Folgen
-
Het vinden en houden van werk voor iemand met een lvb is niet vanzelfsprekend. Iemand moet gemotiveerd zijn, de vaardigheden hebben om te werken Ć©n dan moet er ook een werkgever zijn die een passende baan heeft. Een jobcoach kan de juiste verbindingen leggen met tussen de client, zijn netwerk en de werkgever. In een eerdere aflevering van Studio lvb ging het over de samenwerking tussen werkgever en jobcoach.
In deze aflevering gaan we dieper in op de vraag wat de rol van een jobcoach binnen Middin is, als spin in het web. En hoe belangrijk het is om kennis van de doelgroep te hebben.
Annemieke Postma is ƩƩn van de jobcoaches bij Middin en Hanneke Kappen was coƶrdinator Werk bij Middin. Later in de uitzending hoor je cliƫnt Natasja en haar werkgever.
-
Risicoās horen bij het leven; niet elk risico is even groot. Bij mensen met een licht verstandelijke beperking spelen soms andere risicoās en risicovol gedrag een rol. Dit vergt een bepaalde manier van begeleiden.Middin en het lectoraat lvb en risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden brengen nu samen de risicoās en risicovol gedrag van mensen met een lvb in kaart. Ze werken aan een tool die begeleiders helpt om risicoās en risicovol gedrag beter te herkennen en te signaleren bij cliĆ«nten met een lvb.In een eerdere aflevering van Studio lvb sprak Nathalie al met Hendrien Kaal, lector aan de Hogeschool Leiden voor het lectoraat lvb over het belang van samenwerking tussen onderzoek en praktijk.In deze podcast gaan we dieper in op de manier waarop die samenwerking vormt krijgt. In dit geval op het gebied van lvb en risicovol gedrag. Naast Hendrien Kaal is ook Michiel Piek aanwezig, coƶrdinerend begeleider voor Middin.
-
Fehlende Folgen?
-
Mensen met een lvb hebben ook vaak bijkomende psychische problemen. Die worden alleen niet altijd goed herkend. Daardoor krijgt iemand niet de juiste behandeling waardoor de problemen kunnen verergeren. Middin trekt daarom samen op met GGZ Delfland, om zo de brug tussen ggz en lvb te slaan en cliƫnten de behandeling te geven die zij nodig hebben. In deze uitzending van Studio lvb praat Nathalie hierover met Arina van der Kwaak, psycholoog bij Middin Ʃn met Elke Stam, psycholoog bij GGZ Delfland.
-
Mensen met een lvb zijn makkelijk te beĆÆnvloeden; dat zorgt er soms voor dat ze met de verkeerde personen in contact komen. Met als gevolg bijvoorbeeld crimineel gedrag of overlast in de buurt.
Wat kunnen begeleiders van cliƫnten met een lvb doen om dit zoveel mogelijk te beperken? Welke rol speelt de familie van een cliƫnt hierbij? En hoe trek je hierin samen op met de wijkagent?
In deze aflevering van Studio lvb praat Nathalie hierover met Alexander Holwerda, begeleider bij Middin Ć©n met Elaine Zeefuik, wijkagent. Ook komt Sander aan het woord. Hij is de broer van Martijn, die bij Middin woont. -
Eenzaamheid is een groot probleem onder mensen met een lvb.
Ze hebben weinig contacten en komen vaak bijna niet het huis uit.
Nathalie praat hierover in deze aflevering van Studio lvb met Jolanda en Sandhia, twee cliƫnten van Middin.
Ook komt Chantal Gelauf aan het woord, zij is begeleider bij Middin.
Zij vertelt hoe Middin probeert om cliƫnten in contact te brengen met de wereld om hen heen.
-
Mensen met een licht verstandelijke beperking zitten net als iedereen veel online. Dit wordt vaak door begeleiders gezien als een gevaar, omdat ze vanwege hun beperking kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld beĆÆnvloeding en misbruik. Maar is het altijd zo slecht en wat weten begeleiders eigenlijk van het online gedrag van hun cliĆ«nten?In deze podcast gaan we dieper in op de vraag hoe begeleiders omgaan met het online gedrag van hun cliĆ«nt. Nancy Poldner is begeleider bij Middin. Samen met Rogier de Groot, onderzoeker naar online gedrag bij jongeren met een lvb kijkt ze naar de huidige manier van begeleiden van online gedrag Ć©n naar hoe het anders kan.
-
Mensen met een lvb zijn kwetsbaar voor seksueel misbruik. Uit onderzoek blijkt dat 60-70 % van mensen met een verstandelijke beperking in hun leven te maken krijgen met seksueel misbruik. Middin werkt op dit gebied nauw samen met de politie. Maar het is niet altijd de oplossing om er een zaak voor de politie van te maken.
