Folgen
-
I detta avsnitt gästas vi av Brendan Rajakumar Joseph, ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund, vice ordförande för Unga Forskare och Sveriges ungdomsrepresentant till UNESCO-rådet. Brendan är läkarstudent vid Karolinska Institutet och har sedan tonåren på olika sätt varit engagerad i civilsamhället. I avsnittet pratar Brendan om vikten av barn och ungas engagemang, om att hitta mod och kraft att fortsätta driva frågor för jämställdhet och värdet av att samarbeta för ett bredare perspektiv. Vi får ta del av inspirerande exempel från Brendans erfarenheter, där den gemensamma nämnaren är ungas förmåga att förändra. I avsnittet medverkar även Victoria Carxon och Rieke Meijering.
-
I detta samtal välkomnar vi Sveriges nya ambassadör för global hälsa - Karin Tegmark Wisell. Hon har en bakgrund som specialistläkare inom klinisk mikrobiologi samt en forskarutbildning vid Karolinska Institutet, och tillträdde sin nya post i juli 2024 efter att ha verkat som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. I avsnittet diskuteras Sveriges “nya biståndspolitik” inklusive de minskningar av det totala biståndet som ska ske och de omprioriteringar som regeringen har gjort, samt Karins väg till rollen som ambassadör för global hälsa. Medverkar gör även Lotta Eilers-Velin och Victoria Carxon.
-
Fehlende Folgen?
-
I detta avsnitt gästas vi av Catharina Ihre Lundgren, som sedan juli i år är ordförande för Svenska Läkaresällskapet. Till vardags är hon bröst- och endokrinkirurg vid Karolinska universitetssjukhuset. Catharina delar med sig av Svenska Läkaresällskapets arbete med global hälsa och diskuterar vad hon anser vara de största globala hälsoutmaningarna - nämligen miljöfrågor och jämställdhet. Med konkreta exempel från Indien, USA och Sverige belyser hon sjukvårdens konsekvenser för miljön och människors hälsa, samt hur dessa faktorer är sammanlänkade. I avsnittet medverkar även Sara Wide Gustafsson och Rieke Meijering.
-
Till följd av ekonomi i obalans väntar stora nedskärningar inom Sveriges Radio, 180 tjänster väntas försvinna och däribland Ekots korrespondent för global hälsa. För att diskutera detta närmare har vi bjudit in Sara Heyman, Sveriges Radios korrespondent som under flera år rapporterat om hälsofrågor ur ett globalt perspektiv. Hon har en spännande bakgrund som både sjuksköterska och nyhetsjournalist, och i dagens avsnitt delger Sara om sitt karriärval, reflektioner från tiden som global hälsa-korrespondent samt utvecklingen framåt. Röster från omvärlden förtjänar fortsatt offentliggörande och spridning, vi hoppas därav få se och höra mer av Sara Heyman i andra sammanhang efter att hon avgått från sin tjänst som global hälsa-korrespondent på Sveriges Radio den sista juni i år.
I samtalet hör ni även global hälsa-poddens Lotta Velin och Victoria Carxon. -
Under hösten 2023 lanserades en uppdaterad version av “Global Hälsa - En praktisk guide” skriven av Svenska Läkaresällskapets Kandidat- och Underläkarförening i syfte att inspirera till engagemang inom global hälsa. Detta är tredje och sista avsnittet i vår podcastserie relaterat till den nya globala hälsa guiden. I dagens avsnitt får vi möjlighet att samtala kring såväl arbete som engagemang inom global hälsa utifrån tre olika perspektiv och stadier i karriären. Med oss har vi Johan von Schreeb, Mia Appelbäck och Minna Dawar. Samtalet leds av Victoria Carxon och Lucas Grzechnik Mörk.
-
Under hösten 2023 lanserades en uppdaterad version av "Global Hälsa - En praktisk guide" skriven av Svenska Läkaresällskapets Kandidat- och Underläkarförening i syfte att inspirera till engagemang inom global hälsa. Detta är andra avsnittet i vår podcastserie relaterat till den nya globala hälsa guiden. Samtalet leds av projektledarna Victoria Carxon, Lucas Grzechnik Mörk och Oskar Pettersson.
