Folgen
-
Gustaf har fått fler föl på gården sedan sist och berättar om en av fölningarna som tyvärr inte gick som det skulle. Ett komplicerat felläge ledde till att han miste fölet, men klarade stoet efter ett kejsarsnitt på djursjukhuset i Helsingborg.
Lyssnarfrågorna på temat föl och fölning har också fortsatt trilla in och Gustaf och Bettan svarar på ytterligare en lång rad frågor. När ska man vaccinera fölet? Måste man göra en så kallad foalcheck? Hur ska man tänka kring tidpunkt för registrering och chippning av fölet? Detta och mycelet mer ges det svar på i detta fullmatade avsnittet!
Trevlig lyssning! -
Det är fölningstider och i det här avsnittet har Bettan dammsugit Facebook och hittat en rad frågor i olika grupper på temat fölning och föl som Gustaf får svara på baserat på sina egna erfarenheter. Är det myt eller sanning att förstföderskor ofta drar över tiden, när ska man öppna upp ett caslicksytt sto, är det normalt att stoet kickar sig mot magen och hur i hela friden ska jag bära mig åt för att ta bra bilder och filmer på mitt föl? Detta är ett axplock av frågorna som Gustaf får sätta tänderna i.
Bettan berättar också om hennes och Harrys tävlingsdebut och Gustaf både om försäljningen av sin uppfödning och tillika bruksprovsvinnare Devin Franco GJ och att Mr Vain GJ när han nyligen kom hem från Wilma Hellström bokstavligen förvandlades från tjuren Ferdinand till svarta hingsten.
Trevlig lyssning!
På bilden: Hingstföl f. 2024 e. Devin Franco GJ (SWB) u. Dancing Donna - Sir Dobberhall I. Foto: Gustaf Johansson
-
Fehlende Folgen?
-
Både Bettan och Gustaf har tillbringat en vecka på Strömsholm och SWBs bruksprov som denna gång bjöd på både intressanta hingstar med spännande blodslinjer och vackert väder. De nagelfar både veckan i stort och går också igenom alla hingstar som passerat nålsögat och blivit premierade. Gustaf fick vid årets bruksprov också sin första bruksprovsvinnare i Devin Franco GJ och är naturligtvis sprudlande glad för detta samtidigt som Bettan undrar när det ska bli ett specialavsnitt om Harry.
Poäng och omdömen för samtliga hingstar som godkändes under bruksprovet hittar du HÄR.
Lista över hingstar som löst betäckningslicens i SWB hittills hittar du HÄR.
På bilden: Testryttare Theo Hanzon och Devin franco GJ (SWB) 1472. Foto: Roland Thunholm
-
Mitt i bruksprovsveckan på Strömsholm gjorde Bettan och Gustaf en LIVE på Instagram. Här kan du lyssna på den oklippta versionen av inspelningen där de båda reflekterar, spekulerar och svara på frågor! Vill du hellre se Bettan och Gustaf i bild så hittar du hela inspelningen i två delar på @swedish_warmblood på Instagram!
Ett nytt avsnitt om hela bruksprovet är inspelat och ligger på klippbordet så stay tuned!
Vi ber om ursäkt för den ibland lite sämre ljudkvalitén i detta bomusavsnittet.
-
Betäckningssäsongen står för dörren och med den också frågan om vilken hingst man ska välja till sitt sto. Vad har jag för avelsmål? Ska jag välja en svenskstationerad hingst eller en som står i utlandet? Vilka styrkor och svagheter har mitt sto? Frågorna är många och Bettan och Gustaf försöker navigera lyssnarna genom betäckningsdjungeln och ge matnyttiga råd och tips om vad man ska tänka på inför hingstvalet. Gustaf har också varit på dansk varmblods Stallion Show i Herning och delar med sig av sina intryck därifrån och så pratas det naturligtvis om det annalkande bruksprovet!
All information om bruksprovet hittar du här!
Trevlig lyssning!
På bilden Chou Blue 1480 med testryttare Jennifer Fogh Pedersen under förra årets bruksprov. Foto: Roland Thunholm
-
Det är hingstselekteringstider i en rad avelsförbund runt om i Europa. I detta avsnittet gästas Bettan och Gustaf av uppfödarprofilen Eva "Oa" Gudmundsson som varit på hingstselektering i belgiska BWP. Hon delar med sig av sina spaningar kring hopphingstarna hon såg, vilka som fastnade på näthinnan och annat intressant från besöket.
Ett par veckor senare var det dags för KWPNs Stallion Selection Show i Holland och Eva var återigen på plats och ger oss en ingående rapport från hopphingstarnas del. Gustaf anlände några dagar senare och bjuder på en detaljerad rapport med både vilka trender han snappade upp och vilka som var personliga favoriter under dagarna med gångartshingstar.
På bilden: Nyrocco f. 2018 e. Zirocco Blue u. Ghodorette-W - Cardento riden av Suzanne tapper. Foto: Pernilla Hägg
Avsnittet presenteras av Horsepartner.
