Folgen
-
Kärt barn har många namn. Medie- och kommunikationsprogrammet har flera olika inriktningar som breder ut som en trädkrona beroende på hur man vill jobba med information och kommunikation. Vägledaren Anita pratar om ord hit och dit, medan producent-Jocke som till vardags jobbar som lärare vid programmet får prestationsångest då gänget får besök av programansvarig Hannes Ewehag och studenten Emma Nilsson som läser vid programmet.
Läs mer om programmet och dess innehåll:
https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/medie--och-kommunikationsvetenskap.html
-
Undrar du också vilka IT utbildningar det finns vid JU? Och vad som skiljer dessa åt? Vägledarna och producent- Jocke tar därför hjälp av Sonny Johansson, Programansvarig Nätverk, infrastruktur och cybersäkerhet för att bringa klarhet.
Men vem är det som blir Unicorns? Helena pratar om Hacke Hackspett och Producent-Jocke pratar källkoder, men vet han egentligen vad han pratar om?
Sonny sätts verkligen på prov i detta avsnitt men bringar klarhet i alla spännande IT program som finns vid JU.
Läs mer om de olika programmen vid JTH här:
https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/civilingenjor-datateknik.html
https://ju.se/studera/program/program-pa-grundniva/mjukvaruutveckling-och-mobila-plattformar.html
https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/inbyggda-system.html
https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/grafisk-design-och-webbutveckling.html
https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/natverk-infrastruktur-och-cybersakerhet.html
-
Fehlende Folgen?
-
Känner du dig rädd när det är mörkt? Kan du känna av kallt eller varmt ljus? Detta är frågor som man bearbetar på en Sverige-unik högskoleutbildning just här på JU. Programansvarig har med sig en student som ger sin bild av hur utbildningen är.
Programsida:
https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/ljusdesign-och-belysningsteknik.html
Instagram:
https://www.instagram.com/ljusdesignjonkopinguniversity/
Hemsida:
https://bliljusdesigner.nu/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAoKeuBhCoARIsAB4Wxtdab8DYaaspId0odtNULw9AWwO3pQH_StrdIF8R8cWfVO0Week7aB8aAteKEALw_wcB
-
Vill du förbereda dig inför ingenjörsprogrammen här på JU behöver du ha koll på T och B. Har du tur har du en biljett fortsatt vidare i form av garantiplats. Det gäller att ha tungan rätt i mun gällande begreppen.
-
En hel del studenter vänder sig till studenthälsan. I detta avsnitt får vi veta hur och vad kuratorerna kan hjälpa till med. Visste du att de har en hel del att erbjuda studenterna på JU?
Ställ gärna frågor eller ge tips/förslag på ämnen på vårt Instagramkonto: vagledning_pa_smalandska
-
I poddavsnittet får vägledarna och producent-Jocke besök av Andreas Thorén, en av JU:s Karriärvägledare. Han berättar om vad man ska ha ett Career center till och hur studenter kan få stöd under utbildningen och mot arbetslivet genom flera olika aktiviteter som CC erbjuder. Producent-Jocke vill lägga filter på när vägledarna pratar om blommor och bin. Som vanligt är det högt och lågt i poddstudion med dessa vägledare som ibland kan komma på snedsteg eller omsteg, eller vad det nu kan tänkas heta. Andreas ger oss en spaning av framtida trender inom arbetsmarknaden och 3 vassa tips när du skriver ditt personliga brev.
Läs mer på hemsidan: https://ju.se/student/karriar/career-center.html
Ställ gärna frågor eller ge tips/förslag på ämnen på vårt Instagramkonto: vagledning_pa_smalandska
-
Det har blivit allt fler som söker till ett YH program, Yrkehögskolan vid JU. Vad är det som skiljer sig mellan ett sådant program och JU:s andra utbildningar? För att få reda på mer om vad YH är och varför man ska söka till ett sådant program har vägledarna bjudit in Mats Kihlman, avdelningschef på Avdelningen för yrkeshögskolan JTH.
Här diskuterar de och får information om bla innehåll, och varför man startar upp med YH program. Vad är det för behörighet och vem kan egentligen söka? Helena försöker att få Mats att avslöja framtida utbildningar inom YH och som vanligt blir de lätt förvirrade vägledarna naturligtvis sugna på att börja läsa en sådan utbildning.
Läs mer på hemsidan: http://ju.se/yh
Ställ gärna frågor eller ge tips/förslag på ämnen på vårt Instagramkonto: https://www.instagram.com/vagledning_pa_smalandska/
-
Tillan Strand, programansvarig vid Sjuksköterskeprogrammet besöker i detta avsnitt våra vägledare och producent Jocke i inspelningsstudion på HLK. Det pratas antagning, hur man ska vara, och gilla för att jobba som Sjuksköterska och hur det kommer sig att man får två examen med sig efter färdig utbildning. Tillan pratar om kvinnan med lampan, och fina ord som sociokulturella lärande. Anita kliar sig i huvudet och funderar över vad förkortningen KUM står för. Allt detta och mycket mer får du höra om i detta avsnitt.
