WHO Podcasts
-
Ska utrotade arter återinföras? Varför känner vi ett sug efter sött? Och vad hade högerpartierna på Tidö slott att göra? Dessutom: Hett på dansgolvet, Kardashians krimpodd - och ännu mer broddar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Väldigt många arter har försvunnit från jordens yta, och inte sällan är det människan som har utrotat dem. I dag ställer vi frågan om vi har ett ansvar inte bara att skydda utrotningshotade djur, utan också att återintroducera arter som försvunnit. Och ska vi försöka förvilda de djur vi har domesticerat under årtusendenas lopp? Vi frågar Carl-Gustav Thulin, docent vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi på SLU, som forskar på faunarestaurering och "rewilding".
Nyligen presenterade Världshälsoorganisationen, WHO, ett förslag till nya rekommendationer när det gäller sötningsmedel. Rådet är att undvika dem, eftersom risker inte kan uteslutas. WHO uppmanar oss att välja nyttig mat istället för produkter med sötningsmedel i. Men det kräver ju att man samtidigt blir fri från eventuellt sötsug. Hur blir man det? Med oss från studion i Göteborg är Ingrid Larsson, docent i näringsfysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Under helgen träffades partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag på Tidö slott utanför Västerås. Finns det en djupare symbolik i valet av mötesplats undrar vi? Och vem är dagens motsvarighet till Axel Oxenstierna?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Säsongens första avsnitt gästas av stjärnkocken Michael ”Micke” Björklund. Vi samtalar om självmord. Hans pappa tog sitt liv och Micke berättar rakt och öppet om vad som hände. Om chocken, sorgen, skulden och vägen ut ur mörkret. Efter pappans död beslöt sig Micke för att gå ut med sin historia, med hopp om att sprida kunskap om psykisk ohälsa och med en vilja att bidra till att förebygga självmord. Tack bästa Micke för att du vill dela din berättelse!
Den internationella suicidpreventiva dagen infaller varje år den 10. september. Det är en temadag som lanserats av WHO med syfte att sprida kunskap om förebyggandet av självmord.
Mentalkanalen produceras med hjälp av bidrag från Föreningen Konstsamfundet
-
Det hände saker i Syrien som var som i en skräckfilm, men allt var på riktigt, säger Rami Hannak, som påminns om sina erfarenheter nu under Ukrainakriget. Flyktingar drabbas mer av psykisk ohälsa än genomsnittsbefolkningen. Nu tas en okonventionell metod fram för att hjälpa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programmet är en repris från 17 maj 2022.
Två bröder och en kusin dödade av gevärskulor. En kusin dödad av en bomb. Rami Hannak har ännu inte sökt hjälp att bearbeta vad han varit med om, men ofta har han funderat på att göra det. Nu har han börjat leta efter en psykolog.
Runtom i världen är totalt omkring 84 miljoner människor på flykt, och psykisk ohälsa är ett stort problem för både individer och samhällen.WHO har tagit fram en transdiagnostisk metod för att hjälpa människor med PTSD, depression och ångest, som nu testas i studier i bland annat Sverige och Nederländerna. Kan det bli en lösning på ett globalt problem?
I programmet hörs forskarna Ellenor Mittendorfer-Rutz och Anna-Clara Hollander från Karolinska institutet, Fredrik Saboonchi från Röda Korsets högskola och Rami Hannak, som flydde från Syrien till Sverige.
Reporter
Ylva Carlqvist Warnborg
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ska barn under två år inte använda digitala medier alls, en rekommendation som Norge nyligen anslöt sig till. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver nu tio forskare att Sverige ska följa Norges exempel.
Elza Dunkels, internetforskare och docent i pedagogiskt arbete, håller absolut inte med och i detta avsnitt berättar hon varför.
Det blir även snack om skärmtid, skärmpanik och andra mediepaniker som samhället haft för nya fenomen samt ungas internetvanor och digitalisering. Och så till den eviga frågan som media- och kommunikationsbranschen brottas med: Hur når man den yngre målgruppen egentligen? Och går det ens?
Läs debattartikeln i DN: https://www.dn.se/debatt/sma-barn-borde-inte-sattas-framfor-skarmar/
Elzas hemsida: https://kulturer.net/
----------------------------
Vi är tacksamma för synpunkter och feedback. Vi tar även gärna emot tips på ämnen och gäster i vår podcast. Eller så kanske du vill att vi ska komma till din arbetsplats och snacka media och kommunikation?
Följ oss på Facebook: http://facebook.com/svenssonmattisson
Kontakta oss på: [email protected]
-
Putins krig går sådär, svenskarna har vänt i NATO-frågan och alla dansar efter Paludans pipa. Ebba Busch står stadigt i stormen och Anders Tegnell fick inte jobbet på WHO. Hör Johan Pensar och Jannik Svensson spekulera om saker de inte vet någonting om.
https://www.nongrata.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Enligt världshälsoorganisationen WHO är högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, världens dödligaste sjukdom – och detta trots att den är både behandlingsbar och går att förebygga.
