Kyrkornas världsråd Podcasts
-
Hans och Gillis rivstartar med lyssnarmail! Vad gör kyrkornas världsråd och varför är den rysk-ortodoxa kyrkan utesluten eftersom den stöder Putin i Ukrainakriget? Vi bjuds även på nya boktips, uttryck och citat. Var kommer uttrycket ”Att fastna med skägget i brevlådan” ifrån?
Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!
-
I krig och kriser prövas människors samarbetsförmåga, vilken roll kan religionen ha och hur ska de religiösa ledarna agera?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Järva i nordvästra Stockholm skrev nyligen företrädare för flera trossamfund på ett gemensamt upprop för att få människor som bor där att våga ta kontakt med polisen för att vittna.
Vad kan de religiösa ledarna ha för inflytande i den här frågan?När den så kallade Backabranden inträffade i Göteborg 1998 dog 63 unga människor och det uppstod snabbt ett behov av ett samarbete mellan olika religiösa samfund.
Hör om erfarenheterna från det och vilka lärdomar man kan dra.Ett program om hur samarbete över religionsgränserna både kan vara inspirerande men samtidigt en utmaning.
röster i programmet:
Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges Kristna råd och ledamot i Kyrkornas världsråd
Fardosa Omar, verksamhetschef Rinkeby Folkets hus
Petri Kinnunen, frikyrkopastor från Tenstakyrkan
Nasir Ahmed Arif, imam i Aysha moskéen
Diamant Salihu, reporter Sveriges Television
Marika Palmdahl, präst i Göteborg
Fuad Colic, imam i Göteborgprogramledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reportrar: Lollo Collmar och Märta Kero -
Den här veckan går årets stora ekumeniska händelse av stapeln. Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder.I dagens avsnitt samtalar Magnus med Jan Eckerdal från Sveriges Kristna Råd. SKR översätter och bearbetar det internationella grundmaterialet för veckan som har arbetas fram av Kyrkornas världsråd och Vatikanen. Samtalet handlar om just enhet och mångfald.
-
Om ekoteologi och jakten på ett gemensamt klimatmål inom den interreligiösa rörelsen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Harry Månsus, baptistpastor, författare och ekoteolog utkom med sin banbrytande bok om kristen tro och jordens framtid, Shalom Jord!, år 1983, chockade han delar av den svenska frikyrkan. I detta avsnitt av Människor och tro berättar han om undergångsbudskapen som präglade hans unga år i frikyrkan.
- Jorden betraktades som en rivningskåk som vi, de fromma, snart skulle få lämna, säger Harry Månsus.
Idag ser det annorlunda ut. Den gröna religiösa rörelsen växer.
Inför FN:s stundande klimattoppmöte i Glasgow har ett stort antal religiösa ledare runtom i världen, bland dem Påve Franciskus, undertecknat ett gemensamt upprop till delegaterna.
Vi intervjuar rabbinen Yonatan Neril som genom boken Eco Bible vill visa hur Bibeln kan tolkas på ett klimatvänligt sätt.
Vi tecknar också ett porträtt av den muslimske filosofen Seyyed Hossein Nasr som av många ses som en av ekoteologins främsta inspiratörer.
I programmet medverkar även Henrik Grape, Kyrkornas världsråd och Tova Mårtensson, Svenska kyrkans unga.
Programledare: Thella Johnson
Producent: Anders Diamant
Reportrar: Lollo Collmar och Edgar Mannheimer