Folgen
-
Joacim Rosenlunds forskning har mer och mer kommit att handla om cirkulär ekonomi, inte minst efter att ha tillbringat en midsommar på en soptippp i Estland. För honom har också vägen till kunskap blivit att jobba tillsammans med andra aktörer.
- Det krävs väl någon sorts öppenhet och ödmjukhet. Man kan inte allt själv utan behöver ta hjälp av andra.
I avsnitt 42 av Juniorledarskapsakademins podd samtalar studenten Josef Nilsson med Joacim Rosenlund om att möta klimatkrisen med öppenhet för nya idéer.
Avsnittet är producerat av Anna-Stina Stenbäck.
-
Vikorija Kalonaityte forskar om kvinnors entreprenörskap. Den extremvarma sommaren 2018 upptäckte hon ett fenomen på Instagram: kvinnliga influencers som organiserade sig i engagemang för klimat- och hållbarhetsfrågor.Streotypen för en influencer är en ung kvinna, mån om sitt utseende. Hur hängde det ihop med miljöengagemang?
Studenten Josef Nilsson samtalar med Viktorija Kalonaityte och reder ut varför. Avsnittet är producerat av Anna-Stina Stenbäck.
-
Fehlende Folgen?
-
Vanessa Eriksson är ledaren som jobbar för fler kvinnor i teknikbranschen. Vanessa leder med hjärtat och har vunnit pris som årets influencer inom Data & AI i Norden.
Avsnittet är på engelska leds av alumnen Erik Hedman.
-
Sofia Bengtsson delar i det här avsnittet med sig om sina erfarenheter kring att vara ung VD. Sofia har studerat Internationella affärer vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Ett avsnitt om att våga leda som ung, men framförallt våga leda sig själv och lyssna på sig själv.
Programledare är alumnen Erik Hedman och avsnittet är klippt av Linnéa Mellbin, producerat av Anna Wahlstam.
-
Ledarskap behövs i olika delar i livet. Ungdomarna på Kungsmadskolan driver UF företag och fick därför pitcha sina idéer för en jury. De som vann var Antika smycken UF och Legacies UF.
Lyssna till deras tankar kring att komma på en affärsidé och bygga bolag.
Avsnittet sker i samtal med alumnen Hjalmar Nilsson.
-
Karin Schulz är generalsekreterare för Mind, som arbetar för att främja den psykiska hälsovården.
I detta avsnitt får ni lyssna till hur alumnen tillika kuratorn Ida Lickhammer, samtalar med Karin kring psykisk hälsa och hur Mind arbetar i dessa frågor.
Mind grundades redan 1931 och då med namnet Sfph - Svenska föreningen för psykisk hälsa.
-
Putte Svensson Sahlin är verkligen en profil i Hultsfred. Putte var en av grundarna till den legendariska Hultsfredsfestivalen, som under 1990-talet och mitten av 2oo-talet var Sveriges största musikfestival.
Idag driver Putte Hotell Hulingen i Hultsfred, ett annorlunda hotell med fokus på musikupplevelser. Hela hotellet andas verkligen musik. Puttes entreprenörskap drivs av värme och kärlek till musiken och upplevelsen.
Lyssna till ett innerligt samtal tillsammans med poddens nya programledare Josef Nilsson, student vid Linnéuniversitetet och visuell kommunikatör.
-
Korthuset heter Jonas Erikssons bok om hans karriär som fotbollsdomare. I den får läsaren ta del av framgångarna och motgångarna bakom scenerna.
Idag är Jonas aktuell som "drake" i SVT:s serie Draknästet, där han stöttar innovatörer för att hjälpa fram deras affärsidé.
Ett avsnitt om ledarskap, både över sig själv och andra.
Avsnittet leds av alumnen David Pettersson, producerat av Anna Wahlstam och klippt och redigerat av mediestudenten Linnéa Mellbin.
-
Redan under studierna på Chalmers väcktes Niklas Wicén's intresse för entreprenörskap och i synnerhet en drivkraft för hållbarhetfrågor.
