Stanford University Podcasts
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Biden uppges ha svurit upprört över Kamala Harris inkompetens i gränsfrågan; Ron DeSantis vann många demokraters röster; Kyrsten Sinema kräver att Title 42 finns kvar i nya federala budgeten; Få gäster på Brittney Griners homecoming; Professor i North Carolina stämmer sitt universitet för woke-politik; Biden har betalat utländska journalister pengar för att skriva positivt om hans klimatpolitik; Medial obalans är ett problem; Biden skickar patirotsystem till Ukraina; Trumps skattedeklaration offentliggjord; Stanford University har släppt guide för att undvika ”skadligt” språk; Öppet prat om politik i Arizona; Bidens team försvarar att man vill göra illegal invandring enklare genom att avskaffa Title 42; Arizonas guvernör måste flytta containrarna vid gränsen; Texas nationalgardé har anlänt till El Paso; Afghansk migrant våldtog treåring och kommer nu att utvisas till Afghanistan; stora problem för amerikanska julresenärer; Kamala Harris skyller gränsproblematiken på republikanerna.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Här kommer ännu ett avsnitt om kallbad. Den här gången pratar vi om effekterna på den fysiska prestationen. I och med det här är jag färdig med kallbad i podden och nästa gång kommer något helt annat.
Andrew Huberman är en amerikansk hjärnforskare och professor i neurovetenskap vid Stanford University. Han forskar bland annat på neuroplasticitet.
Podcast Huberman Lab. Avsnitt nr 66, Using Deliberate Cold Exposure for Health and Performance.
-
Här kommer fortsättningen om kallbad. Vi går in på de mer direkt fysiologiska effekterna. Fokus ligger dels på att vi omvandlar vita fettceller till beiga eller bruna och hur vi maximerar den omvandlingen, dels på hur vi ökar dopamin och maximerar effekten av det.
Återigen, de fysiologiska effekterna påverkar också det mentala i oss. Och tvärtom.
Välkommen!
Andrew Huberman, hjärnforskare och professor vid Stanford University.
Podcast Huberman Lab, Using Deliberate Cold Exposure for Health and Performance -
Många är vi som har börjat duscha och bada kallt. Det känns bra ju! Här får du veta varför.
Om vi på rätt sätt lär hjärnan att hantera (den positiva) stressen från kallvatten, kan vi klara livets stressorer bättre. Vi kan också träna vår interoception, det vill säga förmågan att lyssna inåt.
Välkommen till ännu ett spännande avsnitt.
Andrew Huberman är en amerikansk hjärnforskare och professor i neurovetenskap vid Stanford University. Han forskar bland annat på neuroplasticitet.
Podcast Huberman Lab. Avsnitt nr 66, Using Deliberate Cold Exposure for Health and Performance.
-
”Först säger de att du är galen, sedan slåss de mot dig och sedan förändrar du plötsligt världen". Så lyder Elizabeth Holmes mest kända citat. Det anspelar på Steve Jobs – och alla andra visionärer i Silicon Valley – som trotsat sina belackare och visat att de går att att tänka nytt och annorlunda.
Devisen är i många fall avgörande, men kan även vara försåtlig. Storyn om Theranos visar ju faran med den tystnadskultur som ofta råder inom techbolag som bränner högoktanigt riskkapital i jakten på en vision som ska nås till varje pris. Granskningar av fiaskon som Wework, men även framgångar som Uber och Facebook FB -0,59% , rymmer liknande, varnande exempel om riskerna med detta sätt att bygga bolag.
Elizabeth Holmes egen vision kretsade som bekant kring ett ”mikrolab” som skulle ge mängder med träffsäkra diagnoser med bara några droppar av patientens blod. I en värld där flera provrör blod behövs för motsvarande resultat lät det till en början för bra för att vara sant. Men storyn var för bra för att synas på vetenskapliga grunder. Holmes var ju en ung, ambitiös och idealistisk entreprenör som hade hoppat av Stanford University i Kalifornien för att följa sin dröm.
