Jesper Timan Podcasts
-
Mandatperioden har haft sin första partiledardebatt i riksdagen Ulf Kristerssons första som statsminister. Hör hela sändningen här.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, Ekots kommentator
Programledare: Karin Runblom
Tekniker: Jesper Timan
-
Runt om i Europa har högernationalistiska partier medvind och i Sverige får SD nu ett tydligt inflytande över EU-politiken. Hör om hur ytterhögern knyter band och påverkar i Bryssel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sverigedemokraternas valframgång och partiets nya inflytande har fått tämligen stor uppmärksamhet utanför Sverige. Men den politiska utvecklingen i Sverige stämmer väl överens med ett europeiskt mönster. Nationell Samling i Frankrike, Vox i Spanien, FPÖ i Österrike – runt om i Europa syns starka partier på den yttre högerkanten. I Italien bildar Italiens bröder i detta nu en koalitionsregering. Hör om hur SD:s systerpartier samarbetar, bildar allianser och förändrar maktbalansen i EU.
Attityden gentemot Ryssland har splittratSamtidigt finns frågor som splittrar. Inställningen till Ryssland har delat ytterhögern i Europa och har tidigare satt käppar i hjulet för planer på en stor gemensam partigrupp i EU-parlamentet. Bilden av en högernationalistisk trend i Europa är inte heller helt entydig. I Danmark har Dansk Folkeparti rasat dramatiskt i opinionen sedan senaste valet där.
Medverkande: Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent. Susanne Palme, EU-kommentator. Ann-Cathrine Jungar, statsvetare.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Jesper Timan -
Det är OS-historiens mörkaste kapitel. Åtta män från terrorgruppen Svarta September klättrar över stängslet till OS-byn i München 1972. De bryter sig in i huset där den israeliska truppen ligger och sover. Terroristerna skjuter ihjäl två personer och nio israeler tas som gisslan, fastbundna i sitt eget hus i den olympiska byn. Gisslandramat ska få en blodig och katastrofal upplösning, mitt i natten på ett flygfält. I München finns svenskar som upplever terrorn på nära håll.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett program av Alexander Lundholm, 2022.
Slutmix: Jesper Timan.
Medverkande:
Kerstin Palm, fäktare med sju OS på meritlistan. Hon lär känna israelerna inför spelen i München och vaknar på natten av ljuden från grannhuset, där terroristerna ta sig in.
Ragnar Skanåker, skytt och OS-guldmedaljör 1972. Erbjuder sig att skjuta terroristerna med sitt tävlingsvapen.
I en intervju från 1993: Tommy Engstrand, reporter på Radiosporten under spelen 1972 (död 2021). Han följer efter terroristerna och gisslan i München, när de förs till en militärflygplats mitt i natten, efter ett dygn av gisslandrama. Tommy Engstrand ser därför massakern på nära håll.
Arkivljud: SR:s Ekot, Radiosporten, "P3 Dokumentär" och "Gränslösa år". TV-dokumentären "Världens historia: München 1972", som sänts i SVT, liksom "Året var 1972", podden "Snett Inåt Bakåt". -
Drottning Elizabeth av Storbritannien har gått ur tiden hör reaktionerna från hela världen.
Medverkande: Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på tidningen Fokus. Korrespondenterna Stephanie Zakrisson, Daniel Alling, Peder Gustafsson och Richard Myrenberg och reportrar Agneta Ramberg på plats i Brighton och Johanna Palmström på plats utanför Engelska kyrkan i Stockholm.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Felicia Hassan
Sändningskoordinator: Veronika Mitrevska
Tekniker: Jesper Timan och Matilda Eriksson
Sändes i P1-morgon fredag 9 september 2022.
-
Hur vill finansminister Mikael Damberg (S) hantera den höga inflationen? Hur ska han skapa ordning i budgetprocessen? Och är tystnad om förtryck i Turkiet priset man får betala för Nato-medlemskap?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I onsdags yrkade regeringen avslag på sitt egen budgetförslag eftersom kompromissförslaget om höjda pensioner hade stoppats av oppositionen. Två dagar senare lämnade regeringen in ett nytt budgetförslag där pensionsförslaget ingick.
För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen nästa vecka behöver de stöd från den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon har kommit med nya krav för att hon ska rösta ja nästa vecka, att Sverige lovar att inte exportera vapen till Turkiet och mer pengar till arbetet mot hedersförtryck. Hur säker är Mikael Damberg på att han får igenom sin budget?
Inflationen i Sverige steg till 7,2 procent under maj månad. Det är den högst uppmätta nivån sen 1991. Regeringen har fått kritik för att man lagt många extraändringsbudgetar och fört en mycket expansiv finanspolitik även efter att pandemikrisen tagit slut och ekonomin fått fart. I Ekots lördagsintervju kritiserar Finansministern i sin tur andra partier för att de kommer med löften till väljarna utan att tala om hur de ska finansieras.
