Buffett Podcasts
-
Specialavsnitt! Denna vecka går vi igenom de mest väsentliga delarna inom bolagsvärdering. Vi pratar om grunderna avseende värderingen kopplat till finansteori, hur vi resonerar själva, key insights från Buffett och Graham med mera. Vi pratar om fördelar och nackdelar med DCF:en, multipelvärdering och relativvärdering.
Glöm inte att gå in på https://pinpointestimates.com och lämna estimat på dina aktier och bolagen du följer. Då får du se vad andra investerare har för estimat på bolagen du äger!
Twitter: @AktiesnackPodd
Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Börsen har vänt uppåt och det finns en känsla av lite tunnare luft. Tre hajpade elektrifieringsbolag har rapporterat där en vinnare sticker ut. Dessutom diverse småbolag som underlevererat synas ned och lite kunskap från både Buffett och Lynch är värda att påminna sig om. Lyssna!
Börspoddens huvudsponsor är Skilling, besök dom på skilling.se
-
Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893
Redan när 2019 gick mot sitt slut började prognosmakare att förklara de glada dagarna för riskfyllde tech- och tillväxtaktier som räknade. En stundande svacka i konjunkturen skulle sätta p för trenden med låga räntor och centralbanksledda stödköp i marknaden, vilket möjliggjort för ovana investerare att slå index och rutinerade moguler med hästlängder, utifrån den grogrund som skapats för investeringskonceptet att ta så hög risk som möjligt i börs- och kryptomarknaden.
Tråkiga boomer-investerarmodeller, som utgick från Warren Buffetts fundamentala värdeanalyser, hade kallats döende samtidigt som nya, techfokuserade tillväxtförvaltare, gjort sig till namn att räkna med.
Men som ett dråpslag för siare om att gammal är äldst kom pandemiåren 2020 och 2021 och fick värdeinvesterare att slita sitt sista kvarvarande hår. Plötsligt var det ännu lättare att tjäna grova pengar på hutlösa äventyr i ett hyperexpansivt ränteläge som möjliggjorde stora lån att finnansiera hög risk till låg kostnad.
Ur detta unika börsklimat kom 2022 till sist, med avmattad pandemi, att bli ett sällan skådat dråpslag mot riskinvesterare, och med detta rörde sig också finansvärldens gråa eminenser tillbaka till börsgolvet med kassor uppumpade till rekordstorlek efter åratal av utdelningar som inte återinvesterats under rekordvärderingarnas tid.
Hade paradigmskiftet mot techonomin, med evig tillväxt som mål, varit ett falskt sådant eller skulle värdeinvesterarna somna in igen när ränteskräcken lagt sig och de nya unga namnen komma tillbaka ur dyn som var 2022 års techkrasch?
Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. -
Som boktiteln avslöjar är investeringar och börsen också temat i veckans bok: Jonas Bernhardssons ”Investera som mästarna”, en riktig favorit som i höst kommit ut i en omarbetad och uppdaterad version.
”Jag tycker att boken bara blir bättre och bättre”, säger John Skogman.
Författaren berättar om ett drygt dussin investeringsmästare som verkat de senaste hundra åren, deras strategi, personlighet och liv.
”I boken beskrivs bland hur dessa investerare är uppväxta och hur uppväxten haft för betydelse för deras investeringsstrategi”, säger Bokpoddens programledare Erika Eliasson. Flera av de tidiga mästarna, som Benjamin Graham, är färgade av den stora depression på 1930-talet, där de själva eller deras vänner och familj förlorade mycket eller allt.
”Att förlora pengar är förmodligen den bästa läxa man kan få som investerare. Och det är bra att göra det tidigt än att göra det sent, för det är väldigt lätt att tro att man är duktig när man egentligen bara haft tur”, säger John Skogman.
Dessutom saltar författaren med ett några riktiga avskräckande exempel, en gång upplyfta investerare som förlorat allt genom högmod, slarv eller extrem risktagning.
De positiva exemplen, mästarna, har en sak gemensamt: de är långsiktiga och de är disciplinerade. I övrigt varier deras strategier kraftigt.
”Det tycker jag är så kul med börsen, att det finns så extremt många olika sätt att tjäna pengar på, allt från att vara kortsiktig trader till att, som Buffett, aldrig sälja”, säger John Skogman.
Det är inte första gången John Skogman är gäst i Bokpodden. Förra gången, i avsnitt 40, valde han att läsa Peter Bevelins bok från år 2016 med den fantastiska titeln “All I Want To Know Is Where I'm Going To Die So I'll Never Go There”, som är ett citat av Warren Buffetts parhäst Charlie Munger. Och även denna gång är Buffett och Munger tydligt närvarande. Den legendariska investerarduon löper som en röd tråd i boken.
”Det väldigt tydligt att Jonas Bernhardsson gillar Buffett”, säger Bokpoddens andra programledare Erik Wahlin.
Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.
Avsändare: REDAKTIONEN
Fakta/
Publiceras: onsdag den 15 december 2021.
Veckans gäst: John Skogman.
Veckans bok: ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson (2021 års upplaga).
Förlag: Lind & Co.
Antal sidor: 275.
Utgivningsdatum: 1 september 2021.
Programledare: Erika Eliasson, styrelseledamot och rådgivare samt Erik Wahlin, journalist.
Bokpodden produceras av programledarna tillsammans med Breakit och kommer ut var fjärde vecka på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple.
-
Äntligen finns Spiltan noterad på börs där man kan köpa aktien i ISK. Vad är egentligen investeringsstrategin för detta investmentbolag och vad har förändrats sedan starten under 80-talet.
Veckans gäst är Per H Börjesson som var med och grundade, är storägare samt vd sedan 1997.
Vi pratar om diversifiera eller koncentrera portföljen. Hur spiltan gärna vill starta och investera i bolag tidigt. Vilka investeringar får man göra med hjärtat och sen givetvis en massa Buffett!
Lyssna in! -
Vi lyfter era lyssnarfrågor kring Preferensaktier, åsikter om politik och pressmeddelanden från mindre bolag på olämpliga tider.
Vi pratar dessutom Ericssons patent och Jocke går ut hårt och kallar Warren Buffett för överskattad. Alex är tillbaka efter en tid i skogen och det blir helt enkelt ett toppenavsnitt!