Over dit probleem van seksueel misbruik van mensen met een lvb en de verschillende rollen die Middin Ć©n de politie hierin spelen, praat Nathalie Koopman met Aafke Haasnoot, zorgmanager bij Middin Ć©n met Priscilla Kok, zedenrechercheur bij de politie Haaglanden. Een client van Middin vertelt in deze podcast over haar ervaringen met seksueel misbruik.
-
Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) hebben vaak stress. Ze kunnen niet voldoen aan de eisen die aan hen worden gesteld, in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt. Dit geeft hen het gevoel van falen en onbegrip. En dat levert stress op. Het methodisch kader LifeWise, ontwikkeld door Middin en Cordaan, kan deze stress helpen te verminderen.
In deze aflevering van Studio lvb praat Nathalie Koopman met Hans Willemsen, beleidsadviseur lvb bij Cordaan, Ć©Ć©n van de grondleggers van LifeWise Ć©n met Lisa Veldkamp, begeleider bij Middin. Ook komt een client van Middin aan het woord over de stress die hij ervaart in zijn leven.
-
Als je een Licht Verstandelijke Beperking (lvb) hebt, is het vaak lastig en niet vanzelfsprekend om mee te kunnen doen in de samenleving en een gewoon leven te leiden. Dat ervaart ook Raza Mangom (36). Maar waarom lukt dat niet, wat is er voor nodig om dit te veranderen en wat wil de VGN, de branchevereniging voor de gehandicaptensector?In deze aflevering van Studio lvb praat Nathalie hierover met Boris van der Ham, voorzitter van de VGN en oud Tweede Kamerlid, Ellie ten Have, begeleider bij Middin Ć©n met Raza Mangom. Hij woont zelfstandig met begeleiding van Middin.
-
Leven met een licht verstandelijke beperking is niet altijd makkelijk. Zeker niet in een maatschappij die steeds ingewikkelder wordt. Corrie van Bijnen en Timo Holierhoek hebben een lvb. Zij vertellen in Studio lvb waar ze tegen aan lopen in hun leven en wat ze graag anders willen zien. John Devilee is begeleider bij Middin en vertelt wat hij tegenkomt tijdens zijn werk.
-
Begeleiders worstelen nogal eens met het in hun ogen overmatige gamen Ʃn het feit dat ze moeilijk contact krijgen met de cliƫnt tijdens het gamen. Hoe kun je ervoor zorgen dat begeleiders en jongeren met een lvb elkaar beter begrijpen als het gaat om online gedrag?
Die vraag probeert Rogier de Groot onder meer te beantwoorden in zijn promotieonderzoek voor het lectoraat lvb en Risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden. Hij doet onderzoek naar het dagelijkse digitale leven van jongeren met een lvb.
Samen met Gino Angel, begeleider op een woonlocatie voor jongeren van Middin organiseerde hij als proef een game-competitie tussen begeleiders en cliƫnten.
-
Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben net als ieder ander ook vaak een kinderwens. Iedereen heeft het recht op ouderschap. Hoe ga je hier als begeleider mee om Ć©n wat kun je aan begeleiding bieden als er eenmaal kinderen zijn? Want opvoeden gaat niet vanzelf bij ouders met een LVB. Hoe zorg je ervoor dat een kind bij ouders met een LVB toch veilig en gezond op kan groeien?
In deze aflevering van Studio LVB praat Nathalie Koopman met Manouk van Voskuilen, gedragsdeskundige bij Middin en Sandra van Eijsden, begeleider Ʃn coƶrdinator van het programma Nu niet zwanger bij Middin.
-
āOok al heeft een cliĆ«nt me drie keer laten zitten voor een afspraak, ik sta er de vierde keer gewoon weer.ā Luister naar het verhaal van Kyra en Laura over āde begeleider als spin in het webā.
Kenmerkend voor de begeleiding van mensen met een lvb is dat āgeen dag hetzelfde isā. Er wordt van de begeleiders een hoge mate van aanpassingsvermogen en creativiteit verlangd. Ze moeten kunnen inspelen op de situatie die steeds verandert. Hoe gaan begeleiders om met dilemmaās in de praktijk: wat zijn hun grenzen? Hoe wikken en wegen ze? Hoe zien zij hun rol als spin in het web?
Nathalie praat met Kyra Robbemond, gedragsdeskundige bij Middin en Laura Kouwenhoven, begeleider bij het specialistisch team lvb van Middin voor de regio Rotterdam-Rijnmond.
