Uppsala Podcasts
-
På vikingatiden visade man sin makt och gjorde reklam för sig genom att sätta upp runstenar utefter farlederna. Då var vattennivån ungefär fem meter högre än vad den är idag. Norrtälje var en viktig passage in mot Uppsala genom Uppland så här reste sön...
-
I mitten av 1900-talet kunde så gott som varenda svensk nynna en låt av Ulf Peder Olrog. Fraser som samling vid pumpen, du ska göra som Svensson gör och allting går att sälja med mördande reklam blev nästan som egna ordspråk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ulf Peder Olrog var mer än enbart en schlagerkompositör. Han var också visforskare, radioman, översättare och upphovsman till Svenskt visarkiv. Mycket av det han skapade lever än i dag, mer är 60 år senare.
Olrog växte upp i Nyköping och studerade under många år i Uppsala, där han så gott som hela livet fortsatte en evig resa mot en doktorsavhandling. Båda städerna har varit viktiga kulisser i hans schlagers. Här får vi för första gången en dokumentär som samlar alla delar av mannen som ständigt hade nya idéer på gång.
Medverkande i programmet:
Bengt Peder Olrog, son
Lars Gurell, fd arbetskamrat på Sveriges Radio
Johanna Broman Åkesson, musikvetare
Karin Strand och Wiktor Johansson, Svenskt visarkiv
Peter J Lind, Olrog-entusiastIntervjuer från arkivet:
Ulf Peder Olrog
Sven G Svensson, vän
Margareta Kjellberg, vissångare och kollega
Georg Eliasson, förläggare och radioman
Bo Sundblad, vänEn dokumentär från 2023 av Malin Marcko, Iris Media.
-
Peking bärgade hem ytterligare en trepoängare mot Värnamo och hänger kvar i toppskiktet av tabellen!
Värnamos usla målvaktsspel! Sigurdssons klass! Glens kamerabekymmer! Statistik! Kim Hellbergs Glen-beef! Den tillfälliga serieledningen!
Dessutom blickar vi framåt mot Malmöfajten och får oss ett samtal med Daniel Eid i Parkens katakomber om perioden som varit men också den tuffa uppgiften nästa Måndag.
Vi ser tillbaka på damernas kryss i Uppsala, den ovissa Djurgårdsmatchen och Wilma Leidhammars oundvikliga debutmål i Damallsvenskan.
Dessutom utmanar Vincent kapten Totte Nyman inför sin stundande comeback i Korpen.
VIVA GUGN!
-
Send us a text
Välkommen tillbaka till Superhjälteklubben!
Här är andra halva av vårt besök på Uppsala Comix. Vi pratar här med Connor och hans pappa William, Fredrik och Johan från Retrobokklubben om att introducera ett serieintresse och om mässan, vi pratar om vår motivation och om några ytterligare köp vi gjorde. Rasmus B springer ut och flörtar med mässbesökare, Johan drar in oss i nostalgins innersta kärna genom att prata Lucky Luke, Marcus Gabriel köpte sig lite Transformersböcker och Rasmus E säger inte vad han skulle göra för en miljon, för detta är en familjevänlig podd... med en Explicit Content-varning.Support the show
-
Sirius nye vicekapten Daniel Stensson gästar Are You Sirius? för att berätta hur han hamnade i Uppsala. Stensson tar oss med på en resa fylld av upp- och nedflyttningar där han efter ett nobbat bud till slut hamnade i Sirius. Det blir även snack om den omtalade målgesten mot Hammarby, en gest som fick vissa …
Fortsätt läsa "228: Daniel Stensson"
-
Send us a text
Växtskyddspodden E47 - vad vet du om stallgödsel? Eller dess påverkan på miljön? Eller hur nitrifikationshämmare kan minska denna påverkan? Robert Racz och Thomas Wildt-Persson tar en ”djupdykning” i ämnet tillsammans med Line Strand, agronom och växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Uppsala. Vi pratar om olika typer av stallgödsel, dess applicering, hur nitrifikationshämmare som VIZURA kan minska klimatpåverkan från stallgödsel och erfarenheter från användandet av VIZURA de senaste åren.
-
Mars är den internationella endometriosmånaden och det vill vi uppmärksamma med ett nytt avsnitt om denna kroniska kvinnosjukdom. I detta avsnitt fokuserar vi på vården av endometrios, mer än själva sjukdomen. Hur vården borde vara uppbyggd kring dessa patienter, vad du som patient ska kunna kräva och vilka framsteg som görs just nu. (Tips, lyssna även på avsnitt 5 där vi pratade mycket mer om diagnosen!)
