Torbjörn Tännsjö Podcasts
-
Hur blev Sverige världens mest sekulära och individualistiska land? För att ta reda på det har Claphaminstitutets Per Ewert ägnat en hel doktorsavhandling där han djupdykt i bl.a. flera politiska dokument som format Sverige. Nyligen publicerades populärversionen av avhandlingen, Landet som glömde Gud (Artos & Norma) och i SEA:s podd berättar Per mer om hur Sverige förändrades i sekulär riktning under stora delar av 1900-talet. Avsnittet inleds dock med att Olof och Jacob samtalar om filosofen Torbjörn Tännsjös DN-artikel om hur kristen tro egentligen är en konspirationsteori.
Vill du stötta podden ekonomiskt kan du Swisha en valfri gåva till 123 059 16 44 (www.getswish.se).
Länkar som nämns i avsnittet:
- Ivar Arpis podd Rak höger med Per Ewert, "Kristendomen tvingades bort av Socialdemokraterna", https://ivararpi.substack.com/p/kristendomen-tvingades-bort-av-socialdemokratern#details
- DN Debatt. Torbjörn Tännsjö: ”Religion är den djärvaste konspirationsteorin av alla”, https://www.dn.se/debatt/religion-ar-den-djarvaste-konspirationsteorin-av-alla/
- DN Debatt Repliker. Jacob Rudenstrand: ”Förmätet att kräva att övertygelser man ogillar ska begränsas”, https://www.dn.se/debatt/formatet-att-krava-att-overtygelser-man-ogillar-ska-begransas/
- Landet som glömde Gud: https://artos.se/bok/landet-som-glomde-gud/ -
I det här tionde avsnittet av Filosofisk podcast gästas vi av Sofia Näsström och Folke Tersman som diskuterar ämnet demokrati. Vad är egentligen demokrati för något och varför är det något att ha? Vilka hot står demokratin inför idag och vilken framtid väntar för denna antika idé?Avsnittet spelades in på Världsfilosofidagen den 17 november framför en livepublik på Hedengrens bokhandel i Stockholm. Gästernas filosofitips: Att bilda sig – att läsa litteratur, att prata med andra om det som är svårt – och försvara folkbildningen; “Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” (2022), bok av Andreas Cervenka; “Severance” (2022), tv-serie skapad av Dan Erickson.Redaktionens tips: ”Demokrati: En liten bok om en stor sak” (2021), bok av Sofia Näsström; ”Folk & vilja: Ett försvar av demokratin i vår tid” (2020), bok av Folke Tersman och Torbjörn Tännsjö.I Filosofisk podcast diskuteras filosofiska ämnen med inbjudna gäster. Vi som leder samtalen är Stina Björkholm, Olle Risberg och Nils Sylvan. Podden görs i samarbete med Filosofisk tidskrift och Bokförlaget Thales. Just det här avsnittet görs även i samarbete med forskningsprojektet Massans visdom som finansieras av Vetenskapsrådet. Nya avsnitt släpps ungefär varannan månad med ett lite längre sommaruppehåll.Filosofisk tidskrift finns på Facebook: www.facebook.com/filosofisktidskriftPoddens mailadress är: [email protected]
-
Brott och straff ligger högt på den politiska agendan, och vinden blåser mot straffskärpningar. Men vem är straffet till för? Brottslingen, brottsoffret eller samhället? Programmet sändes första gången 3 oktober 2021.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 1900-talet var den dominerande tanken att straffet var till för att den dömde skulle få vård och behandling utifrån sin situation för att inte begå brott i framtiden. Idag är utgångspunkten att straffet ska utgå från gärningen: ju svårare brott desto högre straff. Vad finns det för filosofiska idéer bakom vårt sätt att se på straff? Och finns tanken på hämnden kvar i vårt rationella samhälle?
Filosofiska rummet gästas av Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, Göran Duus-Otterström, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Agneta Bäcklund, justitieråd vid Högsta domstolen.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Allt oftare hörs nu röster som säger att det redan är för sent att rädda klimatet. När den internationella klimatkonferensen COP26 gick av stapeln möttes den av skepsis från klimataktivister, som menade att radikala åtgärder behöver ersätta utdragna förhandlingar. Demokratin r för långsam, för byråkratisk, för fyrkantig för att rädda klimatet. Men stämmer det verkligen? Måste vi runda demokratin för att stoppa annalkande klimatkatastrofer? Finns det annars sätt att påskynda den demokratiska processen? Studio Anekdot tar tempen på klimatets demokratiska status.
