Folgen
-
Jag träffar musikern och mångsysslaren Cecilia Nordlund, mest känd som sångare och gitarrist i det alternativa rockbandet Souls som dundrade in på den svenska musikscenen 1994 med sitt Steve Albini-producerade debutalbum Tjitchischtsiy (Sudêk).
När jag säger dundrade in menar jag det bokstavligen. Kan det vara det slamrigaste trumljudet på ett svenskt debutalbum någonsin? Det var 90-tal, det fanns mycket pengar i skivbranschen och storbolagen signade alternativa pop- och rockband. För oss som inte var så imponerade av britt-popen och den svenska indie-popen och lyssnade lika mycket på amerikansk indie/alternativ pop och rock var Souls väldigt välkomna som ett tungt svenskt alternativt rockband med popsensibilitet. Steve Albini blev nyckeln till Souls sound och genomslag.
Souls bildades i Helsingborg, men blev signade efter att de flyttade till Göteborg. Ett lite skämtsamt önskemål om att bli producerade av Steve Albini ledde till ett telefonsamtal och därifrån tog det fart. De signades till Telegram och det gjordes flera intervjuer med det nya kaxiga och slamriga Souls.
Hur ser Cecilia på sina gamla album och på 90-talets musik-Sverige? Hur var det att åka på turné i USA och att hoppa av 1997? Efter Souls har hon fortsatt med musiken, senast med Fullmånen från helvetet. Nya tongångar, ljudlandskap och svensk lyrik som berör och gör lite ont, på bästa sätt. Debutalbumet Åska & Blod kom 2018. Ett ljudlandskap som gifter sig med Cecilias röst och som blir som ett soundtrack till en mörk samtid. Bräckligt och vackert.
På vägen har det blivit många olika projekt och band t.ex. Monkeystrikes, Det döda köttet, Sunshine rabbits och Cilihili. Cecilia har en gedigen och väldigt intressant meritlista med b.la. musik för teater och film, workshops, Popkollo, Technoslöjd, Yoga-lärare, meditation, sjungit med Freddie Wadling och har en av Sveriges bästa röster. Hon är en riktig doer och kreativ dola som inspirerar andra i sitt musikskrivande och skapande i sina workshops och kurser.
Vi pratar om att slåss med kreativiteten, att fylla 50 och att inte bry sig. Att samla alla goda krafter i en mörk tid. Att börja skriva texter på svenska. Jag ville också höra vad hon har på gång framöver.
Vi tog avstamp i de tidiga dagarna med Souls och tog oss och sakta men säkert fram till nutid i ett trevligt samtal, en blaskig onsdagkväll i december förra året. Mycket nöje!
Musik:
Cilihili - Holding the wind
Souls - Trollmakt
Monkeystrikes - Angry knees
Cilihili - Helsingborg
Fullmånen från Helvetet - Tröstevisa
Fullmånen från Helvetet - Något mörkt
Foto:© Elakkanin Photography -
Jag samtalar med mångsysslaren, tusenkonstnären, den före detta fiskhandlaren och numera korvförsäljaren och inte minst syntaren i Bob Hund, Jonas Jonasson.
Jonas är för mig en slags blandning av Michael B Tretow och Hasse Alfredsson som inspirerar med sin sprudlande kreativitet och personlighet. Utöver Bob Hund har han gjort radioprogram, jinglar, workshops, events, jobbat på teater, sålt fisk och korv, sålt sin mustasch på Ebay, gjort musik med Sci-Fi Skåne och sitt egna musikprojekt Jonas Jonassons Huvudwerk, för att nämna några saker.
För Jonas Jonasson är kopplingen mellan mat och musik självklar, inte endast för att det är hans huvudsysslor utan även i och med hans synestesi som gör att sinnesintrycken från de båda områdena blandas och får en motsvarighet i respektive område. En slags samtidig förnimmelse där kopplingen sker automatiskt. Om jag säger att salt är diskant och sötma är bas är självklarheter för Jonas, så har ni en utgångspunkt. Snart vet ni hur salt låter…
Jag ville ge Jonas några utmaningar och på så sätt förstå hur hans synestesi fungerar. Om mat och ingredienser har musikaliska och frekvens-mässiga motsvarigheter, kan han omvandla specifik musik, ljud och frekvenser till matingredienser och smaker? Eller maträtter?