-
Er zijn vaak veel verschillende organisaties betrokken bij de begeleiding van een cliƫnt met lvb. Bijvoorbeeld omdat er veel bijkomende problemen zijn, zoals schulden of verslaving. Al die organisaties vormen een keten die allemaal bij een bepaald onderdeel uit het leven van een cliƫnt betrokken zijn. Goede samenwerking onderling is belangrijk om de cliƫnt verder te helpen.
Hoe zorg je ervoor dat die keten op elkaar is afgestemd en dat de onderlinge samenwerking goed is?
Begeleider Pascal Eikelenboom van Middin: āHet begint met afspreken wat de hulpvragen zijn. En wie doet wat en wie is waar goed in? Maar ook: wat is succes? Ik heb cliĆ«nten waar het succes niet direct zichtbaar is. Dat gaat met hele kleine stapjes. Als alle samenwerkingspartners dat van te voren weten, dan kunnen we dat accepteren.ā
-
In deze aflevering gaan we het hebben over het belang van samenwerking tussen onderzoek en praktijk. Hoe kunnen onderzoek en praktijk elkaar versterken en wat is daarvoor nodig? Nathalie praat daarover met Hendrien Kaal (lector aan het lectoraat lvb en risicovol gedrag aan de Hogeschool Leiden) en Nihat Kahveci (begeleider bij het specialistisch team van Middin voor Rotterdam-Rijnmond)
-
Podcast over de omgang en begeleiding van mensen met een lvb
Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is onze maatschappij vaak te ingewikkeld. Ze snappen niet wat er van hen verwacht wordt. Dit is geen onwil, maar onkunde.
Het zou zo veel schelen als eerder herkend wordt dat iemand een lvb heeft. Zodat er meer begrip komt voor waarom iemand doet zoals hij doet
-
Podcast over het belang van werk voor mensen met een lvb
Mensen met een lvb hebben er enorm veel baat bij om overdag structuur te hebben, bijvoorbeeld via dagbesteding of werk. Verveling is namelijk niet bevorderlijk voor hun gemoedstoestand. Het geeft hen dagritme, voldoening en niet onbelangrijk: een inkomen!
Maar hoe zorg je voor dat mensen met een lvb aan werk komen Ʃn vooral: houden? Wat is er nodig? Zowel aan de kant van de werkgever, de cliƫnt Ʃn de begeleider?
-
Van alle mensen die in de gevangenis zitten heeft naar schatting 40% een licht verstandelijke beperking. Deze mensen krijgen vaak tijdens en na detentie niet de juiste ondersteuning met een hogere kans op recidive als gevolg. Middin begeleidt forensische cliƫnten bij wonen, werken, dagbesteding en vrije tijd. Middin werkt hierbij nauw samen met ketenpartners zoals de reclassering en specifiek de toezichthouder van de cliƫnt.
EĆ©n van hen is Jolanda van Hulst die toezichthouder is bij het Leger des Heils. Zij werkt onder andere samen met David Lane, begeleider bij het specialistisch team lvb+ van Middin in de regio Haaglanden.
-
In deze aflevering gaat het over LifeWise, het methodisch kader voor de begeleiding van mensen met een lvb en bijkomende problematiek. LifeWise is ontwikkeld door Middin en Cordaan, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer organisaties LifeWise. Nathalie spreekt in deze aflevering met Daniƫlle Dijs (coƶrdinator expertisegebied lvb van Middin) en Jennifer Zuijderwijk (begeleider van specialistisch team lvb en leerbegeleider lvb bij Middin).
-
Reizen met het OV, inloggen met DigiD, internetbankieren. Voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld, maar voor mensen met een lvb is dit ingewikkeld. Dit is geen onwil maar onkunde. Ze begrijpen gewoonweg niet wat er gevraagd wordt. Om een beter beeld te krijgen om welke mensen het gaat als we het hebben over een lvb, praat Nathalie met Willem Lemmens (gedragsdeskundige bij Middin) en Nicky Verkaik (begeleider op een lvb-locatie van Middin). Ook komt Marcel aan het woord, die zelf een lvb heeft en begeleiding krijgt van Middin.
Wil je meer weten over Middin? Kijk op https://middin.nl.
Wil je een notificatie als er een nieuwe aflevering van Studio lvb is? Abonneer je dan via je favoriete podcast app:
Spotify: https://open.spotify.com/show/7umtrcL9Mdmh0wEi7BM0dL?si=LzXNXHRlRSmGO-1hwfoLEg
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/studio-lvb-door-middin/id1556834859