilke personlige egenskaper er det lurt å ha og finnes det andre muligheter innenfor bransjen?
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Fehlende Folgen?
-
Velkommen til studiepodden 21 – Jusstudiet!
Vår gjest i dag heter Sverre på 23 år. Han er midt i sitt siste år på et 5 års studie og er ferdig utdannet jurist til jul.
Sverre ønsket i utgangspunktet å bli økonom, men i løpet av videregående forsto han at matte kanskje ikke var hans største styrke og synes jus virket spennende.
Mange tror at jus er litt tungt og tørt, men Sverre forteller at mye av studiet handler om å løse caser og finne frem til løsninger, ved å sortere informasjon og bruke lovverket. Jusstudiet i Oslo krever en del selvstendighet og selvdisiplin så du bør ha evnen til å reflektere, stille spørsmål og ha en problemløsende tilnærming til ting.
Hør hvordan studiet er lagt opp, om valgfag, praksis, utveksling og ikke minst hvilke muligheter som finnes etter endt utdanning.
«Tune in» med oss i studiepod 20 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 20 – Westerdals studenten!
Mia på 23 år går siste året på sin bachelor i Strategi og PR på Westerdals som er en del av høyskolen Kristiania.
Hun valgte akkurat denne studieretningen fordi den gir så mange muligheter.
Den formelle tittelen er kommunikatør eller kommunikasjonsrådgiver og etter endt utdanning vil man for eksempel kunne jobbe i rådgivende stillinger og pressehåndtering, samt strategisk PR tilknyttet politikere, organisasjoner eller som rådgiver i et kommunikasjonsbyrå.
I løpet av studiene jobbes det mye på tvers av linjene og dette gir deg som elev et innsyn i ulike yrker og gir deg verdifull erfaring i det å samarbeide med andre.
Mia forteller om hennes erfaringer og opplevelser på veien hvor hun blant annet har vært ute i praksis - og ikke minst litt om hva hun ser for seg fremover.
Kan hun anbefale dette studie til andre, og hvilke egenskaper kan det være greit å inneha?
«Tune in» med oss i studiepod 20 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 19 – kjære foreldre der ute!
Har du ungdommer i hus som står overfor valg av studieretning?
I dagens podcast snakker vi om hvorfor det kan være gunstig å få studieveiledning. Det finnes i dag så mange valg, og det er lett å la seg påvirke av medier, venner og familie uten å være bevisst på hva som er riktig for en selv basert på interesser, verdier og egenskaper.
Det kan være en fordel å prate med en nøytral person som ikke legger noen føringer, men ønsker å gi velmenende, gode og objektive råd.
Vi hos Fossheim Karriere og studieveiledning jobber med metodikker og verktøy som bistår eleven å ta utgangspunkt i seg selv, og dette arbeidet resulterer i en trygg plattform som gjør det enklere for den kommende studenten å finne ut hva som er riktig for akkurat han eller henne.
«Tune in» med oss i studiepod 19 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 18 – Frisøren.
Cathrine er gjest i studio i dag og vi snakker om hennes erfaringer innenfor frisørbransjen. Hvorfor valgte hun frisør, og hvordan synes hun utdanningen var var lagt opp?
Cathrine hadde egentlig ikke noe ønske om å bli frisør men under makeup-utdannelsen skjønte hun at det kunne være en fordel å kunne tilby både hår og makeup – en pakkeløsning. Det har hun ikke angret på i ettertid.
Å utdanne seg til frisør tar 4 år, og har du ikke valgt frisør på videregående skole, kan du utdanne deg gjennom flere private aktører. Studiet er godkjent av lånekassen.
I hverdagen møter man mange mennesker og kommer tett innpå dem - hva slags personlige egenskaper er det en fordel å ha?
Cathrine forteller også at det er flere gutter som utdanner seg som frisører, noe hun ønsker velkommen.
Vi får høre litt om yrkesmuligheter, etterutdanning og mye mer.
«Tune in» med oss i studiepod 18 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 17 – massasjeterapeuten.
