Folgen

  • Emnet for podcasten er digitale fuldmagter.

    Hvilke muligheder og konsekvenser er der i en løsning som digital fuldmagt, når borgere ikke selv kan varetage fx MitID og Digital Post på en sikker og forsvarlig måde.

    Hvordan kan medarbejdere i borgerservice vurdere, hvornår det er relevant at tale med borgeren om digital fuldmagt, og hvordan kan den borgersamtale skabes, så der er en god ramme for en dialog?

    Hør leder og medarbejdere fra tre kommuner drøfte en case, hvor mødet med en ung borger og dennes forældre rummer nogle dilemmaer, da digital fuldmagt kommer på tale.

    Deltagere:

    o Mark Korshøj Jensen, borgerservicechef i Gladsaxe Kommune og formand for Borgerservice Danmark

    o Mette Engesgaard, kontorleder i Aabenraa Kommunes Borgerservice

    o Anna De Boer, medarbejder i borgerservice og udviklingskonsulent i Egedal Kommune

    o Vært: Kasper Nizam, Social Digital – en del af Implement Consulting Group.

    Læs mere om projektet "Hjælp til digitalt udfordrede borgere", som Fremfærd Borger står bag med HK Kommunal og KL som projektledelse.

    På projektets hjemmeside er der i alt 6 digitale dilemmaer, som ledere og medarbejdere i borgerservice, jobcenter og i ydelsesafdelinger kan brug til at styrke dialogen om og hjælpen til digitalt udfordrede borgere.

  • I podcasten drøfter leder og medarbejdere fra tre kommuner dilemmaer i digital hjælp, hvor udsatte borgere ønsker støtte på tværs af offentlige systemer og forskellige it-løsninger.

    Hør også de tre kommuners refleksioner over et eksempel med en henvendelse fra en sygemeldt borger, der ønsker hjælp på tværs af diverse offentlige selvbetjeningsløsninger. Hjælp handler ikke om borgerens beskæftigelse.

    Hvordan håndterer medarbejdere de dilemmaer, der kan opstå både i forhold til bredden af den ønskede hjælp og i den tid, det vil kræve at give den digitale hjælp.

    Deltagere:

    o Salam Kroman, beskæftigelsesrådgiver i Høje-Taastrup Kommune

    o Mette Engesgaard, kontorleder i Aabenraa Kommunes Borgerservice

    o Anna De Boer, medarbejder i borgerservice og udviklingskonsulent i Egedal Kommune

    Vært: Kasper Nizam, Social Digital – en del af Implement Consulting Group.

    Læs mere om projektet "Hjælp til digitalt udfordrede borgere", som Fremfærd Borger står bag med HK Kommunal og KL som projektledelse.

    På projektets hjemmeside er der i alt 6 digitale dilemmaer, som ledere og medarbejdere i borgerservice, jobcenter og i ydelsesafdelinger kan brug til at styrke dialogen om og hjælpen til digitalt udfordrede borgere.

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • På Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup i Haderslev underviser Sonja Ladendorf 8. E i geografi. Det er ikke altid nemt for eleverne at holde koncentrationen.

    Sonja beslutter sammen med sit team at tilrettelægge undervisningen i en geografitime om vulkaner, så eleverne får mulighed for at engagere sig på forskellige måder.

    Konkret arbejder hun med korte sekvenser, klare rammer, at skabe tydelige relationer til elevernes eget liv, faste læringsmakkere og bevægelse.

    Eleverne kan lide den varierede undervisning. De får lyst til at lære og har ingen problemer med at holde koncentrationen. De to timer går meget hurtigt, synes de. Sonja og hendes team beslutter at arbejde videre med at afprøve greb, der skaber variation.

    Medvirkende: Sonja Ladendorf, lærer på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup, Rasmus og Sally, elever i 8.E på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup, Jytte Vinther Andersen, ekspert i aktionslæring.

    Vært Lucas Bjerg, Kontekst og Lyd

  • Jesper Bundsgaard er lærer på Dalumskolen i Odense, hvor han underviser i dansk. Han oplever, at eleverne mister motivationen, når de arbejder med lyrik.

    Sammen med sit team beslutter han at tilrettelægge afslutningen af et lyrikforløb i 8.B på en lidt anden måde, end han plejer. Blandt andet giver han eleverne en mere aktiv rolle og integrerer konkurrenceelementer og bevægelse i undervisningen.

