Folgen
-
Martien Penning en zijn visie op de dynamiek in de tuinbouw
Martien startte 20 jaar geleden met het adviesbureau Hillenraad Consulting en meteen ook met de Hillenraad Top 100. In deze podcast vertelt Martien over de aanleiding, de ambities, de reacties, het model eronder en hoe het werkt met het expertcomité. Bij de meest recente bekendmaking van de top100 tijdens het Hortigala van het Jaar werd Martien tot zijn eigen verbazing verrast door een gast. En dat voor een iemand die graag zelf de touwtjes in handen heeft…. Tot slot geeft Martien zijn visie op de toekomst van het tuinbouwcluster in Nederland maar vooral ook in Europa. We moeten internationaal denken…
-
Maren Schoormans wordt ook wel de wandelende tuinbouwencyclopedie genoemd. Hij lijkt overal iets van te weten zowel teeltkundig als qua tuinbouwtechniek. En van de combinatie. Maren werkte bij mooie bedrijven. Heeft veel gezien. Hij is vriend van de show, wat betekent dat we hem vaker horen. Dit is de eerste keer. Met hem praat ik over de stand van de tuinbouw, de oogstrobot, ons gedeelde enthousiast en veel meer…
-
Fehlende Folgen?
-
Joost Hoes, categoriemanager fruit bij Jumbo supermarkten en Tim Kievits, brandmanager bij Fruitmasters praten over de campagne rond clubras-appel Tessa. Er is bij deze introductie grootschalig campagne gevoerd door Jumbo, uniek omdat de campagne – ook landelijk op tv met commercials – alleen om Tessa draaide. Joost en Tim bespreken onder meer de samenwerking, de telers van Tessa, de verpakkingsvormen en het feit dat de interviewer tijdens de opnamen geen Tessa kon proeven wegens overdadig verkoopsucces van Tessa. Alles was op! Luister naar deze interessante marketing case in Vers!
-
Pieter Vellekoop is vriend van de show en keert vanaf nu 2 keer per jaar terug in de podcast. Pieter werkt bij Flynth en met hem bespreek ik de economische en ondernemerskant van onze mooie glastuinbouw. Pieter is een ondernemende grappige kerel die bij de show past. Hij vond het wel spannend en het verliep natuurlijk goed! In deze podcast stelt Pieter zichzelf voor en praten we over samenwerkende toeleveranciers en extern geld dat de sector in stroomt, energiekosten, het aantal faillissementen in 2023, bedrijfsbeëindiging met ‘zachte landing’, het goed boeren in de sector, de noodzaak tot groeien en nog veel meer! Luister naar Pieter!
-
Pieter Varekamp is wethouder in Gemeente Westland en heeft onder meer economie en daarmee ook glastuinbouw in zijn portefeuille. Met Pieter spreek ik over arbeidsmigranten in de regio en over de huisvesting van deze mensen. De glastuinbouw kan niet zonder de medewerkers. Maar wat is het beleid om deze mensen beter te herbergen en wat zeggen wethouders van omliggende gemeenten? Wat zijn de regels ten aanzien van huisvesten op of naast het bedrijf? En waar kunnen deze mensen het beste hun boodschappen doen zonder overlast te veroorzaken in de dorpskernen? Het komt allemaal aan bod in deze podcast.
-
Rien Kamman richtte drie jaar geleden samen met Ernst van Bruggen SOURCE.AG op. Zij richtten hun vizier volledig op high-tech tuinbouw en moesten toch wel even zoeken naar goede ingangen, al studeerden zijn lang in Delft niet ver van Westland. Rien vertelt honderduit zijn beweegredenen om voor tuinbouw te kiezen, hoe hij zich inspande om telers en vooral hun beslissingen te doorgronden. Vandaag de dag werken zij met telers van tomaat, paprika en komkommers in Nederland en buitenland en werken er meer dan 80 medewerkers op het hippe hoofdkantoor in Amsterdam. Rien legt haarscherp uit wat de service van SOURCE.AG de telers kost en vooral wat het hen brengt. Hoe het werkt en waar hij de toekomstige groei wél én juist ook niet zoekt. Luisteren!
-
Janneke Vreugdenhil groeide op aan de rand van Westland, zoals haar achternaam al doet vermoeden. Janneke schrijft over eten in alle vormen en soorten. Kookboeken, columns en meer. Ze gaf meer dan 10 boeken uit en verzorgt al heel veel jaren een pagina met inspiratie in NRC. Met Janneke houd ik de Hollandse groenten en fruit én de teeltwijze tegen het licht. Duurzaamheid komt natuurlijk langs. Én het onbegrip dat Janneke heeft over dat de Nederlander gaat voor extreem veel gemak ten opzichte van bijvoorbeeld de Spanjaard. Hóe belangrijk is eten voor ons? En ze deelt en passant spontaan een leuk spruitjesrecept uit de oven. Luister naar Janneke over likkebaardend lekkere groenten en fruit!
