Unionen Podcasts
-
Catarina Götberg är VD på Medlink. Hon är en positiv och energifylld Värmlänning som sedan många år bor i Stockholm. Hon brinner för ledarskapet och vilka positiva effekter det kan ha på en organisation och på resultaten. Hon har en bred bakgrund och erfarenhet i olika roller och branscher där röda tråden har varit att driva lönsamhet och tillväxtresor i bolag.Hon började sin karriär på DHL inom försäljning och tog snart en ledande roll inom den Nordiska organisationen. Därefter följde roller som Ekonomiansvarig för Expressdelen på DHL samt chef för Verksamhetsutvecklingen i DHL Sverige där hon var med och drev ett stort lönsamhets- och förbättringsarbete. Under tiden på DHL blev Catarina utsedd till Årets Chef av Unionen och deras chefstidning, då hon blev nominerad av sitt team.Senare bytte Catarina bransch helt och gick till bilbranschen och Upplands Motor där hon blev chef för Företagsförsäljning, Kundservice och Marknad och var igen med och gjorde en stor tillväxts- och lönsamhetsresa. Sedan fem år är hon på investmentbolaget Serafimgruppen – där hon i flera år arbetat som koncern VD, men jobbar nu som VD för Medlink som är ett av dotterbolagen.På fritiden älskar Catarina att resa och vara med familjen. Hon tränar och kör Yoga för att hålla kropp och knopp i trim.
-
Rutger Arnhult har gjort sorti som VD i Castellum, Erik Selins senaste giv analyseras. Vestum har, och Embracer ska, byta lista. När ska man sälja och när ska man köpa inför listbyten på börsen? På svensk arbetsmarknad finns en lång tradition av att komma överens så varför har fackförbundet Unionen stämt Klarna?
Panelen består av Robert Andersson, analytiker på Aktiespararna, Tobias Kaj, förvaltare av en fastighetsfond på Lannebo Fonder och Martin Dahlgren, privatinvesterare samt CFO på det digitala utbildningsbolaget e-education Albert.
Medverkar gör även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och arbetsrättsadvokaten Åsa Erlandsson, delägare på Setterwalls som även analyserar risken för tvister när andra techbolag gör sig av med folk.
-
Rutger Arnhult har gjort sorti som VD i Castellum, Erik Selins senaste giv analyseras. Vestum har, och Embracer ska, byta lista. När ska man sälja och när ska man köpa inför listbyten på börsen? På svensk arbetsmarknad finns en lång tradition av att komma överens så varför har fackförbundet Unionen stämt Klarna?
Panelen består av Robert Andersson, analytiker på Aktiespararna, Tobias Kaj, förvaltare av en fastighetsfond på Lannebo Fonder och Martin Dahlgren, privatinvesterare samt CFO på det digitala utbildningsbolaget e-education Albert.
Medverkar gör även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och arbetsrättsadvokaten Åsa Erlandsson, delägare på Setterwalls som även analyserar risken för tvister när andra techbolag gör sig av med folk.
-
Din lön är viktig för pensionen. Men hur lyckas man få ett lyckat lönesamtal med chefen? I det här avsnittet möter vi Gunilla Krieg från Unionen. I avsnittet tipsar hon om hur du förbereder dig inför lönerevisionen, vad du bör tänka på för att få ett lyckat resultat och vad du kan göra om du inte når den lönenivå du hade hoppats på.
-
Var går gränsen för när politiken ska kompensera oss för höjda priser? Det undrar Unionens chefsekonom Katarina Lundahl som gästar podden för att diskutera den ökade inflationen och avtalsrörelsen.
Inflationen brukar öka på väg ut ur en kris, men sedan sjunka. Det har vi sett förut, så dagens utveckling med ökad inflation är inte unik, menar Katarina Lundahl.
Fackets uppgift är långsiktigt hållbara reallöneökningar, menar Katarina Lundahl som inte ser inflationen som avgörande inför höstens avtalsrörelse. De som kritiserar industrimärket har ofta inga alternativa realistiska lösningar, säger hon vidare.
Britta Lejon ser siffersatta avtal som viktigt i avtalsrörelsen för att inte ge bort makten över lönebildningen till arbetsgivarna.