    De små greb betyder, at eleverne i løbet af timen kan opleve at blive motiveret på forskellige måder – gennem mestring, ved at præstere, ved at være aktivt involverede og i samarbejdsrelationerne til deres klassekammerater.

    Eleverne beskriver efterfølgende, at det er fedt og sjovt at blive undervist på den måde, og at de bedre kan huske det, de har lært. Jesper og teamet bliver inspireret til at afprøve at arbejde med forskellige motivationsformer også i andre fag.

    Medvirkende: Jesper Bundgaard, lærer på Dalumskolen, Alma og Ea, elever i 8.b på Dalumskolen, Rikke Lawsen, lektor på Københavns Professionshøjskole

    Vært Lucas Bjerg, Kontekst og Lyd

  • Udviklingen af en evalueringskultur og evalueringsfaglighed i det enkelte dagtilbud kommer ikke af sig selv. Det skal hjælpes på vej, og her er ledelse afgørende. I denne episode ser vi nærmere på, hvilken betydning rammer, tid, kompetencer og ledelse har for at etablere og vedligeholde en stærk evalueringskultur i dagtilbud. Ledelsesopgaven handler blandt andet om at have blik for og understøtte de hverdagsrutiner, der hjælper faglig nysgerrighed og pædagogiske dialoger på vej. Det handler også om, at hverdagen organiseres på måder, der skaber klarhed over, hvornår evalueringsprocesserne (såsom at skabe data, have refleksive dialoger og lave afprøvende handlinger) finder sted og over hvem, der gør hvad.

    Lederen skal endvidere være brobygger og oversætter mellem praksis og forvaltningen samt det politiske niveau og skabe rammer i form af tid, organisering, mødestrukturer og udviklingen af et fælles sprog. Dertil kommer en løbende dialog om de kompetencer, der er behov for i arbejdet med at etablere og vedligeholde en bæredygtig evalueringskultur.

    I denne episode møder vi medarbejdere fra to dagtilbud i Frederiksberg Kommune. Fra Børneinstitutionen Nykløveret deltager leder Thomas Cederblad, souschef Katrine Goth og pædagog Signe Baltzer.

    Fra Børnehuset Spilloppen hører vi leder Tina Søgaard, souschef Line Eggert og pædagog Mette Jørgensen.

    Vi møder også Iben Lunderskov, der er pædagogisk konsulent, og Dennis Danielsen, som er dagtilbudschef - begge fra Frederiksberg Kommune.

    Derudover deltager forskerne No Emil Kampmann, lektor og ph.d. i velfærdsledelse og -styring på Københavns Professionshøjskole, og Line Skov Hansen, studielektor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

    Det er KL og BUPL der sammen står bag podcasten, som er en del af projektet ”Styrket pædagogisk læreplan - udvikling af en stærkere evalueringskultur".

    Du kan finde mere viden om projektet på Viden på Tværs.

    https://vpt.dk/evalueringskultur

  • For at udvikle en evalueringskultur i dagtilbud kræver det, at lederne og det pædagogiske personale har metodiske og analytiske kompetencer, der sikrer, at evaluering foregår på en systematisk måde. I denne episode ser vi nærmere på, hvordan brug af data i bred forstand og evalueringsmetoden kan styrke medarbejdere og lederes evalueringsfaglighed i dagtilbud. Systematik i en evaluering handler blandt andet om at være tydelig omkring formålet med evalueringen og at formulere, hvad evalueringen skal undersøge og give svar på. Systematik handler også om at indsamle og analysere data, inddrage forskellige former for viden og om, hvordan man bruger den viden og refleksion, som evalueringen skaber i den efterfølgende pædagogiske praksis.

    I denne episode møder vi de to forskere Line Skov Hansen, studielektor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, og No Emil Kampmann, lektor, ph.d. i velfærdsledelse og -styring på Københavns Professionshøjskole.

    Vi møder også Iben Lunderskov, der er pædagogisk konsulent, og Dennis Danielsen, som er dagtilbudschef - begge fra Frederiksberg Kommune.

    Derudover medvirker medarbejdere fra to institutioner på Frederiksberg. Fra Børneinstitutionen Nykløveret hører vi leder Thomas Cederblad, souschef Katrine Goth og pædagog Signe Baltzer, og fra Børnehuset Spilloppen deltager Tina Søgaard, souschef Line Eggert og pædagog Mette Jørgensen.

    Det er KL og BUPL, der sammen står bag podcasten, som er en del af projektet ”Styrket pædagogisk læreplan - udvikling af en stærkere evalueringskultur".

    Du kan finde mere viden om projektet på Viden på Tværs:

    https://vpt.dk/evalueringskultur

  • I denne episode ser vi nærmere på begreberne motivation, mening og forståelse, og hvorfor disse tre komponenter skal være til stede for, at evalueringskulturen kan udvikle sig i dagtilbud. Hvis spontan og planlagt evaluering skal være noget, der kendetegner kulturen i institutionen, er det vigtigt, at personalet er motiverede for opgaven. Det sker blandt andet, når man oplever evaluering som meningsfuldt, fordi det kvalificerer de pædagogiske valg og handlinger, og man kan se, at det har en betydning for børnelivet. Nogle gange kan evalueringsarbejdet også tjene formål, der ligger uden for daginstitutionen. Det er derfor også vigtigt at skabe forståelse for, hvem der skal bruge evalueringerne og til hvad. De tre begreber motivation, mening og forståelse er derfor alle vigtige i arbejdet med at skabe en evalueringskultur i det enkelte dagtilbud. I denne episode møder vi medarbejdere fra to dagtilbud i Frederiksberg Kommune. Fra Børneinstitutionen Nykløveret deltager leder Thomas Cederblad, souschef Katrine Goth og pædagog Signe Baltzer.

    Fra Børnehuset Spilloppen møder vi leder Tina Søgaard, souschef Line Eggert og pædagog Mette Jørgensen,

    Derudover deltager de to forskere No Emil Kampmann, lektor og ph.d. i velfærdsledelse og -styring på Københavns Professionshøjskole, og Line Skov Hansen, studielektor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

    Det er KL og BUPL, der sammen står bag podcasten, som er en del af projektet ”Styrket pædagogisk læreplan - udvikling af en stærkere evalueringskultur".

    Du kan finde mere viden om projektet på Viden på Tværs:

    https://vpt.dk/evalueringskultur

  • I denne episode ser vi nærmere på den planlagte og den spontane evaluering, og hvordan de i samspil kan være med til at udvikle den pædagogiske praksis i dagtilbud. Spontan evaluering foregår i hverdagen og er den naturliggjorte dagligdagsrutine, hvor man forholder sig ’evaluerende’ til egen og fælles praksis. Spontan evaluering er derfor også tæt koblet til den løbende pædagogiske refleksion og handling i praksis. Planlagt evaluering har modsat ofte en mere afgrænset og systematisk form.

    I denne episode møder vi tre medarbejdere fra Børnehuset Spilloppen, leder Tina Søgaard, souschef Line Eggert og pædagog Mette Jørgensen, og de to forskere tilknyttet projektet, No Emil Kampmann, lektor og ph.d. i velfærdsledelse og -styring på Københavns Professionshøjskole, og Line Skov Hansen, studielektor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

    Det er KL og BUPL, der sammen står bag podcasten, som er en del af projektet ”Styrket pædagogisk læreplan - udvikling af en stærkere evalueringskultur".

    Du kan finde mere viden om projektet på Viden på Tværs.

    https://vpt.dk/evalueringskultur

  • Hvis vi konstant vil udvikle og være nysgerrige på den pædagogiske hverdag i danske dagtilbud, så er en stærk evalueringskultur nødvendig.

    Det er nemlig gennem evalueringskulturen, at det pædagogiske personale i faglige fællesskaber forholder sig undersøgende til børnene, de pædagogiske miljøer og strukturer.

    I denne podcast ser vi sammen med forskere, forvaltning og personale i dagtilbud i Frederiksberg Kommune nærmere på evalueringskulturen, begreberne, udfordringerne og løsningerne.

    I denne episode kan du høre en introduktion til, hvad evalueringskultur er, og hvorfor vi skal arbejde med det i dagtilbud.

    Det sker sammen med forskerne No Emil Kampmann, lektor og ph.d. i velfærdsledelse og -styring på Københavns Professionshøjskole, og Line Skov Hansen, studielektor ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

    Det er KL og BUPL, der sammen står bag podcasten som en del af projektet ”Styrket pædagogisk læreplan - udvikling af en stærkere evalueringskultur".

    Du kan finde mere viden om projektet på Viden på Tværs:

    https://vpt.dk/evalueringskultur

  • Mange pædagoger vil gerne prøve kræfter med et lederjob i en daginstitution eller SFO, men de er samtidig usikre på, hvad det kræver.