-
Jan Willem Grievink heeft een scherpe analytische kijk op retail en foodservice. Hij was 18 jaar directeur van het Food Service Instituut Nederland en schreef boeken over categorie management. De categorie AGF krijgt natuurlijk onze focus in het gesprek. We spreken over online bestellingen, gemak, de rol van bio, databronnen die in out-of-home ontbreken, verspilling, buiten de deur eten, de toekomst van kleine regionale supermarkten en nog veel meer! Pak je snackgroenten en ga luisteren!
-
Peter Valstar is sinds de laatste formatie Tweede Kamerlid namens de VVD én Westlander. In aanloop naar de verkiezingen in november loopt Peter zich warm voor een tweede termijn. De partij plaatste hem op 26. Defensie en glastuinbouw heeft hij in portefeuille. Peter gaat het gesprek over alle simpele én ingewikkelde dossiers van de tuinbouw aan zonder voorbereiding en blijkt intussen zeer goed ingevoerd en zijn visie is klip en klaar. Over energie, arbeidsmigranten, wegblijven van een burn-out, Brussel, de glastuinbouw zelf, zichtbaar zijn, het echte politieke handwerk en samenwerkingen. In de vorm van veel vragen via LinkedIn ging ik met fijne munitie het (lange) gesprek in met onze vriend van de show (want 2e keer in mijn podcast). Glastuinbouw en haar periferie, luisteren!
-
Heemskerk Fresh & Easy is één van de grotere foodbedrijven van Nederland. In Rijnsburg werken hier dagelijks 1200 mensen aan gezond en lekker voedsel. Mijn gesprekspartner is Jantine Heemskerk, algemeen directeur. Dit bedrijf heeft enorm veel facetten maar de basis is groenten in al haar vormen, soorten, smaken en seizoenen. Ter sprake komen onder meer de bedrijfshistorie, hoe Heemskerk haar medewerkers behoudt, het assortiment en de klanten, (plastic) verpakkingen, de vega-trend, BTW op groenten en veel meer. Jantine is een energieke vrouw en vertelt honderduit. Aanrader!
-
Jos is de pionier die de smaakvolle Honingtomaatjes in de markt zette. Jos is geen doorsnee teler, en denkt langer na over standpunten en antwoorden. Intussen heeft hij het management van het bedrijf overgedragen aan drie van zijn dochters. Jos neemt daarom de tijd om te spreken over de start van de Honingtomaten maar ook onderwerpen als belangenbehartiging, FresQ en het geloof komen ter sprake. Altijd wanneer Jos spreekt vond ik het de moeite waard om te luisteren. Dat gold ook weer bij het maken van deze podcast met deze wijze en kleurrijke ondernemer en bijzondere persoonlijkheid. Aanrader!
-
De ui die geen tranen trekt
Met Henri van Hassel, consumer en customer manager bij BASF Vegetable Seeds praten we ui(t)gebreid over de door hen klassiek veredelde ui waarvan je niet gaat tranen tijdens het snijden. Wie heeft er géén hekel aan het rotste klusje tijdens het bereiden van de maaltijd? 25 jaar werkten de collega’s van Henri aan deze oplossing. Aan de orde komt hoe dit begon, onder welke namen de droge-ogen-variant in welke winkels ligt en waar en wanneer we deze ui in Nederland kunnen vinden. Leuk!
-
De eerste podcast in de nieuwe serie onafhankelijke podcasts van Maurice Wubben.
Stijn Baan, CEO van Koppert Cress en Guus van Heijningen van PEAX praten honderduit over Artificial intelligence. Onder meer over wat is A.i, wat kan je ermee, kan het ook kwaad, hoe zet Koppert Cress dit in voor haar marketing en wat kan PEAX voor andere type klanten betekenen. Wat is de next step in A.i. en kunnen we nog zonder? Stijn daagt mij ook uit voortaan mijn vragen door ChatGTP te laten schrijven…; promised! Kortom; luister naar deze twee gedreven ondernemers die de sector verder brengen mét A.i.!
-
Hoe voeden we de stedeling in de toekomst?
In deze podcast praat ik met Sigrid Wertheim-Heck van Wageningen UR en Ard van de Kreeke van GrowX. Sigrid houdt zich als universitair hoofddocent vooral bezig met het wereldwijde vraagstuk hoe ‘we’ in de toekomst in de grote steden alle mensen duurzaam, gezond en betaalbaar kunnen voeden. Ard bouwt vertical farms en gaat sla, kruiden en cressen leveren aan retailers op veel plaatsen in de wereld en ook in Nederland. Verrassend, hoe hij dit aanpakt op een nog duurzamere wijze dan verwacht. Ard en Sigrid werken samen in diverse projecten en vertellen honderduit!
