Anna Bergholtz Podcasts
-
Här får ni ta del av ett axplock från Solurets jubileum, som vi firade med en livepodd på Dieselverkstaden. Det blev en magisk och oförglömlig kväll som omfamnades av hela spektrat av känslor hos både åhörare och poddgäster. På scen fanns Sandra Signarsdotter, Charbel Gabro, Louise Hoffsten, Filip Lange, Thomas Mueller, Anna Bergholtz, Marcus Jardler och Mandy Rich. Åhörarna delade med sig av sina tankar och reflektioner som ledde till intressanta filosofiska samtal - i sann Soluret-anda!
-
Det finns stunder då det kan kännas enklare att stanna hemma än att ge sig ut och be om anpassningar för att man ska kunna delta på lika villkor – den bångstyriga blindskammen. Vi pratar med Eva Nilsson och Lars Karlström om hur den kan yttra sig och vad man kan göra åt den.
Blindskam är ett begrepp som Sofia Thoresdotter har myntat för att beskriva känslorna man kan ha inför den egna synnedsättningen. Före sommaren var Sofia gäst i Synpodden tillsammans med Emil Erdtman.
Vi har fått många reaktioner på det tidigare samtalet från er lyssnare. Vissa känner igen sig, andra har en annan syn på ämnet. Därför pratar vi nu vidare om blindskammen. Gäster i det här avsnittet är Lars Karlström och Eva Nilsson. Eva är blind sedan barndomen medan Lars har haft en gradvis tilltagande synnedsättning och varit blind sedan 25-årsåldern. De arbetar båda på Synskadades Riksförbunds rikskansli, Eva Nilsson med det internationella utvecklingssamarbetet och Lars Karlström med Synlinjen. Här reflekterar de över de här känslorna både yrkesmässigt och privat.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Ljudtekniker: Johan Häglerud
Det tidigare samtalet om blindskam sändes i Synpodden #9 och Synpodden #10.
Kontakta SynpoddenHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Vi träffar Josefin Bergstrand och Roland Gustavsson från Nätverket för synsvaga som pratar om hur vardagen ser ut när man är synsvag. Vad är utmaningarna, finns det några fördelar? Hur är förhållandet till den vita käppen och brukar ni berätta att ni ser dåligt i nya sammanhang? Dessa och andra frågor diskuterar vi i det här avsnittet av Synpodden. Vi pratar även med andra vice ordförande Tiina Nummi Södergren om hur stor plats synsvagefrågorna får inom Synskadades Riksförbund och hur hon ser på strategierna i framtiden.
Gå med i Nätverket för synsvagaFör er som är intresserade av att veta mer om Nätverket för synsvaga eller gå med i det, finns mer information på denna länk. Ni kan även höra av er till Maria Sjötång på e-post [email protected]
SynsimulatorSynpodden testar Synsimulator, en app som Synskadades Riksförbund har utvecklat för att ge seende en möjlighet att få se hur personer med synnedsättning kan uppleva sin omvärld. Appen simulerar sex olika typer av synnedsättningar: makuladegeneration, Grå starr, Grön starr eller glaukom, diabetesretinopati, Retinitis pigmentosa eller RP och ålderssynthet. Appen går att ladda ner på App Store för Iphone och Google Play butik för Android och den kostar ingenting.
Techpepp: mac vs pcTechpepp handlar om datasystem där vi jämför Mac och PC ur ett synrelaterat perspektiv, denna gång med fokus på att vara blind eller ha en grav synnedsättning. Ni hör Claudio Quitral, Madelene Fredriksson, Sandra Eriksson och Joakim Nömell.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
I detta avsnitt av Synpodden pratar vi med Nätverket för synsvaga som finns inom Synskadades Riksförbund. Vi träffar Josefin Bergstrand och Roland Gustafsson, som båda är engagerade i nätverket. Vi får veta varför det behövs ett nätverk, vad nätverket gör, vad du som är synsvag får ut av att vara med i det och vad som händer framöver.
Mer information om nätverket finns på srf.nu/om-oss/organisation/natverk/
Vill du vara med i nätverket? Varmt välkommen att kontakta sammankallande Maria Sjötång på telefonnummer 0702-506255 eller e-post [email protected]
Ett annat sätt att få stöd i sin synnedsättning är via ett nytt kontaktpersonsprojekt på Synskadades Riksförbund. Vi pratar med Lars Karlström, handläggare för Synlinjen, som berättar om projektet, vilken hjälp man kan få och hur man ska göra för att få en kontaktperson.
Vi får även följa med till Örebro och Ekeskolan, en specialskola för elever som har en synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning.
I avsnittets Techpepp jämför vi datasystem och skillnaderna mellan mac och pc om man har en synnedsättning. Här medverkar förutom Claudio Quitral även Madelene Fredriksson, Joakim Nömell och Sandra Eriksson. I denna första del av två på temat inriktar vi oss på skillnader i systemen om man är synsvag.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
I det här avsnittet diskuterar vi diskriminering på arbetsplatsen. Vi pratar med Marie-Louise Lindén som blev missgynnad på sin arbetsplats på en stor myndighet och valde att gå till facket för att få hjälp – och hon fick rätt! Arbetsgivaren backade och gav henne den utbildning hon behövde och som kollegerna redan hade fått. Vi får även ett samtal med Karin Lundin, chefsjurist på Akavia, som ger oss råd kring diskriminering på arbetsplatsen, vilka skyldigheter arbetsgivaren har och vad man kan få hjälp med av facket.
Därefter träffar vi Karl-Gunnar Roth på föreningen Blindas väl, som stöttar personer med synnedsättning till ett aktivt arbetsliv. Från Blindas väl kan du söka bidrag som hjälper dig i ditt arbete. Vi berättar hur man går till väga. Vill du veta mer, gå in på webbplatsen www.blindasval.se
I Techpepp ger Claudio Quitral tips om hur du kan hantera telefonsamtal med knappval. Det är ju många tjänster idag där du måste uppge ditt personnummer, en kod eller dylikt under samtalet och här finns det ett knep man kan använda sig av om man tycker det är besvärligt att knappa in koderna.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
I det här avsnittet fokuserar vi på träning och rörelse. Vi besöker Friskis & Svettis Tyresö och projektet En annan syn på träning, som är särskilt anpassat för personer med synnedsättning.
Funderar du på hur den trendiga racketsporten padel ser ut? Syntolken Helena Frank tar med oss till padelbanan. Vi får även höra hur folk är klädda på gymmen numera.
I Techpepp guidar Claudio Quitral oss i djungeln av aktivitetsarmband. Vi får veta vilken information man kan få och hur tillgängligheten fungerar på olika märken.
Vi pratar även om Vita käppens dag, som ju infaller den 15 oktober. Anna Bergholtz berättar om vad den vita käppen betyder för henne och hur det var att börja använda den när hon förlorade synen. Vi får även höra om några aktiviteter som några av Synskadades Riksförbunds distrikt och lokalföreningar planerar. Mer information om Vita käppen-aktiviteterna finns på vår webbplats.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Vi lyfter ämnet flerfunktionsnedsättning och får besök i studion av funkismorsan och författaren Anna Pella, högaktuell med nya boken Väntesorg. Annas dotter Agnes har en medfödd svår hjärnskada som lett till flera olika funktionsnedsättningar, och även synnedsättning.
I Väntesorg börjar Agnes bli äldre och ska ta klivet ut i vuxenlivet. Samtidigt blir hennes allt försämrade andning en påminnelse om att sanden i hennes timglas håller på att rinna ut.
Nätverket Synskadade flerfunktionsnedsatta
Mer information om Anna Pellas författarskap: https://nardulerstannartiden.se/Vi samtalar med Ingela Olsson, sammankallade i Synskadades Riksförbunds eget nätverk Synskadade flerfunktionsnedsatta, SFF. Vill du kontakta nätverket, mejla till: [email protected] eller gå med i Facebookgruppen Nätverk Synskadade flerfunktionsnedsatta https://www.facebook.com/groups/412094610295668
Synpodden på GöteborgsoperanVi bjuds på ett inspirerande möte med översättarparet Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson strax före premiären av operan Brudköpet som de översatt till Göteborgsoperan. Reportaget handlar om allt från berättelsernas kraft, fjärilarna i magen inför premiären till hur översättaryrket fungerar med en synnedsättning.
Techpepp om problem i iOS 16Techpepp fokuserar på problemen i Apples senaste uppdatering iOS 16. Det går utmärkt att mejla Apple på svenska om de tillgänglighetsproblem du upplever i dina Appleprodukter. Adressen är [email protected] Mejla gärna en kopia till [email protected] så kan vi lättare följa upp de problem som påträffas.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
I det här avsnittet gör vi avstamp i valet till riksdag, region och kommun som gick av stapeln den 11 september. Det har ju framkommit att Valmyndigheten har skickat ut ett felaktigt valmaterial till punktskriftsläsare som därigenom riskerade att rösta på ett annat parti än de avsett. Vi pratar med Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, för att få reda på vad som har gått fel och varför. Vi får även träffa Linus Johansson, som röstade i valet för första gången.
Margareta Persson är författare till boken Styvsystrar. Vi möter henne för ett samtal om kvinnor med funktionsnedsättning förr och nu.
Techpepp handlar om Apples höstevent och senaste IOS-uppdateringen 16.
Manifestationen En av allaArrangeras av föreningen FQ – Kvinnor och funktionshinder. Syftet är att manifestera att kvinnor med funktionsnedsättning är kvinnor – En av alla – och ska synliggöras och finnas med i arbetet för kvinnors rättigheter, för jämställdhet, mot våld och diskriminering. Det blir korta appeller, musik och gemenskap. Konferencierer: Isabel Ekman och Emm Åstrand.
Efterlysning av deltagare till forskningsprojekt
Datum: 2 oktober klockan 13–16.
https://kvinnor-funktionshinder.se/Deltagare sökes till ett forskningsprojekt om arbetslivet under covid-19-pandemin. Projektet syftar till att undersöka hur erfarenheterna från Covid-19 pandemin kan bidra till att förbättra förutsättningarna för personer med olika former av funktionsnedsättningar att delta i arbetslivet. Projektet drivs av Göteborgs universitet, Malmö universitet och forskningsinstitutet RISE. Forskningen har stöd från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE) och pågår under 2022–2024.
Mer information om projektet finns att läsa på projektets webbplats: https://dworklife.uni.mau.se/ (på engelska)
Anmälan: Jörgen Lundälv, projektledare, senast den 1 oktober 2022.
E-post: [email protected]
Uppdateringen till Apple IOS 16Vi har upptäckt några buggar kopplade till de svenska rösterna, särskilt hur de läser upp sifferuttryck. Den som har problem med att talsyntesen missar delar av sifferuttryck kan använda rotorn, ordval där man alltså läser ett ord i taget eller byta till ett annat språk, exempelvis engelska, när siffror ska läsas upp.
Grundproblemet är att Nuance som tillverkar de svenska talsynteserna vägrar att avhjälpa problemet. Det finns även för dem som använder andra skärmläsare, till exempel Jaws. Apple har dock gjort någon sorts temporär lösning, men ibland försvinner den. Den brukar komma tillbaka efter en tid. SRF har en pågående dialog med Apple om dessa problem och vi kommer att följa upp det i kommande Techpepp.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta Synpodden
Ljudtekniker: Jan DahlqvistHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
I Techpepp reder vi ut skillnader hos mobiltelefonernas operativsystem om man är synsvag, blind eller har en svår synnedsättning. Hur olika är Android och Iphones IOS?
I detta specialavsnitt av Synpodden har vi sammanställt två Techpepp om mobiltelefoner, som sänts i Synpodden #10 och #11. I det första inslaget fokuserar vi på skillnader i funktionalitet och användande när man ser litegrann och är så kallat synsvag. I det andra inslaget är fokus i stället på fördelar och nackdelar när man är helt blind eller har en svår synnedsättning. Som vanligt är det Anna Bergholtz som har träffat Claudio Quitral. Medverkar och resonerar kring detta gör även Robert Lindblom, Jeanet Kjöller och David Renström.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
-
Är du sugen på att kunna fjärrstyra hemmets apparater? Vill du med ett röstkommando kunna tända och släcka lampor, dra igång dammsugaren, få veta vad det är för väder ute eller när matbutiken öppnar? I detta specialavsnitt av Synpodden har vi sammanställt två Techpepp om Google Home, som sänts i två tidigare avsnitt under våren.
Det är Claudio Quitral som förklarar hur systemet fungerar och guidar oss till hur man går tillväga för att installera det i sitt hem.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
-
Hur skiljer sig de olika operativsystemen hos Iphone och Android? I Techpepp går vi igenom fördelarna och nackdelarna hos respektive operativsystem om man är synsvag. Vi får en genomgång av vårens dammode och herrmode och fortsätter samtalet om våra känslor inför att ha en synnedsättning, om ”blindskammen” och hur vi kan hantera den, i ett samtal med Sofia Thoresdotter, författare, terapeut och trubadur, och Emil Erdtman, doktorand inom tillgänglighetsfrågor.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Kontakta SynpoddenHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Samhällets normer och strukturer, hur påverkar det oss och synen på oss själva? I detta avsnitt av Synpodden pratar vi om våra känslor inför att ha en synnedsättning, om ”blindskammen” och hur vi kan hantera den, i ett samtal med Sofia Thoresdotter, författare, terapeut och trubadur, och Emil Erdtman, doktorand inom tillgänglighetsfrågor.
Vi pratar även om funkofobi och hur den kan motverkas tillsammans med vår systerorganisation Unga med synnedsättning.
📲 Techpepp handlar om ljudbokstjänster.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Arvsfondsprojektet Minska funkofobin: mer information om projektet finns på https://ungsyn.se/minska-funkofobin/
Kontakta SynpoddenHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
Anna tilldelades Magdalena Ribbings stipendium 2021 för sitt arbete mot diskriminering och för att människor med funktionsnedsättningar ska inkluderas i arbetslivet. Vad händer när min norm inte längre är normen? Får man säga funktionsnedsättning? Hur får vi någon att känna sig inkluderad?
-
Våren, hur ser den ut? Vilka vårblommor har slagit ut, i vilka färger pryder de markerna och vad är det som doftar så gott? Vad har folk på sig på stan? Vilka modefärger är i ropet nu? Syntolk Helena Frank målar upp bilder av våren. Det har varit Ledarhundens dag och det firar vi med att prata om ledarhundens betydelse.
Vi får även följa musikern, ståuppartisten och föreläsaren Johan Seige som skriver en bok om åren på 1980-talet då han fick acceptera att hans syn inte skulle bli bättre och hur det formade hans framtida liv.
📲 Techpepp svarar den här gången på era frågor.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Lyckan med en ledarhundFilmen "Lyckan med en ledarhund" från Sveriges Ledarhundsförare SLHF kan ni hitta på
https://youtu.be/zt2_N4TWPNs
Resor med SRF GOHela katalogen med årets resor finns på https://www.srf.nu/det-har-gor-vi/resor-med-srf-go/
Insamling till synskadade i UkrainaSynskadades Riksförbund, SRF, hjälper synskadade flyktingar från Ukraina. Bidragen förmedlas av den europeiska synskaderörelsen European Blind Union, EBU. Via EBU har vi samarbete med våra systerorganisationer i bland annat Polen. På så sätt kan vi säkerställa att hjälpen når dem som behöver den och att vi har full kontroll på pengar och hjälpinsatser.”
Du som vill bidra kan betala via plusgiro till 90 00 90-2 alternativt swisha till 90 00 902. Märk bidraget med ”Ukraina”.
Kontakta SynpoddenHar du synpunkter, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40.
-
I det nya avsnittet av Synpodden får vi följa med i skidspåret och prova ett nytt digitalt ledsagningssystem. Vi får också följa med på både en manifestation för synskadades rätt till färdtjänst och på Storytel Awards. Funderar du på vad du ska laga för mat under påskhelgen? Eva Hildursmark ger sina bästa förslag.
📲 Techpepp ger en guide till gester för iPhone.
Programledare: Anna Bergholtz och Monica Walldén
Ett nytt digitalt ledsagarsystem testades för första gången på en tävling under skidtävlingen Kimstadloppet som gick av stapeln utanför Norrköping en lördag i mars. Det är utvecklaren Olle Axelsson från Linköping som har tagit fram det här systemet, som har centimeterprecision i positioneringen och ger en fantastisk frihet till användaren.
Läs mer på https://nordic-evolution.com/
Påskmat med Eva HildursmarkHär kommer recept till det som Eva lagade i programmet:
Påsksallad1 dl pumpakärnor
1 tsk flingsalt
250 g gula körsbärstomater
1 väl mogen mango
4 avokado
0,5 rödlök
80 g babyspenat
100 g gula mangoldskott eller ruccola
färsk basilika
250 g minimozzarella
svartpeppar
Dressingen halv liten schalottenlök eller en liten bit rödlök
1 msk honung
0,5 dl balsamvinäger
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt, svartpeppar
Gör så här:
Börja med att rosta pumpafröna i en torr stekpanna tills det knäpper i fröna och doftar gott. Häll över dem på en tallrik, strö på flingsalt och låt svalna. Halvera körsbärstomaterna. Skala och skär mango och avokado i klyftor. Låt minimozzarellan rinna av. Tunnskiva rödlöken. Hacka basilikan. Gör dressingen genom att först blanda finhackad lök, honung och vinäger. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt och peppar. Lägg mango, avokado, minimozzarella, tomater, spenat, ruccola och basilika i en stor salladsskål. Precis innan salladen ska serveras stör du över pumpafrön och svartpeppar och ringlar över dressingen. Hasselnötsmousse1 burk, 250 g, rumstempererad mascarpone
1 dl rumstempererad Nutella
vispgrädde och hyvlad eller hackad mörk choklad till garnering
Gör så här:
Vispa ihop mascarpone och Nutella och fördela i 4 skålar eller glas. Ställ dem i kylen ca en timme. Låt inte moussen stå för länge i kylen, då blir den för hård. Toppa med vispad grädde och choklad och sedan är det bara att mumsa!Om du vill beställa kokboken Mat i mörker, mejla till Eva Hildursmark på: [email protected]
Boken finns på storstil, punktskrift och daisy.
Medlemmar i SRF Stockholms stad får ett ex gratis. Övriga SRF-medlemmar och privatpersoner betalar 200 kronor per ex. Institutioner betalar 300 kronor per ex.
- Mehr anzeigen