Folgen
-
Heel veel audio- en videomateriaal in de Vlaamse erfgoedarchieven is zo omvangrijk dat het momenteel nog niet doorspit is. Maar door de opkomst van artificiële intelligentie kunnen we het enigma rond de identiteit van de personages en hun acties ontrafelen. Via metadata zal analoog en tastbaar erfgoed beter de tand des tijds doorstaan in onze hypersnelle, digitale maatschappij.
Je ontdekt onder meer:
hoe Eddy Wally kan helpen om gezichtsherkenning op punt te stellen,of artificiële intelligentie de job van archivaris doet verdwijnen,dat de mens ook aan de machines een ethisch kader moet opleggen,waarom een poortwachter onzichtbare macht heeft,hoe politiekers plots herkend werden op anti-atoomraketbetogingen,dat de overlevering misschien wel heel wat kunstenaars negeerde,hoe een simpele muisklik soms te veel informatie kan prijsgeven.Met bijdrages van: Tom Cobbaert, Nastasia Vanderperren, Niels Plas, Jeroen Buysse, Phaedra Claeys, Kim Robensyn, Ann Overbergh, Tom Ruette en Nico Verplancke.
Meer info lees je op www.totindetail.be. -
Wat huist er in de Vlaamse erfgoedarchieven? En hoe bewaar je een topstuk? Enkele experts leiden je langs de wereld van papier en perkament. Ze bespreken de wonderbaarlijke inhoud van magistrale topstukken zoals manuscripten, landkaarten en boeken.
Je ontdekt onder meer:
dat perkament ook wel uit heel ongewone dierenhuiden kan bestaan,hoe er vroeger al een bijtend boek bestond, net zoals bij Harry Potter,dat vochtige kerken niet meteen de beste bewaarplekken zijn voor manuscripten,de illegale bezigheden van Virginie Loveling,dat zelfs inkt een manuscript sneller kan doen slijten,hoe chronogrammen een lezerspuzzel vormden in oude werken,dat digitalisering een levenselixir geeft aan al deze authentieke stukken.Met bijdrages van: Gerrit Vanden Bosch, Elke Van Herck, Giovanna Visini, Evelien Hauwaerts, Kristof Selleslach, Malou Van Peer, Hendrik Defoort, Sarah Eloy, Jan Jaspers, Cedric Verhelst en Nico Verplancke.
Meer info lees je op www.totindetail.be. -
Fehlende Folgen?
-
Zet je leesbril op en duik samen met enkele Vlaamse experts mee in de broze kranten van weleer. Telkens je een pagina omslaat, sta je steeds meer versteld van hoe de wereld van ruwweg 150 jaar geleden er uitzag.
Je ontdekt onder meer:
hoe hard kranten vroeger politiek getint waren en elkaar uitscholden,in welk dagblad Jommeke in 1955 werd geboren,dat er in Gent nog Franse liberale kranten tot in de jaren 70 uitkwamen,wat belangrijk was in de maatschappij van de 18e en de 19e eeuw,hoe lezers hun favoriete Hollywoodsterren in de krant wouden krijgen,op welke manier men een droog advertentieblad probeerde op te smukken,hoe gek de breipatronen van begin vorige eeuw wel niet waren.Met bijdrages van: Tom Cobbaert, Raf Schepers, Hendrik Defoort, Ellena Franquet, Phaedra Claeys, Katrien Weyns, Karen van Hove, Hilde van Parys, Marcel van den Heuvel, Natasja Schouterden en Nico Verplancke.
Meer info lees je op www.totindetail.be.
(niet alle kranten uit deze podcast zijn momenteel al digitaal inkijkbaar - verwacht wordt dat tegen eind 2024 dit mogelijk is) -
Enkele Vlaamse experts nemen je in deze aflevering mee naar de magische wereld van de glasplaat. Wat voor velen een onbekend, fragiel en stoffig medium is, toont ons vandaag op magnifieke manier de maatschappij van meer dan honderdvijftig jaar terug.
Je ontdekt onder meer:
dat er honderd jaar geleden al een ViewMaster bestond,hoe de glasplaat weinig verschilt van Twitter en Instagram,wat panna cotta en glasplaten gemeenschappelijk hebben,hoe men via speciale kijkkasten virtuele reizen maakte,dat de fotografie ook het begin van de glasplaat inluidde,wat de magische Toverlantaarn was,hoe men met glasplaten de maatschappij betuttelde en soms onderdrukte,wat de gewoontes van de mens waren in de 19e eeuw.Met bijdrages van: Ann Deckers, Yana-Frauke Vandendriessche, Nico Verplancke, Margo Buellens-Terryn, Werner Pottier, Bart Desmet, Kim Robensyn, Nina Moens en Hendrik Defoort.