Finns grundkompetensen som de nationella riktlinjerna konkretiserade 2018?Vad finns det för behandlingar?Hur påverkas livet i stort för en kvinna med måttliga till svåra besvär?Vad önskar endometriospatienter av vården?Vad händer runt forskningen av endometrios?Veckans gäst är Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi samt överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är en av Sveriges främsta endometriosspecialister och har både forskat på diagnosen samt träffat endometriospatienter i sin kliniska vardag. Otroligt kunnig gäst för veckans avsnitt!
Följ oss gärna på Instagram @gynpodden
I samarbete med www.estercare.com
Producerat av Silverdrake Förlag i samarbete med Acast
www.silverdrakeforlag.se
Redaktör: Marcus Tigerdraake ([email protected])
Become a member at https://plus.acast.com/s/gynpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
”Med en bättre fungerande primärvård så skulle sjukhusen också fungera bättre - det är kommunicerande kärl.” Ett avsnitt om primärvårdens roll, nya lösningar och utveckling för såväl patienternas som medarbetarnas bästa. Mattias Sjöberg, verksamhetschef Fålhagens VC i Uppsala.
Vill du dela med dig av dina tankar om podden - klicka här! och svara på vår enkät!
-
En av de bästa sakerna med att studera för att bli jurist är alla fina möjligheter till praktisk erfarenhet av yrket under studietiden, som sommarnotarier och kvällsassistenter.
I detta student-avsnitt av Affärsjuridikpodden får du träffa vår HR Koordinator Gabriella Johansson som intervjuar två av våra duktiga kvällsassistenter, Linn Gårdevall och Marc Linderoth. De läser båda på juristprogrammet i Uppsala och tillbringar 2 kvällar/veckan hos Cirio. Här berättar de mer om hur det är att arbeta med skarpa ärenden på en byrå.
Du hittar avsnittet där poddar finns.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Han har sålt mest i Uppsala, Adam Lindh på mäklarhuset. Han har mäklat sen 2018 och trappan var, 2,3 till 7 miljoner på bara två år. Vi ska prata om dom främsta framgångsfaktorerna och dessa skiljer sig! Vikten att fira framgång och hemligheterna bakom att upprätthålla motivation över tid.
Vi ska snacka om:
Varför ett kontors-klimat är viktigt
Främsta framgångsfaktorer
Hur behåller man motivation
-
5 / .. .
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
تفوح من موسيقى لينا شاماميان رائحة الجاز الشرقي، لكنها تقدم في الوقت نفسه العديد من أنواع الموسيقى.. حالياً تعيش لينا في فرنسا، ولكن العالم بأسره هو مكان عملها.
في 5 شباط/ فبراير ستكون لينا في السويد لإحياء حفل موسيقي في أوبسالا Uppsala.. والآن هي ضيفة برنامج حوار بالعربي لتحدثنا عن موسيقاها.
كما نستضيف أيضاً في هذه الحلقة محمد برهمجي الذي يعمل في مشروع في مالمو يدعم الشركات، والأشخاص الذين لديهم أفكار للبدء بعمل تجاري خاص.
تمكن هذا المشروع الرائد في مالمو من تقديم الدعم لنحو 400 شخص خلال السنة الأولى فيه، وساهم
بظهور نحو 40 شركة جديدة، من خلال المساعدة التي تلقاها رواد الأعمال من المشروع.
SVENSK TEXT
Lena Chamamyan ger konsert i Sverige. Barhamjis projekt i Malmö har varit lyckat
Nu ger Lena Chamamyan en konsert i Sverige och bjuder på ny musik. Mohamad Barhamji har hjälp hundratals människor och företag i Malmö som vill starta företag
Lena Chamamyans musik har en doft av orientalisk jazz. Hon bor numera i Partis men har hela världen som arbetsfält. I februari kommer hon till Sverige för att ge en konsert i Uppsala. I arabisk talkshow berättar hon om sin musik
Mohamad Barhamji jobbar med ett projekt i Malmö som har stöttat personer och företag som haft idéer och vill starta företag. Under ett år har cirka 400 personer och 40 företag fått hjälp av projektet
-
Helena nystar upp historien bakom skelett i arkiven
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På 1800-talet samlade läkare in foster och skelett från kvinnor som dött när de födde barn. Föremål som idag väcker starka känslor. Idéhistorikern Helena Franzén forskar om kroppsdelar i magasinen.
I november 1862 kommer 34-åriga Anna Dahlström till Uppsala stads barnbördsklinik. Hon har kraftiga värkar, men det är något som inte stämmer. Barnet kommer inte, hur mycket värkarna än pressar på. Det ska visa sig att Annas bäcken har en annorlunda form. Läkaren och professorn Carl Benedict Mesterton bestämmer sig för att prova en ny operation.
