Folgen
-
Er zijn wel wat opties. Adoptie is er één. Pleegouderschap een andere. Maar Guy en Milan gaan voor een draagmoeder. Niét in België, want hier is er géén wettelijke regeling omtrent draagmoederschap. Zéker niet via schimmige Facebookgroepen en websites. Ze kiezen een draagmoeder in Californië. Daar is de wet erg strikt. Een verhaal van ups en downs, van twijfels, van hoop, van véél geld, van blije vrienden en boze columnisten, van onmisbare oma's en opa's, en van een prachtige zoon.
-
Joris Hessels praat met curator Marie Kympers over de expo 'Plastic fantastic?' in het Gentse Industriemuseum. Plastics worden wel eens dé uitvinding van het industriële tijdperk genoemd. Kunststoffen hebben een onmiskenbaar belang in allerlei sectoren. Van hartkleppen uit polymeer over computerchips tot plastic isolatiemateriaal. Toch heeft het onmisbare wondermateriaal een desastreuze impact op het milieu: plastic vergaat niet. Kunststof genoeg voor een expo en een boek.
-
Fehlende Folgen?
-
Joris Hessels praat met Heleen Vander Beken en Vincent Merckx over hun podcast 'Ons klimaat'. Wie bezorgd is over de klimaatverandering maar de hoop niet wil verliezen, hoort in die podcast bijvoorbeeld hoe we morgen misschien wel nog vlees eten, welke rol ons huisdier speelt, en wat muziekfestivals kunnen betekenen. Hoe surfen we zuiniger op het internet, hoe maken we onze kleerkast cleaner, en kunnen we vliegen zonder schaamte.
-
Joris Hessels praat met Lotte Houwink ten Cate over haar boek 'De mythe van het gezin.' Het gezin is de hoeksteen van de samenleving. Zo werd en wordt ons voorgehouden. Het biedt man en vrouw een vaste rol, en het is de beste thuis voor kinderen. Deze hedendaagse invulling van het gezinsleven bestaat echter minder lang dan we zouden denken, tegelijk leven steeds meer mensen alleenstaand. Houwink ten Cate toont aan dat morrelen aan de hoeksteen de maatschappij niet onderuit haalt.
-
Joris Hessels praat met Peter Doggers over zijn boek 'De schaakrevolutie'. Het schaakspel bestaat al meer dan 1500 jaar, en is nog altijd bijzonder populair. In zijn boek 'De schaakrevolutie' beschrijft schaakjournalist Peter Doggers de impact van het schaken op cultuur en wetenschap, en hij staat ook stil bij schaken als sport: dramatische partijen, de impact van AI en valsspeelschandalen.
-
Spiderman zou té veel voor de hand liggen. En is hij wel een échte held? Zo één waarnaar Frank D'Hanis op zoek gaat in zijn boek 'Held'?
De criteria zijn toch licht anders: een echte held is volgens de filosoof iemand die niét zwijgt, die durft te spreken of die door zijn handelen een verschil maakt, in een wereld van polarisatie en wraak.
Wie aan de vereisten voldoet, is Jan De Cock: de man die gevangenen bezoekt, en mensen aan het eind van hun leven, 'want iederéén doet ertoe'. -
60 afleveringen over 60 plekken waar je het decor van ons Bourgondisch verleden kan aanraken. Bart Van Loo trok zijn stoute schoenen aan, en vertrok op tijdreis. Hij waadde door de modder van het slagveld, beklom kerk- en kasteeltorens en steeg te paard. Van de ruïnes van de Sint-Baafsabdij in Gent waar Filips de Stoute trouwde met Margaretha Van Male tot het Spaanse klooster waar Karel V, 'de laatste Bourgondiër', stierf.
-
Annelies Moons praat met Greet Draye over 'Het Belgisch Bakboek Royal'. Dat bevat 150 recepten voor brood en brioches, ovenkoeken en koffiekoeken, taarten en tartelettes. Historica Greet Draye (Centrum Agrarische Geschiedenis Leuven) schreef de inleiding en vertelt de fascinerende geschiedenis van onze brood- en bakcultuur. Over de ontdekking van het rijzende deeg, de opkomst van de patisserie, en de comeback van het thuisbakken.
-
Annelies Moons praat met Natalie Welleman en Ivan Dierickx over ‘Reis door de Ruis’. Eén op de zeven mensen heeft er last van en toch weten die andere zes zelden wat het nu eigenlijk is en hoe het voelt: tinnitus is veel meer dan ‘nen tuut’ die je opliep door te dicht bij een luidspreker te staan. Er zijn veel oorzaken en veel gevolgen en daarover maakte ervaringsdeskundige Natalie Welleman de podcast ‘Reis door de Ruis’, ze praat daarin met lotgenoten en experts zoals audioloog Ivan Dierickx.
-
Annelies Moons praat met Dries Van Nieuwenhuyse over 'De Uil - een biografie' van Stephen Moss. Hij zegt 'oehoe', zit op een tak en jaagt ‘s nachts op muizen. Een bewering die klopt voor veel uilen, maar er zijn er ook die krijsen, insecten eten en hun nest maken in een konijnenhol. Hoewel wij mensen al duizenden jaren gefascineerd zijn door uilen, weten we er vaak niet veel over. Deze biografie van de uil(en), komt dus als geroepen.
