Sweco Podcasts
-
Från kontorsstolar till marknadsmekanism - återbruk i praktiken i västra Sverige
Återbruk är ett sätt att tänka - från smått till stort. Göteborgs Stad har som mål att minska koldioxidutsläppen från bygg- och anläggningsprojekt i stadens regi med 90 procent till 2030. Staden samarbetar med cirka 40 offentliga och privata fastighetsägare för att utveckla en lokal marknad för återbruk. När Chalmersfastigheter byggde till besökscentret vid Onsala rymdobservatorium satsade man hårt på att identifiera vilka material som kunde bevaras i de befintliga byggnaderna. Vasakronans projekt Kromet har väckt mycket uppmärksamhet och nu kan man dra vissa slutsatser. Företaget Sajkla i Tibro återbrukar möbler för offentliga miljöer. Vad ska man tänka på när man tar steget till återbruk? Vad har aktörerna lärt sig under resan? Är det så att dagens problem på byggmaterialområdet driver på utvecklingen?
Det här samtalet spelades in inför en livepublik på Business Arena Väst 9 november 2022Samtalsledare
Amanda Borneke, Specialist inom Cirkulär ekonomi, Sweco
Medverkande
Jenny Ekman, vd, Sajkla
Susan Runsten, processledare för hållbarhet, Business Region Göteborg
Anton Franker, Återbruksbyrån
Magnus Tengberg, Affärsområdeschef Fastighetsutveckling, Vasakronan -
Följ oss på instagram --> https://www.instagram.com/elektrikerpodden/
Öka effektiviteten och skaffa EL-VIS: prisoptimering, kabeldimisionering, projekthantering etc.
https://el-vis.com/se/sv
Avsnittet: Lasse Dahlborg jobbar som Senior Light Designer på Sweco och har stor erfarenhet av uppkopplade system och vilka risker det medför. Vilka anläggningar bör du tänka dig för innan du väljer styrsystem för kunden?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Madeleine Lundberg, Otto Klaar och Joakim Hellquist diskuterar följande bolag: Stillfront, Anora, Consensus Asset Management, Avensia, Sweco
Detta avsnitt av Affärsvärlden Analys sponsras av: Spotlight Stock Market https://spotlightstockmarket.com
Länk till Affärsvärldens nya verktyg Uppköpsguiden: https://www.affarsvarlden.se/verktyg/uppkopsguiden -
Vi träffar Elisabet Spross, innovationsledare på Sweco Sverige, och vi pratar om varför innovation i upphandling kommer att bli avgörande, för att nå högt ställda hållbarhetsmål.
Hon berättar om vad en innovationsledare gör, hur innovation kan definieras, om hur idéer kan omvandlas till konkreta mål, varför innovationer är kritiska om hållbarhetsmålen ska kunna nås och vilken roll och metod upphandlaren har i sammanhanget.
Elisabet leder också kursen Innovationsledning för hållbar stadsutveckling på Berghs school of communication https://www.berghs.se/kurs/innovationsledning-for-hallbar-stadsutveckling-professional-dagtid/
Länkar:
https://www.afori.se/
https://bjorkinnovation.org/innospira/ -
Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Sweco, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om tajmingens betydelse och vikten av att ligga rätt i tiden när man vill göra positiv skillnad. Andreas beskriver hur hållbarhetsarbete för honom handlar om bred kompetens och integrerade lösningar. Och hur näringslivet är den optimala arenan för att låsa upp kopplingen mellan affärer, lönsamhet och att skapa hållbar utveckling. De diskuterar också kulturella perspektiv på samverkan.
-
Den gröna omställningen är vår tids stora ödesfråga. Vi vet att arbetet går trögt och inte minst dagens energikris skapar frågetecken. Fastighetsbranschen har ett stort ansvar att effektivisera och kapa utsläpp. Vilka är de stora utmaningarna när vi ska elektrifiera och samtidigt bygga en grön energiproduktion? Hur ser kedjan ut och vad är “cutting edge” i effektiviseringen av fastighetsbeståndet? Går det att skruva ytterligare i omställningen?
Podden spelades in inför en livepublik under Business Arena Stockholm 22 september
Samtalsledare: Han-Suck Song, KTH, universitetslektor, KTH
Deltagare:
Anders Kallebo, CEO, MyrspovenTony Strand, Head of PropTech, Sensitive
Viktor Davidov, Group Manager, Proptech & Digital Strategy, Sweco
-
I poddens 78:e avsnitt pratar vi om något som ligger på nästan hela energi-Sveriges läppar — nämligen havsbaserad vindkraft. Gäst är Per Edström, teknikchef på företaget Svea Vind Offshore som utvecklar vindkraftsparker till havs. Tidigare jobbade Per i över tio år med vindkraft på teknikkonsultföretaget Sweco.
Vi börjar med att gå igenom grunderna: Hur mycket svensk havsbaserad vindkraft finns idag? Hur skiljer sig potentialen för havsbaserad vindkraft jämfört med landbaserad? Var längs Sveriges kuster lämpar sig vindkraft som bäst? Vilken typ av teknikutveckling ser Per som mest lovande? Och hur ska man egentligen tolka den hårresande siffra av projekt, och potentiell kapacitet, som står i kö hos Svenska kraftnät? (I april 2022 hade Svenska kraftnät fått in anslutningsansökningar på 125 GW; skulle allt installeras skulle det motsvara flera gånger Sveriges elförbrukning.)