Ni kommer att bjudas på Jonas mysiga musik från olika events och projekt. Hela avsnittet är kryddat med Jonas musik som han generöst delade med sig av! Stort tack för det Jonas!
Hans syntar och frekvenser har förgyllt Bob Hunds låtar med genom åren där de bland annat letar sig in och smälter ihop Johnny och Connys gitarrer, backar Tomas Öbergs sång, strösslar och gör lead-melodier. En oersättlig och väsentlig beståndsdel av Bob Hunds sound, precis som varje individ i bandet och deras insatser och roller.
Hur var det då att upptäcka syntmusiken och att köpa sin första synt och att växa upp i det ruffiga miljonprograms-området Drottninghög i Helsingborg? OCH hör honom berätta om olika projekt, workshops och samarbeten där mat och musik mötts.
Jag skulle kunna göra ett helt avsnitt om det ofattbara i att det gått så många år och att Bob Hund fortfarande känns så relevanta, från de tidigare åren med klassiker som "Allt på ett kort", Det skulle vara lätt för mig att säga att jag inte hittar hem, men det gör jag, tror jag" och "Kompromissen" fram till Bob Hund opera och den nyligen släppta boken. Sveriges Anti Hjältars 33-åriga komplicerade existens är fullständigt unik och att på något sammanfatta den är så klart svårt, men jag vill ändå nämna samarbete med Malmöopera och symfoniorkester, teater, Martin Kanns skivomslag, singelsläpp med endast avslutningsackord, att de auktionerade ut sina instrument, besökte replokaler, MEN, här måste jag hindra mig själv här och istället rekommendera den utmärkta Bob Hund-podcast av Markus Törncrantz som kom 2018. Lyssna på den!
Jonas är tillbaka i Helsingborg efter många år på Österlen och driver numera korvrestaurangen Korv-Olle där vi träffades för ett riktigt trevligt samtal om hans kreativitet, projekt, synestesi, kombo av civilt/kreativt liv och så klart Bob Hund och hans roll i bandet. De är aktuella med boken Nybörjartur livet ut, som vi så klart pratade om. Innan vi kör igång vill jag rikta ett stort tack till Johan Arenbo som gjorde detta möjligt. Samtalet gästades av hunden Folke och ett antal brummande kylar och frysar fyllda med korv och jag kan bara säga Mycket nöje och Bon Apetit!
Musik:
Jonas Jonassons Huvudwerk - Meny intro
Jonas Jonassons Huvudwerk - Du vet väl hur salt låter
Jonas Jonassons Huvudwerk - Var ligger pepparkakeland?
Jonas Jonassons Huvudwerk - Mustasch
Jonas Jonassons Huvudwerk -3 sorters ål
Jonas Jonassons Huvudwerk - Discovery -
Fehlende Folgen?
-
Vibrafonen #5
Jag samtalar med Carl-Otto Johansson från Kalmar, mer känd som Pappa Kapsyl, Sveriges kung av ”Dino-pop” som med sin röd/svart-randiga outfit, lokförarmössa och smittande humoristiska, existentiella och ibland småläskiga musik om dinosaurier letat sig in i min och många andra barnfamiljers tillvaro. Hans låtar har stor musikalisk bredd och varierar mellan t.ex. rock, elektropop och indie-ballader samt mer eller mindre uppenbara pastischer och hyllningar av olika band och artister. Vad sägs om titlar som Dinosauriernas alfabet, Mosasaurus Havets skräck, Jagad av en T-Rex, Dinosaurierna levde här, Kometen kommer, Raptor på jakt, Vulkanutbrott, Jag gillar kött och Dinodans?
Pappa Kapsyl är ett bevis på att barnmusik inte behöver vara gullig och alltför tillrättalagd för att gå hem hos barnen och han har verkligen lyckats med sin ambition att nå både barn och föräldrar. Föräldrarna är ofta de som sprider ordet om Pappa Kapsyl och likväl de som ser fram emot hans konserter minst lika mycket som barnen! Detta är en bedrift och väldigt välkommet då småbarnsföräldrar ofta får tvinga sig igenom gullig och tjatig och väldigt tillrättalagd barnmusik under de tidigare barnåren. Det kan jag själv intyga. Givetvis är det den smittande musiken, de finurliga texterna och hans roliga framträdanden som skapat spridningen. Men, jag vill hävda att det också handlar om hans fingertoppskänsla kring hur barnunderhållning ska vara som skapat framgången. Allt från rock-konsertkänslan med merchandise, rökmaskin och “meet-and-greets” efter konserterna till hans humor, finurlighet, värme och glimt i ögat. Har du barn i 3-8 årsåldern och inte hört Pappa Kapsyl så är det nog bara en tidsfråga innan du gör det.
