Folgen
-
Timoteus undervisades i kristendom av sin mor Eunike och mormor Lois, i en tid då kvinnor inte fick studera religiösa skrifter. Och Jessicas farmor Elin skötte sin fjortonbarnsfamilj nästan helt själv, med sin varma och personliga relation till Jesus som främsta kraftkälla.
Vem är din viktigaste förebild - eller din hemskaste motbild? Och går det att vara en förebild för sig själv? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta!
Berättelsen om Eunike och Lois hittar du i andra Timoteusbrevet. -
När Eva följde sin kunskapstörst straffades hon med kroppsskam och förvisning. Eller… kan fikonlöven också handla om något mer än skambelagd sexualitet? I första avsnittet av poddens tredje säsong pratar Jessica, Anna och Maria om alla möjliga olika sorters fikonlöv vi tar till i olika lägen för att försöka skydda vår sårbarhet. Om behåar och botox, dräkter och slipsar, och om hur märkligt det kan kännas när ens yta inte längre ser ut som man på djupet känner sig.
Vilket är ditt mest älskade fikonlöv – och finns det några du skulle vilja lägga bort? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta!
Berättelsen om Eva börjar i Första Mosebokens tredje kapitel. -
Fehlende Folgen?
-
Rut valde bort sina egna trygga framtidsutsikter när hon lämnade sitt hemland för att följa sin utblottade svärmor Noomi. Valde hon bort sig själv av kärlek, av lojalitet – eller för att det var hennes öde? Prästerna Maria, Anna och Jessica tänker högt, fritt, vitt och brett kring predestination och fri vilja, skuld och tacksamhet, hälsoelitism, horor och madonnor... Och så lite om att följa kärleken från Östermalm till Gustavsberg.
Att välja sig själv är svårt nog. Är det ännu svårare att välja bort sig? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta!
Berättelsen om Rut och Noomi hittar du i Ruts bok. -
Lots hustru straffades för sin sorg, och hans döttrar tog till list för att få föda hans söner. Kan en sådan berättelse ha något alls att säga oss idag? Att den kan väcka snåriga och viktiga samtal blir i alla fall klart när prästerna Maria, Anna och Jessica brottas med Bibelns och historiens bilder av horor och madonnor, skuld och oskuld, frikostigt delade äpplen och sorgligt förtappade skrutt.
Du kan läsa om Lots hustru och döttrar i Första Samuelsboken, kapitel 19.
Undrar du över andra Bibeltexter som nämns? Hör av dig till @vilkakvinnorpodden på Instagram, så svarar vi! -
Är det inte dags att skaffa barn snart? Nähä, är du egoist, eller? Barnlöshet kommenteras, värderas och ifrågasätts ofta friskt och ohämmat. Många gånger av tanklöshet – men kanske inte alltid. När Första Samuelsbokens Hanna sörjer sin barnlöshet strör hennes svartsjuka rival mer än gärna salt i såren.
Vår djupaste längtan kan bli vår största sorg.Vad gör vi med smärtan när andra får det vi så gärna vill ha? Prästerna Maria, Anna och Jessica om taskighet och tacksamhet, barnfrihet och frågvishet. Och så något om hur sorgen kan vändas till kärlek, som hamnar där den allra bäst behövs.
Varför är barnlösheten så laddad? Hör av dig till @vilkakvinnorpodden på Instagram och berätta vad du tror!
Du kan läsa om Hanna i Första Samuelsbokens första kapitel.
-
Ondskefull, maktlysten, intrigerande, lynnig. Konungaböckerna i Bibeln sparar inte på krutet i beskrivningen av drottning Isebel, kvinnan som blev ett skällsord. Det är inte osannolikt att Konungabokens skräckkarikatyr användes för politiska syften - men nog är det något bekant med rädslan för en ohämmad kvinnlig kraft som inte låter sig kontrolleras? I veckans avsnitt pratar Maria, Jessica och Anna om hormoner och humör, skam och klimakterium, gråtmildhet och raseri. Och så något om det manliga klimakteriet, samt om teologiska samtal i otippade situationer.