Trevlig lyssning!
Tips! Bli medlem i SWB och ta del av vårt mycket generösa förmånspaket!. Läs mer och bli medlem HÄR!
-
Det är avvänjningstider! Gustaf berättar hur han gör när han vänjer av fölen från stona och hur han sedan schemalägger hantering och mys med fölen. Han tipsar också om om vad man ska tänka på med stona efter avvänjningen. Bettan och Gustaf sätter även tänderna i de nya avelsindexen och förklarar skillnaden mellan värderande och beskrivande index, tittar på både 10 i topp och vilka som är nykomlingar på listan. De pratar även om på vilket sätt du som uppfödare kan ha nytta av indexen som verktyg när du väljer ut ston och hingstar i dein avel.
Trevlig lyssning!
Länkar:
Hingstar som fått sina första index 2023 och topplista hopp/dressyrhingstar födda 2013 eller senare
Fullständiga listor med alla hingstar med officiella index
Samtliga index för ston och hingstar hittar du via BLUP.se
Vill du veta ännu mer om avelsindex? Då kan du lyssna på dessa tidigare avsnitt på ämnet med Åsa Viklund från SLU:
Avsnitt 26. Om avelsindex del 1 Avsnitt 27. Om avelsindex del 2Foto: Charlotte Stork
-
SWB-året är strax till ända och Bettan och Gustaf tar en titt i backspegeln och reflekterar över bland annat bruksprov, unghästtester, unghäst-VM och annat som passerat. Hur många ston har till exempel bruksprovsvinnarna Knockando VH och Chaccafly CL fått? Vilka hingstar har flest visade avkommor vid årets unghästtest? Hur har Bettans och Gustafs egna hästår varit? Detta och mycket annat avhandlas i denna nyårsspecial.
Trevlig lyssning!
Vid avsnittets insplening hade inte de nya avelsindexen släppts, vilket de nu har. Du hittar dem som vanligt på BLUP.se.
Anmälan till 2024 års bruksprov hittar du HÄR.
Vi vill också påminna om att det är nytt medlemsår! Bli medlem för 2024 och ta del av SWBs generösa förmånspaket för medlemmar. Läs mer och bli medlem HÄR!
-
Vilka sjukdomar och defekter är ärftliga? Hur stor del beror på arv och hur stor del handlar i stället om miljöpåverkan? Hur ska man som uppfödare tänka när det gäller till exempel lösa benbitar och FFS? Sofia Mikko, forskare i genetik på SLU, gästar podden och hjälper Bettan och Gustaf att bena ut de många frågor ni lyssnare skickat in. Det handlar om allt från kissing spines, artros, föl som föds utan ett eller båda ögonen till navelbråck, spatt, veka kotor och mycket däremellan. Vi dyker även ner i olika studier som gjorts, både i Sverige och i andra länder, och får en spännande och intressant inblick i hur forskningen ser ut och vilka svar den har gett och vilka den även i framtiden kan ge oss!
Trevlig lyssning!
Vi vill också påminna om att det är nytt medlemsår! Redan nu kan du bli medlem för 2024 och ta del av SWBs generösa förmånspaket för medlemmar. Läs mer och bli medlem HÄR!
-
Gustaf har varit på World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) årliga möte, denna gången i Orlando i USA och berättar om sina intryck från dagarna och vad som är på tapeten i världens olika avelsförbund. Bettan reflekterar över SWB Equestrian Weeks hoppvecka och avslöjar att Harry gjort, en lite otippad, debut på dressyrbanan. I avsnittet kikas det även lite på de preliminära betäckningssiffrorna och annat smått och gott. Med andra ord en fullmatad timme med Gustaf och Bettan, helt enkelt!
Trevlig lyssning!
-
Under SWB Equestrian Weeks dressyrvecka gjorde Bettan och Gustaf en LIVE på Instagram. Missade du? Nu har du chansen att lyssna på den! Gustafs uppfödningar har varit duktiga och Bettan råkade buda på ett dressyrföl av misstag. Det och lite annat smått och gott från Breeders avhandlas i denna oklippta bonushalvtimme!
-
Mellan Sala och Västerås ligger Ekeby Gård där Sara Grandin tillsammans med sin sambo Magnus Andersson driver Ekeby Stuteri. I snart 20 år har de fött upp gångartshästar, numera med suffixet af Ekeby. På gården driver de även en storskalig inackorderingsverksamhet för dräktiga ston, föl och unghästar på lösdrift. Sara gästar podden och berättar bland annat om hur allt startade, hur de diskuterar otaliga kvällar vid köksbordet om kommande hingstval, hur de tänker kring affärsmässigheten i sin verksamhet och vilket hennes absoluta drömsto skulle vara!
I avsnittet pratar Gustaf och Bettan även om den annalakande SWB Equestrian Weeks med både Breeders Trophy och dubbla Elitfölauktioner. Gustaf har ett helt gäng uppfödningar till start och Bettan kanske är sugen på att ropa hem en fölunge!