Med flera album i bagaget, ljudböcker, ett flitigt turnerande, utlandslansering, två illustrerade böcker samt en populär Youtube-kanal kan man lugnt säga att det går bra för Pappa Kapsyl! I dryga 10 år har han gjort sin dino-pryl och det verkar vara ett fossilt kreativt bränsle som inte tar slut.
Vad har han själv inspirerats av och vad har han för relation till barnmusik OCH varför blev det just Dino-pop? Vi pratar om tidiga barnmusik-minnen, musiken innan Pappa Kapsyl, att sadla om från dagjobb till musikkarriär, låtskrivande, kreativ frihet, Eddie Meduza, Kalmar, arbetet bakom kulisserna, framtidsplaner och mycket annat!
Carl-Otto var i Malmö för att spela på Malmöfestivalen och jag passade på att bjuda in honom till studion för en trevlig pratstund. All musik i avsnittet är av Pappa Kapsyl.
Mycket nöje!
Musik:
Dinosauriernas alfabet - Pappa Kapsyl
Spinosaurus - Pappa Kapsyl
Raptor på jakt - Pappa Kapsyl
Dinodans - Pappa Kapsyl
Tyrannosausrus Rex - Pappa Kapsyl
Mosasaurus havets skräck - Pappa Kapsyl
Mattias från Trias - Pappa Kapsyl
Kentrosaurus - Pappa Kapsyl
Trixie Triceratops - Daddy Donut
Jag gillar kött - Pappa Kapsyl -
I avsnitt 4 pratar jag med min absoluta favorit bland svenskspråkiga låtskrivare och sångare, ingen mindre än Mattias Björkas från Vasas flora och fauna. Han är född och uppväxt i Vasa i Österbotten i Finland där han bildade bandet Cats on fire, 2001, som spelade Smiths-inspirerad indiepop på engelska. 2009 flyttade han till Göteborg och började efter några år att skriva låtar på svenska tillsammans med Iris Viljanen och hittade däri ett unikt uttryck med lokala, dialektala och regionala uttryck, vardagsbetraktelser och minnen från Vasa-trakten och bygden i Österbotten. Ofta i en tragik-komisk ådra. Han lyckas med konststycket att få mig att både fälla en tår och fnissa i samma vers. Kanske finns där ett släktskap med t.ex. Kjell Höglund. Allt i en fin musikalisk skrud och sång med mycket nerv. Den kritikerrosade albumdebuten, Släkt med Lotta Svärd, kom 2015 och släpptes på Startracks.
Jag ville prata med Mattias om låtskrivande samt vad som format hans uttryck i Vasas flora och fauna. Om transformationen från Cats on fire till Vasas flora och fauna. Mattias håller i kurser i låtskrivande på Biskops Arnö, vilket jag också ville veta mer om. Vi pratade om relationen till det finska kultbandet Leevi and the Leevings och om att göra covers på dem. Utöver det pratade vi om inspiration till låtskrivande, teman, specifika låtar, låtskrivarperspektiv, om att spela live, att gå in i studion m.m.m.m
Sedan 2015 består Vasas Flora och Fauna av honom på sång och gitarr, Tina Kärkinen på sång samt Daniel Ventus på piano. De har släppt fyra fullängdare, senast Möte med Skogsgardisterna 2020.
Vi hade ett långt och trevligt via satellit och gillar du Vasas flora och fauna har du hamnat helt rätt.
Håll till godo! -
Jag samtalar med Pontus Holmgren, mest känd som sångare och frontfigur i Pontus och Amerikanerna som rönte stora framgångar i början av 90-talet. Med hits som Min bror och jag, Elvis och astronauter och Godmorgon Columbus utgjorde de en musikalisk och visuell färgklick i mångas skivhyllor.
I Peter Nilsson (numera Bergkrantz) mötte Pontus sin musikaliska sparringpartner som blev bandets basist och med Lars "Vasa" Johansson, iklädd dracula-cape, bakom trummorna blev Pontus och Amerikanerna komplett. De fick tillgång till några av Sveriges främsta studiomusiker och släppte debutalbumet "Via satellit" på Sonet Grammofon, 1990.
