Margareta Lilja-Svensson Podcasts
-
Hajar och valar har fascinerat människor i alla tider. Fiskare har under tidernas lopp också ägnat sig åt att fånga dem. En av de mest kända böckerna om valfångst är Herman Melvilles "Moby Dick" från 1851 som läses än idag. Om försöket att fånga en håkärring, en jättehaj, berättar den norska journalisten och författaren Martin A. Stroeksnes i "Havsboken eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider". Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson har läst och förundrats.
-
I höst tar vi, Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson, nya tag med podden Älsklingsboken och vill påminna både oss själva och lyssnarna om vad vi vill med den. Som vanligt publicerar vi nya avsnitt varannan torsdag, varje avsnitt om två böcker cirka 25 minuter långt.
-
Landsbygden tar plats i Stig Claessons, Slas, och Lars Lerins författarskap, båda författare och konstnärer. En generation skiljer dem åt men intresset för landsbygdens avfolkning under 1960 och 1970-talen har de gemensamt, skildrat på olika sätt. Stig Claesson i romanen Vem älskar Yngve Frej och Lars Lerin i den rikligt illustrerade dokumentären om Arvid och Astrid i Värmland. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson diskuterar två älskade böcker.
-
Samtal om Cilla Naumanns vuxenbok Springa med året om klasskillnad, vänskap, svek och kärlek mellan föräldrar och barn. I ungdomsboken 62 dagar berättas händelserna bakom den tragedi som vuxenboken slutar med. Det handlar om skuld, sorg och tankar om döden. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson har läst två mycket tänkvärda böcker.
-
Paradistorg kallas sommarhuset i Ulla Isakssons roman med samma namn från 1973. Där vistas Kata, 53 år, varje sommar och dit kommer föräldrarna och syskonen med familj och vänner. I Elenore Holmgrens roman Sista sommaren (utkom 2021) åker 86-åriga Britta till sitt sommarhus Lindö för att en sista gång få njuta av det som varit hennes sommarparadis. Men i varje paradis finns en orm som stör friden. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson har läst två böcker med stora likheter men där problemen får helt olika lösningar.
-
Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson har läst Mikael Niemis bok Populärmusik från Vittula som utkom 2000 och ser vissa likheter med Willy Kyrklunds novell Ångvälten från 1948.
-
Berättelserna om hästen Vackra Svarten och hunden Buck fascinerar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson som läst om klassikern Vackra Svarten (Black Beauty, 1877)) av Anna Sewell och Jack Londons Skriet från vildmarken (1903). Utifrån Vackra Svartens perspektiv fångas tidsandan i slutet av 1800-talet i England medan hunden Buck upplever guldruschens hårda tillvaro i Alaska. Det handlar om synen på hur djur kan behandlas, om goda och dåliga ägare och om djurens rätt.
-
Den här gången handlar samtalet om Patrik Svenssons bok Ålevangeliet (2019), en innehållsrik bok om den sägenomspunna ålen som gäckar forskarna. Därifrån är inte steget långt till berättelsen Fiskafänget (1932) av Fritiof Nilsson Piraten och jakten på hornålen. Sigrid Frediksson och Margareta Lilja-Svensson har läst, fascinerats och förundrats.
-
I det här avsnittet samtalar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson (något förkyld) om två tankeväckande och inspirerande böcker om landsbygd och natur i dagens Sverige. Marit Kaplas bok Osebol innehåller intervjuer, nedkortade till diktformat, med människor i den lilla byn Osebol i norra Värmland. Erik Anderssons bok Hem innehåller 50 korta kåserier om lika många socknar i Västergötland.
-
Mordets praktik av Kerstin Ekman (utkom 2009) i möte med klassikern Doktor Glas av Hjalmar Söderberg från 1905. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson diskuterar likheter och olikheter mellan böckernas båda doktorer.
-
Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson samtalar om två isländska böcker där naturen har stor betydelse men utifrån skilda aspekter. I Bergsveinn Birgisssons roman "Brevet till Helga" (översatt av John Swedenmark) berättar brevskrivaren Bjarní om sin livslånga kärlek till Helga men också om sin kärlek till livet på den isländska landsbygden. I "Om tiden och vattnet" varvar den isländska författaren Andri Snaer Magnason biografiska fakta, klimatforskning och filosofi som ger perspektiv både bakåt och framåt i tiden.
-
Fredrik Sjöberg och Ester Blenda Nordström ger sig ut på äventyr på helt skilda sätt. Fredrik Sjöberg jagar blomflugor hemma på Runmarö, Ester Blenda ger sig iväg ut i vildmarken. Ändå mötas de två i Fredrik Sjöbergs bok Flugfällan och Fatima Bremmers biografi Ett jävla solsken om Ester Blenda Nordström. EBN gifte sig nämligen med André Malaise uppfinnare av den flugfälla som Fredrik Sjöberg skriver om i sin bok. Samtalar om dessa två böcker gör Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson.
-
Sigge Stark (pseudonym för Signe Björnberg) och Birgit Th. Sparre var två produktiva författare som skrev för att försörja sig. Deras romaner var de mest lästa och älskade men föraktades av recensenterna. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson samtalar om dessa två intressanta författarliv.
-
I det här avsnittet samtalar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson om Alex Schulmans bok "Bränn alla mina brev"(2018) och Elin Cullheds bok "Eufori" (2021), två böcker som båda bygger på verkliga personer och händelser. Allan Schulman har forskat i sin mormor Karin Stolpes kärlekshistoria med Olof Lagercrantz på 1930-talet och Elin Cullhed spinner sin berättelse utifrån poeten Sylvia Plaths äktenskap med författaren Ted Hughes.
-
Inför kommande säsong botaniserar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson i den rika floran av trädgårdsböcker.
- Mehr anzeigen