Folgen
-
Dieselmotoremissie, de rook die uit een dieselmotor komt, is schadelijk voor de gezondheid als je het inademt. Punt. Maar ondanks dat we dit eigenlijk al heel lang weten, wordt er in de Bouw & infra nog veel gewerkt met door diesel aangedreven materieel. ‘Maar weet je wat het kost om alle materieel te vervangen voor elektrische varianten’ ‘of we gebruiken apparatuur toch in de buitenlucht ’ zijn de meest genoemde argumenten om ze te blijven gebruiken.
Maar hoe schadelijk is Dieselmotoremissie oftewel DME nou echt? En wat is er allemaal mogelijk om je medewerkers te beschermen? Hoe ver is de sector met het verminderen van DME uitstoot? We praten er vandaag over met Jo Hoogendoorn, hoofd civiel materieel bij Ballast Nedam Materieel BV en Johan Timmerman, specialist arbeidshygiëne bij Volandis.
-
In deze podcast bespreken we alles wat er te halen valt voor werkgevers met Albert Kloosterboer en Mariette Stam. Beiden werkzaam als adviseurs duurzame inzetbaarheid bij Volandis. Want zeg nu zelf, al die voorzieningen klinken toch als een cadeautje voor werkgevers!
Albert en Mariette hebben beiden persoonlijk ondervonden hoe belangrijk het is om tijdig stil te staan bij je eigen duurzame inzetbaarheid. Ze kwamen niet alleen tot de conclusie dat er dingen moesten veranderen om hun pensioen te halen, maar hebben ook concreet dingen aangepast. Mede daardoor werken zij nu als gepassioneerde adviseurs voor werkgevers in de bouw- en infrasector.
-
Fehlende Folgen?
-
In de Bouw & Infra is het goed geregeld: preventiezorg (zoals het PAGO en de DIA) is in de cao’s opgenomen. Dit pakket wordt door de bedrijfstak gefinancierd en werkgevers hebben er weinig omkijken naar. Door een vinger aan de pols te houden, blijven werknemers niet onnodig met klachten rondlopen en kan actief aan een oplossing worden gewerkt. Dat klinkt goed, toch? We gaan de diepte in en ontleden we het cao-pakket individu gerichte preventiezorg. Wat is er dan allemaal al gefinancierd? Waar kun je als werkgever allemaal gebruik van maken? In deze podcast: Salomon Stam, Beleidscoördinator preventiezorg bij Volandis.
-
2023, the European year of skills! Je hoort ook steeds vaker over de skills based arbeidsmarkt. Een reactie hierop is het Digitaal Skills Paspoort. Deze podcast gaat over het Digitaal Skills Paspoort voor de Bouw & Infra. We kijken graag met je vooruit naar de ontwikkelingen als het gaat om de skills based arbeidsmarkt en we gaan het hebben over de ontwikkelingen van het Digitaal Skills Paspoort. Aan tafel zit Claudia Klarenbeek, specialist Digitaal Skills Paspoort bij Volandis.
-
Meer dan 60% van de werknemers in de Bouw en Infra gaat geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt met pensioen. Meer dan 60%! Dat is 6 op de 10 werknemers. Toch blijft het cao-pakket Individugerichte PreventieZorg soms onbekend bij werkgevers. Én juist dit pakket zorgt ervoor dat deze cijfers gaan dalen. Dit pakket is bedoeld voor werknemers die zich nog niet ziekgemeld hebben en je hoeft er als werkgever niks voor te betalen. Terwijl werknemers die zich ziekgemeld hebben het verzuimtraject ingaan waarbij de kosten voor de werkgever zijn. Waarom is het Individugerichte PreventieZorg pakket soms nog onbekend? En wat kan de werkgever precies inzetten om de werknemer duurzaam inzetbaar te houden?
-
Elk jaar gebeuren er honderden ongelukken met rolsteigers. De meeste medewerkers weten ook wel dat er ongelukken gebeuren. Maar dan is de gedachte: mij zal dat niet zo snel overkomen. Als het mis gaat, gaat het ook goed mis. Medewerkers lopen ernstig letsel op en komen thuis te zitten. Om dit soort ongelukken te voorkomen zijn er aanbevelingen gedaan in het A-blad Rolsteigers om het werken met rolsteigers zo veilig mogelijk te maken. Onlangs is dit A-blad vernieuwd met nieuwe regels voor kleine steigers.
-
De RI&E, risico-inventarisatie en -evaluatie, geen sexy onderwerp maar deze tool biedt veel kansen om de veiligheid binnen je bedrijf te vergroten. Al jaren schommelt het aantal bedrijven dat een RI&E heeft op zo’n 52%. Hoe groter de organisatie, des te vaker is er een RI&E. Waarom is zo’n RI&E nou zo belangrijk? En wat kost het je en wat levert het je op?
-
‘Homo! Ja, dat schalt hier geregeld over de bouwplaats, daar bedoelen ze niks mee hoor.’ Of “Zit John weer alleen. Ze vragen hem nooit mee om te lunchen. Daar ga ik me toch zeker niet mee bemoeien!” Dit soort dingen gebeuren in elk bedrijf. Maar vinden we oké, of vinden we dat niet oké. Deze podcast gaat over ongewenst gedrag op de werkvloer.