Vattenbristen och hur vi ska ta hand om vårt vatten i framtiden är en oerhört viktig fråga. I avsnittet berättar Niklas om hur hans företag Aqua Robur arbetar med den kraftfulla IoT-tekniken Fenix Hub för att minska "svinn" i form av läckage av vatten i vattenledningar.
Avsnittet programleds av alumnen Malin Johansson, som idag arbetar som kundservicemedarbatare på Södra Wood.
Producerat av Anna Wahlstam och teknik av mediestudenten Linnéa Mellbin.
-
”Jag jobbar inte – jag gör min hobby”
Michel Olofsson har vuxit upp växelvis i Sverige och Mocambique. Tidigt visste han att han vill jobba med att förbättra livet för andra. Avsnittets programledare Malin Johansson konstaterar att Michel går i sin fars fotspår som även han engagerat sig i olika välgörenhetsprojekt i Afrika.
Under många år arbetade Michel växelvis i Norge för att kunna finansiera projekten i Mocambique. Allt syftar till att förbättra levnadsstandarden för människorna i landet, med det menat de basala saker som människor behöver för att överleva.
Project Vita tar emot studenter från olika universitet som är nyfikna och som vill bidra på något vis. De söker då oftast stipendier för att kunna ha möjlighet att åka till Linga Linga i Mocambique.
Project Vita betyder Livets Projekt, i avsnittet berättar Michel hur namnet kom till. På frågan ”hur går det på jobbet?” svarar Michel: ”Jag jobbar inte – jag gör min hobby!”
Producerat av Anna Wahlstam
-
"Det var något som skavde, jag hade ju allt - men ändå var jag inte lycklig"
Jem Fredriksson, tidigare Jerker, hade ett välbetalt jobb som jurist men frågan "Är det så här livet ska vara?" ekade allt mer i hans huvud.Redan tidigt började Jem att meditera och därigenom sökte han sig på nya vägar i livet.Ett utforskande tog fart och så fick han kontakt med munkarna i ett buddhistiskt tempel.
Livet som munk gav Jem många nya insikter och erfarenheter, som han idag praktiserar genom sitt bolag Hjärtats Glädje.
Lyssna till Jems historia i samtal med David Pettersson, deltagare i Juniorledarskapsakademin samt ta del av en guidad meditation i dagens avsnitt.
Producerat av Anna Wahlstam.
-
Our first podcast episode in English starring our international students Andreea Lita, Maria Kalaridi, Sienna Chilton and Yu Fan Cui.
Listen to them talking about how nature impact leadership, and how nature can be an inspiration on leadership.
-
Johanna Kajson är verkligen bröllopskoordinatorn nummer 1 med hela svenska folket då hon arrangerat många kändisars bröllop.Bolaget ”Great Weddings” är ett starkt varumärke och Johanna har även släppt boken ”Planera ditt drömbröllop” samt appen ”Drömbröllop med Great Weddings”
I avsnittet fokuserar vi kring hur det är att vara högkänslig och vara kreativ entreprenör. Hur högkänsligheten kan vara en framgångsfaktor genom att följa sin intuition, men även hur den kan dränera emellanåt.Ett transparent avsnitt lett av HRM-studenten Linda Kembring Hessling.
Lyssna för att få mer vetskap om högkänslighet och varför Johanna tycker det är viktigt att lyfta och prata mer om högkänslighet.
Producerat av Anna Wahlstam
-
Malin Brandén kände att livet måste vara mer än att stämpla in måndag till fredag när barnen var på förskola. En längtan efter ett mer kreativt yrke tog fart och hon utbildade sig till florist.
Varje dag på tåget planerade hon och skissade på sin idé, och till slut kläckte hon idén till det som idag är Blombruket.
Som entreprenör känner hon att hon har god nytta av sin universitetsutbildning till samhällsplanerare, det hjälper henne att skapa struktur i sitt bolag.
Idag har bolaget en delägare till och en anställd på 50%, men Malin vill gärna växla upp verksamheten framöver.
Lyssna till HRM studenten Linnea Johansson i samtal med Malin om hennes entreprenörsresa, från idé till verklighet!
-
Maria Kehagia arbetar som coach och har fördjupat sig inom området NLP coaching.
Lyssna till avsnittet för att lära dig mer om NLP (Neuro Lingvistisk Programmering) och hur du kan leda dig själv till mer positiva tankar.