I dagens avsnitt gästas vi av Alice Åhréus Lunnemark och Robert de Meijere, som båda deltog under höstens lansering. De delar med sig av sina olika erfarenheter, lärdomar och utmaningar inom global hälsa och vilka råd de gärna hade fått med sig tidigt på sin resa. Alice, har precis tagit examen från läkarprogrammet i Uppsala och Robert har nyligen avslutat sitt arbete på Naturvårdsverket - var ska de ta vägen framöver? Det och mycket mer diskuteras i detta avsnitt - lyssna och låt dig inspireras! -
Under hösten 2023 lanserades en uppdaterad version av Global Hälsa - En praktisk guide skriven av Svenska Läkaresällskapets Kandidat- och Underläkarförening i syfte att inspirera till engagemang inom global hälsa. Detta är första avsnittet i vår podcastserie relaterat till den nya globala hälsa guiden. Samtalet leds av Sara Wide Gustafsson och Hanna Jerndal.
I detta avsnitt gästas vi av projektledarna Victoria Carxon, Lucas Grzechnik Mörk och Oskar Pettersson. De berättar mer i detalj varför den första global hälsa guiden skrevs och orsaken till att det sågs ett behov av en uppdatering. Vi får även en inblick i vilka områden som lyfts i guiden, vad en som läsare kan förvänta sig samt arbetsprocessens med- och motgångar. Förhoppningen är att global hälsa guiden ska kunna vara en källa till handfasta råd, tips och inspiration inom global hälsa, allt för att göra fältet mindre svårnavigerat.
Länk till “Global Hälsa - En praktisk guide”: https://www.sls.se/globalassets/sls/kuf/global-halsa-guide-2023.pdf -
I dagens avsnitt gästas vi av Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige och tidigare erfarenhet från bland annat Amnesty International. Vi fördjupar oss i WaterAids globala arbete med fokus på tillgång till rent vatten, sanitet och möjlighet till hygien och dess nära koppling till folkhälsan. Mål 6 i Agenda 2030 berör just detta område och belyser dess vikt i att skapa ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet. Vi får höra mer om hur organisationen arbetar, hur situationen ser ut i världen idag samt om vilka grupper som kommer drabbas hårdast om målet inte uppnås. Samtalet leds av Lotta Velin och Agnes Ander.
-
I detta avsnitt gästas vi av Hannah Laustiola, Generalsekreterare för Läkare i Världen. Vi pratar om mänskliga rättigheter, rätten till hälsa och vård och hur politiska beslut och förslag påverkar dessa. Vi får lära oss mer om vad Läkare i Världen gör i Sverige och internationellt och vi får veta mer om hur man kan engagera sig. Hannah delar även med sig av några boktips - på temat mänskliga rättigheter och om existentiella frågor. Avsnittet är ett gripande samtal om livsöden och arbetet för jämlik hälsa.
Här kan du läsa mer om Läkare i Världens arbete och hur man blir volontär eller månadsgivare: Läkare i Världen > Hälsa är en mänsklig rättighet (lakareivarlden.se) -
I detta avsnitt gästas vi av Anders Nordström! Anders har lång och gedigen erfarenhet av att jobba med global hälsa och representera Sverige i global hälsa-sammanhang. Han var Sveriges global hälsa-ambassadör fram till hösten 2023 och innan dess har Anders jobbat som läkare, för Röda korset i Kambodja och Iran, för Sida, och för WHO för att nämna några. Han var även en central person i utformningen av Hållbarhetsmål 3, god hälsa och välmående.
Anders har mycket att säga om Sveriges global hälsa-arbete, lokalt och globalt. I avsnittet får du följa med på Anders egna resa till där han är idag, men även om vad han tycker behöver reformeras i de globala systemen för att vi på riktigt ska kunna ta oss an dagens globala hälsoutmaningar.
I samtalet hör du även Global hälsa-poddens Anna-Theresia Ekman och Hedda Ottesen -
I dagens avsnitt har vi med oss Jesper Sundewall, docent i global hälsa vid Lunds Universitet och University of KwaZulu-Natal i Sydafrika. Jesper har en bakgrund som ekonom, och har många års forskningserfarenhet inom områden som Agenda 2030, universal health coverage och sexuell och reproduktiv hälsa. Vi diskuterar Jespers väg in i global hälsa världen, hur det egentligen går med Agenda 2030-arbetet, samt senaste tidens politiska utveckling - bland annat gällande återkallandet av forskningsanslag för utvecklingsforskning, där Jesper har varit aktiv i den livliga debatt som följt detta beslut. Samtalet leds av Lotta Velin och Victoria Carxon.