Gäster i avsnittet är Folke Tersman och Sverker Jagers. Folke Tersman är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet och lärostolsprofessor vid Institutet för framtidsstudier. Han utkom nyligen med boken "Folk & vilja: Ett försvar av demokratin i vår tid" (Fri Tanke förlag, 2020), författad tillsammans med Torbjörn Tännsjö. Sverker Jagers är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, gästprofessor vid Luleå tekniska universitet och specialiserad inom miljöpolitik.
Samtalsledare: Frida Beckman
Redaktör: Anna Frykholm
Producent: Magnus Bremmer
Studio Anekdot är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet. Fler poddar, filmer och essäer hittar du på Anekdot.se -
Efter valet 2018 konstaterade moderaterna att de behöva lyfta fram sin liberalkonservativa ideologi för att öka i opinionen. Är detta vad väljarna vill ha? Vi struntar i sakfrågorna och pratar ideologi med två moderata ideologer. Dessutom är filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö gäst i vår serie om tillståndet för de intellektuella i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag inleds Moderaternas arbetsstämma i Helsingborg. Thomas Nordegren är på plats tillsammans med de moderata ombuden för att rapportera om stämningen och vad som sägs i vimlet.
I partiets analys av valet 2018 kom man bland annat fram till att partiets liberalkonservativa ideologi behöver stärkas och marknadsföras bättre för att Moderaterna ska växa i opinionen. Är det det väljarna vill ha? Vi har med oss riksdagsledamoten Mats Green som ligger bakom analysen och Catarina Kärkkäinen, ansvarig för borgerlig idéutveckling på Timbro
Och så fortsätter vår serie om hur det är att vara intellektuell i Sverige just nu. Idag får vi besök av filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö som skrivit om både dödshjälp och demokratins framtid. Vad tycker han utmärker en intellektuell och hur viktigt är det att kunna ändra uppfattning?
Men det handlar också om vaccinbråket i riksdagen och om transplanterade grisnjurar.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist
-
Brott och straff ligger högt på den politiska agendan, och vinden blåser mot straffskärpningar. Men vem är straffet till för? Brottslingen, brottsoffret eller samhället?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under 1900-talet var den dominerande tanken att straffet var till för att den dömde skulle få vård och behandling utifrån sin situation för att inte begå brott i framtiden. Idag är utgångspunkten att straffet ska utgå från gärningen: ju svårare brott desto högre straff. Vad finns det för filosofiska idéer bakom vårt sätt att se på straff? Och finns tanken på hämnden kvar i vårt rationella samhälle?
Filosofiska rummet gästas av Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, Göran Duus-Otterström, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Agneta Bäcklund, justitieråd vid Högsta domstolen.
Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Torbjörn Tännsjö är samhällsdebattör och professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Första delen av hans memoarer, som handlar om filosofi och vänsterpolitik finns här: https://tinyurl.com/rzf6ykvs
Torbjörns rapport tar avstamp i det egna politiska uppvaknandet i ungdomen. Han leder oss på en resa från solidaritetens 60-tal via 70 och 80-talets politiska manifestationer och splittringar in i våra tiders försök att omdefiniera demokratibegreppet. Vi hör om klarinettens politiska potential och kammarmusiksessioner med den legendariska konsertpianisten Herta Fischer -
I dagens avsnitt får era vänner i etern verkligen anstränga sina intellektuella talanger, när de gästas av filosofen och tidigare professorn Torbjörn Tännsjö. Vi vänder och vrider på argumenten kring objektiv moralisk fakta, liksom aspekterna på kommande rökförbudet på allmän plats. Anders misslyckas totalt med farfars-paradoxen och Axel gör ett utilistiskt försök att maximera lyckan i världen genom att givmilt lotta ut fina vinster.
Dagens cigarr: Zino Platinum Z-Class 550 Robusto
Producerat av Eric Palmcrantz, Figaro Music & Media Group.