Vi diskuterar också hur olika förväntningarna på inflationen kan se ut i olika grupper. Man är sin egen varukorg närmast, noterar Katarina Lundahl. Kaffepriserna har definitivt ökat, noterar Britta Lejon som glömde ta med sig en kaffe in i studion.
Slutligen: är det stor statskonst att ge kompensation när elpriserna ökar? Och kan man kräva kompensation för det höjda priset på hallonglass?
Medverkar gör Katarina Lundahl, Unionen, Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
”Huvudmannaskapsfrågan är inte viktigast”
- De senaste förslagen rörande Arbetsförmedlingens reformering behöver inte vara fel, men de är en väldigt liten del av vad som måste göras, säger Cecilia Fahlberg, tidigare arbetsmarknadsutredare, ordförande för Unionen och nu fristående arbetsmarknadsexpert, i veckans Samhällsvetarpodden. -
Sjukfrånvaron bland chefer ökade med 50% mellan 2014 och 2018. Chefen är en viktig nyckel till välmående på jobbet - men hur ser man till att hålla själv?
Är kanske just chefer och ledare lite extra utsatta genom det arbetsmiljöansvar de har för sina medarbetares arbetsbelastning?
Det här undersöktes nyligen i en studie som Novus utförde på uppdrag av fackförbunden Unionen och Vision med intervjuer av 1500 chefer i både privat och offentlig verksamhet.
Chefer prioriterar inte egna hälsan Det visar sig att sju av tio chefer upplever sån press att de prioriterar sina medarbetares arbetssituation före sin egen. Chefer inom privat sektor stressas i hög grad av krav på tillgänglighet medan chefer i offentlig sektor stressas av för många medarbetare. Många upplever svårigheter att återhämta sig och skapa balans.
Vad kan man göra? Vi pratar om tre dimensioner som behöver vara stöttande för att skapa förutsättningar för chefer att vara hållbara i sig själva, och sitt ledarskap.
1. Organisatoriska förutsättningarHur många medarbetare man leder påverkar mycket. Därtill vilket stöd chefen upplever från sin egen chef och ledningsgrupp. Att ha rätt stödfunktioner på plats, som avlastar och ger tid till det värdeskapande arbete som bara chefen kan utföra är viktigt.
2. Stöd från andra cheferIbland är det bara en annan chef som förstår din situation och som kanske är bäst lämpad att bolla frågor med. Att skapa forum där du får bolla utmaningar, prata av dig, samtala i förtroende och kanske bara få vara dig själv för en stund, det är viktigt!
3. Den personliga hållbarhetenAtt ta hand om din återhämtning, sömn, pauser under dagen och hur du disponerar din tid är något du behöver göra för dig själv, ingen annan kan göra det åt dig. Det positiva är att du genom att visa att du strävar efter att ta hand om dig, visar för dina medarbetare att det är uppmuntrat för dem att ta hand om sig. Det blir en kulturpåverkan.
Det handlar också mycket om att försöka se till att kunna fatta bra beslut och det gör vi genom att skapa lugn och trygghet i möten, var de än sker.
Hör gärna av dig till oss och berätta vad du tänker och vilka exempel du ser i verkligheten på både dikeskörningar och de som lyckas!
Vår samarbetspartner Twitch Health har stor erfarenhet av att hjälpa organisationer med hållbara hälsolösningar, närmare 20 år faktiskt. De har tankar och tips kring det här med varför många företag skapar träningsrum eller gym - som sen bara står tomma.
Ett vanligt misstag är att man har ett isolerat fokus på företagsgymmet och missar att knyta ihop det med resten av organisationen. Ofta läggs ansvaret för företagsgymmet på någon anställd som tränar mycket. Intresse finns - men inte alltid tid, kunskap och engagemang. En klassisk fallgrop är också höga förväntningar men för låg ambitionsnivå.Lösningen är i korthet att
förstå medarbetarnas nuläge och behov arbeta med rätt interna och externa partnerskap låta företagsgymmet gå i linje med företagets värderingar och syn på kvalitet kommunicera rätt se möjligheterna och vara kreativ!Läs hela inlägget här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.