All information om SWB Equestrian Weeks och SWB Elitfölauktionerna hittar du HÄR.
-
I början av augusti avgjordes årets unghäst-VM i dressyr i holländska Ermelo och SWB gjorde sitt bästa unghästmästerskap i dressyr någonsin med både en seger i kvalet, en rad hästar i finalerna och fina placeringar! Gäst i podden är lagets Chef d’Equipe Nina Känsäla som ger oss ger oss sin spaning från tävlingarna med både highlights, hur det går till och vad som faktiskt händer bakom kulisserna.
Fullstäninga resultat från UVM i dressyr hittar du HÄR.
Trevlig lyssning!
-
Hur har vår avel och därmed SWB-hästarnas exteriör förändrats över tid? Finns det olika egenskaper som vi vill ha hos våra hästar för att bli framgångsrika i sporten och finns det några som absolut inte är önskvärda? Detta och mycket mer får vi svar på när podden gästas av Karl-Henrik Heimdahl gästar podden. Han delar med sig av sin klokskap, både ur ett veterinärmedicinskt- och avelsperspektiv när det gäller extriörens utveckling och dess betydelse för hållbarheten hos dagens sporthästar. Karl-Henrik reder också ut de, i vissa fall lite obegripliga, begreppen när man beskriver hästarnas exteriör.
Trevlig lyssning!
-
I det här avsnittet är det en blandad kompott av spaningar och svar på frågor som kommit in. Vad vetyder till exempel gröna, vita, gula eller grå sidor i passet och vad får man göra beroende på vilken färg hästen har i sitt pass? Anette Sånesson, expert på området, hjälper till att reda ut. Gustaf och Bettan har också tagit en titt på hur det ser ut med betäckningarna just nu, vilka hingstar som är mest populära, refleketerar över unghästtest, vikten av att vara källkritisk på sociala medier och annat spännande som hänt sedan sist!
Vill du veta mer om färgerna i passen? Du hittar all fakta i SWBs Sto- och unghästregelverk!
Trevlig lyssning!
-
Vi är mitt uppe i härliga fölningstider! I detta extralånga avsnittet berättar Gustaf om sina hittills fem, fina svarta föl som hunnit komma och svarar på lyssnarnas frågor om fölning. Hur vet man att fölningen är på gång? Vad ska man göra om man misstänker ett felläge? Vad är en red bag deliviery och hur hanterar man det? Det och många andra frågetecken försöker Gustaf och Bettan med gemensamma krafter att räta ut och ge matnyttiga tips om inför fölningen!
I avsnittet pratar vi om tidsparametrar innan, under och efter fölning, du kan läsa mer om detta HÄR.
Trevlig lyssning!
-
Både Bettan och Gustaf har levt i den så kallade bruksprovs-bubblan under nio dagar på Strömsholm, Bettan i organisationen och Gustaf som både hingstägare och uppfödare. I det här avsnittet delar de med sig av sina upplevelser under den intensiva veckan, hur det gått för Gustafs hingstar, vilka hingstar som är personliga favoriter och annat spännande som hänt bakom kulisserna!
Trevlig lyssning!
-
Hur intelligenta är hästar? Kan de känna igen en hagkompis eller en tidigare ägare de inte sett på flera år? Är uttrycket fuxmärr en sagd sanning, eller är fuxston verkligen snäppet tuffare i temperamentet? I det här avsnittet gästas Gustaf och Bettan av Hanna Sassner, etolog och forskare i hästars beteende på SLU, som kommer att ge svar på frågorna. Hon kommer även att knacka hål på en del myter och ta oss med på en högintressant resa i varför hästar beter sig som de gör!
-
Gustaf och Bettan gästas av Jessica Lindahl som tillsammans med sin sambo Johan Lindmark och barnen Joline och Jasper driver uppfödning av hopphästar på en gård på Tjörn. Jessica berättar om hur intresset för just uppfödning väcktes redan i tonåren och hur hon, som hon uttrycker det själv, nu lever sin dröm! Första fölet som fick bära uppfödarparets suffix "JL" föddes 2013 och Jessica delar öppenhjärtat med sig av hur de på relativt kort tid gått ifrån att vara ett okänt namn till att nu få föl tingade redan när de ligger i magen. Bra samarbeten, hård selektering på hemmaplan och nagelfarande av blodslinjer är några av nycklarna bakom Jessicas och Johans framgång!
-
En dryg månad in på det nya året har gått och Gustaf har hunnit både komma hem från Thailand och varit på hingstpremiering för KWPN, det holländska avelsförbundet. Bettan har hållit sig på hemmaplan och haft markkänning med sin nya häst. I det här avsnittet får vi ta del av Gustafs reflektioner och intryck från sitt besök i Holland. Vilka hingstar fastnade på näthinnan? Hur upplevs KWPNs upplägg och format för evenemanget? Hur står våra svenska hästar oss i jämförelse?
Omslagsfoto: KWPN
Trevlig lyssning!
- Mehr anzeigen