– Det blir ett ganska brutalt och kallt uppvaknande efter valet, vi går mot tuffare tider, då måste vi i politiken prioritera mellan olika utgifter och medborgarna är alltmer plågsamt medvetna om att de också kommer att få en tuffare ekonomi framöver.
För att finansiera ökade försvarssatsningar vill han se en beredskapsskatt. Mikael Damberg efterlyser nu en diskussion med övriga partier om hur satsningen på försvaret ska finansieras, han har själv föreslagit en beredskapsskatt.
Om Mikael DambergNamn: Mikael Damberg, finansminister
Ålder: 50 år
Bakgrund: Uppväxt i Solna, läste förvaltningslinjen vid Stockholms universitet. 28 år gammal blev han ordförande i SSU. Valdes in i riksdagen 2002. Tio år senare blev han gruppledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. 2014 utsågs han till närings- och innovationsminister, 2019 till inrikesminister och när Magdalena Andersson blev statsminister 2021 fick han efterträda henne som finansminister.Gäst: Mikael Damberg, finansminister
Kommentar: Jonas Hinnfors, statsvetare Göteborgs universitet
Programledare: Erika Mårtensson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
Den gröna omställningen med fossilfritt stål och batterifabriker i Norrland gör att det kan behövas ny kärnkraft, vid sidan av vattenkraft och vindkraft. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Enligt Sveriges klimatmål ska vi inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045. I norra Sverige växer en omställningsindustri med bland annat batterifabriker och produktion av rostfritt stål. Industrierna kommer att kräva enorma mängder el när de ska ersätta fossil energi i produktionen. Karl-Petter Thorwaldsson säger att det kan behövas ny modulär kärnkraft för klara de nya projekten.
– Ja, det går iallafall inte att stänga dörren för ny kärnkraft. Enligt lag får man ju bygga ny kärnkraft i Sverige. Än så länge är det reglerat till de orter där vi har kärnkraft, det tror jag är en väldigt bra idé. Men vi har inte sett något seriöst företag som har sagt att de vill bygga för kostnaden är ungefär tre gånger så dyr som vindkraft.
När Karl-Petter Thorwaldsson just blivit utsedd till näringsminister sade han att Socialdemokraterna älskar gruvor. Flera omstridda gruvärenden låg då på hans bord för beslut. I veckan fick Thorwaldsson kritik för uttalandet av ett enigt Konstitutionsutskott som menar att sådana uttalanden under en pågående prövning kan ge upphov till tvivel om att regeringens prövning är saklig och opartisk.
"Jag lärde mig av det KU sade att jag ska vara försiktigare med orden, men jag gillar ju starkt gruvor även idag, jag kan inte ändra vem jag är."Även regeringens beslut tidigare i år att ge tillstånd till ett gruvbolag bearbetningskoncession för att gå vidare med planerna på en malmgruva i Kallak i Jokkmokk har fått kritik från flera håll, bland annat handlar det om samernas möjlighet att bedriva rennäring i området och om miljökonsekvenser.
– Det är så mycket som är på gång i norra Sverige att vi måste hitta ett bättre sätt att ha samtal mellan olika riksintressen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Om Karl-Petter Thorwaldsson:Namn: Karl-Petter Thorwaldsson
Ålder: 57 år
Bakgrund: Var metallarbetare innan han gick in i politiken. Valdes till SSU-ordförande 1990 och satt på den posten i fem år, därefter var han bland annat ordförande i ABF och informationschef hos Socialdemokraterna. Mellan 2012–2020 var han LO:s ordförande. När Magdalena Andersson utsåg Karl-Petter Thorwaldsson till näringsminister i november 2021 var han senior rådgivare på stålbolaget SSAB.Gäst: Karl-Petter Thorwaldsson (S), näringsminister
Kommentar: Eva Lövbrand, biträdande professor vid Centrum för klimatpolitisk forskning, Linköpings universitet
Programledare: Pontus Mattsson
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
Under våren har flera fall av den ovanliga sjukdomen apkoppor rapporterats i Europa och i slutet av maj bekräftade Folkhälsomyndigheten ett svenskt fall. Hör vad vi vet om det ovanliga viruset.
Apkoppor upptäcktes hos apor 1958. Det första fallet hos människa upptäcktes först 1970.
Apkoppsviruset är besläktat med de virus som orsakar den utrotade sjukdomen smittkoppor – men det är mindre farligt och är inte alls lika dödligt.
– Det är viktigt att inse att det vi ser nu är något helt annat än covid-19-utbrottet, säger Ulrika Björkstén, vetenskapskommentator på Sveriges Radio.
Hör mer i avsnittet om hur viruset smittar, symptom och om de avgörande skillnaderna mellan apkoppor och covid-19.
