Avesta Podcasts
-
Efter en våldtäkt knuffas kvinnan ner i ett gruvhål. Hör om mordförsöket, den mirakulösa räddningen, polisutredningen och om den ovanliga domen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från ett 24 meter djupt gruvhål hörs ett rop på hjälp. Bland snötäckta sopor och bråte har en kvinna kämpat för sitt liv i nästan 30 timmar. Av en slump går en man och hans två barn förbi i den ödsliga skogen mellan Avesta och Norberg och kan slå larm.
Brandmannen Oscar Alm Sarin är den första personen som möter kvinnan nere i gruvhålet. Hör honom berätta om den dramatiska räddningsinsatsen, konstiga magkänslan och varför han aldrig kommer glömma den dagen.
Hör också åklagare Ann-Sofie Trossing och rådman Johan Alvner om varför den åtalade mannen dömdes till Sveriges hårdaste straff - något som är ovanligt när det handlar om mordförsök.
När det här avsnittets släpps har domen överklagats av mannens advokat Anders Ylönen, och kommer att prövas i hovrätten.
Övriga medverkande:
Mårten Andersson, polis och utredningsledare. Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Tekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Förra veckan sköts en man till döds i en bil på Södra länken i Stockholm, mitt under rusningstrafik. Tre män är häktade för mordet. Hör kammaråklagare Daniel Jonsson om det senaste i fallet.
De tolv klimataktivister från gruppen “Återställ våtmarker” har fått sina domar efter att blockerat vägbanan på E4an vid Haga Norra vid Solna i augusti. Samtliga tolv åtalade dömdes i måndags av Solna tingsrätt för sabotage å ohörsamhet mot ordningsmakten.
Det blir livstids fängelse för den man som våldtog och kastade ner en kvinna i ett gruvhål mellan Avesta och Norberg. Det meddelande tingsrätten i förra fredagen. Men enligt åklagaren är det en ganska ovanlig dom.
Programledare: Stefan Sundberg, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
Linus Lindahl och Pernilla Wadebäck ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En kvinna i Blekinge har häktats misstänkt för grov misshandel, efter flera filmklipp som spridits på sociala medier som uppges visa hur hon slår sitt barn. Hör advokat Markus Segerström och åklagare Anna Johansson Toresten.
Riksåklagare meddelar att de inte kommer att pröva fallet Alexandra. Vi har tidigare berättat om hur hennes fall preskriberades mitt under pågående rättegång. Justiteombudsmannen Per Lennerbrant och kammaråklagare Sara Stolper berättar mer.
I april hittades en kvinna i ett gruvhål mellan Avesta och Norberg. En man står åtalad för försök till mord och grov våldtäkt. I måndags inleddes rättegången.
Det har tillkommit nya brottsmisstankar i fallet med dödspåkörningen på Hisingen i somras, där två bröder misstänks för mord och mordförsök efter att ha kört ihjäl sin mamma. Hör åklagare Hediye Kurt.
Programledare: Linus Lindahl, Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
-
"Det här är bara utvecklingen, den får vi vika oss för!" Så beskriver statsvetaren Evert Vedung den inställning som gjorde att Sverige på kort tid lyckades skapa ett överskott av elektricitet, med ett högt pris för naturen och samerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sveriges elhistoria är den om tidig och snabb utbyggnad av olika energislag som kunde producera el till låga priser. Om innovationer, framsynthet och långsiktighet, men också om naturvärden som offrades i moderniseringens namn. Har vi idag något att lära av den historien, när nu elproduktionen i landet behöver öka kraftigt och snabbt, för att vi ska nå klimatmålen och samtidigt ha en ekonomi i tillväxt?
I tre program besöker Vetenskapsradion några olika elhistoriska platser i Sverige. I denna första del bland annat Horndal i Dalarna, som var den sydliga slutpunkten för den första kraftledningen mellan norra och södra Sverige, vilken togs i drift 1936. Horndal är än idag en stor knutpunkt för kraftledningar och inte minst därför har Google planer på att bygga ett gigantiskt datacenter där, som kommer att sluka oerhörda mängder el.
Vi får också höra historien om hur det spektakulära Stora Sjöfallet i Lappland offrades för vattenkraften.
Medverkande: Magnus Carlson, förvaltare Vattenfall; Kerstin Enflo, ekonomhistoriker Lunds Universitet; Lasse Wallbing, kraftverksveteran och aktiv i Porjus arkivkommitté; Lars-Erik Lindström på museet i Krångede; Evert Vedung, professor emeritus i statsvetenskap på Uppsala Universitet; Börje Forslund, lokalhistoriker från Avesta samt Bengt Söderkvist, boende i Horndal.
