Esrange Podcasts
-
Utrikeskrönikan 13 januari 2023
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kiruna fredag
Sverige har nu tagit över EU:s ordförandeskap. Det är den svenska regeringen som nu leder EU-ländernas arbete. Och det är därför jag och några kollegor från Bryssel sitter i en hundsläde norr om polcirkeln.
För som brukligt är startskottar Sverige sitt ordförandeskap på hemmaplan. Med att visa upp ordförandelandet för EU-folket.
Hela EU-kommissionen, 27 kommissionärer, regeringen, svenske kungen samt ett 70-tal utvalda från Bryssels korrespondentkår är på plats här i Kiruna för lanseringen av ordförandeskapet.
På den här typen av resor, som sker varje halvår när ett nytt EU-land tar över stafettpinnen, pratar man så klart om politik och vad i detta fallet Sverige vill uträtta de närmsta sex månaderna. Till exempel att stödja Ukraina, fortsätta med klimatarbetet, att stärka konkurrenskraften, och så vidare.
Men minst lika viktigt, ja kanske än viktigare, är att visa upp och marknadsföra ordförandelandet för en internationell publik.
Så vad är det då som Sverige väljer att visa upp för oss journalister och de inresta EU-topparna?
Det är vinter, mörker och kyla. Kryddat med svensk innovation.
Hittills har det blivit besök i gruvan här i Kiruna – där man hittat stora mängder sällsynta metaller som behövs i EU:s gröna omställning. Vilket passande nog presenterades just som EU-dignitärerna var på besök i stan.
Det blir också besök på på rymdbasen Esrange och ishotellet - faktum är att politikerna får möjlighet att bo där.
På mat- och dryckesfronten har Sverige sålt in alkoholfri cider och äppeljuice, köttbullar med potatismos, brunsås och lingon, och en efterrätt som jag själv inte ätit sedan barnsben: nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.
Sverige har också kommit med den i princip obligatoriska goodiebagen. Innehållande en bok om svenska innovationer, en slags reflex och en mössa.
Däremot har Sverige inte heller gett bort någon traditionell ordförandeskapsslips. Men den sägs vara på gång.
Grejen är att den tidigare S-regeringen, som planerade för ordförandeskapet, inte tänkte ha någon svensk slips. Den nya regeringen ville annorlunda men då det måste upphandlas enligt svenska konstens regler så blir den blå-blåa slipsen inte färdig förrän halvvägs in i ordförandeskapet i mars.
Ska sanningen fram tror jag inte så många av mina korrekollegor bryr sig så mycket om slipsen.
Att döma av kommentarerna så här långt, lär detta ändå bli en ordförandeskaps-resa att minnas.
Vintern, mörkret och kylan är exotiskt för oss Brysselbor. Och hundsläden, ja den lär finnas kvar i minnet hos många, under lång lång tid.
Andreas Liljeheden, Kiruna
-
Vår vardag är beroende av satelliter, det handlar om kommunikation, övervakning och militärer. Men vad händer om satelliterna vi är så beroende av slutar fungera?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Vi har rätt dålig koll på var vi byggt in beroende av satelliter"Rymden kan kännas avlägsen och långt bort från vår krisberedskap här på jorden men satelliternas roll i vår vardag är viktigare än vad vi kanske tror. Det handlar om navigering för flyg, båtar och bilar men också om tidsstämplingar för finanssektorn och militären som mer och mer blir beroende av informationen som satelliterna kan ge.
Kristoffer Hultgren arbetar på MSB med rymdsäkerhet och pratar med Erik om hur vi kan förbereda oss på utslagna satelliter, rymdkrig och om vikten av att ha kvar den där bilkartan eller sjökortet.
Beredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.
Tipsa oss gärna
Har du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected]Ljud i avsnittet:
U.S. Space Force: Origins
CNN
Gräns
Ekot - Ny rysk militärkonvoj på väg mot Kiev
Ekot -Allt fler satelliter ökar krockrisken
Pathé News
Esrange -
Vår vardag är beroende av satelliter, det handlar om kommunikation, övervakning och militärer. Men vad händer om satelliterna vi är så beroende av slutar fungera? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. "Vi har rätt dålig koll på var vi byggt in beroende av satelliter"Rymden kan kännas avlägsen och långt bort från vår krisberedskap här på jorden men satelliternas roll i vår vardag är viktigare än vad vi kanske tror. Det handlar om navigering för flyg, båtar och bilar men också om tidsstämplingar för finanssektorn och militären som mer och mer blir beroende av informationen som satelliterna kan ge.Kristoffer Hultgren arbetar på MSB med rymdsäkerhet och pratar med Erik om hur vi kan förbereda oss på utslagna satelliter, rymdkrig och om vikten av att ha kvar den där bilkartan eller sjökortet.Beredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.Tipsa oss gärnaHar du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected] i avsnittet: U.S. Space Force: Origins CNN Gräns Ekot - Ny rysk militärkonvoj på väg mot KievEkot -Allt fler satelliter ökar krockriskenPathé NewsEsrange
-
Har vi åkt till Mars än? besöker Norrbotten och spanar in Esrange och Swedish Space Corporation, och på SSC:s huvukontor i Solna träffar vi Krister Sjölander som är Manager of Payloads & Flight Systems, och han berättar för oss om Esrange, uppskjutningar och framtiden.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Rymdindustrin bara växer och förväntas fortsätta växa från dagens miljardindustri till en biljonindustri de kommande tio åren, i dollar räknat. En framtidsindustri med andra ord, och inte bara i pengar utan som en del av utvecklingen av en hållbar framtid.
Nu har Sverige och Norden fått sitt första bolag för investeringar i rymdteknik, Rymdkapital AB, och affärsängeln och en av grundarna Ted Elvhage återbesöker oss och berättar mer om bolagets framtidsplaner. Vi träffar också medgrundare Ulf Palmnäs som efter mer än 30 år i rymdbranschen genom Rymdkapital vill bryta ny mark i industrin, och Mia Kleregård, Head of Transformation på SSC, Swedish Space Corporation pratar om framtidsvisioner för rymden, Sverige och Esrange.
Hosted by Ausha. See ausha.co/privacy-policy for more information.
-
Sveriges raketbas Esrange siktar längre ut i rymden. Drömmen är att skjuta upp ”Tintinraketer” och egna satelliter. Forskning & Framsteg har besökt anläggningen, som omfattar en yta dubbelt så stor som Luxemburg i skogarna utanför Kiruna.
Text av Anna Davour. Inläst av Per Lagergren/Ljudlager.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.