-
Annemie Peeters praat met beide auteurs/vaders over kinderen die volwassen worden, over de horten en stoten op dat parcours, over vaderrollen die veranderen, over willen of niet, over hun eigen vaders en hun stempels, over lessen aan je kinderen en hun generatiegenoten, die er niet als lessen hoeven uit te zien. Beter niét.
En over de lessen die je van je kinderen leert: loslaten is plaatsmaken. Loslaten is geen ramp. Loslaten is vasthouden op lange termijn. -
Mannen waren de norm. In de politiek. Op maatschappelijke ladders. Ook in wetenschappelijk onderzoek. Maar als diagnoses gebaseerd zijn op mànnelijke symptomen en geneesmiddelen worden voorgeschreven voor mànnenlijven, lopen vrouwen gevaar. Bv: een hartinfarct manifesteert zich bij vrouwen heel ànders dan bij mannen. Omdat artsen de vrouwelijke symptomen niet herkennen, wordt een beginnend infarct bij vrouwen geregeld niet vastgesteld. Meer vben in het boek, een pleidooi voor gelijkwaardigheid.
-
Bruno Wyndaele praat met Anne-Goaitske Breteler over haar boek 'De laatste dagen van de dorpsgek'. De dorpsgek was doorgaans een kleurrijk figuur die wat eigenaardig was maar niet kwaadaardig en dus liet iedereen hem maar doen. Dat is het romantische beeld van mensen met een psychiatrische aandoening. Breteler graaft dieper en onderzoekt hoe plattelanders eeuwenlang zijn omgegaan met geestelijke gezondheid. Collectief zwijgen en uitbanning gingen er samen met gemeenschapszin en zorg dragen.
-
Bruno Wyndaele praat met Jelle Dehaen over zijn boek 'De terreur van het optimisme'. De revolutie eet haar eigen kinderen op. Dat is zeker zo voor de Franse Revolutie. De protagonisten konden niet lang genieten van de omwentelingen. De een na de ander vond de dood. U kent de grote namen: Marat, Robespierre, Danton. Maar u kent nog niet Manon Roland. Als een van de leidende figuren van de girondijnen beïnvloedde ze de politieke koers van de Revolutie. Jelle Dehaen haalt haar uit de vergetelheid.
-
Inge Vrancken sprak met Pulitzer Prize-winnaar Nathan Thrall over zijn boek 'Een dag in het leven van Abed Salama'. Het is het waargebeurde verhaal van een busongeluk met Palestijnse kleuters op de Westelijke Jordaanoever. In dat drama wordt duidelijk hoe het dagelijks leven voor Palestijnen onder de bezetting echt is.
-
Bruno Wyndaele praat met Inge Vrancken over het boek 'Een dag uit het leven van Abed Salama' van Nathan Thrall. Het waargebeurde verhaal van een busongeluk met Palestijnse kleuters op de Westelijke Jordaanoever. In dat drama wordt duidelijk hoe het dagelijks leven voor Palestijnen onder de bezetting echt is. Voor dit beklemmende boek kreeg Thrall de prestigieuze Pulitzer Prize. Inge Vrancken las het boek en kon Thrall interviewen.
-
Bruno Wyndaele praat met Sander Schimmelpenninck over zijn boek 'De domheid regeert'. Schimmelpenninck ergert zich mateloos aan de staat van het politieke debat. 'Hoe opzettelijke onwetendheid een politieke strategie werd', is dan ook de ondertitel van zijn boek. Domheid tast de democratie, de rechtsstaat, de wetenschap en de journalistiek aan. Daarom moet domheid als strategie worden ontmaskerd. Niet om mensen als dom ‘weg te zetten’, maar om te beschermen waar domheid het op gemunt heeft.
-
'Diva' betekent 'vrouwelijke godheid'. Men gaf de naam aan talentrijke sopranen in de opera, in de tijd van Puccini en Verdi. Toen was er nog geen énkele link met de veeleisende dramaqueens, die we vandaag met het woord associeren. Diva's waren charismatische, impressionante vrouwen. Eerst zangeressen. Later actrices als Lyda Borelli in de stille film en Sophia Loren en Claudia Cardinale in na-oorlogse films. Loren is 90 nu, Cardinale 86. Wie zijn de hedendaagse diva's, met het zelfde talent?
-
Jacotte Brokken praat met Veerle Segers over de podcast 'Zie mij'. In elke klas zitten drie kinderen die iets traumatisch hebben meegemaakt. Met die indrukwekkende boodschap begint de podcast 'Zie mij', waarin Veerle Segers op zoek gaar naar wat trauma met iemand doet. En naar wat wij allemaal kunnen doen voor kinderen die de pech hebben om ermee geconfronteerd te worden.
-
Jacotte Brokken praat met viroloog Kevin Ariën over de podcast 'Transmission'. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: misschien kwam je er al voor een vaccin tegen hepatitis of gele koorts. Het Instituut heeft ook een eigen podcast: 'Transmission', met verhalen over onderzoekers, virussen en infectieziekten. Vanuit het lab en vanop het terrein. De vraag is niet of er nog een pandemie komt, maar wanneer.
- Mehr anzeigen