Sjuksköterskeprogrammets hemsida: https://ju.se/prog/ssk
Ställ gärna frågor eller ge tips/förslag på ämnen på vårt Instagramkonto: https://www.instagram.com/vagledning_pa_smalandska/
-
I det här poddavsnittet tar Vägledarna Anita, Helena och Producent-Jocke pulsen på Mikael Sjöqvist som är programansvarig vid Socionomprogrammet på JU. De tar sig ut från inspelningsstudion i HLK byggnaden för att göra en utflykt rätt över gatan till Hälsohögskolan där Socionomprogrammet finns. Micke får besvara många frågor från de vetgiriga vägledarna och både stort och smått diskuteras, innan, under och efter. Vad är det som är så otroligt, otroligt enligt Anita? Som vanligt blir vägledarna lite mer klokare och får med sig värdefull kunskap för både dig som funderar på att läsa Socionomprogrammet och för dig som studerar nu.
Socionomprogrammets hemsida:
https://ju.se/sos
Ställ gärna frågor eller ge tips/förslag på ämnen på vårt Instagramkonto: https://www.instagram.com/vagledning_pa_smalandska/
-
Varför ska man skriva högskoleprovet och hur går det till? När och hur används högskoleprovet? Det är bland annat dessa frågor som vägledarna Anita och Helena får svar på när de gästas av Anna Oliw och Ulrika Pohl som är ansvariga för Högskoleprovet vid Jönköping University. Den här gången tar Anita hjälp av en pipande grisleksak för att hålla lite ordning och reda i poddstudion när kollegan svävar iväg, Helena och Anna gör konstiga ljud om kommande högskoleprov till hösten, tur att producent-Jocke räddar upp situationen. Vägledarna utmanar varandra att skriva provet till hösten. Hur ska det gå och “vaffö gör di på detta viset?”
Länk till anmälan och mer information om Högskoleprovet:
https://www.studera.nu/hogskoleprov/infor-hogskoleprovet/faq-hogskoleprovet/
Ställ gärna frågor eller ge tips/förslag på ämnen på vårt Instagramkonto: https://www.instagram.com/vagledning_pa_smalandska/
-
I ett litet längre podd-avsnitt har Vägledarna varit ute i stora vida världen och träffat Majken Nymo, Sjuksköterskestudent vid Jönköping University på Malta där hon gör sina utbytesstudier. De får då lära sig mer om hur studentlivet är där, vad man behöver tänka på innan man åker, under tiden man är på utbyte och efter när man kommer tillbaka hem igen. Väl hemkomna från äventyret är även Heidi Woodhouse Schmit och Isabelle Tauer från Internationella kontoret på JU, inbjudna till studion på HLK för att berätta mer för de vetgiriga vägledarna.
Kontakt:
-
Kärt barn har många namn; Tenta, dugga, muntlig tenta, skriftlig tenta, examination med flera, men hur går det egentligen till innan, under och efter man skriver en tenta? David Lundgren från Tentamensamordnarna vid Jönköping University berättar för vägledarna vad som gäller, vad man får, och inte får göra. Helena blir sugen på att skriva en tenta, eller är det egentligen chipsen som lockar? David tipsar även om att man kan göra en övningstenta på JU:s studentwebb:https://ju.se/student/studier/tentamen-och-omtentamen/ovningstentor.html
-
Är biblioteket hjärtat i campuskroppen? Rent fysiskt står den gamla historiska byggnaden mitt på campus men vad har man för användning av bibblan? Maggan Hjort, Bibliotekarie vid högskolan i Jönköping guidar våra studievägledare genom alla möjligheter som finns, vad APA står för och hon uppmanar studenter att använda biblioteket som sin levande arbetsplats. Producent Joakim har funderingar kring E-böcker, Anita pratar robotspråk och funderar på att läsa in litteratur medan Helena funderar på om det är kändisar som talar in studentlitteratur. Allt detta och mer får du höra i avsnitt 8.
Kontakt:
-
Podden får besök av Emma Pavlov, Samordnare för pedagogiskt stöd vid Jönköping University som förklarar och informerar om vilket pedagogiskt stöd man kan få när man som student har en diagnos och studerar vid Högskola eller Universitet. Hur gör man rent praktiskt? Vad behöver man tänka på? Och varför pratar Anita om Moder Theresa? Svaren får du i avsnitt 7.
Kontakt:
-
Är studentkåren en brandkår och vad innebär det att vara med i studentkåren? Och varför springer studenterna egentligen runt i olika färgade overaller? Podden får besök av Studentkårens ordförande Sophia Fröberg Liljenberg vid Jönköping University för att reda ut detta och vägledarna får äntligen svar på sina funderingar.
Kontakt:
-
I podden går vägledarna ner från tidigare helikopterperspektiv till mer konkreta saker i studieteknik. Hur gör man innan, under och efter i sina studier? Ja, det är den stora frågan.
Kontakt:
-
Vad händer om man inte sköter sig som student? Har skolan en egen domstol? Många frågor och funderingar snurrar i huvudet på vägledarna som här får svar av gästande Susanne Einarsson som är sekreterare i DAN, Disciplin och ansvarsnämnden vid Jönköping University.
Kontakt:
-
Podden gästas av Carl-Johan Odehammar som ger både vägledare och producent-Hanna ett helikopterperspektiv över studieteknikens fantastiska värld. Det blir lite svengelska och aha-upplevelser för både vägledare och gäst.
Kontakt:
-
Här får du information om den lata hunden. Anita tipsar om en bra att ha - lista över vad du behöver tänka på när du ska söka till högskolan eller till ett universitet. Vad behöver man tänka på?
Kontakt:
-
Välkomna till podden där vägledare Anita och Helena vid Jönköping University diskuterar och pratar om vad högskole- och universitetsstudier är. Den stora frågan är varför ska man plugga egentligen?
Kontakt: