Folgen

  • Jag träffar musikern och mångsysslaren Cecilia Nordlund, mest känd som sångare och gitarrist i det alternativa rockbandet Souls som dundrade in på den svenska musikscenen 1994 med sitt Steve Albini-producerade debutalbum Tjitchischtsiy (Sudêk).

    När jag säger dundrade in menar jag det bokstavligen. Kan det vara det slamrigaste trumljudet på ett svenskt debutalbum någonsin? Det var 90-tal, det fanns mycket pengar i skivbranschen och storbolagen signade alternativa pop- och rockband. För oss som inte var så imponerade av britt-popen och den svenska indie-popen och lyssnade lika mycket på amerikansk indie/alternativ pop och rock var Souls väldigt välkomna som ett tungt svenskt alternativt rockband med popsensibilitet. Steve Albini blev nyckeln till Souls sound och genomslag.

    Souls bildades i Helsingborg, men blev signade efter att de flyttade till Göteborg. Ett lite skämtsamt önskemål om att bli producerade av Steve Albini ledde till ett telefonsamtal och därifrån tog det fart. De signades till Telegram och det gjordes flera intervjuer med det nya kaxiga och slamriga Souls.

    Hur ser Cecilia på sina gamla album och på 90-talets musik-Sverige? Hur var det att åka på turné i USA och att hoppa av 1997? Efter Souls har hon fortsatt med musiken, senast med Fullmånen från helvetet. Nya tongångar, ljudlandskap och svensk lyrik som berör och gör lite ont, på bästa sätt. Debutalbumet Åska & Blod kom 2018. Ett ljudlandskap som gifter sig med Cecilias röst och som blir som ett soundtrack till en mörk samtid. Bräckligt och vackert.

    På vägen har det blivit många olika projekt och band t.ex. Monkeystrikes, Det döda köttet, Sunshine rabbits och Cilihili. Cecilia har en gedigen och väldigt intressant meritlista med b.la. musik för teater och film, workshops, Popkollo, Technoslöjd, Yoga-lärare, meditation, sjungit med Freddie Wadling och har en av Sveriges bästa röster. Hon är en riktig doer och kreativ dola som inspirerar andra i sitt musikskrivande och skapande i sina workshops och kurser.

    Vi pratar om att slåss med kreativiteten, att fylla 50 och att inte bry sig. Att samla alla goda krafter i en mörk tid. Att börja skriva texter på svenska. Jag ville också höra vad hon har på gång framöver.

    Vi tog avstamp i de tidiga dagarna med Souls och tog oss och sakta men säkert fram till nutid i ett trevligt samtal, en blaskig onsdagkväll i december förra året. Mycket nöje!

    Musik:

    Cilihili - Holding the wind
    Souls - Trollmakt
    Monkeystrikes - Angry knees
    Cilihili - Helsingborg
    Fullmånen från Helvetet - Tröstevisa
    Fullmånen från Helvetet - Något mörkt

    Foto:© Elakkanin Photography

  • Jag samtalar med mångsysslaren, tusenkonstnären, den före detta fiskhandlaren och numera korvförsäljaren och inte minst syntaren i Bob Hund, Jonas Jonasson.

    Jonas är för mig en slags blandning av Michael B Tretow och Hasse Alfredsson som inspirerar med sin sprudlande kreativitet och personlighet. Utöver Bob Hund har han gjort radioprogram, jinglar, workshops, events, jobbat på teater, sålt fisk och korv, sålt sin mustasch på Ebay, gjort musik med Sci-Fi Skåne och sitt egna musikprojekt Jonas Jonassons Huvudwerk, för att nämna några saker.

    För Jonas Jonasson är kopplingen mellan mat och musik självklar, inte endast för att det är hans huvudsysslor utan även i och med hans synestesi som gör att sinnesintrycken från de båda områdena blandas och får en motsvarighet i respektive område. En slags samtidig förnimmelse där kopplingen sker automatiskt. Om jag säger att salt är diskant och sötma är bas är självklarheter för Jonas, så har ni en utgångspunkt. Snart vet ni hur salt låter…

    Jag ville ge Jonas några utmaningar och på så sätt förstå hur hans synestesi fungerar. Om mat och ingredienser har musikaliska och frekvens-mässiga motsvarigheter, kan han omvandla specifik musik, ljud och frekvenser till matingredienser och smaker? Eller maträtter?

    Ni kommer att bjudas på Jonas mysiga musik från olika events och projekt. Hela avsnittet är kryddat med Jonas musik som han generöst delade med sig av! Stort tack för det Jonas!

    Hans syntar och frekvenser har förgyllt Bob Hunds låtar med genom åren där de bland annat letar sig in och smälter ihop Johnny och Connys gitarrer, backar Tomas Öbergs sång, strösslar och gör lead-melodier. En oersättlig och väsentlig beståndsdel av Bob Hunds sound, precis som varje individ i bandet och deras insatser och roller.

    Hur var det då att upptäcka syntmusiken och att köpa sin första synt och att växa upp i det ruffiga miljonprograms-området Drottninghög i Helsingborg? OCH hör honom berätta om olika projekt, workshops och samarbeten där mat och musik mötts.

    Jag skulle kunna göra ett helt avsnitt om det ofattbara i att det gått så många år och att Bob Hund fortfarande känns så relevanta, från de tidigare åren med klassiker som "Allt på ett kort", Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte hittar hem, men det gör jag, tror jag" och "Kompromissen" fram till Bob Hund opera och den nyligen släppta boken. Sveriges Anti Hjältars 33-åriga komplicerade existens är fullständigt unik och att på något sammanfatta den är så klart svårt, men jag vill ändå nämna samarbete med Malmöopera och symfoniorkester, teater, Martin Kanns skivomslag, singelsläpp med endast avslutningsackord, att de auktionerade ut sina instrument, besökte replokaler, MEN, här måste jag hindra mig själv här och istället rekommendera den utmärkta Bob Hund-podcast av Markus Törncrantz som kom 2018. Lyssna på den!

    Jonas är tillbaka i Helsingborg efter många år på Österlen och driver numera korvrestaurangen Korv-Olle där vi träffades för ett riktigt trevligt samtal om hans kreativitet, projekt, synestesi, kombo av civilt/kreativt liv och så klart Bob Hund och hans roll i bandet. De är aktuella med boken Nybörjartur livet ut, som vi så klart pratade om. Innan vi kör igång vill jag rikta ett stort tack till Johan Arenbo som gjorde detta möjligt. Samtalet gästades av hunden Folke och ett antal brummande kylar och frysar fyllda med korv och jag kan bara säga Mycket nöje och Bon Apetit!

    Musik:
    Jonas Jonassons Huvudwerk - Meny intro
    Jonas Jonassons Huvudwerk - Du vet väl hur salt låter
    Jonas Jonassons Huvudwerk - Var ligger pepparkakeland?
    Jonas Jonassons Huvudwerk - Mustasch
    Jonas Jonassons Huvudwerk -3 sorters ål
    Jonas Jonassons Huvudwerk - Discovery

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.