Du kan läsa om Isebel i Första konungaboken, kapitel 16, 18, 19 och 21, samt i Andra konungabokens 9e kapitel.
Frågor, tankar, synpunkter?
Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta! -
Jefta försökte deala med Gud, och förlorade sin dotter. Och hennes kärlek till och lojalitet med sin far var starkare än hennes självbevarelsedrift. Hur stort inflytande har egentligen föräldrarelationerna över våra liv - och våra val av livspartners? Kanske väljer vi alla våra föräldrar, men måste det vara något dåligt?
Och hur bra blir det egentligen när vi själva försöker sätta lite press på Gud?
I sista avsnittet före sommaruppehållet gräver prästerna Maria, Anna och Jessica i föräldrarelationer, partnerval och tendenser till magiskt tänkande, med hjälp av berättelsen om Jefta och hans dotter i Domarbokens 11 kapitel.
Försöker du utsätta Gud för lite mild utpressning ibland, och hur mycket påminner din partner egentligen om dina föräldrar? Hör av dig till @vilkakvinnorpodden och berätta vad du kommer fram till, ha en ljuvlig sommar, så hörs vi i höst igen!
-
Vi vet inget om vad Sara kände när hennes make Abraham påstod att hon var hans syster, och lät farao ta henne till hustru för att rädda sitt eget skinn. Men vi vet att lojalitetens landskap är bra mycket knepigare att navigera i verkligheten än i teorin.
Är det verkligen alltid fel att försöka rädda sig själv? Och är det alltid rätt att beskydda dem som står en nära? Prästerna Maria, Anna och Jessica funderar kring svek och lojalitet med hjälp av Sara, Abraham, den tekniskt sinnade vaktmästaren Emil och en kyrkoherde på språng.
Har du lämnats med skammen av någon som inte vågat stå upp för dig? Och när hade du själv svårt att våga sist? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta!
Berättelsen om Abraham och Sara i Egypten hittar du i Första Mosebok, kapitel 12.
-
Om Delila vet vi nästan bara att hon tjatade ur sin älskare hans hemlighet och sålde den dyrt. Men vad är det vi inte vet? Andras ofullständiga berättelser om vilka vi är kan drabba oss som rena karikatyrer. Vad gör vi då? Och om vi inte kan göra något, hur står vi ut?
I åttonde avsnittet tar Maria Bjerle över poddrodret, och pratar med prästkollegorna Anna Johansson Blomberg och Jessica Holmgren om alla de olika roller vi får - och kanske skriver åt varandra.
Har andra ibland en bild av dig som du inte alls känner igen? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta!
Berättelsen om Delila och Simson hittar du i Domarbokens 16e kapitel, vers 4-22.
-
Det händer något i Abrahams hustru Sara när hon ser sin mirakelfödde son Isak leka med den äldre halvbrodern Ismael, slavflickans son. Det hjälper inte att Ismael kom till på Saras eget initiativ; de goda intentionerna förmår inte mycket när det upplevda hotet väcker tigermamman i henne.
Hur vi än växt upp, och vad för sorts familj vi än strävar efter att skapa, så når de biologiska relationerna djupt. Dynamiken mellan bonusbarn, plastpappor och styvmödrar kan väcka urkrafter som får oss helt ur balans. Och hur tillåtet är det att få barn sent, eller inte alls?
Att kanske inte ens vilja?Har du knepiga bonusrelationer, och vad gör du om tigermamman i dig börjar vakna?
Hör av dig till @vilkakvinnorpodden och berätta.
Berättelsen om Sara hittar du i första Moseboken 16 och 21. -
Avigajil möter sin andra make när hon avstyr ett blodbad genom att sopa bakom den första. I veckans avsnitt pratar Anna, Maria och Jessica om det medlande ledarskap många kvinnor hamnar i, och om hur det kan kännas att bli ordförande i en båtklubb utan att bry sig om båtar. Alls.