”Storyn visar hur viktigt det är med källskydd – och farligt det kan bli när visionen plötsligt trumfar verkligheten.”
Med tiden lyckades hon locka investerare som Rupert Murdoch, Betsy DeVos och Carlos Slim att satsa över en miljard dollar på Theranos. Värderingen pumpades upp till hela 9 miljarder dollar och två av USA:s tidigare utrikesministrar, George Shultz och Henry Kissinger, satte sig i bolagets styrelse.
Idag är Elizabeth Holmes skapelse värd noll kronor och hennes dröm ses återigen som en fysisk omöjlighet. Under måndagen dömdes hon för bedrägeri och riskerar nu 20 års fängelse.
Den utdragna, hårt bevakade rättegången är en seger för Silicon Valleys investerare eftersom den förtydligar gränsen mellan förhoppningar och lögner. Detta bör underlätta när affärsänglar och riskkapitalbolag kräver transparens – och ha en avskräckande effekt för bolag som letar genvägar i jakten på sitt mål.
Men rättegången är även en seger för journalistiken. Alla som läst John Carreyrous bok Bad Blood (Ont Blod på svenska) vet vilket enormt arbete som krävts för att kartlägga denna svindlande bluff. Hans arbete började redan 2015 med en serie grävande artiklar i The Wall Street Journal, och vilar till stor del på vittnesmål från anonyma källor från insidan. Dessa har i många fall skrivit på sekretessavtal och tvingats ta stora risker för att berätta sanningen med Theranos advokater hack i häl.
Ett exempel är visselblåsaren Tyler Shultz, barnbarn till styrelseledamoten George Shultz, som under sin korta tid på Theranos upptäckte förfalskad forskning och bristande kvalitetskontroller. När han uppmärksammade ledningen på detta i ett mejl röt de tillbaka, vilket fick honom att säga upp sig. Sedan följde ett Kafkamässigt händelseförlopp som visar hur långt Elizabeth Holmes och hennes partner Sunny Balwani var redo att gå för att tysta kritiken som kom inifrån bolaget.
Ett annat exempel är Erika Cheung, en före detta Theranos-medarbetare som varnade ledningen att företagets egenutvecklade teknologi inte var tillförlitlig nog att använda på patienter. Hon var ett nyckelvittne i rättegången.
Alla journalister som granskat stora techbolag vet hur frustrerande det kan vara att försöka hitta källor som kan berätta om livet på insidan. Sekretessavtal är vanliga. Medarbetare är i regel mycket lojala, även efter de lämnat bolaget. Många har dessutom blivit miljonärer på sina aktieoptioner. Bakom dem står grundare som motverkar snokande murvlar – och istället jobbar för att sätta agendan själva i välregisserade intervjuer och egna kanaler i sociala medier.
Att framgångsrika techgrundare är övertygade om sin egen förträfflighet är kanske inget man kan hålla emot dem. De måste ju våga riskera allt – och orka driva igenom visioner som ingen annan lyckats genomföra. Men som granskningen av bolag som Theranos och Wework visar är det sällan bra att vara oemotsagd. Det gäller för övrigt även framgångssagor som Facebook och Uber. (Tips: läs Mike Isaacs bok Super Pumped om Uber. Det är en av de roligaste, mest träffsäkra skildringar av Silicon Valley-kulturen jag läst!)
Techbolagen är ju vår tids industrikoncerner. De präglar vårt arbetsliv, vår sjukvård, vad våra barn gör på fritiden och hur vi tar till oss information, falsk som äkta. De måste gå att gräva runt och ifrågasätta. Vi har journalister att tacka för att Theranos-bluffen avslöjades i tid, innan riktigt många patienter far illa. Storyn visar hur viktigt det är med källskydd – och farligt det kan bli när visionen plötsligt trumfar verkligheten."