Per går även igenom vilka steg man behöver gå igenom för att ta ett projekt från idé till en färdig anläggning. (Här kan man läsa om Svea Vind Offshores projekt som Per nämner i avsnittet.) Per ger även en förutsägelse om när han tror att den stora mängden havsbaserade vindkraftsprojekt kommer att börja anslutas till det svenska elnätet.
Avslutningsvis pratar vi om Svenska kraftnäts regeringsuppdrag om att bygga ut det svenska stamnätet till havs, där det första förslaget presenterades den 16 juni. Per benar ut vad detta innebär i praktiken för de som vill ansluta havsbaserade vindkraftverk — och om de alternativ som finns när det gäller att ansluta sig till elnätet. Per berättar även hur han ser på synergierna mellan havsbaserad vindkraft och vätgas, där ett möjligt utvecklingsspår är att ansluta vindkraftverk via vätgas-pipelines istället för via elnät.
-
Som liten fick hon följa med pappa på byggen. Vika ritningar, inspektera byggnader och koka kaffe. Hon såg stoltheten i sin fars ögon av sådant som gav ett bestående värde. Detta blev inkörsporten till samhällsbyggnadsbranschen och som flera år senare lett till rollen som koncernchef för Sweco. Möt Åsa Bergman, en av näringslivets allra mäktigaste chefer, ge sin syn på ledarskap i stora koncerner. #mittledarskap #sweco
-
FN:s klimatpanel IPCC slår fast i sin senaste rapport att extremväder blivit allt vanligare och att det kommer fortsätta att öka. I Sverige innebär det kraftigare skyfall, värmeböljor och längre perioder av torka. Förändringarna ställer helt nya krav på stadsplaneringen och fastighetsägare. Hur mycket kommer klimatförändringarna att påverka hur vi bygger och hur kan vi anpassa fastigheterna?
Gästar podden gör Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande i Rådet för hållbara städer, Karin Hjerpe, analytiker på Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI samt Sara Tärk, landskapsarkitekt på Sweco.
-
I det tredje avsnittet av LiU-Livet får du träffa studenten Ivan som läser Högskoleingenjörsprogrammet i Byggnadsteknik och Amanda som har läst Mijlövetarprogrammet och jobbar som specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco.
Både Ivan och Amanda brinner för sina ämnen och delar med sig av vad utbildningar gett dem. Det blir tips på vad man ska tänka på som blivande student och hur enkelt det faktiskt kan vara att studera som småbarnsförälder.
--
Fler podcast från Linköpings universitet hittar du på https://liu.se/podcast
-
BOPOLPODDEN | Under pandemin är det många svenskar som har flyttat. Men kommer flyttströmmarna att bestå? Enligt ett scenario från Sweco beräknas 125 000 fler bo i landsbygdskommuner, i och omkring mindre tätorter och i pendlingskommuner - vilket kan innebära att klyftorna i vårt samhälle kommer att minska.
Möt Helena Liljegren, chef samhällsanalys och strategi på Sweco, i ett samtal om deras nya rapport Sveriges nya geografi, hur det ökade distansarbetet kan komma att påverka kommunerna och vad som krävs för de 62 kommuner som kan se en befolkningstillväxt i stället för minskning. Samtalet kommenteras av Lennart Weiss.
Programledare: Anna Bellman
Kontakta oss på:
[email protected]
www.bostadspolitik.se
www.facebook.com/bostadspolitik.se/ -
Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig behöver byggas – sant eller falskt? Tillsammans med Elise Grosse, Hållbarhetschef från Sweco, navigerar Yasemin Arhan Modéer och Mattias Goldmann oss... Läs mer »
-
Send us a text
Veckans gäst är Irma Karat Dzindo som vi bjudit in för att ta del av hennes syn på ledarskap och inkludering. Irma är utbildad civilingenjör med inriktning kemiteknik och arbetar idag som regionchef inom anläggningskonstruktion på Sweco. Förra året nominerades hon till en av framtidens kvinnliga ledare som organisationen Ledarna, utser varje år.
Klipp & redigering: Martin Christensen
-
Varför har vi människor så svårt att leva mer hållbart, trots vetskapen om att vår livsstil påverkar klimatet negativt? Vad är nyckeln till att förändra människor – och världen? Fungerar det att tilltala vår moral eller är det bättre att vädja till lust och girighet?
Medverkande: Maria Wolrath Söderberg, doktor i retorik på Södertörns högskola, Mattias Goldmann, klimatdebattör och tidigare hållbarhetschef på Sweco samt Jonas Mosskin, organisationspsykolog.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Idag är vi glada att få ha en efterlängtad gäst på besök, Elisabet Spross - Innovation Lead på Sweco!
I det här avsnittet pratar vi med Elisabet om hur hon tänker kring att driva innovation inom områden som är så samhällspåverkande och hur hon ser på att systematik är en av de avgörande faktorerna för att lyckas driva innovation.
En av tipsen som Elisabet skickar med, som de själva använder sig av inom Sweco, är modellerna som Rebecka Carlsson tagit fram med sin bok "Exponentiell Klimatomställning". Länk här.
Och i veckans goodiebag bjuder Elisabet på en bok som borde stå i bokhyllorna hos varje organisation, nämligen "The Corporate Startup - How established companies can create successful innovation ecosystems". Länk här.
Honeypot Podcast med Fredrik Heghammar & Alexander Wennerberg Larsson
Produceras av hives.co
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mehr anzeigen