En ting er hva man har lyst til å bli, men det kan også være lurt å vite litt hva markedet etterspør.
Rita var utdannet grafisk designer men usikkerhet og nedgangstider i bransjen gjorde at hun fikk kalde føtter og begynte å se seg om etter et annet yrke.
Hun ønsket å bidra til at andre fikk en bedre hverdag - og valgte å utdanne seg som massasjeterapeut.
Dette er en 2-årig utdannelse som støttes av lånekassen og når man er ferdig kan man melde seg inn i Norges massasjeforbund.
Hun forteller at jobben krever god fysikk og utholdenhet - og det er viktig å ta vare på seg selv for å holde ut i yrket over mange år.
Så hva gjør egentlig en massasjeterapeut, hvilke jobbmuligheter finnes det og hvilke personlige egenskaper bør man inneha for å jobbe som massasjeterapeut?
Rita jobber i dag som selvstendig næringsdrivende og forteller litt om hva det krever av henne for at dette skal gå rundt.
«Tune in» med oss i studiepod 17 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til Studiepodden 16 – i dag har vi besøk av Lena som er utdannet kokk.
Lena vokste opp med foreldre som begge var glad i å lage mat, og hun visste tidlig hva hun ønsket å bli.
Nå jobber Lena i en bedriftskantine, og i dagens episode forteller hun litt om veien dit.
Vi får høre om utdannelsesløpet, lærlingtiden og hvilke muligheter som finnes etter at du er ferdig utdannet.
Du lurer kanskje på om det alltid er stress og høylytte sjefskokker? Hva med arbeidstid, og ikke minst – hvilke egenskaper er det en fordel å ha? Det får du svar på av Lena.
«Tune in» med oss i Studiepodden 16 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 15 - en prat med Tone fra Utdanningsetaten i Oslo. Hun jobber som rådgiver med fokus på videregående opplæring og høyere utdanning.
Tone forteller litt om arbeidet hun gjør, hvilke spørsmål som går igjen fra de som kontakter utdanningsetaten. Hennes erfaring er at yrkesfag er mer populært og aktuelt enn på lenge fordi behovet for faglærte er økende.
Du kan også få studiekompetanse for å komme inn på høyskole eller universitet hvis det er ønske ditt.
Vi får høre litt om rettigheter, som ungdomsrett og voksenrett og forskjellen på disse.
Hvilke råd har hun til kommende studenter?
«Tune in» med oss i Studiepod 15 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 14! Vi har besøk av Hedda som forteller om hennes studievalg.
Denne gangen snakker vi litt mer om videregående studier. Hva er best for deg – yrkesrettet eller studiespesialisering?
Vi har besøk av Hedda som valgte Helse og oppvekstfag på videregående. Planen var alltid å få studiekompetanse, og det fikk hun gjennom å ta påbygg siste året, istedenfor lærlingtid.
Så hvorfor valgte hun ikke studiespesialisering? Vi snakker litt om forskjellen på disse to retningene og hvilke muligheter som finnes. Det finnes nemlig mange alternativer der ute og flere måter å nå målene dine på.
«Tune in» med oss i studiepod 14 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 13! Møt Line, som har en treårig bachelor fra Bergen og er utdannet vernepleier.
Hvorfor valgte hun akkurat dette studiet? Med to foreldre som var sykepleiere, forteller Lene at hun praktisk talt «vokste opp i helsevesenet» og at det derfor føltes som et naturlig valg.
Vernepleierutdannelsen er en allsidig utdannelse som gir mange muligheter.et er fint å få en autorisasjon og faktisk «være» noe etter endt utdanning.
Det handler ofte om å hjelpe mennesker med spesielle behov og utfordringene de har til å leve i de rammene og systemene samfunnet har i dag.
Som vernepleier kan dufor eksempel jobbe innen områder som barnevernet, rus, psykiatrien, eldreomsorgen og fengsel.
«Tune in» med oss i studiepod 13 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 12! Møt Martine, som har begynt på sin bachelor i produktdesign på OsloMet.