-
Hidde Boersma & Michaël Wilde
Luister naar dit gesprek tussen dé voorman van Bionext en dé voorman van het eco-modernisme! En hoor hoe verschillend zij staan in thema’s als genetische modificatie en landgebruik. Maar er zijn ook thema’s waarop Hidde en Michaël elkaar vonden. De waarde van keurmerken en de duurzaamheid van Bio. Ze kenden elkaar voorheen niet, en zijn blij dat deze podcast hen heeft verbonden. Een mooi respectvol gesprek, dat partijen dichter tot elkaar brengt dan de heren tevoren hadden gedacht. Gewoon door in gesprek te gaan. Mooi toch?
-
Jelger de Vriend
Jelger vormt met zijn bedrijf sinds kort een belangrijk onderdeel van Normec Foodcare. Met Jelger praat ik over kwaliteit van groenten en fruit die vooral via de supermarkten in Noord-Europa worden verkocht. Zijn bedrijf voert kwaliteitscontroles uit op verse groenten en fruit, assortimentsbreed, inclusief gesneden groenten en panklaar in opdracht van de supermarkten. Om welke kwaliteitsaspecten gaat het? Wat doen supermarkten om deze voor hen belangrijke afdeling beter te laten renderen? Hoe kan worden bijgedragen aan de verhoging van de groente- en fruitconsumptie? Speelt de kwaliteitsperceptie van consumenten een rol? En hoe belangrijk is de smaak?
-
Peter Valstar
Peter Valstar is beoogd Tweede Kamerlid namens de VVD én Westlander. In aanloop naar de verkiezingen loopt Peter zich warm om een vervolg te geven aan zijn carrière. Wordt hij ónze man in de Tweede Kamer namens Westland en/of namens de tuinbouw? Peter was persoonlijk adviseur van Mark Rutte en voorlichter bij Defensie. Hij vertelt in neutraal Westlands over zijn ervaringen, ambities, netwerk en wat hij voor de sector en Westland zou willen betekenen. Rob Baan noemt hem fris en fruitig; ik sprak een slimme, ingetogen jonge gast. Met zijn 35 jaar volgen we deze groen/blauwe Westlander met grote interesse. Luister het gesprek bij TomatoWorld (inclusief de nabrander:)).
-
De Jong Verpakking; vanaf de start tot heden; wat.een.groei!
Henk de Jong was jarenlang teler van o.a. sla en kool in de Hoekse Waard. Hij verliet de veiling want zijn bedrijf werd te groot voor de toenmalige veiling in Barendrecht. Hij moest daardoor ook zelf zijn dozen ‘regelen’. Henk ging dat organiseren, en later ging hij dit ook regelen voor andere telers die buiten de veiling om gingen. Nu is De Jong Verpakking de grootste leverancier van golfkartonnen dozen in Europa. AGF maar ook bloemen en planten vormen o.a. zijn afzetmarkten. Met vestigingen in Engeland en Duitsland. Maar bijvoorbeeld ook Bol.com is klant. Luister dit verhaal van Henk de Jong; selfmade rasondernemer. Nuchter als wat met een bedrijf van formaat!
-
Indoor farming
Wat gebeurt er wereldwijd op het gebied van Vertical farming en indoor farming en wat is het verschil tussen deze begrippen? Is deze ontwikkeling alleen voorbehouden aan de groetensector of doet de sierteeltsector ook mee? En is het nu wel of niet ‘rond te rekenen”? Welke rol speelt de Rabobank nu en kan de glastuinbouw haar voordeel doen door samen te werken met Indoor farmers? Daarover ga ik in gesprek met Cindy van Rijswick, senior onderzoeker bij Rabobank, en Gert-Jan van Staalduinen, directeur/eigenaar van Loqics uit Maasdijk.
-
DNA Zelfremmendheid
Een gepatenteerde vinding van professor Stefano Mazzoleni. Over DNA dat toxisch werkt op het eigen organisme. Met Peter Jens, directeur allianties bij Koppert Biological Systems en directeur van Koppert dochter AND BioPharma praten we over voor wie en welke sectoren deze vinding van belang is. En hoe dit inzicht sectoren als plantgezondheid, biotech en sociale wetenschappen op termijn kan doen veranderen. Peter ziet graag dat deze vinding efemeralisatie dichterbij brengt. En dat genoemde professor ooit de Nobelprijs zal ontvangen. En ohja.., dat Peter zelf ooit de credits zal ontvangen voor het in goede banen leiden van dit verre van gewone project.
- Mehr anzeigen