Argentina Podcasts
-
Efter några veckors ofrivilligt uppehåll är vi äntligen tillbaka med nytt avsnitt! Ett flertal Oscarsaktuella filmer diskuteras (inspelning skedde före galan) och den fullskaliga recensionen gör vi på rättegångsdramat Argentina, 1985 som var nominerad i kategorin bästa utländska film. Trevlig lyssning!
-
Anna Svahn och Karl-Mikael Syding, förvaltare på hedgefonden Antiloop pratar om livet efter rapportperioden och dollarkurserna i Argentina.
-
Förvaltarna Anna Svahn, Martin Sandquist och Karl-Mikael Syding på hedgefonden Antiloop analyserar vad Argentinas inflationserfarenheter kan lära Sverige och USA. I avsnitt 104 tar SSS upp bostadsköpannulleringar i USA, när amerikansk inflation kan tänkas bli negativ, hur hårt ekonomin och aktiemarknaden kan krascha i år -- eller om det snarare är så att den positiva starten på januari signalerar ett starkt 2023.
Husbyggarstatistik från KB Homes, PMI-siffror, Empire mfg, eftersläpningar i räntepolitik, inverterade räntekurvor, guld och svenska kronan tas upp i veckans förvaltardiskussioner där de tre S:en är långt från överens.
-
Utrikeskrönika 11 januari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
São Paulo, onsdag.
Jag har rest som aldrig förr i mitt liv under min tid som korrespondent. De senaste veckorna har varit särskilt hektiska.
Efter ett dramatiskt presidentval i Brasilien tog jag mig till Argentina där vicepresidenten dömdes för korruption, därifrån vidare till Peru - presidenten hade avsatts av kongressen ..
Sen bar det tillbaka till Argentina, som firade vm-guldet i herrfotboll och efter ett par veckor landade jag återigen i Brasilien för att bevaka en presidentinstallation och - helt oplanerat - begravningen av en fotbollskung.
De befarade oroligheterna i samband med installationen av presidenten uteblev, så jag återvände till mitt bo i Colombia – men jag fick packa väskan igen och hastigt återvända till Brasilien för att förloraren Bolsonaros anhängare fick för sig att storma kongressen och presidentpalatset.
Och nu sitter jag här i ett hotellrum i São Paulo och funderar på vilket avtryck alla dessa stora händelser har gjort på mig.
Det var ingen lätt fråga. Och det kanske låter som en klyscha, det är trots allt människorna som lämnar det starkaste intrycket. Framför allt de som är i underläge men inte ger sig.
Som den unga bondeledaren i Colombia som inte kan bilda familj för att hon ständigt måste flytta med sin sjuåriga dotter för att inte bli mördad på grund av sin fackliga verksamhet.
Eller den prostituerade kvinnan i Ecuador som fruktar för sin fängslade sons liv varje gång det händer en massaker inne på anstalten.
Eller den venezuelanske migranten som varje dag måste rusta sin själ för att bemöta rasismen i det nya landet, trots att jag ser ut som dem, sa han.
Eller det unga föräldraparet som förbereder den farliga resan genom världens mest ogenomträngliga djungel, El Darien i Panama, på väg norrut där de tror att deras småbarn kan få ett bättre liv.
Hur vågar ni ta er igenom Darien, där folk dör, försvinner, våldtas eller blir uppätna av vilda djur. Vi förlitar oss på Gud, sa pappan med bebisen i famnen.
De alla är människor som verkligheten försöker trycka ner, som råkade föddas i fel land eller fel samhällsklass … och de ger inte upp, de gör motstånd dr andra kanske skulle lägga sig ner och dö.
Sånt gör ett starkt intryck.
Ivan Garcia, São Paulo
ivan.garcia@sverigesradio.se -
Kriget om Falklandsöarna mellan Argentina och Storbritannien år 1982 var kriget som aldrig skulle ha utkämpats. Den negativa inrikespolitiska utvecklingen i militärdiktaturens Argentina samverkade med gamla anspråkskrav på Falklandsöarna – eller Malvinerna som de kallas på spanska.
Argentinarna besatte ögruppen med militär. Storbritannien under Margaret Thatchers ledning antog utmaningen och sände en expeditionsstyrka för att utkämpa britternas måhända sista kolonialkrig. Men var det värt insatsen?
Denna fråga och mycket mer diskuterar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved i denna nymixade repris av avsnitt 30 av Militärhistoriepodden.
Kriget på Falklandsöarna hade många drag som gör det unikt i flera avseenden. Argentinarnas närhet till krigsområdet gav dem en fördel. Dessutom var Argentina inte helt utan militär kapacitet. Både en relativt stor flotta och ett flygvapen att räkna med. Men att möta en motståndare med britternas kapacitet skulle visa sig vara katastrofalt. Det fanns redan på förhand en nivåskillnad i militär kompetens som argentinarna skulle ha tagit mer på allvar. Men kanske utgick de från att det aldrig skulle bli krig?
Storbritannien förde krig på andra sidan jordklotet med en expeditionsflotta som i mycket stor utsträckning måste klara sig själv. Logistiskt var insatsen anmärkningsvärd. Uppgiften att hålla den ganska stora argentinska flottan på behörigt avstånd och undvika förluster på grund av det argentinska flygvapnets anfall var svår. Trots teknisk överlägsenhet och utbildning var inte framgången given på förhand. Två brigader skulle landsättas och ta sig an uppgiften att besegra en numerärt större motståndare som både hade haft god tid till förberedelser och som dessutom hade tunga vapen att försvara sina ställningar på höjderna kring Port Stanley. Frågan är vad som egentligen avgjorde kriget?
Falklandskrigets slutstrider vid Goose Green och väster om Port Stanley blev infanteristrid med många brutala påminnelser om krigets nakna verklighet: att döda eller dödas. När det brittiska yrkesinfanteriet av marinkårssoldater, fallskärmsjägare och gardessoldater bröt in och brutalt rensade de argentinska ställningarna som hölls av i huvudsak illa ledda värnpliktiga kan det verka som att allt var givet på förhand. Men ingenting var självklart. Britterna kämpade med krigets friktioner vad gäller transporter, brist på understöd och vädret. Att numerärt underlägsna anfalla en fiende som har haft lång tid till förberedelser innebär förluster. Britterna förlorade i kriget 255 i döda och 775 skadades. Argentina miste 649 döda och 1 657 skadade.
Om du vill läsa mer kan vi rekommendera den brittiske journalisten och författaren Max Hastings och Simon Jenkins bok som finns på svenska Slaget om Falklandsöarna. I övrigt återfinns en rad titlar om kriget på engelska som tar upp i stort sätt alla aspekter av konflikten. Martin Middlebrook The Falklands War är en som kan rekommenderas eller Duncan Andersson kortare The Falklands War 1982.
Bild: Den argentinska kryssaren ARA General Belgrano har svår slagsida efter att ha attackerats av en brittisk ubåt under Falklandskonflikten. Den sjönk senare. WIkipedia.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Murre och Sam tog emot levande legendaren Martin Mutumba i studion.
Samtalet kretsar kring Martins otroliga resa genom livet och balansen mellan fotboll och musiken.
Martin berättar från sitt perspektiv med lika mycket energi i studion som han visade på fotbolls planen och hur han vandrat genom livet.
Avsnittet är inspelat strax innan fotbolls VM var över och Martins förhoppning att Messi´s Argentina ska på vinna guld.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Margaux Dietz ger nu sin version om den kritiserade vloggen där hon filmade en man utanför sin dörr och efterspelet som följde. I natt släpptes nämligen SVT:s dokumentär "Kan vi förlåta Margaux?".
Sedan pratar vi om kändiskocken Salt Baes VM-finalfadäs. Folk har lackat på att han kraschade Argentinas VM-firande. Vad gjorde han egentligen på planen och bröt han mot några regler när han rörde pokalen? Nu har Fifa startat en utredning. -
Jonatan, som knappt gör skäl för sitt gamla öknamn Fuckup längre, har fått en god idé och K har misslyckats med julhandeln.
Det handlar om firandet av VM-guldet i Argentina och om hur fattiga svenska idrottare är.
Massor av nya och gamla saker finns i shopen. Passa på: shop.underproduktion.se
-
Stort grepp på VM-finalen där Jesper är arg på Argentina men tvingas försvara landet efter diverse påhopp på HELA nationen från övriga runt bordet. Vidare stort USA-grepp och skandaler inom NFL. Olle bjuder också på en lista som inte oväntat stöttas av Mats.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Här kommer det sista av våra fyra personliga avsnitt med ingen mindre än Dolores!
Vi pratar om allt från doulande, födande, frukost, musik och Argentina till mäns våld mot kvinnor och demonstrationer.
Länkar:Studien Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld:
https://www.roks.se/sites/default/files/2022-11/Roks%20rapport%202022_webb-enkelsid.pdf
Kvinnofridslinjen:
https://kvinnofridslinjen.se/
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige:
https://www.roks.se/
Unizon:
https://www.unizonjourer.se/
-
Lasse Granqvist, precis hemkommen från Qatar, spinner loss efter tidernas VM-final mellan Messis Argentina och Mbappés Frankrike. Tommy Åströms hyllning till finalkommentatorn: ”Du har aldrig varit bättre än så här!” Jens Fjellström tar fram VM-trenderna som för fotbollen in i framtiden. Volleybollens världsstjärna Isabelle Haak vann klubblags-VM igen och blev utsedd till bästa spelare! Kärleksbombning av Lou Gehrig, baseballmästaren som gav ALS ett ansikte, berättad av Sporthusetlyssnaren Daniel Eggens. Sångfågeln Jolina är tillbaka! Med en julhälsning till oss alla, efter att hon släppt ny musik på Spotify.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
P3 Nyheters Annizeth Åberg sammanfattar statsministerns jultal. Hanna och Christopher diskuterar svenskans vackraste ord. Boktips levereras från Babels eminenta bokgäri Jessika Gedin och sportshunon Olof Lundh ger oss en rapport om kaoset efter Argentinas vinst i fotbolls-VM.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Vi summerar VM och lyfter på hatten för vår generations störste spelare som nu fullbordat fotbollen. Det blir såklart mycket snack om tidernas galnaste final och Argentina som nu kommer att fira i månader. Vi plockar även ut lite olika kategorier och ögonblick från mästerskapet. Slutligen tar vi oss an en utmaning där vi i tur och ordning får välja spelare till våra respektive VM-elvor, med en speciell regel som försvårar våra val!
-
Den fetaste upplagan av VM är avslutad, VM 2022 i Qatar. Vi försöker summera denna otroliga turnering tillsammans med Akram "Wiki". Argentina vann. Messi blev officiellt get. Marocko stal våra hjärtan. Den lilla marockanska tjejen. Media. Kylian Mbappe. Cristiano Ronaldos tårar. Fyra miljoner kroater. Mycket mycket mer.
-
Det blev en hel osannolikt spännande final mellan Mbappés Frankrike och Messis Argentina. Och visst var det just de två som blev huvudpersoner i det här galna dramat. Vi pratar om taktiska fullträffar, straffar, qatariska kaftaner och så tar vi ut en hel massa elvor ur ett VM som inte liknade något annat. Tack för oss!
- Näytä enemmän