Reporter: Mats Carlsson-Lénart
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
När musikerna Amanda Bergman och Petter Winnberg flyttade till en bondgård i Dalarna hände något med dem. Tanken var att dra ned på tempot och skaffa sig ett lugnare liv, men det blev precis tvärtom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gården ligger i den lilla byn Näckenbäck utanför Avesta och när de plötsligt stod där med en massa djur och 60 hektar mark var de tvungna att fatta ett beslut – att köra eller att flytta. De valde att stanna och idag försöker de balansera ett aktivt regenerativt jordbruk, föräldraskap och framgångsrika musikkarriärer, bland annat med bandet Amason. En inte helt lätt uppgift, varken tidsmässigt eller ekonomiskt. Men de har bestämt sig för att de ska bevisa att det går, för sig själva och för andra. Och för att kunna se sina barn i ögonen och säga att de gjorde vad de kunde för att bidra till en bättre värld och ett bättre klimat.
-
Intresset för att köra olika långsamtgående fordon har ökat bland unga de senaste åren. Inte minst i våra landsbygder där det ofta finns en stark motorkultur. I takt med att allt fler fordon dyker upp växer också irritationen hos de som bara tycker att motorungdomarna väsnas, bråkar och skräpar ner.
Så hur ser egentligen kulturen ut kring dessa fordon? Vilken betydelse har motorintresset för ungdomarna utanför storstan? Och kan en mer organiserad motorkultur bidra till större acceptans från övriga samhället?
Medverkande:
Maja Heller, nationell projektledare Motorintresserad Ungdom, Fryshuset
Michelle Axelsson, projektledare Motorburen ungdom Avesta
Saga Forslund, medlem i Motorburen ungdom Avesta
Linnea Simonsen, medlem i Motorburen ungdom Avesta
Samtalet leds av Håkan Montelius -
Världen fortsätter vandalisera skulpturer. Och frågan är om de lättare blir vandaliserade ju mer porträttlika de är? Det senaste offret är i alla fall det nya monumentet över Margaret Thatcher i hennes hemstad Grantham.
Men visst har tiden sprungit förbi statyerna. Efter murens fall, sydstatsgeneralerna och Kung Leopold kan man nog konstatera att de utgör en märklig hierarkisk sed från det förflutna.
Den första skandalen kring jätteutställningen Documenta i Kassel har seglat upp tack vare ett inlägg på en anonym och okänd blogg. Kuratorerna i indonesiska kollektivet Ruangrupa anklagas för antisemitism eftersom de bjudit in konstnärer som stödjer BDS-rörelsen (Boycott divestment sanctions). Tysklands kulturminister Claudia Roth har ryckt ut och Ruangrupa har försvarat sig i ett öppet brev.
Men drevet mot Ruangrupa verkar inte helt seriöst.
På Manhattan har en oväntad skilsmässa fått den hyperkapitalistiska konstmarknaden att slå nya rekord. Paret Harry och Linda Macklowe går skilda vägar på ålderns höst och kastar därmed ut deras ovärderliga samling med sval abstrakt nittonhundratalskonst på marknaden: Gerhard Richter, Cy Twombly, Mark Rothko, Agnes Martin och Andy Warhol. Det är som konstvärldens bitcoin. Egentligen spelar det ingen roll hur den ser ut. Pengar gör man ändå.
Men strunt i det förflutna – Clemens har sett konstens framtid.
Han har nämligen besökt en av de allra bästa avgångsutställningar han någonsin sett – ”Vargtimmen” på Kungliga konsthögskolan.
Några som gjorde intryck var Edit Sihlbergs måleri, Evelina Jonssons mikrobiologi och inte minst Afrang Nordlöf Maleikans dansperformance ”Keeping up with the iranians” som utspelar sig i spänningen mellan den iranska diasporan och de som stannade kvar.
Ulrika har sett utställningen ”Årstider” på Avesta art och tvingats ställa sig frågan vad forna tiders framstegsoptimism gjorde med oss.
I kvarlevorna av det gamla järnbruket visas en utställning som tittar på industrialismens drömmar och det klimatsår den lämnar efter sig. En utställning som balanserar på en inte helt fin linje mellan kitsch och frågan varför vi har förstört världen.
Intrycken är blandande. Men visst dras man som en fluga till socker.
Med Ulrika Stahre, konstredaktör Aftonbladet och Clemens Poellinger, konstredaktör på Svenska Dagbladet.
Producent: Martin Aagård
Utställningar i podden
Vargtimmen, Fredsgatan 12, Stockholm
Visas t om 11 juni 2022
Årstider, Avesta art, Avesta. Visas t o m 18 september 2022
Documenta, Kassel, 18 juni – 25 september 2022
-
Podden gästas äntligen av komikern Birgita Klepke! Snacket kom att handla om comedy, hotell, mingel - och oss själva. Vi skissar bland annat fram ett nytt showkoncept med premiär i Avesta 2023.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Pertti Lindgren dyker upp i TV som sol- och-vårare, sexrådgivare och storbedragare. Hundratals kvinnor sägs ha fallit offer för honom. Men vad var egentligen sant i berättelsen om tangogreven Pertti?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pertti Lindgren föds 1936 i Finland och livet tar sin början ett krig. Han kommer till Sverige som krigsbarn, endast fem år gammal. Hans pappa har dött vid fronten, mamman är utfattig och kan inte behålla honom.