Några av de frågor som vi diskuterar är: Varför är det så farligt med högt blodtryck? Vad anses som normalt blodtryck? Hur kan man märka att man har högt blodtryck, ger det några symtom? Vi kommer också att prata om orsakerna till och riskfaktorer bakom högt blodtryck, vilka behandlingar som finns och om det senaste inom forskningen som siktar på att förebygga och tidigt behandla.
Vi intervjuar Olle Melander, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet med inriktning mot hjärt-kärlsjukdomar och hypertoni. -
Mihail Pasychny är kirurgen som under tre veckor slitit för att rädda liv i den belägrade hamnstaden Mariupol i östra Ukraina. Under några dagar har han pustat ut i Stockholm hos sin son. Nu vänder han tillbaka till Ukraina för att fortsätta rädda liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det belägrade Mariupol är den stad som drabbats hårdast av det pågående kriget i Ukraina och beskrivs som ett helvete på jorden för de människor som blivit kvar där.
Svåra val i kriget i Mariupol
Kirurgen Mihail Pasychny berättar i Vetenskapsradion Hälsa om svåra val när alla inte går att rädda, om skräcken när granaterna regnar in, och om de ryska soldaterna som kommer in till sjukhuset.
Johan von Schreeb i Ukraina
Professorn i global katastrofmedicin, Johan vin Schreeb vid Karolinska institutets centrum för hälsokriser, är nu på plast i Lviv i Ukraina och jobbar för Världshälsoorganisationen, WHO. Hans uppgift är att samordna kirurgiska insatser. Han berättar också om hur ”vanliga” sjukdomar skördar många offer när människor inte törs söka vård och sjukhusen helt upptas av krigets skadade.Åsa Molde, krigskirurg som jobbat för Röda Korset, berättar om de bortglömda konflikterna.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Björn Gunér
[email protected] -
Högt blodtryck, hypertoni, är den sjukdom som bidrar till mest förlorade år av ett liv, i världen, säger Jonas Spaak, docent i kardiologi. Detta trots att sjukdomen är känd och går att behandla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns egentligen bara ett sätt att ta redan på om du har högt blodtryck eller inte. Du måste ta ett test. Du kan nämligen gå med ett livshotande tillstånd utan att känna till det då symptomen inte behöver vara särskilt allvarliga. Det kan handla om dimsyn, lätt illamående och annat mer eller mindre vardagligt. Jonas Spaak:
– Eftersom personen ibland inte har några symptom och inte känner sig sjuk kan det vara svårt att få de till att ta tester. Och nästa problem är att få de till att genomgå behandling.
Mikael Elam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ser högt blodtryck som ett stort program som växer lavinartat:
– Enligt WHO så är hjärtkärlsjukdom vår viktigaste sjukdomsgrupp och just högt blodtryck har utsetts till världens mest sjukdomsalstrande sjukdom.
Gäster i programmet: Jonas Spaak, docent i kardiologi vid Danderyds sjukhus.
Mattias Carlström, professor i kardiorenal fysiologi vid Karolinska institutet.
Mikael Elam, professor i klinisk neurofysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Medverkande: Ebba Malmqvist, forskare vid Lunds Universitet, Bo Jacobsson, professor i obstetrik och gynekologi, Daniel Wihlborg, psykolog.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent: Shang Imam.
Reportrar: Sebastian Hedlund, Ninos Chamoun.
Programmet är direktsänt.
-
Victoria Nuland: "Ukraine has biological research facilities which we are now quite concerned Russian troops, Russian forces may be seeking to gain control of."
Ryssland beskyller nu USA och Ukraina för att ha använt och skapat biovapen. Under fredagen ska FN:s säkerhetsråd träffas för ett nytt krismöte efter Rysslands påstående att USA och Ukraina använt och skapat biologiska och kemiska vapen på ukrainskt territorium.
Så vad mer exakt är man orolig för såhär i Covidiotins kölvatten, när världshälsoorganisationen (WHO) - där Tengile nyligen hamnat - sagt till Kiev att göra sig av med farligt forskningsmaterial som förvaras i laboratorier runt om i landet för att förhindra att patogenerna läcker ut eller "av misstag" släpps ut?
Nu jävlar drar det ihop sig BIG TIME!
