Karin Lövgren Podcasts
-
I detta avsnitt samtalar vi om hur vi kan tänka om begreppen manlighet/maskulinitet eller snarare maskuliniteter eftersom det finns flera olika. För att få en god plattform för samtalet inleder etnologen och lektorn på polisprogrammet Jesper Fundberg från Malmö universitet. Jesper grundar diskussion i den laddade kombinationen kön och makt. Prästen och författaren Kent Wisti sätter sökarljuset på vad han för sin egen reflektion av manlighet saknar i den offentliga debatten. Att det möjligen finns ett behov av att formulera oss på andra sätt för att röra oss vidare från 60- talets bilder av manlighet. Vi får även ett spännande inspel av lektor Karin Lövgren från Högskolan i Gävle. Hon talar om de skönlitterära skildringarna av manlighet och åldrande och som kan få oss att förstå, skapa insikt och ge perspektiv på livet. Hon har bland annat skrivit en artikel för Äldre i centrum baserad på böcker av Jörn Donner, Jan Myrdal och Ulf Lundell.Slutet av detta samtal kan sägas vara en början på ytterligare samtal. Kents frågeställning om att det saknas formuleringar för en bredare syn på manligheter vill vi komma tillbaka till i ett eller flera nya samtal.
-
Vi grottar ner oss i tanten; när blir vi tanter och varför är det ofta så negativt att kallas TANT?
Karin Lövgren är forskare och universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap på högskolan i Gävle. Hon forskar på ålder och genus, har koll på de flesta åldersmarkörer, upplever inte sig själv som tant och i sin garderobsforskning konstaterar hon att det är kläderna som är för små, inte vi kvinnor som har blivit för stora.
Vi får titta in i Ulrikas väldigt svarta garderob och Karin berättar hur tanten och klimakteriet beskrivs i tv-serier och i media.