Avsnittet leds av alumnen Ida Lickhammer.
Producerat av Anna Wahlstam.
-
Jag har aldrig haft ett egentligt mål med min karriär – det har bara hänt! , så beskriver Catarina Mård Löwenadler sin fantastiska karriär såväl nationellt som internationellt.
I samtal med JLA alumnen Erik Hedman får vi följa med på hela Catarinas lysande karriär som ledare för olika stora bolag, bland annat IKEA of Sweden.
Jag såg inte problemen för jag är väldigt möjlighetsorienterad - ta del av konkreta tips för såväl självledarskap som i ledarskapet gentemot andra i detta inspirerande avsnitt.
-
Sofia Sivertsdotter målar med orden i sina böcker, och hennes röda tråd är LIVET. Hon skriver om livet, frågor om meningsfullhet – ja, tankar om att vara människa.
Sofia är en disciplinerad person med ett vad hon kallar fokusfönster på förmiddagen då hon jobbar som mest effektivt. Och det tycks ju som ett vinnande koncept då hon givit ut 10 böcker de senaste 10 åren.
I detta avsnitt får ni veta mer om Sofias entreprenörsresa, om självledarskap och reflektioner kring vad ledarskap är för henne.
Samtalet leds av Juniorledarskapsakademins alumn Oscar Lagrosen som själv skriver om ett effektivt mindre kravfyllt liv på siten ”The Total Living”.
Producerat av Anna Wahlstam
-
”Billigaste sättet att förebygga stress är att lyssna på sina medarbetare”- Maria Ergül, grundare Vägra Väggen
När Maria själv drabbades av utmattning startade hon eget för att hon ville styra över sin egen tid. Det ledde sedan till att hon skrev boken ”Vägra Väggen” som utsågs till årets HR-bok 2021 av Sveriges HR förening.
Maria berättar vidare att ”Det går inte att prestera sig ur en utmattning, viktigast av allt är att vila. Skapa dig en insikt i vad det är som gjort att du hamnat i den situation du är i.”
Ett av Marias tips är att skapa en ”Klar-för-dagen-lista” med saker som du rimligen kan göra under dagen skapar mer lugn, och när du är klar med de sakerna är du klar för dagen. En To-Do-lista blir du aldrig klar med, menar Maria.
I avsnittet får du ta del av Marias erfarenheter tillsammans med många praktiska tips för dig som ledare att uppmärksamma hos dina medarbetare.
Följ även Vägra Väggen på instagram.
-
Sofia Munkhammar är hemvändare till Gotland och har bidragit till inflyttning och ökat invånarantal då hon med sig har man och två barn.
Jobbet som VD för Strand Hotel i Visby lockade hem Sofia till Gotland.
Som VD och ledare är Sofia lugn och metodisk, vilket hon tror är just hennes framgångsfaktor. Det är viktigt med olika slags ledare i en organisation och Sofia menar att lugnet och strukturen som kommer med den är hennes framgångsfaktorer.
Sofia poängterar även vikten av reflektion i arbetet och har därför schemalagt det varje vecka, detta är något hon även gör med sina medarbetare.
Även programledaren Ida Lickhammer är hemvändare till Gotland och i dagens avsnitt har hon sällskap av poddkollegan Oscar Lagrosen.
Producerat av Anna Wahlstam
-
”Vi är mer intresserade av om det finns liv på Mars än inom oss själva” med de orden inleder Micke Gunnarsson samtalet med Ida Lickhammer i detta poddavsnitt.
Micke Gunnarsson är inspirationsföreläsare och beskriver sig som en kreatör i mötet med oss själva och våra barn.
Det var när Micke för lite mer än tio år sedan gick in i väggen som han behövde göra en total reboot av sig själv och sitt liv. Han jobbade för mycket, rökte och drack för mycket. Under en skogspromenad insåg han så att han behövde komma tillbaka till en helt ny plats inom sig själv. Därefter började en helt ny resa för Micke.
Lyssna till Mickes klokskaper kring självledarskap och bemötande mot dig själv och gentemot andra. Ett avsnitt du kan lyssna till om och om igen.
- Mehr anzeigen