Folgen
-
Het Japanse architecten bureau SANAA won de prijsvraag voor het gebouw De Kunstlinie in Almere. Rob Nijsse was de constructeur. Hij verteld hoe anders het is om met een Japans bureau te werken.
-
Rob verteld hoe het samenwerken en samen ontwerpen aan gebouwen is veranderd in de afgelopen 40 jaar.
-
Fehlende Folgen?
-
Het dak van het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam is tot stand gekomen na een prijsvraag onder constructeurs. Erg uniek dus. Rob verteld hoe het ging.
-
Tegelijkertijd met het Educatorium van OMA werkte Rob aan het Minneartgebouw, ook op de Uithof in Utrecht. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is onder meer bijzonder door de grot-beleving die de architect nastreefde in het ontwerp van de grote hal. Bekijk ook de ontwerpschetsen op www.tekentafeltapes.nl
-
Het instorten van de parkeergarage in aanbouw heeft wat teweeg gebracht. Er is een nieuwe wet aan te pas gekomen: De wet Kwaliteitsborging. In deze aflevering bespreken de laatste ontwikkelingen.
-
Een gevel van glazen bakstenen in de PC Hooftstraat, ontworpen door MVRDV. In de aflevering vertelt Rob over de samenwerking tussen de vastgoed eigenaar, de architect, de constructeur en de TU Delft. Bekijk ook de ontwerpschetsen en foto's van het onderzoek op www.tekentafeltapes.nl
-
Instortingen van gebouwen zijn een indicatie dat er dingen niet lekker lopen in de Bouw in Nederland. Rob verteld over de verschillende aspecten rond de kwestie van de breedplaatvloer die instortte in Eindhoven.
-
Een verhaal van een project met een droevig einde.
-
De Erasmus brug in Rotterdam en de, helaas niet gebouwde, Control Tower in Antwerpen. Beide met architect UN Studio. Zie ook www.tekentafeltapes.nl voor beeldmateriaal.
-
Het Stadstimmerhuis in Rotterdam met architect OMA. Een spannende (hobbelige) prijsvraag voor een zeer prominent gebouw in Rotterdam aan het begin van de financiele crisis.
-
Een glazen brug die nooit is gebouwd. Een getordeerde stalen brug met West8. Een (deels) glazen brug die wel is gebouwd, maar waar we niet meer aan toe komen in deze aflevering. Schetsen en foto's op www.tekentafeltapes.nl
-
Golvende glazen gevels zijn door Rob Nijsse toegepast in 4 bekende projecten:
Casa de Musica, Porto (OMA)
MAS, Antwerpen (Neutelings Riedijk)
Qatar National Library, Doha (OMA)
Performing Arts Centre, Tapei (OMA)
-
Twee glazen speeltoestellen. Een schommel en een kabelbaan. Binnenkort te zien op de Dutch Design Week.
-
Twee gebouwen van de architect Wim Quist. De Robeco toren in Rotterdam en museum Beelden aan zee in Scheveningen.
-
Bouwkunde studenten Ludvig en Edward wonnen een prijsvraag en bouwden een circulaire houten uitkijktoren. Rob en Ate hebben geholpen om de constructie te ontwerpen zodat deze voldoende sterk en stijf is, maar nog steeds circulair.
-
Een van de meest iconische gebouwen: een stapeling van landschappen waarbij de constructie en het landschap eenworden.
-
Dit gebouw van Neutelings en Riedijk architecten in Antwerpen is een interesant samenspel van constructie en functionele indeling. De uitkragende dozen en de golvende glasgevel worden besproken en natuurlijk de aanloop en ontwerp fase van het project.
-
Het Educatorium in Utrecht van OMA is een van de eerste grote werken van Rem Koolhaas in Nederland. Een project van internationale allure met een Nederlands budget en een Nederlandse constructeur. We gaan alle constructieve uitdagingen van het project bij langs en hebben het over de ontwerp strategie die OMA toe heeft gepast.
-
Het eerste project in Nederland (en misschien wel de wereld?) met glas als onderdeel van de hoofddraagconstructie: Het Sonsbeek Pavilioen met architecten Benthem en Crouwel. Gevold door een glazen loopbrug tussen twee gebouwen in Rotterdam van Kraaijvanger Architecten en tenslotte een glazen dak in Budabest met Mecanoo.