I Sverige hamnar han hos en välbeställd familj, femhundra mil och ett kosmos från tillvaron han lämnat bakom sig. Även om meningarna går isär om vad som egentligen händer hos familjen i Avesta, börjar Pertti drömma om ett annat, rikare och större liv.
Kvinnotjusaren och bedragaren Pertti LindgrenUnder 1970- och 80-talen skapas stora rubriker i dagspressen om sol- och våraren, kvinnotjusaren och bedragaren Pertti Lindgren. Som artist kallade han sig själv Tangogreven. I en självbiografi skriver han om sina öden och äventyr och den bilden av honom blir rådande över 50 år. Men vad är drömmen om ett mer spännande liv och vad är verklighet?
Här ger hans barn för första gången sin bild av pappa Pertti och kvinnan som är målsägande i det enda rättsfallet i Sverige där Pertti Lindgren stått åtalad berättar om ett dråpligt kärleksförsök i Västerås 1961.
Programmet är gjort 2022.Reporter: Max Landergård
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström -
Äntligen ett avsnitt om skogen! Denna vecka har Carl tagit sig till Dalagård i Avesta för att träffa Leif Öster som är skogsägare, turistentreprenör, tidigare expert i skogsutredningen och före detta kommunikationschef på Sveaskog. Samtalet kretsar kring hur det kom sig att Sveriges skogsbruk blev till en industri väldigt få egentligen ville ha, dålig för ekosystemen och olönsam för skogsägare och landsbygden. Svenska skogsägare är de som idag får sämst betalt för sin skog i hela EU. Leif och Carl pratar även om vägarna framåt mot ett skogsbruk som på riktigt gynnar de små skogsägarna och arbetstillfällena på landsbygden, samtidigt som det gör nytta för klimatet och den biologiska mångfalden. Trots att många politiker ägnar oerhört mycket kraft åt att försvara kalhyggena och den svenska skogsbruksmodellen just nu, är åtminstone Leif övertygad om att systemskiftet mot ett hållbart skogsbruk i Sverige redan är på gång. Detta är ett avsnitt alla skogsägare och boende på landsbygden bör höra, för det finns hopp!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Daniel har fått en grov utskällning och Filip har varit i Avesta. Finns det ett fenomen för att sjunga fel sångtexter och biljettpriserna stiger. Skandal. Detta tillsammans med att Daniel nästan smält av fingrarna på sin vän med en nyårsraket. Mer om det i dagens tema Nyår.
-
Om att känna frustrationen bubbla upp inom sig när man ser orättvisorna och bristerna, om att försöka kanalisera den frustrationen och möta på motstånd när man gör det. Och om hur man ska få krafterna att räcka till som ensamstående mamma på ”hälsoschema” i äldrevården med ett barn som har särskilda behov.
-
Roger och Mart från De Lyckliga Kompisarna snackar om Likström, Dr. Anti-Skval, Sighstens Grannar, Greven & James, Ubba, Headline, Total Egon, Falun, Stockholm, Göteborg, Avesta, Murmansk och slutet -97 samt återstarten -07. Vidare till Ishockeyfrisyr, Jokela, Hitstafetten, Japan, Polen, tåg, trall, progg, Punk Illegal, sprit, EG, Onkel Kånkel, Dio, sociala medier-ångest, recensioner, Lasse Dahlquist och Jonas Almqvist.
-
I sommar kommer vi göra gräva i vårt arkiv av redan släppta fall och belysa några av de allra viktigaste avsnitten på nytt. Nämligen de som berör kvinnovåld - med fokus på mäns våld mot kvinnor. Varje repris inleds med ett nytt intro från oss med eventuella uppdateringar i fallen.
REPRIS: 29. Mordet på Pernilla Theorin
Hur kan en ung kvinna mördas utan att någon blir dömd för mordet? Och hur kommer det sig att en blå T-shirt med gula kronor är det mest centrala i utredningen? I veckans avsnitt av Olösta Fall får du höra om det mystiska mordet på Pernilla Theorin i Avesta 2006.
Varning: Olösta Fall är en podcast som inte är för känsliga lyssnare. I detta avsnitt diskuteras ett mordfall.
Källor: https://olostafall.se/avsnitt-29-mordet-pa-pernilla-theorin/
Musik: Rachel Seow Sosa
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/olostafall/
Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/olostafall
Prenumerera på vårt nyhetsbrev: https://mailchi.mp/f63f3ebe6354/olostafall
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.