-
Allt fler universitet arbetar för att inkludera global hälsa som en självklar del av läkarprogrammet samt erbjuda valbara kurser inom ämnet. Sedan många år tillbaka kan studenter på Karolinska Institutet läsa kursen Global Hälsa och via den åka på fältresor i andra delar av världen. I dagens avsnitt får vi träffa två av koordinatorerna i kursen, Dr Sirili från Tanzania och Professor Chuc från Vietnam. Tillsammans med dem diskuterar vi utmaningar och möjligheter med fältresor, vad studenter som åker iväg kan förvänta sig samt vad som kan vara viktigt att vara förberedd på inför denna typ av resa.
-
I dagens avsnitt har vi med oss doktoranderna Maria Del Rosario Alsina and Mercedes Vila Ortiz för att förstå vad dekolonisering är och varför det är viktigt i global hälsa. De är båda doktorander på Karolinska Institutet med ett brinnande intresse för policyutveckling och påverkansarbete. Rosario är i grunden pediatriker och Mercedes har en grund som statsvetare med en master inom kulturella studier. Decolonizing global health beskrivs som ett sätt att med kritiska ögon vidga perspektivet på global hälsa vid studier och diskussioner. I avsnittet får vi lära oss mer om ämnets historia och hur det än idag påverkar finansiering, forskning och utbildning även idag. De delar också med sig av exempel på välfungerande samarbeten och utmaningar som finns för att öka jämställdheten.
-
I dagens avsnitt intervjuar vi Mariam Claeson som berättar om sin spännande karriär i global hälsa. Mariam är läkare och började sin karriär med kliniskt arbete i Sverige. Efter att ha jobbat några år valde hon att åka till Bhutan i ett år, där hon började jobba med folkhälsa. Därefter har hon arbetat i ledande positioner i flertalet stora global hälsa-organisationer. Framför allt har hon jobbat med frågor som rör kvinnors och barns hälsa. Just nu arbetar Mariam på Institutionen för global folkhälsa på Karolinska Institutet, där hon är senior project manager för the Political Economy of Adolescent Mental Health project.
-
Dagens avsnitt handlar om vektorburna sjukdomar, alltså infektioner som sprids av olika blodsugande insekter. Det är inspelat på engelska med vår gäst Olivia Wesula Lwande som är forskare och expert på området. Idag har hon ett eget laboratorium som forskar kring hur myggor sprider virus till människor och andra djurarter. Ämnet har varit ett livslångt intresse och hon berättar med stor passion om detta komplexa fält och sin egen utveckling som forskare, från Kenya till Umeå. Du lär dig också varför dessa infektionssjukdomar spelar en stor roll i det globala sjukdomspanoramat.
-
I dagens avsnitt diskuterar vi en av de största utmaningarna för den globala hälsan: icke-smittsamma sjukdomar tillsammans med Helena Nordenstedt. Helena Nordenstedt är specialistläkare inom internmedicin, docent och lärare i global hälsa med forskning inom både smittsamma sjukdomar och icke-smittsamma sjukdomar i låg- och medelinkomstländer. Vad innebär begreppet och vilka specifika utmaningar innebär det globala arbetet med icke-smittsamma sjukdomar? Det och mycket mer diskuterar vi i avsnittet. Intervjuar gör Lotta Velin och Sophie Kebede Löfström från SLS global hälsa-kommitté och Kandidat- och underläkarföreningen.
-
Välkomna att lyssna till ett samtal med Maria Wolodarski om hur engagemang för hälsa och miljö hänger ihop, om att arrangera ett symposium om planetär hälsa, och vad man som läkare kan göra för klimatet och miljön.
Detta är fjärde och sista delen av vår mini-serie om planetär hälsa. I avsnittet pratar vi med Maria Wolodarski, läkare och initiativtagare till Berzeliussymposiet för planetär hälsa som arrangerades hösten 2022 av Svenska Läkaresällskapets klimatgrupp.
“Planetär hälsa beskriver människans störande inverkan på jordens klimat och olika ekosystem samt vilka följder den får för den globala folkhälsan. Läkarprofessionen har den legitimitet som behövs för att kunna arbeta för nödvändig förändring inom området”, skriver Maria Wolodarski och medförfattare i Läkartidningen.
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Hedda Ottesen, AT-läkare och doktorand.
Vid frågor om podden eller tips för framtida avsnitt så kan du höra av dig till [email protected] -
Planetary health part 3 with Sam Myers, Founding Director of the Planetary Health Alliance
This episode is in English.
Planetary Health: It is all connected - what saves the planet saves our health.