Produktdesign er design og produksjon av et produkt fra start til slutt. Produktet kan være hva som helst, og du kan velge mellom mange områder å spesialisere deg innenfor – som for eksempel møbler, interiør, smykker og keramikk-design.
Mange kommer inn med noen mål og tanker rundt hva de ønsker med studiene med bakgrunn i interesserer de allerede har.
På skolen er det flere verksteder innenfor blant annet tekstil, glass, keramikk og metall, så her er det masse muligheter til å utfolde seg!
Martine snakker om det å finne sin rolle i et designteam, om lærerne som selv er designere, et tett samarbeid og et særdeles godt miljø på skolen.
Vi lurer på hvilke opptakskrav studiet har og hvilke muligheter som finnes etter endt studier?
«Tune in» med oss i studiepod 12 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 11! Dagens gjest er Margareth, som har en master i sosiologi.
Hvorfor valgte hun dette? Det var ganske tilfeldig! Margareth var usikker på hva hun ville studere, men hadde et lite ønske om å bli lærer. Gjennom faget kulturkunnskap i løpet av første året ble hun introdusert til sosiologi, og ble – som hun selv sier – forelsket.
Hva er egentlig sosiologi? Hvilke opptakskrav er det til masterprogrammet og hvordan er studiene lagt opp?
Og ikke minst – hvilke yrkesmuligheter finnes det etter studiene?
«Tune in» med oss i studiepod 11 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 10! I denne episoden skal vi snakke om det å studere i utlandet.
Vår gjest heter Martine. Hun har tatt en bachelor i interiørdesign, og tok det siste året i Australia.
Hvorfor valgte hun å studere utenlands og hvorfor akkurat i Australia? Hør henne fortelle litt om hvordan det var å bo og studere i Surfers Paradise, om kulturen og miljøet på skolen.
Kreative studier innebærer mye frihet og egenstudier, så det er en fordel å ha en god porsjon selvdisiplin. En del av studiene tar for seg hvordan man kan promotere seg selv, og her mener Martine vi har noe å lære av australierne – tør å være frempå!
Martine fikk god hjelp og veiledning gjennom ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) blant annet til boforhold – her finnes det muligheter for å bo på campus, men også å leie egen leilighet.
Hva slags støtte får man fra Statens Lånekasse og hvilke råd har hun til andre som vurderer å reise ut i verden for å studere?
«Tune in» med oss i studiepod 10 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 9! I denne episoden skal vi snakke med Nicholas. Han er 26 år og jobber som regissør i TV-bransjen.
Nicholas gikk media og kommunikasjon på videregående, og i løpet av det tredje året ordnet han seg utplassering hos produksjonsselskapet Monster en dag i uken.
Planen var å studere videre, men slik ble det ikke.
Nicholas forteller om hvordan han med foten innenfor en bransje og et miljø han trivdes i, klatret i gradene – fra produksjonsassistent til regissør.
Angrer han i dag på valget om å droppe videre studier ?
Hva anbefaler han andre som ønsker å jobbe som regissør?
Nå som han har nådd målet om å bli regissør – hva tenker han fremover?
Å være regissør er ingen 8 til 16-jobb. Enkelte perioder står man på til jobben er ferdig, selv om det kan bety en arbeidsdag på 18 timer.
Ingen dager er like, og det finnes ingen utfordring som ikke kan løses.
«Tune in» med oss i studiepod 9 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 7! I dag har vi en elev ved Høyskolen Kristiania som gjest i studio.
Anine er 25 år og i gang med 2. året på sin bachelor i Kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling. Det er ikke alltid slik at valgene du tar i en ung alder må definere hva du gjør senere i livet. Anine forteller litt om veien sin frem til i dag.
Hvordan opplever hun studiene, miljøet på skolen og hvilke yrkesmuligheter venter når hun er ferdig?
Anine er en engasjert og reflektert student som gladelig deler sine erfaringer og tanker rundt modenhet, fremtid og det å gjøre noe fordi det gagner DEG og hva du har lyst til - ikke fordi du føler at du må.