Händer det att du curlar framför eller sopar bakom? Och är det verkligen så accepterat att gifta om sig som vi tror?
Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta.
Berättelsen om Avigajil hittar du i första Samuelsboken 25:1-42. -
Att vara överbliven änka i första Mosebok är inte mycket till maktposition, men när Tamar inser att hon blivit lurad drar hon sig inte för att slå tillbaka med de vapen hon har.
Som präster och chefer har Anna, Maria och Jessica ingen brist på egna erfarenheter av hur kvinnors kraft och ledarskap kan provocera. Hur kommer det sig att kvinnor som jobbar målmedvetet för att påverka så ofta ses som manipulativa, medan män som gör samma sak kallas strategiska? Vilka känslor får synas, och hur mycket, och när? Och måste det verkligen handla om sex jämt?
Reagerar du olika på kvinnors och mäns makt? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta! Och om du vill läsa Tamars berättelse själv hittar du den i Första Mosebokens 38e kapitel.
-
Kvinnan som våldtas till döds i Domarbokens nittonde kapitel nämns inte vid namn. Hennes man verkar se henne som en ägodel han kan offra för att rädda sig själv, men när offret accepteras blir han dödligt kränkt och kräver hämnd å hela Israels vägnar. Vi vill gärna tro att vi idag står över hämnd och hedersvåld, men vad händer egentligen när vi blir rädda att förlora vårt värde i andras ögon? Och hur kan det gå så långt att vi vill skada dem som står oss närmast? Den grymma berättelsen om våldtäkten i Giva ger prästerna Anna, Maria och Jessica något att bita i, och de får hjälp av juristen Natalie Lunqvist att reda ut begreppen. Hur kan våldet nånsin verka hedervärt? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta vad du tror!
-
Pappas stora duktiga pojke - eller mammas egen lilla älskling? Berättelsen om hur Rebecka försöker vinna fördelar för sin yngste son på den äldstes bekostnad är kanske det obekvämaste poddtemat som prästerna Anna, Maria och Jessica hittills brottats med. Genom Rebeckas öde rannsakar de sig själva och varandra som både föräldrar och syskon, och försöker förstå ett av föräldraskapets största tabun.
Kan man älska sina barn olika? Eller kanske snarare... kan man låta bli? Hör av dig på Instagram till @vilkakvinnorpodden och berätta! Och om du själv vill läsa om Rebecka hittar du henne i Första Mosebokens 27e kapitel.
-
Längtan och lögner, svek och besvikelse, rivalitet och raseri...
Berättelsen om Rakel når in och petar i nästan samtliga av våra mörkaste vrår och mest smärtsamma sår. I detta avsnitt riktar Anna Johansson Blomberg tillsammans med prästkollegorna Maria Bjerle och Jessica Holmgren samtidsglasögonen mot triangeldramat mellan den vackra Rakel, hennes äldre syster Lea och deras gemensamma make Jakob.Du kan läsa om Rakel i Första Moseboken, kap 29-30. Klingar det lite mer bekant än bekvämt? Hör av dig och berätta på Instagram, där vi heter @vilkakvinnorpodden!
-
Skäms du ibland för nån annan? Det gör vi nog alla ibland - som om det inte vore jobbigt nog att skämmas för sig själv. I det här pilotavsnittet tittar prästen Anna Johansson Blomberg närmare på den ställföreträdande skämskuddens mysterium. Med sig vid spakarna har hon Mikal, som tyckte att hennes man kung David gjorde bort sig något alldeles fruktansvärt, och prästkollegorna Maria Bjerle och Jessica Holmgren.
Vill du dela med dig av tyck, tänk, idéer eller egna skämskuddar? Hör av dig, diskutera och följ oss på Instagram, där vi heter @vilkakvinnorpodden.