Genua Podcasts
-
I vårt allra första avsnitt pratar Patrik bland annat om språk, om en inflygning till Genua, om ett manus som aldrig blev klart och om skälet till varför denna podcast existerar.
Vi skulle bli väldigt glada över att höra från dig om dina tankar. Finns det nåt ämne du skulle vilja att Patrik pratar om? Eller inte pratar om? Är avsnittet tillräckligt långt?
Maila på [email protected] eller ta kontakt via Patriks Instagram: patrik.karlson
Tack för att du lyssnar!
-
Konstantinopels fall år 1453 var slutet på den månghundraåriga kristna riksbildningen Bysan, men egentligen var nog det viktigaste resultatet det osmanska rikets slutliga etablering – med den nya huvudstaden Konstantinopel, dagens Istanbul, som centrum.
Framför Konstantinopels murar samlades en osmansk här på åtminstone 60 000 soldater med ett effektivt artilleri. De omkring 8 000 försvararna höll de osmanska anfallen stången från den 7 april fram till den 29 maj då staden till slut föll. I striderna ingick inte bara strider man mot man utan för den tiden tung artilleribeskjutning, underjordiska strider och sjöstrider.
I den nymixade reprisen av avsnitt 24 av Militärhistoriepodden samtalar historikern Martin Hårdstedt med idéhistorikern Peter Bennesved som Konstantinopels fall.
Konstantinopel hade fungerat som huvudstad för ett rike som existerat i mer än 1000 år beroende på hur man räknar. Bysantiska riket var arvtagaren till Romarriket och under århundraden det största och starkaste kristna riket innan de västeuropeiska rikena etablerades på allvar under tidig medeltid.
I mitten av 1400-talet var Bysans bara till namnet ett kejsardöme. Kejsaren i Konstantinopel kontrollerade egentligen bara ett mindre område på den europeiska sidan av Bosporen norr om Konstantinopel och en del områden i sydvästra Grekland tillsammans med ett antal öar. Riket var på alla sidor vid det här laget helt omgivet av det uppåtgående osmanska riket.
Den osmanske sultanen Mehmet II behövde visa att han dög som härskare i ett rike som han inte fullt ut kontrollerade. För att starka sin ställning inrikespolitiskt skulle en erövring av det mytomspunna Konstantinopel vara betydelsefullt. Dessutom vill han och den osmanska ledningen för alltid undanröja ett kristet brohuvud i veka livet på det osmanska riket. När snaran sakta drogs till kring Konstantinopel vädjade den bysantinske kejsaren Konstantin XI om hjälp. Men hans rop lämnades obesvarade eller med svävande löften. Påven, Ungern, Genua och Venedig hade begränsade resurser och var involverade i egna maktstrider.
Du som vill ta reda på mer slaget och Bysantinska riket kan läsa David Nicolle Constantinople 1453. The end of Byzantium, Oxford 2000 och Judith Herrin, Det bysantinska riket, Höör 2009.
Bild: Belägringen av Konstantinopel, av Philippe de Mazerolles - Bibliothèque nationale de France Manuscript Français 2691 folio CCXLVI v [2]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Finanskrascher och inflationsvågor har återkommit regelbundet sedan kapitalismens barndom på medeltiden. De första bankkrascherna i Italiens handelsstäder kunde resultera i lynchningar, men påverkade inte samhället i stort. Även tulpanbubblan i Nederländerna år 1637 fick begränsad effekt på hela samhället. Medan finanskraschen på Wall Street i oktober 1929 i USA kom att påverka hela världsekonomin.
Hyperinflation bryter sönder samhällen, när besparingar blir värdelösa och människorna tvingas återgå till byteshandel. Tysklands höga krigsskadestånd efter första världskriget orsakade hyperinflationen i Weimarrepubliken i Tyskland 1923 och 1924. Ett kaos som banade väg för Adolf Hitlers resa till makten.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Han har bland annat skrivit boken Finanskrascher – från kapitalismens födelse till Lehman brothers.
Det finns många teorier om både finanskrascher och hyperinflation. Någonstans spelar den mänskliga naturen en roll för finansbubblorna med gruppbeteende, överdriven optimism före kraschen och överdriven pessimism efter kraschen. För en lekman blir den mänskliga girigheten samt inkompetens tydliga i alla kända bubblor och inflationsvågor.
Den finansiella kapitalismen uppstod utifrån den ökande internationella handeln i Europa under medeltiden. En annan teori betonar behovet av att finansiera de framväxande nationalstaternas krig. Och bankrusningar när alla insättarna samtidigt vill ta ut sina pengar känner vi till redan på 1400-talet. Finansiella centrum uppstod tidigt i handelsstäder som Genua, Florens, Venedig, Brügge och Barcelona.
Cocharelli - British Library, Cocharelli, Cuttings from a latin prosa treatise on the Seven Vices Hämtat från: Cocharelli, klipp från en latinsk prosaavhandling om de sju lasterna. Föreställande bankirer i ett italienskt räknehus på 1300-talet. Wikipedia Public Domain
Musik: Transylvania Mania av Jon Presstone, Storyblock Audio
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi finns även på Patreon, där du får exklusiva poddavsnitt varje tisdag till fredag och dessutom ALLA våra avsnitt reklamfritt. Bli medlem här!
När chefen är hemma dansar Birro och Hugo på borden.
Det blir ett rasande avsnitt av Studio Allsvenskan. Aldrig har väl en måndag känts mer som en fredag,
Henke ska snart bli pappa så Hugo och Birro styr skutan över stormigt vatten.
Vi tar er igenom helgens alla matcher med allt annat än en varlig hand. Vi hyllar publiken i Norrköping och applåderar Malmös seger. Djurgården krossar Värnamo och AIK vinner med 1-0 igen.
Vi undrar varför Rydström inte skapar mer kaos i sitt eget lag i andra halvlek och så undrar vi om Tobias Sana hamnar i Kalmar?
Därefter följer en lång och hetsig diskussion om Nicola Djurdjics besök på en nattklubb och Birro cirklar runt diskussionen från olika håll. Var det helt nödvändigt att låta Djurdjic falla mot det klassiska värmländska svärdet? Kunde man ha fördömt ett förkastligt beteende på något annat sätt?
Hur kort är vårt tålamod med människor som vägrar leva sina liv efter andras premisser? Och, märk väl, INGEN hyllar att svika sitt lag på det sättet. Men det är Degerfors supportrars rättighet att döma. Andras moraliska preferenser är en annans sak...
Vi hyllar Bajens suveräna försvarsspel och konstaterar att Brännström verkar ha börjat strössla sitt eget sätt att spela fotboll över Mjällby.
Utöver det handlar det även om kommentatorer, balkonger i Genua, stengolv i Ryssland och så ska Dybala till Roma.
Ett frustande avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
* Upprymdheten och känslorna för Bo William
* Väcks kommittén till liv nu då?
* Fyren i Genua...
* Lillis rekordreferat
* De illojala hyrkuskarna?
* Dags för Bold Eagle-styrningar för världens bäste?
* Hur kunde du, Magnus?
* Lösmynta Goop
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Marco Polos resa till Kina var inte unik under 1200-talet, men hans berättelse om den var det. Dick Harrison berättar om Pax Mongolica som skapade förutsättningarna för världens mest kända långresa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det var i fängelse i Genua som Marco Polo lät nedteckna sina minnen ifrån resan till Kina i slutet av 1200-talet. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar den världsberömda resan som inleddes för 750 år sedan, men som egentligen inte var unik i sig. Historikern Dick Harrison målar upp bilden av ett Asien under Khubilai khans styre som skapade de unika förutsättningarna för handel och diplomati som Marco Polo och hans familj profiterade på.
Dessutom uppmärksammas det kommande praktverket om Hallands historia som vill ge en helt ny bild av detta speciella landskap i Sverige, och som under medeltiden utgjorde två separata småriken.
Och så reder vi ut den komplicerade handlingen i bioaktuella ”Drottning Margareta” – den smått absurda historien om Den falske Olof, en historia om bedrägeri och maktkamp i Kalmarunionens tid.
-
Hansson och Freudenthal har spelat stort byteshandelsspel i jymden. Detta diskuteras med små utvikningar gällande människans svarta själsliga mörker.
I avsnittet nämns:
Catan
Traders of Genua
Chinatown
Civilization
Bohnanza
Pit
Sidereal Confluence
Diplomacy -
Fotbollsproffs och mittfältare i svenska landslaget. Om sina med- och motgångar, det osminkade proffslivet och om hur han blev sjuk i covid-19.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
”Börjar förstå att det jag ägnat mitt liv åt bara är en sport”Att bli fotbollsproffs var en självklarhet för Albin Ekdahl när han var liten. Om vägen dit, skador, kulturkrockar och jargongen i omklädningsrummen får vi höra i hans Sommarprat.
Idag är Albin Ekdal fotbollsproffs i Sampdoria i Italien. I vintras när dödstalen ökar lavinartat i Lombardiet, nära där han bor, känner han att han har symptom. Det konstaterades att han hade Covid19.
Uppväxten i trygga Bromma med huvudfokus på fotboll med Brommapojkarna var okomplicerad. Som 18-åring fick han kontrakt med Juventus och är i dag inne på sin 12:e säsong som fotbollsproffs.
-Om min ungdomskarriär var full av lycka, glädje och framgång så har min proffskarriär hittills varit brokig med blandade resultat - många skador och inte alls bara den glädjen fotbollen var i ungdomen.
I Albins sommar berättar han om insikten om hur livets värden förändras över tid samtidigt som drömmarna om framtida segrar fortfarande är starka.
Om Albin EkdalFotbollsspelare, 30 år. Född i Hässelby, Stockholm, bosatt i Genua, Italien. Debuterar som Sommarvärd.
Fotbollsproffs i italienska klubben Sampdoria och mittfältare i svenska landslaget. Blev tre år i rad utsedd till Årets mittfältare på Fotbollsgalan.
Har även spelat i klubbarna Juventus, Siena, Bologna, Cagliari och Hamburg. Debuterade i landslaget 2011 och har spelat 50 landskamper. Moderklubben är Brommapojkarna där han som ung var med och vann Gothia Cup tre gånger.
Drabbades av covid-19 i Italien, blev friskförklarad efter sex veckor.
Åkte på Morandibron dagen innan katastrofraset 2018, på väg till Genua för att skriva kontrakt med Sampdoria.I 13 år har jag varit fotbollsproffs och alltid befunnit mig i ett tillstånd där jag aldrig kunnat släppa jobbet. Jag ska prata om med- och motgångar, ge en inblick i ett osminkat proffsliv samt stoltheten över att bära den svenska landslagströjan.
Producent: Henrik Johnsson