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
”Först säger de att du är galen, sedan slåss de mot dig och sedan förändrar du plötsligt världen". Så lyder Elizabeth Holmes mest kända citat. Det anspelar på Steve Jobs – och alla andra visionärer i Silicon Valley – som trotsat sina belackare och visat att de går att att tänka nytt och annorlunda. Devisen är i många fall avgörande, men kan även vara försåtlig. Storyn om Theranos visar ju faran med den tystnadskultur som ofta råder inom techbolag som bränner högoktanigt riskkapital i jakten på en vision som ska nås till varje pris. Granskningar av fiaskon som Wework, men även framgångar som Uber och Facebook FB -0,59% , rymmer liknande, varnande exempel om riskerna med detta sätt att bygga bolag. Elizabeth Holmes egen vision kretsade som bekant kring ett ”mikrolab” som skulle ge mängder med träffsäkra diagnoser med bara några droppar av patientens blod. I en värld där flera provrör blod behövs för motsvarande resultat lät det till en början för bra för att vara sant. Men storyn var för bra för att synas på vetenskapliga grunder. Holmes var ju en ung, ambitiös och idealistisk entreprenör som hade hoppat av Stanford University i Kalifornien för att följa sin dröm. ”Storyn visar hur viktigt det är med källskydd – och farligt det kan bli när visionen plötsligt trumfar verkligheten.” Med tiden lyckades hon locka investerare som Rupert Murdoch, Betsy DeVos och Carlos Slim att satsa över en miljard dollar på Theranos. Värderingen pumpades upp till hela 9 miljarder dollar och två av USA:s tidigare utrikesministrar, George Shultz och Henry Kissinger, satte sig i bolagets styrelse. Idag är Elizabeth Holmes skapelse värd noll kronor och hennes dröm ses återigen som en fysisk omöjlighet. Under måndagen dömdes hon för bedrägeri och riskerar nu 20 års fängelse. Den utdragna, hårt bevakade rättegången är en seger för Silicon Valleys investerare eftersom den förtydligar gränsen mellan förhoppningar och lögner. Detta bör underlätta när affärsänglar och riskkapitalbolag kräver transparens – och ha en avskräckande effekt för bolag som letar genvägar i jakten på sitt mål. Men rättegången är även en seger för journalistiken. Alla som läst John Carreyrous bok Bad Blood (Ont Blod på svenska) vet vilket enormt arbete som krävts för att kartlägga denna svindlande bluff. Hans arbete började redan 2015 med en serie grävande artiklar i The Wall Street Journal, och vilar till stor del på vittnesmål från anonyma källor från insidan. Dessa har i många fall skrivit på sekretessavtal och tvingats ta stora risker för att berätta sanningen med Theranos advokater hack i häl. Ett exempel är visselblåsaren Tyler Shultz, barnbarn till styrelseledamoten George Shultz, som under sin korta tid på Theranos upptäckte förfalskad forskning och bristande kvalitetskontroller. När han uppmärksammade ledningen på detta i ett mejl röt de tillbaka, vilket fick honom att säga upp sig. Sedan följde ett Kafkamässigt händelseförlopp som visar hur långt Elizabeth Holmes och hennes partner Sunny Balwani var redo att gå för att tysta kritiken som kom inifrån bolaget. Ett annat exempel är Erika Cheung, en före detta Theranos-medarbetare som varnade ledningen att företagets egenutvecklade teknologi inte var tillförlitlig nog att använda på patienter. Hon var ett nyckelvittne i rättegången. Alla journalister som granskat stora techbolag vet hur frustrerande det kan vara att försöka hitta källor som kan berätta om livet på insidan. Sekretessavtal är vanliga. Medarbetare är i regel mycket lojala, även efter de lämnat bolaget. Många har dessutom blivit miljonärer på sina aktieoptioner. Bakom dem står grundare som motverkar snokande murvlar – och istället jobbar för att sätta agendan själva i välregisserade intervjuer och egna kanaler i sociala medier. Att framgångsrika techgrundare är övertygade om sin egen förträfflighet är kanske inget man kan hålla emot dem. De måste ju våga riskera allt – och orka driva igenom visioner som