Molle Podcasts
-
Äntligen torsdag, I dagens avsnitt går vi igenom spelarkontrakt, vad får man egentligen för ersättning om man är caddie, vilken sponsring yta är värd mest pengar. Molle berättar en rolig anekdot när han spelar en runda golf med 3 st Europa tour spelare. Vilken längd på drivers är standard och vad ska man tänka på?
Följ oss på sociala medier @klubbansfel -
I dagens avsnitt går vi igenom årets första riktiga tävling på PGA touren med klubbsläpp och spelarbyten! Molle berättar om hur han fick ihop föräldraledighet och massor av golf. Vi går även igenom speltips som kan revolutionera ditt golfspel och ta det till nästa nivå!
Följ oss på sociala medier @klubbansfel -
I dagens avsnitt diskuterar vi olika teorier av rätt & fel och motsägelsefulla tips. Fritte avslöjar den absolut rakaste drivern från tee. Vi fördjupar oss i vår passion till skaft. Molle berättar om när han var på The masters med Alex Noren.
Följ oss på Instagram @Klubbansfel -
Fritte och Molle dissekerar golfbollen i dagens avsnitt, den absolut viktigaste delen i din golfutrustning enligt Tiger Woods. Fritte fördjupar sig i spinnloft och förklarar hur du kan kontrollera den bättre.
God Jul golfvänner / Fritte & Molle
Följ oss på Instagram @Klubbansfel -
Fritte och Molle går igenom förhållningsregler vad som gäller när man beträder en golfbana. Vi går igenom Tigers senaste jippo tävling The Match. Molle bjuder på hemligheter om sitt Tiger beroende. Fritte avslöjar sjuka storys. Avslutar med en hemlig överraskning!
Följ oss på Instagram @Klubbansfel -
ÄNTLIGEN Torsdag! Fritte avslöjar hemligt recept för att öka din slaglängd. Molle har köpt ny klubba i vanlig ordning som utvärderas och diskuteras.
Kontakt instagram:
@Klubbansfel -
Vilken otrolig svensk ultrahelg! I Thailand tog Ida Nilsson VM-silver på lång trail och Emilia Brangefält VM-brons på kort trail. I Borås slog Sophia Sundberg svenskt 6-timmarsrekord i sin ultracomeback. Och mellan Båstad och Mölle har det varit Kullamannen by UTMB, en del av UTMB World Series.
Anna Carlsson gästar som bisittare. Vi nämner även förra helgens Rödvinmyrans Terränglopp och helgens lopp på Huddingeleden.
Stöd bevakningen av svensk ultralöpning: ultramarathon.se/patreon
-
Sponsorer:
Presenteras av Rullskidcenter
https://www.rullskidcenter.se/Idre Fjäll
10% på Idre Fjällmaraton med koden "LAGOMKON"
http://idrefjall.se/ / https://idrefjallmaraton.se/Hoka One One
"LAGOMHOKA20" ger 20 procent på skor från Hoka One One på
https://therunningcompany.se/Båstad Mölle
60 km vacker rullskidåkning med Ramudden på startlinjen
https://www.bastad-molle.se/Glöm inte:
www.trumpetwool.com/ / https://wickstromcoaching.com/ -
När järnvägen byggdes ut i Sverige på 1800-talet skapade det möjligheter för turistandet för fler än adelsmän. Badorter som Mölle i Skåne, som tidigt blev en internationell destination, fick sin järnväg till den närliggande orten Höganäs år 1885. Ännu viktigare för turismen blev den norra stambanan till Dalarna och senare Jämtlandsfjällen och Lappland.
Järnvägen, som kom flera decennier senare till Sverige än övriga Europa, blev en succé direkt. Jonsered någon mil utanför Göteborg blev år 1856 ett av de första utflyktsmålen som de första svenska järnvägsresenärerna besökte. Första månaden efter invigningen av sträckan Göteborg-Jonsered hade 4 000 människor testat att flyga fram i 40 km/h. Jonsered låg naturskönt vid sjön Aspen och det byggdes en restaurang på platsen för förfriskningar och måltider.
Den norra stambanan som började byggas under den senare delen av 1800-talet fick en stor betydelse för turismens utveckling först i Dalarna och senare i Jämtland och Lappland.
Järnvägen gjorde det möjligt för en uppåtsträvande borgarklass att besöka fjällen först i Jämtland och senare i Lappland.
Utomlands startade tågturismen ännu tidigare. När frikyrkopastorn Thomas Cook år 1841 organiserade en utflykt med tåg för 500 personer från Leicester till den närbelägna staden Loughborough blev det starten på ett av världens största resebolag.
Semester för flertalet kom först när den första svenska semesterlagen infördes 1938, som gav arbetstagare två veckors betald ledighet per år. När den vanliga arbetarens fick semester fanns det en stor oro för att hen mest skulle lata sig. Idealet var tidigt friluftsliv och även arbetarrörelsen ville se skötsamma arbetare på semester.
Under 1950-talet blev den amerikanska företeelsen camping allt vanligare i Sverige. Många arbetsplatser och organisationer arrangerade semestrar för sina anställda eller medlemmar. Med tiden fick allt fler svenskar fick råd att resa utomlands, till en början med buss, färja och tåg.
De första charterresorna med flyg kom på 1950-talet och gick till Spanien. Med tiden kom kommersiella företag att ta över semesterarrangerandet framför organisationer. Under 1960- och 70-talen ökade antalet husvagnar stort, i takt med att bilismen växte i Sverige. Samtidigt kom charterresandet igång på riktigt. Det närmast maniska flygandet kom med lågprisflygets framväxt på 1990-talet.
I reprisen av det nymixade avsnitt 55 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Per J Anderson, journalist och snart aktuell med boken Ta tåget samt docent Lena Eskilsson, idéhistoriker vid Umeå universitet.
Bild: Svensk tredjeklass vagn av konstnären Oscar Stenvall. Public Domain.
Pianomusiken i programmet är låten Escovado av Ernesto Nazareth som är under public domain, Wikipedia.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Regissören Amelie Nörgaard om sin barndoms hemstad, och sin samtids tillflyktsort – Mölle.
-
I denna podcast är vi på plats i aktuella Halmstad och pratar med Jan Olov Molin och Alex Persson, mest surr om jobbet som referent. Vilket referat från Sprintermästaren ger Mårten och Alex rysningar? God lyssning!