    Derfor har KL og BUPL taget initiativ til at udvikle kompetenceforløbet "Leder på spring - springet til ledelse".

    Forløbet er blevet testet af tre kommuner, Faxe, Lejre og Holbæk. Her har pædagoger, som er nysgerrige på ledelse, deltaget, mens nogle af deres ledere har fungeret som mentorer.

    I podcasten kan du høre perspektiver på springet til ledelse fra både pædagoger, en dagtilbudsleder, en forvaltningschef og undervisere på COK (nu Komponent), som har stået for kompetenceforløbet.

    Den anden episode handler om, hvordan kommuner og institutioner kan finde frem til de kommende ledere og give dem muligheder for at tage springet til ledelse.

    Du møder dagtilbudsleder René Busch Jensen fra Faxe Kommune, der fortæller om, hvordan han arbejder med at skabe åbenhed og en kultur, hvor pædagoger godt må tale højt om deres ledelsesambitioner.

    Du møder også forvaltningschef Julie Becher i Holbæk Kommune og pædagogerne Parly Trendholm fra Holbæk og Peter Christensen fra Lejre Kommune.

    Hør mere om:

    - Hvordan dialog og sparring understøtter pædagogers nysgerrighed på ledelse

    - Hvordan tillidshverv og tovholder-opgaver kan være en trædesten mod ledelse

    - Hvordan praktiske ledelsesopgaver i hverdagen giver pædagoger muligheder for at prøve sig selv af

    - Hvordan afklarings- og kompetenceforløb som "Leder på spring - springet til ledelse" kan styrke rekrutteringen

    Læs mere om, hvordan et tillidshverv har været vejen til lederjobbet for tidligere pædagog Martin Kragballe Rasmussen:

    Martin er ny leder i en daginstitution: Lad dig inspirere af hans vej fra medhjælper til leder

    Læs også, hvordan tre kommuner arbejder med at spotte og udvikle lederaspiranter:

    Sådan spotter og udvikler kommuner egne ledertalenter

    I episode 3 får du mere at vide om, hvordan pædagoger kan træne og dygtiggøre sig til ledelse, og hvordan de kan lykkes som ledere.

  • Mange pædagoger vil gerne prøve kræfter med et lederjob i en daginstitution eller SFO, men de er samtidig usikre på, hvad det kræver.

    Derfor har KL og BUPL taget initiativ til at udvikle kompetenceforløbet "Leder på spring - springet til ledelse".

    Forløbet er blevet testet af tre kommuner, Faxe, Lejre og Holbæk. Her har pædagoger, som er nysgerrige på ledelse, deltaget, mens nogle af deres ledere har fungeret som mentorer.

    I podcasten kan du høre perspektiver på springet til ledelse fra både pædagoger, en dagtilbudsleder, en forvaltningschef og undervisere på COK (nu Komponent), som har stået for kompetenceforløbet.

    Tredje episode handler om, hvilken kompetenceudvikling pædagoger med interesse for ledelse har brug for, og hvordan man lykkes med springet til ledelse.

    I episoden møder du Christina Nüssler, der er underviser på COK i forløbet "Leder på spring - springet til ledelse". Hun fortæller, hvordan pædagoger kan trække på kompetencer, de allerede har, og sætte dem i spil i arbejdet som leder.

    Du møder også dagtilbudsleder René Busch Jensen fra Faxe Kommune, pædagog Peter Christensen fra Firkløverskolen i Lejre Kommune og pædagog Parly Trendholm fra Vipperød Børnegård i Holbæk samt Julie Becher, der er forvaltningschef i Holbæk Kommune. Hun fortæller, at erfaringerne fra kompetenceforløbet gør hende fortrøstningsfuld i forhold til de fremtidige rekrutteringsudfordringer.

    Hør mere om:

    - Hvordan en blanding af ledelsesteori og konkrete opgaver giver inspiration og skaber afklaring for pædagoger

    - Hvordan pædagogers kompetencer kan oversættes til arbejdet som leder

    - Hvordan pædagoger kan træne og dygtiggøre sig i blandt andet personaleledelse, faglig ledelse og kultur- og forandringsledelse

    - Hvilken betydning klar og tydelig kommunikation og feedback har for arbejdet som leder

    Læs mere om seks kommuners erfaringer med at afklare og dygtiggøre pædagoger, der er interesseret i ledelse via kompetenceforløb:

    Pædagogers vej til ledelse går via en praktisk øvebane og teoretisk viden

    Læs også mere om kompetenceudviklingsforløbet "Leder på spring - springet til ledelse":

    Leder på spring - springet til ledelse

  • Mange pædagoger vil gerne prøve kræfter med et lederjob i en daginstitution eller SFO, men de er samtidig usikre på, hvad det kræver.