#CarlNorberg #DeFria #RealNews
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Victoria Nuland: "Ukraine has biological research facilities which we are now quite concerned Russian troops, Russian forces may be seeking to gain control of." Ryssland beskyller nu USA och Ukraina för att ha använt och skapat biovapen. Under fredagen ska FN:s säkerhetsråd träffas för ett nytt krismöte efter Rysslands påstående att USA och Ukraina använt och skapat biologiska och kemiska vapen på ukrainskt territorium. Så vad mer exakt är man orolig för såhär i Covidiotins kölvatten, när världshälsoorganisationen (WHO) - där Tengile nyligen hamnat - sagt till Kiev att göra sig av med farligt forskningsmaterial som förvaras i laboratorier runt om i landet för att förhindra att patogenerna läcker ut eller "av misstag" släpps ut? Nu jävlar drar det ihop sig BIG TIME! #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Migrationsminister Anders Ygeman kommer till studion och ger sin syn på hur Sverige ska hantera flyktingströmmarna från Ukraina. P4 Extras expertpanel svarar på lyssnarfrågor kopplade tillRysslands invasion. Anders Tegnell får toppjobb på WHO. Reporter Fredrik Birging hälsar på Lottakåren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tidigare ljudfil innehöll ett tekniskt fel. Ljudfilen har därför uppdaterats.
Ansvarig utgivare: Sofia Söderholm
-
Två år in i pandemin överraskar viruset SARS-CoV-2 fortfarande experterna. Går det att bemästra pandemin med en tredje vaccindos?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ann Lindstrand, enhetschef för vaccinprogrammen på Världshälsoorganisationen, WHO, menar att omikron skapar ett exceptionellt läge i pandemin eftersom så väldigt många smittas. Det gör att hela samhällen påverkas samtidigt globalt.
De som smittas av omikronvarianten får i 40-85 procent av fallen inga tydliga symptom. Enligt Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, kan det bero både på att viruset i sig är lindrigare men också på att det är en god immunitet i befolkningen tack vare vaccinerna.
Medverkar gör också Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och expert i det globala nätverket, COVAX, som fördelar vaccin till låginkomstländer. Enligt henne kan 70 procent av världens befolkning få tillgång till dos ett, två och tre av covidvaccinen i februari. Men att det nu hänger på att personal finns som kan ge doserna och att kylkedjan för vaccinen fungerar.
Programledare Annika Östman
[email protected]Producent Jonna Westin
[email protected] -
I morse möttes vi av följande budskap på vår kanal.
"Felaktig medicinsk information
YouTube tillåter inte innehåll som bestrider effektiviteten i lokala hälsomyndigheters eller Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer för social distansering eller självisolering, och som kan medföra att människor inte följer riktlinjerna."
Vårt 2 h 10 min långa klipp från 2021-12-29 "Viktigt meddelande till allmänheten" har blivit blockat enligt ovan reglemente, och att överklaga när man från Youtubes sida ej specificerar sig mer exakt känns ju minst sagt som energislöseri...
Följdriktigt...
Det nu virala avsnittet av podcasten "The Joe Rogan Experience" , med gästen Dr. Robert Malone, rensas officiellt bort från Google-ägda YouTube.
Avsnittet postades i sin helhet på ett konto som inte är kopplat till Rogans podcast, men är nu stämplat som ovisningsbart eftersom videon "bröt mot" Youtubes riktlinjer." Än så länge kan podcasten på 3+ timmar, inklusive videon, fortfarande hittas på Spotify.
2022 here we go!
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
I morse möttes vi av följande budskap på vår kanal. "Felaktig medicinsk information YouTube tillåter inte innehåll som bestrider effektiviteten i lokala hälsomyndigheters eller Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer för social distansering eller självisolering, och som kan medföra att människor inte följer riktlinjerna." Vårt 2 h 10 min långa klipp från 2021-12-29 "Viktigt meddelande till allmänheten" har blivit blockat enligt ovan reglemente, och att överklaga när man från Youtubes sida ej specificerar sig mer exakt känns ju minst sagt som energislöseri... Följdriktigt... Det nu virala avsnittet av podcasten "The Joe Rogan Experience" , med gästen Dr. Robert Malone, rensas officiellt bort från Google-ägda YouTube. Avsnittet postades i sin helhet på ett konto som inte är kopplat till Rogans podcast, men är nu stämplat som ovisningsbart eftersom videon "bröt mot" Youtubes riktlinjer." Än så länge kan podcasten på 3+ timmar, inklusive videon, fortfarande hittas på Spotify. 2022 here we go! #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Ett hormonellt preventivmedel som kan komma att bli det största som har hänt sedan p-pillret. 450 heteropar världen över deltar i en studie initierad av WHO för att testa och ta fram ett hormonellt preventivmedel för män, och bland dem finns ungefär 50 svenska par. Men vissa tror att P-gelen kommer floppa. För vilka killar kommer vilja använda ett hormonellt preventivmedel, som eventuellt har massa biverkningar, när tjejer kan göra det? Och hur kommer ett hormonellt preventivmedel för män tas emot av kvinnor? Hör Jonas Bane, en av killarna som har testat P-Gelen, och forskare Kristina Gemzell som leder P-Gel studien i Sverige.
- Näytä enemmän