Pontus och Amerikanerna var aktiva i en intressant tid i musik-Sverige i skiftet från 80-tal till 90-tal. Hur upplevde Pontus det? Vi pratar om influenser, låtar, texter, pophistoria, genombrott, nedgångar och närmar oss den stilistiska och musikaliska essensen av Pontus och Amerikanerna.
Pontus hade aldrig tänkt sig en långvarig popkarriär, men har trots det kommit tillbaka med Pontus och Amerikanerna ett par gånger efter år av tystnad. Senast 2019 med singeln Folk som oss.
Finns där poddar finns. Mycket nöje!
Foto:
Christoffer Frances
Musik:
Ivar & Kaftanerna - Min bror och jag
Ivar & Kaftanerna - Elvis och astronauter
Ivar & Kaftanerna - Kapten Sol
Ivar & Kaftanerna - Sång om flygplan -
Avsnitt 2 av Vibrafonen är här! Jag återkopplar till min första gäst från avsnitt 1, Peter Bryngelsson. Han berättar om sin nya bok "Sagan om sagan om ringen", en bok som berättar om hur Tolkiens böcker inspirerat bland annat fascistiska rörelser, blackmetalband och hjälpt människor i utanförskap.
På 60-talet kunde hippies och grönavågare identifiera sig med de piprökande hobbitarna och när Bo Hansson släppte sitt klassiska album Sagan om ringen 1970 så öppnade den dörren för den svenska unika instrumentala proggscenen med band som Samla mammas manna, Kebnekajse, Ragnarök, Arbete och fritid, Made in Sweden m.fl. Där och då var det främst böckernas drömska delar och mystiken som inspirerade. Inom högerextremismen uppmärksammades de mörkare inslagen och böckernas undertext av renande raskrig.
Under samtalet lyfter han många roliga och intressanta frågor, t.ex. Varför är det nästan alltid bara sommar i Sagan om ringen? Varför är det vinter i den ryska utgåvan? Hur kommer det sig att det bara är Hobbitarna som odlar mat? Propagerar Tolkien att röka brass? Är världen platt i Sagan om ringen? Hatade Tolkien televisionen? Förebådade han Internet? Varför blev det ingen animerad filmversion av Sagan om ringen när Beatles kom med idéen?
Peter berättar även om sin kreativa process om hur han sedan många år tillbaka lyckas skapa i s.k. hypnagoga tillstånd.
Mycket nöje!
Musik: Traggel - I mossan -
Nu är äntligen avsnitt 1 av Vibrafonen podcast ute! Jag samtalar med musikern och mångsysslaren Peter Bryngelsson, mest känd från band som Ragnarök, Kung Tung och Urban Turban. Peter har många strängar på sin lyra, både bildligt och bokstavligen. Utöver sitt musicerande skriver han böcker om t.ex. omusikalitet, musik i krig, Peter Green, filmmusik m.m. Jag träffade Peter i somras för att jag främst ville prata om hans bok "Dagarnas skum 2.0". En bok som handlar om Ragnarök och deras låt "Dagarnas skum" från debutplattan (1976). Boken handlar b.la. om låtens uppkomst, samtiden, inspelningen, lyssnarperspektiv, andra band med samma namn och jakten på drömdistpedalen i London. En mycket underhållande bok med mycket bredd och djup som borde finnas i många bokhyllor.
Samtalet kom även att handla om hans andra musikprojekt genom åren samt vanliga missuppfattningar om musikframträdanden, klanger, hur ett projekt leder till ett annat, inspelningseror, samarbeten med musiker från mellanöstern, filmmusik m.m.m.m.m.
Peter släpper snart sin nya bok "Sagan om sagan om ringen". En bok som med Bo Hanssons klassiska album som utgångspunkt berättar om samtiden och om hur symboliken från Tolkiens böcker har anammats av olika musikgenrer och politiska rörelser.
Avsnittet finns där poddar finns. Mycket nöje!
Låtlista:
Ragnarök - Dagarnas skum
Kung Tung - Du är min korvkiosk
Triangulus - Sirius B
Peter Bryngelsson & The bigger and smaller orchestra - Ismene
Urban Turban & Shamim Naghedi - Det börjar verka kärlek banne mig
Jordmån - Brudmarsch efter Lars Höga Jonke
Peter Bryngelsson - Ballad of a tree