Abgespielt
-
32-åriga Beata Ratzman i Malmö är kvinnan som gjort allt för sina barn. Hon som lämnat sitt hemland Polen och sliter som städerska – för ett bättre liv åt sina fem söner. En dag försvinner hon spårlöst och hamnar på varenda löpsedel. Misstankarna riktas direkt mot hennes exman. Var tog hon vägen – och vem var egentligen Beata Ratzman?
Hennes namn var är en granskande podcast i sex delar. Om mäns våld mot kvinnor. Och om samhället som svek.
Nytt avsitt varje måndag.
Av: Michael Verdicchio och Madeleine Gartéus
---
Redaktör: Anna Jaktén
Presentatör: Kristina Petersen
Tolk: Izabela Nilsson
Slutmix: Isabella Persson
Ansvarig utgivare: Christofer Ahlqvist
Musik: Epidemic sound
Citerat material: Aftonbladet, SVT, TV4, Expressen & TVP.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett bekvämt hem har blivit allt viktigare för oss under coronapandemin, och hemmens stora bekvämlighetsrevolution slog igenom på 1700-talet visar en aktuell bok. Dessutom om 1700-talets Sverigebild!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På 1700-talet slog det bekväma hemmet igenom hos förmögna svenskar. Lättflyttade möbler med sinnrika tekniska lösningar revolutionerade sällskapslivet i 1700-talets salonger. Inte minst borden blev en symbol för vad inte minst kvinnor förväntades syssla med hemma: skriva brev, dricka kaffe, sy kläder och spela spel. Vetenskapsradion Historia gör hembesök hos konstvetaren Carolina Brown som skildrar bekvämlighetsrevolutionen i aktuella boken Den bekväma vardagen.
Och så undersöker vi hur bilden av Sverige såg ut för 300 år sedan. Idag har ju Sverigebilden fått sig en törn, men i den osmanska reseskildringen till Stockholm från år 1733 framstår bilden ett svenskt lyckorike som många svenskar idag säkert skulle vara stolta över.
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Följ med till Hunehals - Hallands egen Ivanhoe-borg som nu grävs ut av arkeologer. Och möt Panelen för första gången, som diskuterar ABBA-låtar och arier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hunehals borg tornade en gång majestätiskt över Kungsbackafjorden. Nu grävs resterna av borgen ut och Tobias Svanelid besöker utgrävningen som berättar om en mäktig stenborg, inte olik de från Ivanhoefilmen, som var hem åt Hallands forna herrar. Det var vid Hunehals som striderna mellan danska rövarbaroner, norska kungar och svenska hertigar fördes under 1300-talet.
Dessutom drar Panelen igång sitt arbete. En gång i månaden sammanträder historikern Annika Sandén och arkeologerna Kristina Ekero Eriksson och Jonathan Lindström för att kommentera samtidsfenomen med historien som backspegel.
-
Striden mellan musslor och människor vid Järle kvarn är nu avgjord. Kvarndammen får rivas, vilket kan få stora konsekvenser för platsens kulturvärden och andra dammars skydd, menar kritiker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vill du höra vårt första program om Järle kvarn - klicka HÄR.
Dammen vid Järle kvarn ska rivas. Det beslutade Mark- och Miljödomstolen i förra veckan och Vetenskapsradion Historia återvänder till ärendet som engagerat tusentals personer och riktat sökarljuset på striden mellan naturvärden och kulturvärden i vårt land.
Dessutom om staden Venedig, som i veckan firar en märklig födelsedag – sin 1 600-årsdag! Författarna Carl Tham och Carin Norberg berättar om stadens märkvärdiga ursprungsmyt och om hur staden i tusen år kämpat mot såväl smittor som klimatförändringar för sin överlevnad.
Och så svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om den baktalade kejsaren Caligula förklarade krig mot havsguden Neptunus.
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Hör om den magstarka traditionen att mala ner mumier till medicin - medicinsk kannibalism som frodades i Sverige på 1700-talet. Och om Gustav Vasas äventyr i Isala på hans flykt undan dansken!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På 1700-talet hämtade en svensk Indiana Jones-expedition hem en mumie från Egypten. En av anledningarna var att man ville använda mumien för att tillverka universalmedicin som då var högsta mode i Europa – en sorts medicinsk kannibalism som vi helst vill glömma idag.
Och så fortsätter vi att följa Gustav Vasa i fotspåren på hans flykt i Dalarna för 500 år sedan, och diskuterar vad vi egentligen vet om medetidsslagen som odödliggjordes av Jan Guillou.
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Avrättningslekar och snöbollskrig som ballar ut, men också galna hångelfester. 1600-talets svenskar hade roligt, menar Annika Sandén, en av deltagarna i Vetenskapsradion Historias första livepodd.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Vetenskapsradion Historias första livepodd på Historiska museet träffar lyssnarna och publiken historikern Annika Sandén som letar efter 1600-talets få ljuspunkter. I skuggan av farsoter och krig försökte nämligen 1600-talssvensken roa sig så gott det gick, och i sin aktuella bok Fröjdelekar hittar hon mängder av exempel på lekar, hyss och högtider som gjorde tillvaron mera dräglig. Ibland kunde dock lekarna gå för långt, som när snöbollskastningen i Jämtland 1666 slutade i blodbad.
Dessutom berättar arkeologen Jonas M Nordin om hur stormaktstidens Sverige såg på och behandlade sina samiska medborgare, en historia om både fredlig samexistens och maktmissbruk.
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Medeltiden var verkligen en mörkertid om man betraktar antalet fönster i hus och kyrkor. Vetenskapsradion Historia försöker föreställa sig medeltidsmörkret och låter Panelen diskutera samhällsfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pyttesmå fönster och nästan inga ljus eller lampor. Så tedde sig livet för medeltidens människor och i en aktuell avhandling studerar arkeologen Linda Qviström hur man uppfattade mörker och ljus i medeltidens Sverige. Vetenskapsradion Historia träffar henne i en av novembermörka Uppsalas medeltidskyrkor.
Och så återsamlas Panelen som ger historiska perspektiv på dagens samhällsfrågor kring coronans återkomst, Glasgowmötets brustna förhoppningar och Britney Spears återvunna frihet.
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Jag möter fyrabarnsmamman, frilansjournalisten och anhörig-aktivisten Sanna Lundell. Hon är tillsammans med Mikael Persbrandt och dotter till Ulf Lundell. Vi samtalar om liv och död. Om den värsta dagen i hennes liv. Om självmord och missbruk. Om känslan av att stå bredvid och se den man älskar förstöra sig själv. Om vad som händer när man stänger av sina känslor. Om kärleken, tron och kampen tillbaka. Om varför 50-talisterna har så svårt att erkänna sina egna fel. :) Sanna är en av de mest inspirerade människor jag träffat. Lyssna och inspireras av denna lejoninna till kvinna.