This is part three of a Planetary Health series with the Swedish Global Health podcast. In this episode we invite you to listen to a conversation between Sam Myers and two members from our podcast team, on how to act for our health, through acting on climate change and environmental hazards.
Sam Myers is a Medical Doctor as well as Principal Research Scientist at the Harvard T.H. Chan School of Public Health, and the founding Director of the Planetary Health Alliance. His work spans over several areas of planetary health including 1) the global nutritional impacts of rising concentrations of CO2 in the atmosphere; 2) the health impacts of land management decisions in SE Asia associated with biomass burning and particulate air pollution 3) the global consequences of fisheries decline for human nutrition and health; 4) the global impact of animal pollinator declines on human nutrition today and in the future; and 5) the impact of climate shocks on human nutrition as mediated through global food trade. As the Director of the Planetary Health Alliance, he oversees a multi-institutional effort (over 300 organizations in over 60 countries) focused on understanding and quantifying the human health impacts of disrupting Earth’s natural systems and translating that understanding into policy decisions and social action globally. Myers is a Commissioner on the Lancet-Rockefeller Foundation Commission on Planetary Health and co-editor with Howard Frumkin of Planetary Health: Protecting Nature to Protect Ourselves.
Read more about Sam here: https://www.planetaryhealthalliance.org/sam-myers, https://www.hsph.harvard.edu/samuel-myers/
This episode was recorded during the Berzelius Symposium on Planetary Health in September 2022, in Stockholm. The symposium was arranged by the Swedish Society of Medicine’s Climate Group, a group that today’s interviewers are part of. Do you want to learn more about the symposium? Read more on our website: https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/berzelius-symposium-105/
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Hedda Ottesen, AT-läkare och doktorand. Vid frågor om podden eller tips inför framtida avsnitt så kan du höra av dig till [email protected] -
Planetärt perspektiv på hälsa!
Nu släpper vi på Svenska Global Hälsa-podden en serie avsnitt om planetär hälsa! Planetär hälsa beskriver människans störande inverkan på jordens klimat och olika ekosystem samt vilka följder den får för den globala folkhälsan.
Vår andra gäst i serien är Liselotte Schäfer Elinder. Hon är adjungerad professor i folkhälsovetenskap vid Institutionen för global folkhälsa på Karolinska Institutet och leder forskargruppen Samhällsnutrition och fysisk aktivitet. Hennes forskning handlar bland annat om hur vi kan ändra på maten vi äter, inklusive den som serveras i skolor, så att förutsättningarna för en bättre folkhälsa och ett bra klimat förbättras.
Läs mer om Liselotte här: https://medarbetare.ki.se/people/liselotte-schafer-elinder
Avsnitten spelades in i samband med Svenska Läkaresällskapets (SLS) Berzelius-symposium i planetär hälsa i höstas som anordnades av SLS Klimatgrupp. Vill du veta mer om det, kolla in SLS hemsida: https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/berzelius-symposium-105/
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Hedda Ottesen, AT-läkare och doktorand.
Vid frågor om podden eller tips för framtida avsnitt så kan du höra av dig till [email protected] -
Planetärt perspektiv på hälsa!
Nu släpper vi på Svenska Global Hälsa-podden en serie avsnitt om planetär hälsa! Planetär hälsa beskriver människans störande inverkan på jordens klimat och olika ekosystem samt vilka följder den får för den globala folkhälsan.
Första gästen att bli intervjuad i serien är Tom Arnbom, Senior Advisor på WWF. Tom är expert på Arktis, hav och arter. Han är Docent i ekologi och har doktorerat om sjöelefanter i Arktis. Tom har även en bred erfarenhet från tidigare jobb på Miljödepartementet, som producent, filmfotograf, researcher och manusskrivare inom naturfilmsindustrin. Har har bland annat varit ansvarig för innehållet i barnprogrammet Myror i Brallan. Läs mer om Tom Arnbom: https://www.wwf.se/personer/tom-arnbom/
Avsnitten spelades in i samband med Svenska Läkaresällskapets (SLS) Berzelius-symposium i planetär hälsa i höstas som anordnades av SLS Klimatgrupp. Vill du veta mer om det, kolla in SLS hemsida: https://www.sls.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/berzelius-symposium-105/
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Hanna Jerndal, legitimerad läkare och doktorand samt Hedda Ottesen, AT-läkare och doktorand.
Vid frågor om podden eller tips för framtida avsnitt så kan du höra av dig till [email protected] - Mehr anzeigen