Folgen
-
Annemiek Groeneweg (26) is communicatieadviseur. Zij ervaart God op het Graceland festival, vertelt ze vanuit ‘de oase’, een plek voor verstilling en ontmoeting op het festivalterrein. Het is een plek om op te laden, met een vol hart en een leeg hoofd.
Graceland is een christelijk festival in Zeewolde waar Annemiek ontdekt wat muziek, theater, kunst en dans haar te zeggen hebben over God. De veelkleurigheid en diversiteit van alle mensen die er zijn maken het festival tot een vredige plek: “Het is fijn dat ik het niet alleen hoef te doen. We trekken samen op met onze vragen en misschien ons zeker weten en de wens om elkaar te vinden.”
-
Corina Nagel (40) is onderwijskundige én moeder. Zij ervaart God thuis bij haar kinderen, vertelt ze vanuit haar keukentafel in Westbroek. “Het gaat niet om deze keukentafel, of om de spullen die hier staan. Het gaat om de mensen die er wonen.”
Corina is moeder van vier jongens van 1 tot 18 jaar én twee pleegkinderen. “Dit is de plek waar we lief en leed delen. Waar iedereen vertelt wat hij heeft meegemaakt, waar we kletsen als het even niet zo lekker gaat en waar we de Bijbel lezen.”
In haar gesprekken met kinderen ervaart Corina God: “Kinderen en jongeren kijken vaak op een andere manier naar deze wereld en stellen overal nog vragen over. Dat vind ik geweldig aan het contact met mijn kinderen. Ze helpen mij om met hun frisse blik naar God en de Bijbel te kijken.”
-
Fehlende Folgen?
-
Sjoerd Muller (40) is een protestantse predikant bij Defensie. Hij ervaart God in rooms-katholieke kerken, vertelt hij vanuit de Onze Lieve Vrouwenkerk in Apeldoorn.
In de kerk wordt Sjoerd blij van het licht, de kleuren, de rust. En zijn aandacht wordt direct getrokken door de gebrandschilderde ramen met de heilige drie eenheid. Voor Sjoerd is schoonheid van de kerk belangrijk: “Hier verstil ik. Ik voel dat er iets is wat groter is dan dat ik ben. Het draait altijd al snel om mij, ik ben veel met mezelf bezig. Hier zegt God tegen mij dat er zoveel is wat mij te boven gaat.” Bij protestantse kerken moet een gebouw laagrempelig zijn, sober en multifunctioneel. Maar voor Sjoerd is het contrast met buiten belangrijk als hij God wil vinden: “Ik wil juist contrast hebben met de wereld eromheen. Ik moet op een andere plek komen, heilige grond betreden.”
-
Rozemarijn van ‘t Einde (31 jaar) is predikant en activist. Ze ervaart God in de natuur, in gesprekken met mensen maar ook op de meest lelijke plekken, vertelt ze vanaf de brug bij een raffinaderij van Shell in Rotterdam. “Ik ruik hier de verwoesting van de aarde, de uitstoot, de luchtvervuiling.” Dit is een ontzettend lelijke plek, en precies het tegenovergestelde van het koninkrijk. Maar juist daar is God. Hij nodigt mij uit om naast hem te zitten en mee te huilen.” Rozemarijn ziet de toekomst hopeloos in, maar koos er met anderen voor om de brug te blokkeren: “Dat gaf mij hoop, om samen met anderen in opstand te komen voor het leven.”
-
Lea Sies (32) is een echte Rotterdamse, maar voelt zich helemaal op haar plek in de oecumenische kloostergemeenschap Taizé in Frankrijk. Daar ervaart ze God namelijk heel dichtbij.
De kapel voor de vieringen straalt eenvoud uit. “Het lijkt een soort barak”, vindt Lea. Binnen ligt vaal tapijt op de grond. Nergens staan stoelen, iedereen zit op de vloer. Maar het oogt sfeervol: op het podium een groot gekleurd doek, overal brandende kaarsjes. Vanaf het podium zitten broeders in een lange strook naar achteren.
In 2022 kwam Lea voor het eerst in Taizé, als een van de duizenden jongeren die jaarlijks de kloostergemeenschap bezoeken. “Ik vroeg me af: hoe ervaar je ooit rust als er nog tweeduizend andere mensen zijn?”
Toch was dat precies wat ze vond. “Ik moest eerst erg wennen. Niemand leidt de dienst, je vormt met elkaar een gemeenschap die het samen doet.” Tijdens een viering wordt veel gezongen. De muziek raakt haar. “Eén regel zing je acht, negen keer. Daardoor kauw je wat vaker op een zin.”
“Ik ervaar rust en geborgenheid als ik daar zit, ik voel me gedragen”, zegt ze. “In de kerk wordt vaak veel ingevuld: hoe je moet leven, hoe je hoort te geloven. In Taizé is muziek en stilte, dat geeft ruimte om zelf te ervaren.”
“Misschien is God wel de stilte”, schrijft ze later op. “Misschien is Hij er gewoon en mag ik zijn.”
-
Jerke Setz (25) is gemeenteraadslid voor de ChristenUnie en kerkt bij Assen Zoekt. Hij ervaart God op een begraafplaats, vertelt hij vanuit natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext, waar zijn oma begraven ligt.
In de nieuwe Petrus-podcast ‘De Vindplaats’ vertellen mensen hoe en waarom zij God op bepaalde plekken ervaren. Elke week weer een nieuwe aflevering. petrus.protestantsekerk.nl/vindplaats
-
Waar vind je God? Op welke plaats word je door God gevonden? Dit is Vindplaats, de podcast van Petrus. Menno neemt je mee langs vindplaatsen: plekken waar mensen God vinden of waar God mensen vindt. Verwonder je. Abonneer je nu via Spotify of Apple en lees meer op petrus.protestantsekerk.nl/vindplaats