Radikalism Podcasts

  • Är homosexualitet en permanent läggning, eller är homosex en handling? Frågar man Michel Foucault så är det åtminstone en sentida uppfinning att kategorisera människor utifrån sexuell läggning som något beständigt. Innan det sena 1800-talet fanns det människor som ägnade sig åt sex med människor av samma kön, men det ansågs inte som en egen kategori av människor. Är det ett framsteg att vi i dag delar upp människor i enlighet med deras sexuella preferenser?

    Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.

    Sedan det sena 1800-talet har mycket hänt på den sexuella fronten. I ett kapitel i den nya antologin Radikalism och avantgarde : Sverige 1947-1967 (Timbro) beskriver Oscar Swartz hur oerhört snabbt förändringen gick i och med den sexuella revolutionen på 60-talet. Och därefter har det fortsatt på samma vis.

    Men även de sexuella minoriteterna förändras. Den stora kampen handlade från början om homosexuella, i dag har det vuxit till paraplybegreppet HBTQIA+. Får alla plats? Och varför är det viktigare för vissa än andra att definiera sig med sin sexuella läggning? Och varför är homosexuella män så överrepresenterade i kulturen, både nu och tidigare? Och vad är drag queens för kulturfenomen?

    Med mig för att diskutera detta har jag två gäster. Torbjörn Elensky är författare, kulturskribent och dramatiker (och redaktör till ovanstående antologi). Oscar Swartz är IT-entrepenör och samhällsdebattör, grundade Bahnhof 1994, och var även med och grundade tidningen QX.

    Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe
  • Mellan 1947 och 1967 förändras Sverige i grunden. Teknisk, social och politisk utveckling stöper om samhället. Rekordårens välstånd och framåtanda möjliggör stora förskjutningar när invanda föreställningar utmanas.

    Vilken utveckling föregick de två decennierna före märkesåret 1968? Vilka personer möjliggjorde den? Och hur gick det egentligen till avantgardet blev mainstream?

    I veckans avsnitt tar vi utgångspunkt i den nya antologin Radikalism och avantgarde: Sverige 1947-1967 (Timbro förlag). Det handlar om folkhemmets radikaler, den skandinaviska estetiken, begreppet radikalism och mycket mer. Gäst är Christian Abrahamsson, doktor i kulturgeografi och en av bokens redaktörer. Programledare är Amanda Broberg.