Med ljud från: P4 Stockholm, TV4 Nyheterna
Medverkande: Ulrika Björkstén, Sveriges Radios vetenskapskommentator
Reporter: Susanna Hållbus
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Josef Reinhold och Jesper Timan
-
Historien om flickan som försvann från ett hotellrum i Portugal fick ett enormt genomslag världen över och blev en följetong i de brittiska tabloiderna. 15 år senare har Madeleine McCann fortfarande inte hittats. Hör om teorierna och polisens kamp mot klockan när preskriptionstiden är på väg att rinna ut.
Kvällen den tredje maj 2007 lämnar brittiska läkaren Kate McCann bordet på en tapasrestaurang på Algarvekusten i Portugal. Hon ska se till sina tre barn som sover på familjens hotellrum – men där gör hon en fasansfull upptäckt. Äldsta dottern, den snart fyraåriga Madeleine, ligger inte kvar i sin säng.
– Det är en förälders värsta mardröm, ett barn som bara är försvunnet, säger Maria Eksedler, som vid Madeleine McCanns försvinnande var Sveriges Radios korrespondent i London.
Madeleine McCann hittades aldrigSökpådraget efter Madeleine McCann saknade motstycke i modern tid och människor världen över följde mediernas bevakning. 15 år senare är det fortfarande oklart vad som hänt – hör vad vi vet om försvinnandet och om polisens teorier.
Med ljud från Medierna i P1 från 25 augusti 2007 och nyhetssändningar i P3 Nyheter, BBC och Sky News.
Medverkande: Maria Eksedler, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Storbritannien.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Jesper Timan och Joar Jonsson
-
Kriget i Ukraina får till och med SD att ändra flyktingpolitik kommer det att hålla i sig? Vi pratar också om sänkt dieselskatt och det nya normala där pengar inte är ett problem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ukraina fortsätter att dominera svensk politik. I onsdags deklarerade försvarsberedningen att försvaret ska få mer pengar – en sällsynt uppvisning i försvarspolitisk enighet.
Flyktingar är välkomnaSverige öppnar famnen och tar emot ukrainska flyktingar – nu ska Europa hjälpas åt. Hur ska vi förstå den snabba svängningen och vilka tycker Sverigedemokraterna egentligen är riktiga flyktingar?
Dieselbilen ska ha sittVi hinner också med regeringens förslag om sänkt skatt på bensin och diesel och hur riksdagsjournalister numera inte ens frågar hur saker och ting ska finansieras, för ingen bryr sig.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Mari Forssblad, politikreporter på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jesper Timan
-
Eva Lindström, ledamot i Europeiska revisionsrätten, om risken att miljarderna i EU:s coronafond inte hamnar där de ska. Hur gröna blir investeringarna? Och om bedrägerierna i den egna myndigheten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kommentar: Susanne Palme, Ekots EU-kommentator
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
Northvolts etablering i Skellefteå saknar motstycke i svensk historia, menar stadens kommunalråd. Men på vilket sätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Batterifabriken öppnar snart och Skellefteås 73 000 invånare ska bli 100 000 år 2040, en tillväxt med 40 procent. Men klarar kommunen att leverera bostäder, skolor och kommunal service till alla som behöver?
Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) är gäst i Ekots Lördagsintervju.
Kommentar: Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School.
Programledare: Monica Saarinen
Producent: Viktor Mattson/Maja Lagercrantz
Tekniker: Jesper Timan -
Splittringen inom Republikanerna når nya höjder med upproret mot toppnamnet Liz Cheney. Vi pratar också om Bidens syn på Israel-Palestinakonflikten och vaccinationstakten i USA.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Roger Wilson, New York-korrespondent och Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jesper Timan
USApodden
[email protected] -
Lyssnarfrågorna till Kinapodden strömmar in och i veckans avsnitt svarar vi på några av dem. Frågespecial denna vecka helt enkelt, bland annat om gängkriminalitet i Kina, om HBTQ-personers situation och om vilken svensk som är mest känd i Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Kinakommentator Hanna Sahlberg, Kinakorrespondent Björn Djurberg och programledare Hélène Benno.
Producent: Cecilia Zabin Tengmark
Tekniker: Jesper Timan
-
Bidens coronapaket sår split i kongressen. Vi pratar också om abortförbudet i Arkansas, rättegången efter George Floyds död och Oprahs intervju med brittiska prinsparet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jesper Timan
USApodden
[email protected] -
Massavgång av prodemokratiska politiker i parlamentet - är demokratin i Hongkong nu ett minne blott? Hur smakar glass med smak av tårgas och varför finns den ens? Och så vill kommunistpartiet att näringslivet i Kina ska bli mer patriotiskt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Hanna Sahlberg, Kinakommentator, Björn Djurberg, korrespondent i Kina och Lasse Johansson, programledare.
Producent: Cecilia Zabin Tengmark
Researcher: Saga Ringmar
Tekniker: Jesper Timan
Kinapodden i P1
[email protected] - Montre plus