«Tune in» med oss i studiepod 7 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 6! Vi har besøk i studio av en tidligere elev ved Politihøgskolen.
Han forteller at han «alltid» har hatt et ønske om å bli politi, så valget av videre utdanning var enkelt.
Vi er nysgjerrige på flere ting og spør blant annet: hva var grunnen til at han valgte akkurat denne yrkesretningen, hvilke opptakskrav har Politihøgskolen, og ikke minst – hvilke andre yrkesmuligheter finnes det innenfor politiet?
Han råder andre som vil inn på Politihøgskolen å være bevisst sin motivasjon for studiet, ha et indre driv, en sterk psyke og en god porsjon tålmodighet. I dag utdannes det nemlig lang flere politifolk enn antall utlyste stillinger og konkurransen om jobbene er derfor stor.
Når det er sagt er vår gjest en optimist. Han har ingen plan B – det er politi han vil være og han tror på at det ordner seg med plan A!
Vi heier på han og satser på å se ham i uniform om kort tid!
«Tune in» med oss i studiepod 6 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 5! I dag snakker vi om Høyskole – og om utdanningsmuligheter og endringer. Hva kan du forvente?
Det finnes mange ulike studieprogrammer med muligheter for å ta både bachelor- og mastergrad. På noen høyskoler kan du også ta doktorgrad.
Studieløpet er ofte lagt opp med en kombinasjon av teori og praksis som gir deg en bedre forståelse av yrkeslivet. Du får i tillegg verdifull arbeidserfaring i løpet av studietiden.
Tidligere var det større forskjeller på høyskoler og universiteter, men i dag ligner disse mer og mer på hverandre, både når det gjelder fag og retninger. Likevel er høyskolen gjerne mer yrkesrettet med tettere undervisning, klasser og kollokviegrupper.
«Tune in» med oss i studiepod 5 og få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 4! I dag snakker vi om fagskoler og de ulike studieretningene som finnes her.
Fagskoler er en ypperlig måte å kombinere teori og praksis på – med tett oppfølgning av faglærte lærere med tilknytning til arbeidslivet.
En fagutdanning gir deg den unike muligheten til å lære praksis, ofte fra dag èn, slik at du allerede har opparbeidet deg solid kompetanse den dagen du går ut i jobb hos en fremtidig arbeidsgiver . Enabsolutt vinn-vinn-situasjon for både deg og fremtidig arbeidsgiver.
Men hva kreves egentlig, for å gå løs på en fagutdanning? Er sjansen stor for å gå rett i jobb? Og hvilke personlige egenskaper bør være på plass for å sikre deg et optimalt og engasjerende studieløp?
Samtidig kan en fagskole være veldig relevant for deg som kanskje ønsker å spe på utdannelsen din, tilegne deg ny kompetanse, eller rett og slett vil bytte bransje - om du allerede har noen års erfaring som arbeidstaker.
«Tune in» med oss i studiepod 4, få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Velkommen til studiepodden 3! I dag skal vi snakke om valg av videregående skole og studieretning.
Du nærmer deg kanskje slutten på 10-årig grunnskole og skal velge veien videre mot et yrke du forhåpentligvis skal trives med i mange år. Dette føles kanskje ikke ut som enkle valg - liker du praktisk arbeid eller teori og lesing? Eller er du kanskje en av dem som allerede nå vet eksakt hva du vil gjøre, og følger den drømmen?
Valget står som regel mellom studiespesialisering eller yrkesfag – hva bør du tenke på i valget av studieretning – og hva hvis du velger «feil»?
Ønsker du en spesifikk yrkesfaglig utdannelse som gjør at du kommer deg raskere ut i jobb eller ønsker du studiespesialisering som gir deg et bredere grunnlag for en eventuell videre utdanning?
«Tune in» med oss i studiepod nr.3, få tips, inspirasjon og kunnskap som kan hjelpe deg videre på reisen din!
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
- Mehr anzeigen