ingen annan lyckats genomföra. Men som granskningen av bolag som Theranos och Wework visar är det sällan bra att vara oemotsagd. Det gäller för övrigt även framgångssagor som Facebook och Uber. (Tips: läs Mike Isaacs bok Super Pumped om Uber. Det är en av de roligaste, mest träffsäkra skildringar av Silicon Valley-kulturen jag läst!) Techbolagen är ju vår tids industrikoncerner. De präglar vårt arbetsliv, vår sjukvård, vad våra barn gör på fritiden och hur vi tar till oss information, falsk som äkta. De måste gå att gräva runt och ifrågasätta. Vi har journalister att tacka för att Theranos-bluffen avslöjades i tid, innan riktigt många patienter far illa. Storyn visar hur viktigt det är med källskydd – och farligt det kan bli när visionen plötsligt trumfar verkligheten." De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
I dagens avsnitt har vi med oss Dr Marie är legitimerad läkare inom allmänmedicin och psykiatri och har forskat på yogans effekter vid stress och hjärtsjukdom. Marie är också certifierad lärare och terapeut i MediYoga samt utbildad i näringsmedicin och medicinsk akupunktur vid Stanford University.
Vi pratar bland annat om Maries förhållningssätt till holistisk hälsa, vad en daglig praktik innebär och varför det kan vara kraftfullt. Vi kommer även in på hur det spirituella, emotionella, maten vi äter och omgivningen vi befinner oss i har en påverkan på vår vardag och hormoner.
I dagens avsnitt kommer vi in på följande:
– Hur Dr Marie Christina kombinerar traditionell västerländsk medicin och österländsk medicin för djup läkning
– Hur Maries resa sett ut med sjukdomar, smärta och sjukskrivning, vilka insikter hon fått och hur hon fann vägen till att må helt fantastiskt idag
– Hur man kan skapa förutsättningar för att läka infertilitet, utebliven mens och PCOS
– Hennes filosofi kring mat och kvinnokroppen
– Hur många använder socker och koffein som “smärtstillande” och vad det innebar att sluta
– Feminin och maskulin energi i förhållande till vår kropp och livet
– Hur man kan skapa rutiner och ritualer i vardagen och hur det kan vara ett kraftfullt verktyg för läkning
– Hur finner man ett mantra och vad händer i kroppen när man upprepar ett mantra?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kimberly Nicholas is a sustainability scientist at Lund University. She is the author of UNDER THE SKY WE MAKE: How to be Human in a Warming World, and the monthly climate newsletter We Can Fix It. Born and raised on her family’s vineyard in Sonoma, California, she studied the effect of climate change on the California wine industry for her PhD in Environment and Resources at Stanford University.
Her goal is to understand how to steward ecosystems to support a good life for everyone alive today, and leave a thriving planet for future generations.
I met Kimberly in her yard in Lund in the middle of June to talk about her new book and what its like to be a climate scientist during this escalating climate crises, how to make people aware of the fact that we need to act now and that we need to change our exploitation mindset into a regeneration mindset and redefine what a good life is really about. We also talked about why feelings are so important and the need to make space for grief, but also for visions and how we as individuals have much more power to make meaningful change than most of us realise. -
Robert Sapolsky is a neuroendocrinologist and author. He is currently a professor of biology, and professor of neurology and neurological sciences and, by courtesy, neurosurgery, at Stanford University. His latest book Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst is available now. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Steve Hilton is a former director of strategy for David Cameron, Prime Minister and leader of the Conservative Party in the United Kingdom. He is currently a lecturer and visiting scholar at Stanford University. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices