Sydpolen Podcasts
-
Plats: Winter Hills, 7-8 januari 2001. Handling: Simones dykning med Winter Wolves triggar en del av hennes förträngda minnen från expeditionen till Sydpolen. Medverkande Maria Ruthgård som Simone Shanks Kjetil Kverndokken som Dr Svendsen Information Denna säsong klipptes av Kwarnberg... Fortsätt läsa →
-
Då är det dags för nästa del med Aron Anderson så i det här avsnittet så fortsätter vi samtalet från förra veckan. Barncancerfonden betyder mycket för Aron och vi samtalar om deras arbete och hur hela familjen påverkas när ett barn får en cancerdiagnos. Aron berättar om den stora utmaningen att åka skidor till Sydpolen och vilka äventyrskompisar han har. Du får också höra om hur det är att cykla genom hela Sverige.
Känn dig så varmt välkommen att inspireras💕
Tycker du om det här avsnittet så får du gärna hjälpa till att sprida och dela så fler kan få inspiration av Aron och gärna också prenumerera på mina kanaler🙏
Del 1 publicerades förra veckan som avsnitt 68🌟
Vill du titta på avsnittet så kan du se det här på min youtubekanal
Produktion Mebia AB
-
Jordens viktiga ozonlager är hotat. 1986 är ett gäng forskare på sydpolen. Högt upp i luften, finns ett hål. Det forskarna ska ta reda på är om det är vi människor som ligger bakom hålet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
10 minuter om en av historiens största klimatutmaningar.I det här avsnittet av Stora händelser om upptäckten av det som kom att kallas för hålet i ozonlagret. Om forskarna som ska komma att få nobelpris för sina upptäckter. Om när världens länder kom överens om det så kallade Montrealprotokollet för att rädda ozonlagret.
Om Stora Händelser i BarnradionStora händelser är en podd i Barnradion med 10 minuter om nyhetshändelserna som förändrat världen.
Podden passar för 9-13 år ungefär.
Frågor till avsnittet:Var det på ovanför Nordpolen eller Sydpolen forskare hade upptäckt ett hål i ozonlagret?
Vad skulle hända med allt liv på jorden om det här viktiga lagret skulle försvinna?
På vilka sätt är upptäckten av hålet i ozonlagret en viktig händelse?
Vad kan man lära sig av den här händelsen idag nu när vi står inför en ny utmaning, klimatkrisen?
Programledare: Klara Askerup
Producent: Niklas Jonsson
Exekutiv producent: Beatrice DalghiLjudet är uppdaterat.
Med ljud från: Sveriges Radio, CBS, Nasa
-
Han är den nya favoriten i Let´s Dance – och bakom rumban döljer sig en av våra favoritentreprenörer och föreläsare. Dessutom är han den första person i rullstol som bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro. Han har också simmat 37 kilometer över Ålands hav, armcyklat från Malmö till Paris och skidat 300 kilometer över Antarktis till Sydpolen.
Du hajar – den här mannen vill du lära dig knep av!
I avsnittet med Aron Andersson får du
– Arons viktigaste strategier för framgång
– Life och Bio hacks som levlat Arons liv
– Strategierna för att hitta möjligheter där de flesta ser problem
– Stegen till en fantastisk mental inställning
…och mycket mer.
Du tänker rätt, detta vill du inte missa. På med lurarna och njut!
Starta Eget-Podden gör det enkelt att starta, driva och växa som entreprenör och företagare!
Kolla in Driva Eget med nyheter och inspiration www.driva-eget.se
Bli medlem i Driva Eget Premium och få tillgång till nyheter, kunskap, guider, mallar, kalkyler och som hjälper dig att lyckas med ditt företag.
Starta Eget-Podden ges ut av We are Business Nordic AB. Vi samlar och skapar världens bästa kunskap, verktyg, inspiration och nätverk inom företagande. Häng med!
-
Aron Anderson gästar och berättar om äventyret i Let's Dance och Sydpolen. Det bjuds också på inspiration till vad du kan unna dig så här på löningsdagen!
-
Aron Anderson gästar och berättar om äventyret i Let's Dance och Sydpolen. Det bjuds också på inspiration till vad du kan unna dig så här på löningsdagen!
-
Det finns entreprenörer och så finns det entreprenörer som tänker utanför boxen.
Tina och Tom Sjögren, eller Sjogren som man säger i USA, tillhör den lilla exklusiva skaran som aldrig har hört talas om boxen. Hos dem är varken the sky eller space the limit.
För hade det funnits begränsningar i deras hjärnor så hade de aldrig gjort fyra försök innan de kom upp på Mount Everest. De hade inte kommit på idén att skida till Sydpolen och inte heller tagit beslut om att direkt efter detta göra samma sak på Nordpolen. En resa som höll på att kosta dem livet.
Och en sak är helt säker, de hade absolut inte kommit på tanken att bo i Silicon Valley i fem år för att lära sig hur man bygger en egen raket för att åka till Mars.
Låter det här som en blandning av Stjärnornas krig och Tintins äventyr? Kom ner på jorden och häng med till en raketfabrik i Mojaveöknens utkant. För nu blir det åka av!
Det här är del ett av två delar som lanseras med 14 dagars mellanrum. Men vill du lyssna på hela avsnittet direkt, dessutom utan reklam, så går du in på patreon.com och söker på Spännande möten. För en liten månadspeng får du hela härligheten serverad som ett stycke.
Eller, gillar du podden i största allmänhet? Känner du att den här typen av samtal är viktiga och intressanta och gärna vill bidra? Då vore jag otroligt tacksam om du vill swisha en valfri summa till 123 611 4680. Jag lovar: Alla pengar kommer att investeras i ännu fler spännande avsnitt.
Moderator: Gunnar Oesterreich
Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen
Distribution: Acast
Samarbetspartners: Coronapassport.se, Nordic Light Hotel, Atrament Books
Hitta allt om podden:
Websida: https://spannandemoten.se/
Instagram: @spannandemoten
Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/
Kontakt: [email protected] eller via sociala medier
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mikael och Hani, troligtvis två av poddens största supportrar, förbereder sig i detta nu för årets höjdpunkter som är ett varsitt äventyr i södra hemisfären. Hani ska randa sig i Sydafrika och Mikael ska till sydpolen på expedition. Vi pepprar dem med frågor kring mentala förberedelser och viktiga kompetenser. Hur mkt kaffe måste man ha med till fikarummet och vilka ullbyxor är överlägsna? Inte heller låter de omikron stoppa käppar i några hjul inte!
Medverkar: Blivande legenderna Hani Rafiq, ST-läkare i akutsjukvård Södersjukhuset. Mikael Grumstedt, specialist i internmedicin UNN
-
Vegard berättar hur det var att växa upp i Nordnorge på gränsen till Ryssland under tiden som Kalla kriget pågick. Vi får ta del av hans resa till att bli en av världens bästa skidåkare genom tiderna samt året 1994 som var ett tufft år på många vis. Fem bergstoppar på fem kontinenter under fem veckor. Ridit över Mongoliet. Nått Sydpolen. Bara för att nämna några av Vegards många äventyrsresor han har i bagaget.
Idag arbetar Vegard inom internationella skidförbundet, FIS. Idén till Tour de Ski är en bastuhistoria. Hur blir det egentligen med fluorförbudet? Kommer den klassiska skidåkningen att försvinna? Och hur arbetar FIS i frågan om ätstörningsproblematiken inom längdskidor?
Vegard forteller om hvordan det var å vokse opp bare noen kilometer fra den russiske grensen midt under den kalde krigen. Vi får bli med på hans reise fra Kirkenes som liten gutt og helt til toppen av internasjonal langrennssport. Oppkjøringen fram mot OL på Lillehammer i 1994 ble trøblete med skader og flere utenomsportslige episoder. Spesielt en hendelse i oktober 1993 har merket han for livet.
Fem fjelltopper på fem kontinenter på fem uker, på hesteryggen over Mongolia, nådd Sydpolen og dette er bare noen av Vegards mange eventyrreiser.
I dag arbeider Vegard i det Internasjonale Skiforbundet og ser sporten fra en annen side. Ble virkelig Tour de Ski unnfanget i badstuen til Vegard i Maridalen i Oslo? Hvordan blir det med vinterens fluorforbud? Kommer klassisk teknikk til å forsvinne? Og hvordan arbeider FIS i spørsmålet rundt spiseforstyrrelser?
11:30 Uppväxten och skidkarriären / Oppvekst og skikarriere
42:30 Äventyrsresor / Eventyrreiser
50:50 År 1994
1:07:25 Arbetet inom internationella skidförbundet, FIS / Arbeidet innen det internasjonale skiforbundet
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vegard berättar hur det var att växa upp i Nordnorge på gränsen till Ryssland under tiden som Kalla kriget pågick. Vi får ta del av hans resa till att bli en av världens bästa skidåkare genom tiderna samt året 1994 som var ett tufft år på många vis. Fem bergstoppar på fem kontinenter under fem veckor. Ridit över Mongoliet. Nått Sydpolen. Bara för att nämna några av Vegards många äventyrsresor han har i bagaget.Idag arbetar Vegard inom internationella skidförbundet, FIS. Idén till Tour de Ski är en bastuhistoria. Hur blir det egentligen med fluorförbudet? Kommer den klassiska skidåkningen att försvinna? Och hur arbetar FIS i frågan om ätstörningsproblematiken inom längdskidor?Vegard forteller om hvordan det var å vokse opp bare noen kilometer fra den russiske grensen midt under den kalde krigen. Vi får bli med på hans reise fra Kirkenes som liten gutt og helt til toppen av internasjonal langrennssport. Oppkjøringen fram mot OL på Lillehammer i 1994 ble trøblete med skader og flere utenomsportslige episoder. Spesielt en hendelse i oktober 1993 har merket han for livet.Fem fjelltopper på fem kontinenter på fem uker, på hesteryggen over Mongolia, nådd Sydpolen og dette er bare noen av Vegards mange eventyrreiser.I dag arbeider Vegard i det Internasjonale Skiforbundet og ser sporten fra en annen side. Ble virkelig Tour de Ski unnfanget i badstuen til Vegard i Maridalen i Oslo? Hvordan blir det med vinterens fluorforbud? Kommer klassisk teknikk til å forsvinne? Og hvordan arbeider FIS i spørsmålet rundt spiseforstyrrelser?11:30 Uppväxten och skidkarriären / Oppvekst og skikarriere42:30 Äventyrsresor / Eventyrreiser50:50 År 19941:07:25 Arbetet inom internationella skidförbundet, FIS / Arbeidet innen det internasjonale [email protected] Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
FÖRELÄSARE, ÄVENTYRARE, IDROTTSMAN. Vid sju års ålder drabbas Aron Andersson av cancer i rumpan. När han väl accepterat ett liv i rullstol, blev det idrott för hela slanten. Under 10-års tid la han hela sin själ i idrotten.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Aron Andersson var med i Paralympics 2008 och vann allt en junior kunde vinna. Trots framgången blev han ändå aldrig riktigt nöjd. Höften blev utsliten och det blev en ny operation. Det kunde inte bli någon mer friidrott.
Han antog en ny utmaning att bestiga Kebnekaise i rullstol och lyckades. Nu började en ny resa som äventyrare. 2014 genomförde han klassiker som innebär Vasaloppet, Vätternrundan och Vansbrosimmet. Han har även simmat över Ålands hav samt genomfört en expedition till Antarktis.
Arons råd är alltid sätta upp nya mål, fira alla delmål och var tacksam längs vägen. Han avslöjar att hans superkraft är hans mentala styrka.
Om Aron AndersonBesteg som förste person i rullstol Kebnekaise och Kilimanjaro. Har simmat över Ålands hav, cyklat till Paris med handcykel och åkt skidor till Sydpolen. Har under äventyren samlat in pengar till Barncancerfonden. Blev rullstolsburen efter att som nioåring opererat bort en cancertumör.
Deltagit i fyra Paralympics i grenarna segling, friidrott och kälkhockey. Känd för SVT-publiken som programledare för Lilla sportspegeln och från sändningarna från Paralympics i Rio de Janeiro förra året.
Producent: Raymond Ahlgren