Medverkande: Idéhistorikern Helena Franzén
Reporter: Cecilia Ohlén
Slutmix: Elvira Björnfot
Programmet är gjort 2023 -
Hälsoveckan by Tyngre med Dunåker, Bärebring och Gudiol diskuterar denna vecka två rubriker som vi har haft i media den här veckan.
Först ut är ett inslag i TV4 där det påstås att en professor har sagt att fika på jobbet är lika skadligt som passiv rökning. Det är dock inte riktigt det som professorn har sagt utan istället har hon sagt att hon tycker att man kan se på dem på samma vis, att de båda kan ge skada på sikt. Det finns idag en stor fikakultur på många arbetsplatser och ju oftare det ställs fram olika typer av fika desto oftare kommer de flesta människor att äta av den fikan. Vilket inte alltid är av godo på lång sikt.
Efter det här blir det en längre diskussion kring amning och olika rekommendationer. Aftonbladet publicerade i veckan en artikel med titeln ”Amningen avslutas när barnet smakar mat tidigt” där forskare från Uppsala och Sophiahemmets högskola är kritiska mot de råd som ges när det gäller introduktion av mat till spädbarn utifrån ett resultat i en mindre observationsstudie som de har genomfört. Deras resultat stämmer dock inte överens med resultat från RCT-studier så frågan är om man ska bry sig om en observationsstudie då? Och spelar det verkligen någon betydande roll i fall man ammar i 6 månader i svenska förhållande?
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Intro - Jacob har börjat mixtra med olika AI-saker 00:06:18 Fika på jobbet sägs vara lika skadligt som passiv rökning 00:16:44 Slutar mammor amma sina barn tidigare om barnen får smakportioner tidigt? -
Om pappa säger att jag ser ner på arbetare ligger det något i det säger studenten William. Under 30 år har Mia intervjuat arbetarklassen och undrar hur så tydliga röster har kunnat förbises så länge.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Att åka hissen upp till sin lägenhet och inte kunna samtala med folk då känner man sig som en minoritet, säger nattsköterskan Ing-Marie till Mia år 1994. Men här där vi bor nu kan man snabbt gå mellan sitt språk och ren svenska och i sandlådan pratar barnen svenska. Det känns skönt och jag känner mig hemma och jag vet att jag blir förstådd här, fortsätter hon.
I tre decennier har Mia skildrat Sverige och svenskarna och nu lägger hon ännu ett pussel med ett urval av sina dokumentärer för att skildra hur värderingar påverkar en samhällsutveckling. För vad är det att vara människa i kungadömet Sverige?
I det här programmet har Mia valt ut program från sin 30-åriga radioproduktion där hon pratar med människor från arbetarklassen:
1994: Nattsköterskan Ing-Marie berättar om varför hon efter många år i förorten Alby till slut kände sig tvungen att flytta därifrån med sina barn.
2003: Italienaren Giorgio kom som ung man till Sverige i en tid då industrierna i Västerås och övriga Sverige skrek efter arbetskraft. Nu på ålderns höst känner han en stolthet över att han arbetat och betalat skatt i hela sitt liv.
1993 - 2023: Ett potpurri av röster med bl a barnmorskan moder Svea alias Svea Nilsson om hur mycket hon ogillar att man skiljer på folk och folk.
2021: Studenten William och pappa Kari om fnurran på tråden dem emellan när William påbörjar sin klassresa från den invandrade finska arbetarklassen till den högutbildade medelklassen i det akademiska Uppsala. Pappa Kari känner enorm stolthet men vill samtidigt inte att William ska glömma bort arbetarklassens värderingar.
Möt Ing-Marie, Giorgio, William & Kari och andra i det femte avsnittet av Mia Blomgrens serie 30 års rapportering från Kungadömet Sverige.
Musiken i programmet är komponerad av Niklas Fernqvist och har titeln Sång för V och illustrationerna är gjorda av Klara Swantesson.
Programmet är gjort 2023. -
Hundjägarpodden har i två avsnitt bjudit in Patric Ragnarson för att prata om reproduktion hos hund. Det första avsnittet handlar om vägen till valpar. Hur hittar man en lämplig match? När är det dags att para? Hur märker man om tiken är dräktig? Hur ska själva valpningen förberedas? Patric Ragnarsson är uppfödare, exteriördomare och leg djursjukvårdare med en gedigen erfarenhet och kunskap. Han har arbetat imponerande 34 år inom djursjukvård, bland annat som klinikchef för smådjursavdelningen på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Sedan flera år arbetar han åter i sitt hemlän Jämtland och är en uppskattad resurs inom djursjukvård med specialintresse för reproduktion på hund och katt. Han kunde bland annat under flera år höras som expert i P4 Jämtlands frågestund om hund och katt. Under kennelnamnet Mavibos föder Patric också upp hundar och katter och är dessutom exteriördomare på sextiotalet hundraser.
- Mehr anzeigen