    Derfor har KL og BUPL taget initiativ til at udvikle kompetenceforløbet "Leder på spring - springet til ledelse".

    Forløbet er blevet testet af tre kommuner, Faxe, Lejre og Holbæk. Her har pædagoger, som er nysgerrige på ledelse, deltaget, mens nogle af deres ledere har fungeret som mentorer.

    I podcasten kan du høre perspektiver på springet til ledelse fra både pædagoger, en dagtilbudsleder, en forvaltningschef og undervisere på COK (nu Komponent), som har stået for kompetenceforløbet.

    Den første episode handler om, hvad der motiverer pædagoger til ledelse, og hvilke barriere der opleves.

    I episoden møder du pædagogerne Parly Trendholm fra Vipperød Børnegaard i Holbæk og Peter Christensen fra Firkløverskolen i Lejre Kommune. Begge er interesseret i ledelse og har deltaget i forløbet "Leder på spring - springet til ledelse".

    Du møder også dagtilbudsleder i Faxe Kommune René Busch Jensen, forvaltningschef i Holbæk Kommune Julie Becher og underviser på COK Susanne Harder.

    Hør mere om:

    - Hvordan lysten til at skabe kvalitet for børnene er en motivationsfaktor for at gribe ud efter ledelse

    - Hvordan ledelse kan opleves som en sort boks, som man ikke helt ved, hvad indeholder og kræver

    - Hvordan støtte og åbenhed om lyst til ledelse kan blive en vej til rekruttering på sigt

    Læs mere om, hvad der motiverer pædagoger til ledelse og de barrierer, de giver udtryk for:

    Pædagoger vælger ledelse for at skabe trivsel og udvikling

    I episode 2 kan du høre, hvordan ledere og forvaltninger arbejder med at spotte pædagoger, som er interesseret i ledelse, og hvordan de får mulighed for at prøve sig selv af.

  • Forsker ved CBS, Pernille Steen Pedersen, fortæller i denne podcastepisode om sin forskning i stress og skam og om udviklingen af nye dialogværktøjer, der kan styrke arbejdsfællesskabet som led i at forebygge stresssygemeldinger.

    Hun fortæller om, hvordan stress og skam hænger sammen, og hvornår skamfølelsen kan skabe problemer for os. Hun bruger skamtoget som metafor for de faser, en medarbejder typisk går igennem på vej mod et sammenbrud. Samtidig beskriver hun de moralske konflikter, der ofte opstår som følge af forandringer og stort arbejdspres, fordi man oplever en konflikt mellem det, man gerne vil udføre og kan stå inde for, og de faktiske muligheder.

    Pernille Steen Pedersen fortæller om de to reaktionsmønstre på moralske konflikter, som ofte optræder i forhold til stress, og som hun igennem sin forskning har identificeret, nemlig den såkaldte problemløser-reaktion, hvor anerkendelse er knyttet til det at løse en opgave, og hvor skam knyttes til følelsen af ikke at præstere godt nok. Og relationsmester-reaktionen, hvor angst og skam er knyttet til ikke at være en vellidt del af arbejdsfællesskabet.

    Materialet ”En oplyst anerkendelsesrejse” er blevet til i et forskningsprojekt med tre kommuner og partssamarbejdet Fremfærd. Mette Bisbo fra Børnehuset Bifrost i Skanderborg Kommune har testet og været med til at udvikle værktøjerne. Hun fortæller i podcasten, at værktøjerne giver en anden vinkel på stress og skam og gør det nemmere at tale om tingene i en personalegruppe.

    I podcasten medvirker også HR-konsulent i Haderslev Kommune, Filip Christensen, der har afprøvet de dialogkort, der er en del af materialet. Podcasten er produceret af journalist Michael Christophersen.

    Link til Fremfærd: https://www.vpt.dk/fremfaerd

    Link til En oplyst anerkendelsesrejse: https://vpt.dk/nytperspektivpaastress.dk