Folgen
-
Na elf maanden reizen kom ik weer in België aan… Wat nu?
-
Een ontmoeting rond de sushitafel deed mij nadenken over reizen als ‘sociaal’ avontuur. Op reis vertrekken betekent dat je sowieso veel mensen zal tegenkomen en in contact zal komen met gebruiken of normen die je niet altijd gewend bent. Vanuit de Japanse Alpen vertel ik waarom Japan dit topic in mij losmaakt.
-
Fehlende Folgen?
-
Niemand wil het zijn, maar toch is iedereen het wel geregeld: een echte toerist. In deze aflevering praat ik over de evolutie van toerisme en hoe alles is kunnen uitdraaien op het commerciële massatoerisme dat we vandaag kennen. Ik denk ook na over nieuwere fenomenen als ‘overtoerisme’ en ‘revenge tourism’ en vraag me af of ik als toerist nog wel los van dit systeem kan reizen? Wel, natuurlijk zijn er oplossingen, die zijn er altijd! Over parende gorilla’s in Oost-Afrika, de eerste all inclusive ooit en noodkreten uit Hawaï.
-
Een jaar reizen is helemaal anders dan een paar weken op vakantie gaan, waarin je horizontaal chips dipt aan een infinity pool. De voorbije negen maanden was ik soms oververmoeid, overprikkeld of zelfs ongezond bezig. In een ongestructureerde travellifestyle is het soms moeilijk om de jetlags op een goede manier te verslaan. Elk land heeft nieuwe gerechten, desserts en snacks om te proeven. Hoe ga ik tijdens het reizen om met de relatie tot mijn lichaam? In deze aflevering praat ik over mijn ideale slaappatroon, de struggles met gezond en matig eten, sporten en de natuur als de perfecte omgeving om mezelf gezond te voelen.
-
Na een stevige zomerstop, ben ik terug! De voorbije maanden reisde ik samen met vrienden en familie door wel vijf verschillende landen. Intussen ben ik al acht maanden weg van huis. Maar is dat ook nog altijd mijn ‘thuis’? In deze aflevering denk ik na over mijn korte terugkeer naar België en over hoe ik dat thuisgevoel ervaar.
-
Voor de tiende aflevering (joepie!) deed ik een vragenrondje. In deze Q&A beantwoord ik alle vragen over reizen waarmee jullie nog bleven zitten. Wat als je een voedselvergiftiging krijgt? Welke verzekeringen moet je afsluiten? Wanneer kom ik terug? Hoe doe ik aan zingeving? Vanuit de Filipijnen stuur ik deze aflevering met veel plezier naar je toe.
-
De wereld is groot. Supergroot. Er valt zoveel te zien, te voelen en te ontdekken. In theorie kan je kiezen uit bijna 200 landen om naartoe te reizen. Ze hebben elk een eigen cultuur, natuur en trekpleisters. Hoe beslis je welke bestemming bij jou zal passen? Vanuit Saoedie-Arabië, waar ik een maand doorbracht, denk ik na over zoiets als ‘de perfecte bestemmming’. Bestaat die wel? Hoe kan je jezelf beschermen tegen de teleurstelling als je reis niet overeenkomt met de sprankelende beloftes uit de reismagazines? Welke hokjes vink je het best af vooraleer je je tickets boekt? SOS keuzestress bij het reizen!
NOTE: Ik probeer elke aflevering onder de 30 minuten te houden. Daarom vallen sommige nuances of informatie weg. Graag meer uitleg of info over een onderwerp? Laat gerust weten via [email protected]!
-
De maand ramadan in het buitenland doorbrengen? Ik raad het iedereen 100% aan, zowel moslims als iedereen die niet meedoet met het islamitische vasten. Het is een prachtige ervaring, vooral als je ervoor kiest te reizen naar een islamitisch land, waar het leven ’s nachts bruist en de call to prayer door te straten klinkt. Toch zijn er een paar dingen waar je best rekening mee houdt als je van plan bent om dit te doen. Van de weerapp checken tot je verblijf fiksen en een andere mindset: ik geef je, helemaal vanuit Saoedie-Arabië, al mijn tips mee!
NOTE: Door audioproblemen is het fragment over liefdadigheid verloren gedaan. Helaas, want de ramadan draait zeker rond delen met mensen die het minder hebben. Ik wil je dit deeltje informatie voor de volledigheid nog meegeven.
-
Spinnen, het vliegtuig nemen, hoogtevrees, schrik voor drukke plekken... Iedereen heeft wel een of andere angst of fobie. Het is eigen aan ons brein om situtaties waarin je geconfronteerd wordt met je angsten te vermijden. Ook ik struggle daarmee. In deze aflevering vertel ik over mijn olifantentrauma en over mijn andere fobie: slakken en wormen. Ik vertel vanwaar deze angsten komen en hoe er in meer tropische oorden mee omga. Deze aflevering is voor iedereen die niet op zolder durft te komen door de spinnen, geen boot durft te nemen uit angst voor de oceaan of bepaalde bestemmingen in Azië in Afrika vermijdt omdat... er olifanten zitten.
-
'How dare you?', klonk een stemmetje in mijn hoofd toen ik bezig was met de voorbereidingen voor mijn wereldreis. Reizen met het vliegtuig, extra afval produceren onderweg, trekkings doen in beschermd natuurgebied... Valt een wereldreis ecologisch nog wel te verantwoorden? Daar denk ik in deze aflevering over na. Het antwoord is alvast positief, als je het tenminste zo groen mogelijk aanpakt. Over greenwashing in het toerisme, hongerige zeeschildpadden en paardrijden tussen het afval. Duurzamer reizen doe je zo!
-
Rondreizen met één rugzak: het heeft z'n charmes maar is ook een grondige wake-upcall. Want weg zijn je uitgebreide kleerkast, tien paar schoenen waaruit je kan kiezen en plafondhoge boekenkasten. Tijdens je wereldreis leer je die materialistische mindset stilaan loslaten en maak je plaats voor minimalisme en creativiteit. En nee, je bent niet gedoemd om maanden in dezelfde broek en t-shirt rond te lopen. Nee, het wordt niet saai. Ja, enkele minder interessante dingen krijgen voorrang omdat je ze écht veel zal gebruiken. Ooit al gedacht aan een stekkerdoos, muggennet of herbruikbaar bestek? In deze aflevering geef ik je al mijn tips om je backpack zo goed mogelijk samen te stellen voor je grote reis.
-
Droom je ervan om lang te gaan reizen? Dan moet je op voorhand beslissen met wie je dat wil doen. Wil je backpacken met een vriend of vriendin? Of misschien met je partner? Of trek je er alleen op uit en wil je andere reizigers ontmoeten onderweg? In deze aflevering heb ik het over het verschil tussen ‘alleen zijn’ en ‘eenzaamheid’ op reis en over het ideaalbeeld rond solotrippen.
-
Naast je paspoort en je gezond verstand, heb je om te reizen natuurlijk ook een flinke som geld nodig. Hoeveel geef ik gemiddeld uit en aan welke dingen? Hoe probeer ik mijn budget onder controle te houden? In deze aflevering geef ik je tips om spaarzaam te reizen en denk ik na over de impact van geld op een wereldreis.
-
Tijdens mijn vorige reizen probeerde ik vooral vitamine D te scoren en tijd te maken voor quality time met familie en vrienden. Maar stilaan leerde ik dat het begrip 'reizen' ook iets anders kan betekenen. Het besef dat je je leven ook anders kan inrichten, gaf mij steeds meer zin om te vertrekken naar andere oorden, met andere culturen en gewoontes. Vanwaar komen die reiskriebels? Is die vertrekdrang iets typisch aan jonge generaties? Of zit er anno 2022 een diepere mentale betekenis achter?
-
Op 1 januari 2022 liet ik alles achter in België en vertrok zonder plan. Dit kan je verwachten in 'Wat een jaar reizen met je doet'.
-
Welkom bij Camilla Talks: 'Wat een jaar reizen met je doet'!